Hobide Yeniyim


EfeCÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2025
İl: Izmir
Mesaj: 1
EfeCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Saat 22 Dakika önce
Herkese iyi günler, ilk kez akvaryum kuracağım ve bu konuda tecrübesizim. Son günlerde yaptığım araştırmalar ile birazcık bir şeyler kaptım. İlk olarak kuracağım akvaryumu camcıda kestirip kendim yapma kararı aldım çünkü bütçem çok geniş değil. Kurmak istediğim akvaryum beta tankı içinde panda çöpçüler, salyangozlar , bir kaç kuhli ve olursa neon tetra olmasını istiyorum. Basit bir bitkili akvaryum kurmak istiyorum. 40x40x40 ölçülerinde 64 litrelik bir tank düşündüm , tahminen 60 litreden az dolu olur. Camların kalınlığını 6mm olarak karar verdim bu yeterli mi?
Bu akvaryuma elodea, gül bitkisi, tilkikuyruğu dikmeyi düşündüm ve aklımda bir kaç soru var. LED olarak trendyolda mutfak ledleri buldum 5 adet var 10 tane alsam yeterli midir?

https://www.trendyol.com/inox/bayirtech-mutfak-dolabi-tezgah-vitrin-ici-aydinlatma-modul-led-beyaz-isik-5-li-adaptorsuz-anahtarsiz-p-39143736?boutiqueId=61&merchantId=362768

Filtre konusunu araştırdım fakat pek bir şey anlamadım, motor pipo filtre uyumu konusunda kavrayamadım. Yorumlarda Dophin sfp34 adında bir filtre önerilmiş onu almaya karar verdim , bu akvaryumum için iyi olur mu?
Ve son olarak bu akvaryum için ısıtıcı zorunlu mu , İzmir'de yaşıyorum kışları çok soğuk olmuyor. Siz beta önermezseniz ne önerirsiniz lepistes , moli akvaryumu da aklıma yatıyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cyber_ScoutÇevrimiçi

Kayıt: 28/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 509
Cyber_ScoutÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 13 Saat 17 Dakika önce
Geçmiş olsun arkadaş .. Sende iflah olmaz akvaryum balık hobisine bulaştın demek. Geçmiş olsun..
her adımı planlamadan balıkların uyumuna ekipmanların uyumuna bakmadan , sipariş veya alım yapmaman tek tavsiyem. Para ve canları kaybetme ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishhyyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2025
İl: Yurtdisi
Mesaj: 341
fishhyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Saat 39 Dakika önce
Merhaba öncelikle o ledlerle bizzat kendim bitkili akvaryumla ilk tanıştığımda denedim, yetmiyor ve çürüyor bitkiler. onun yerine güçlü beyaz ampul işinizi görür. filtre olarak söylediğiniz filtreyi kullanmadım ama pipo filtreler ya motor ve sünger beraberdir sizinki gibi ya da ayrı hava motoru ayrı sünger alıp hava hortumuyla bağlarsınız. suyu saatte en az 5 kere döndürecek fırtına da yaratmayacak güçte bir filtre tercih etmelisiniz. akvaryum kullandığınız odada olacaksa hassas olmayan türler sakınca olmayacaktır. ne besleyebilirim sorusuna youtube da bir sürü litreye göre balık türleri videoları var onlara bakabilirsiniz. canlı doğuran başlangıç için zor olabilir yavru gözetimi. bana 100 litre akvaryum verseniz ben gene beta koyarım o yüzden öneride bulunamayacağım[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaanEÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
KaanEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Saat 18 Dakika önce
40Cm yükseklik beta için fazla. Beta hariç diğer türleri besleyebilirsiniz. Filtre olarak ya en büyük boy şelale filtre ya da mini dış filtre öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cyber_ScoutÇevrimiçi

Kayıt: 28/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 509
Cyber_ScoutÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 8 Saat 42 Dakika önce
Cata yada zmr marka mutfak tezgah altı T5 Led lerden 6500K ve 3400K olanlarından ölçüne olanlardan 2 şer tane koy tanesi 100tl. Fotosentezi gör :).
Nano tada tiny fish arat hoşuna gidenleri araştır bakabileceklerinden edin. Dophin motorlu sünger filtreleri güzel. Ama pahalı geliyorsa tek çıkışlı motora ikili pipo filtre tak. Bakteriler herşeyi çözer. Büyük filtre iyidir. Ama iyi bakteri her sorunu çözer.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UEKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2022
İl: Ankara
Mesaj: 339
UEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 6 Saat 55 Dakika önce
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sorularınıza sıra ile gelecek olursam;
1) Aydınlatma için düşündüğünüz ledlerin değerleri yazılmamış ancak yeterli olacağını düşünmüyorum. Low-tech bir sistemde basit smd'led bile kullansanız düşündüğünüz bitkiler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Çeşitli internet siteleri üzerinden hazır armatürlere bakabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz 2 durumda da en fazla 400-600tl bandında çözüm bulursunuz.

2) Balıklarınız teorikte uyumlu dursa da iş kurulumu yapıp canlıları ekledikten sonra farklı olabiliyor. Dediğiniz türlerin hepsini beslemiş birisi olarak söylüyorum;
-Neonlar bettanın kuyruk ve yüzgeçlerini mutlaka tırtıklayıp strese sokacaktır.
-Bettanız erkek ve agresif karakterli olursa akvaryumdaki bütün canlıları kovalama ya da saldırma durumları olabilir.
-Taban alanınız yeterince geniş değil, 2'si de sürü balığı olan kuhlii ve corydoras türlerinden yalnızca birisini seçip 6-8 üyeli bir grup halinde beslemenizi öneririm.(Kuhliiler saklanmayı fazla seven türler, corydoraslar kadar aktif ve görünürde olmadıkları için corydoras tercih etmenizi tavsiye ederim.)

3) 40x40x40h bir akvaryum için 6mm cam kalınlığı yeterli olur.

4) Pipo filtre doğrudan hava motoruna takılmaz. Hava motorundan çıkış kısmı ve pipo birbirlerine hava hortumu ile bağlanır. Spf34 kendimde karides tanklarımda kullanıyorum. Ancak bu tarz pipo filtreler mekanik temizlik yapmıyorlar, aynı zamanda filtrenin suyun içinde olması da hem görüntü hemde temizlik kolaylığı açısından dezavantaj. Tavsiyem pipo filtre yerine saatte 300-400lt/h su çevirebilen bir şelale filtre bakmanız. Kendim dophin H serisini kullanıyorum ve memnunum tavsiye ederim.

5) Evet ısıtıcı zorunlu. Yazın bile Akvaryumlarda gece-gündüz arası 3/4 derece fark oluyor bu yüzden yazın dahi çıkarılmamalı. Canlıların bağışıklılığını asıl zayıflatan ve hastalıklara sebep olan su sıcaklığının düşük ya da sıcak olması değil (aşırı absürt değerlerden bahsetmiyorum), su sıcaklığının gün içinde sürekli ve ani olarak değişmesidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir