İç filtre ve dış filtre


HK23-EÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 18
HK23-EÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2010 19:54

Geniş ve detaylı bi açıklama eminim benim gibi bi çok kişiye faydalı olacak teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2010 17:11

Çalışmanız için teşekkür ederim. "İç filtre biyolojik filtrasyon yapamaz." cümlesi gerçeği çok fazla yansıtmıyor. Verdiğiniz örnekte 1cm2'den geçen su miktarı hesabında bazı mantık hataları var.

Öncelikle suyun belli bir kesimden geçen hacmini hesaplayabilmek için alan ölçüsü yerine hacim ölçüsünü kullanmalıyız. Filtrelerde bulunan medyalar (sünger, elyaf...vb) 3 boyutlu olduğundan, suyun 1cm3'lük bir hacimden ne ölçüde geçtiğini hesaplamamız gerekir.

İkinci olarak, yaptığınız hesap tamamen motorlar üzerinde yazan rakamlara dayanıyor. Normalde bu rakamların gerçek debilerle alakası olmadığnı hepimiz biliriz, ancak iç filtrelerde durum bunun biraz daha ötesindedir. Bir iç filtrede çıkış borusundan çıkan bütün suyun, alttaki süngerlerden geçerek oraya geldiğini söyleyemeyiz. Süngerlerin bulunduğu bölümlerdeki ızgaraların tamamını kapattığımızda dahi, çıkıştan çok miktarda su çıktığını görürsünüz. Hatta öyle ki, bu çıkan su orjinal debisine çok yakındır. Ayrıca bu ızgaralardan vakumlanan suyu gözlemlediğinizde ufacık bir partikülü bile zar zor çekecek kadar güçsüz olduğunu görürsünüz. Yani iç filtrelerde debi hesabını dış filtrelerdeki gibi yapmak mümkün değildir. Çıkış borusundan çıkan suyun az bir miktarı süngerlerden geçerek gelir. Geri kalanı motora daha yakın olan kapak aralarından sızar.

Makalenizde savunduğunuz fikirleri baz alırsak, 1cm3 hecimden saatte yüzlerce litre suyun aktığı nehirlerde nitrifikasyon sürecinden bahsetmemizin mümkün olmaması gerekirdi.

Muhakkakki nitrifikasyon sürecinin işleyebilmesi için gerekli olan bir ortam vardır. Ancak filtre motorları üzerinde okuduğunuz iki rakama göre bir hesap yapıp, "İç filtreler biyolojik filtrasyon yapamaz." şeklinde bir tespitte bulunmak yanlıştır. Piyasada onlarca çeşit farklı debilerde, farklı boyutlarda iç filtreler vardır. Bunların içinde yeterli olmayan tasarımlar tabiki vardır. Ancak bu genel bir sonuç çıkarabilmemiz için yeterli değildir.

Ek olarak, bence ne iç filtre ne de dış filtre, beraber veya ayrı ayrı, tam anlamıyla etkili bir filtrasyon sağlamaz. Bu tabiki ayrı bir başlıkta tartışılması gereken bir konu. maviyeşil2010-07-25 19:31:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydins74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 471
aydins74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2010 17:53
Ben iç filtreme modifikasyon yaptım ve memnunum:)
Atman ın 600 litre su basan içinde sadece iki tane ayakkabı boyası süngeri gibi sünger bulunan filtresini aldım. Süngerlerin olduğu hazneleri çıkardım. Bir tane bir litrelik yem kutusu buldum tamamen plastik olanlardan. Bunun kapağını iç filtrenin kafa motoruna silikonla yapıştırdım. Yem kutusunun içinide en alttan delikler açarak en alta bir kat elyafı yuvarlayarak koydum onun üstünede iki kat biyolojik sünger doldurdum. Yaklaşık 200 litre akvaryumumu bununla temizliyorum ve temizliğinde de memnunum. Temizlik için filtreyi komple sökmeyede gerek kalmıyor yem kutusunun kapağı vidalı olduğundan çevirerek malzemelerin içinde olduğu kısmı çıkarıp temizleyerek yeniden yerine koyuyorum. Dış filtre kadar yeterli bir temizlik ve biyolojik filtrasyon yapamayabilir belki ama hem debisi çok yüsek olmadığı için hemde filtre malzemelerinin bulunduğu hacim çok daha yüksek ve malzemeleri çok daha fazla olduğu için orjinal halinden çok daha iyi biyolojik filtrasyon yapabildiğini düşünüyorum. aydins742010-07-24 17:59:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir