İnsanlar neden papağan besler?


baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 15:51
evet sayın citronx katılıyorum.Buda zaten cazip kılıyor beslenmesini.Yalnız şunu ekleyeyim papağanların ağzı kapanmıyor ama bu içinde dişleri olduğu gerçeğini değiştirmiyor:)Birkeresinde kovuğunun önündeki kumu düzenleyeyim derken jet hızıyla elime saldırıp kanattı meğer yumurtaları varmış içerde:)Yani bu konularda bariz bir amerikan cichlidi,hızlı ve sert:)Ayrıca ısırmasından çok kafa attığını vücuduyla vurduğunu görüyorum papağanın.Yani özürlü bir türde olsa akvaryumda hakimiyeti ele almakta hiçmi hiç zorlanmıyorlar:)sssnake arkadaşımızada katılıyorum.Bu balık özellikle tipi-sakinliği ve karma akvaryumlara uygunluğu için çok tutuluyor,onun içinde üretilmemesi ve satın alınmaması çok zor diyebilirim.Hele de ülkemiz gibi bilinçsiz satıcı ve alıcıların çoğunlukta olduğu bir yerde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 16:10
[QUOTE=baytar1]Yalnız bir görüşe yer vermek istiyorum.Foruma konan papağanlar nedense gerçekten hastalıklı gibi duruyor.yalnız bu türün çok iyi yüzen ve biz akvaryistlerin tabiriyle "balığa benzeyen" çeşitleride mevcut.Ki bendede öyle bir papağan var.[/QUOTE]

Google'da parrot cichlid diye aratınca hangi resimler çıkıyorsa onları koydum. Genotipi değişken olduğu için daha az deforme olan tipler de var, ama bence bunlar hobi için daha da zararlı. Çünkü midasla karıştırılma riskleri var.


[QUOTE=baytar1]
Saf amerikanların bozulması olayına ise katılmıyorum.Midas ve RD öyle hızlı üreyebilen türlerki piyasada 10çift midas veya RD kalsa(ki çok daha fazla var) 3ayda binlerce yavru ve buda binlerce saf midas ve rd anlamına gelir bilmiyorum yanlışmıyım:)[/QUOTE]

Kulağa paranoya olarak gelebilir ama bu tezi öne sürenler piyasadan haberi olan kişiler. Örneğin ben Ankara'da ve Bursa'da onlarca akvaryumcu dolaştım. Gördüğüm papağan-midas kırması sayısı saf midastan daha fazla. Ve daha da beteri gördüğüm saf midaslar genelde papağanlarla aynı tankta tutuluyor. Çoğunlukla damızlık olarak.

Belirttiğiniz Adem-Havva çözümü per gerçekçi değil. Kangalları hatırlayın, birkaç yıl öncesine kadar bu köpekler melezlenme nedeniyle tehlike altındaydı. Sonra medya desteğiyle bir seferberlik başlatıldı ve türü kurtarmak için üretim çiftlikleri kuruldu. Aynı şeyin bir akvaryum balığı için olacağından şüpheliyim. Biz burada sadece kendimizi düşünmüyoruz. İstekli ve bilgili akvarist 10 yıl sonra da araya araya saf midas bulur. Ama örneğin amerikanlara yeni merak sarmış biri midas temin etmek istediğinde ona midas yerine papağan kırması verilmesi iyi bir şey mi? Diğer ülkelerde el üstünde tutulan sevilen bu türün gittikçe azalması kötü bir şey değil mi? Yani anlayacağınız bu konudaki hassasiyetimiz hem kendimiz için, hem de piyasayı ve diğer akvaristleri düşündüğümüz için.


[QUOTE=baytar1]
Papağan neden alınır dersenizde şu cevapları sunabilirim:
-Midas ve RD yani bu balığın ataları olan türleri akvaryumda tek beslemek gerekir,çünkü çok güçlü sert ve genelde diğer balıklara saldırdıklarında ölümcül balıklardır;papağan genel olarak karma akvaryumlara uygundur.
-Papağan türünün bu forumda gösterilen gibi ucube örnekleri değilde sevimli olan tipleri genelde piyasada satılmaktadır.
-Papağan türü atası midas gibi insanlara çok yakındır.Bir midası nasıl elinizle besleyebiliyor,kafasını okşayabiliyorsanız papağanada aynı şekilde davranabilirsiniz.
-insanlar(ben dahil)ilk aldıklarında bu türü severek almışlardır,kırma bir tür olduğunun farkında değillerdir-bir kısım alıcılarda sorunlu bir türü almama gereğinin bilincinde değillerdir.
-Midas ve Rd gibi türler en az 1metre ve üzeri,yukarda da bahsettiğim gibi genelde tek tür olarak beslenebilecekleri akvaryumlara ihtiyaç duyarlar,papağan 2 3 balıkla 70cmde dahi yaşayabilir,çünkü onun için önemli olan(gözlemlerime dayanarak)akvaryumda tutabileceği bir yeri,küçük bir kovuğu mağarası olmasıdır.
Sonuç olarak,yazımın başında belirttiğim gibi bu türün alınmasına ve beslenmesine bende karşıyım,ama benim gibi onu ilk aldıklarında bilmeden alanlarada niye aldınız?sorusunun yöneltilmesini haksızlık olarak görüyorum.Ve alan arkadaşlarında tekrar geri vermemesini öneririm.Çünkü gerçektende akvaryumlarımızda mutlu mesut yaşayan bu hayvanların verdiğimiz yerlerde neyle karşılaşacaklarını bilmiyoruz![/QUOTE]


Evet sonuç olarak aynı fikirdeyiz, ama bu düşüncelerinize katılmıyorum. Doğru papağan çiklit midasa göre daha pratik ve makul bir tür. Ama papağan ve midas birbirinin alternatifi değiller zaten. Midas sizi zorlayacaksa papağana gelene kadar zebra, severum, GT, nicaraguense, texas, JD, ateşağız, rainbow, sajica gibi bir sürü amerikan türü var. Ama gelin görün ki papağan sadece midasın değil, bu türlerin de satışını azaltıyor. Çoğu akvaryumcuya "amerikan var mı" diye sorduğumda "papağan var" cevabını alıyorum.

Göz ardı edilen bir şey daha var. Papağanların önemli kısmı boyama ve kuyruk kesme gibi "ticari" yöntemlere maruz kalıyorlar. Balık zaten doğallıktan alabildiğine uzak olduğu için, satıcılar onlara bunları yapmakta bir mahsur görmüyorlar. Alınan her normal yüzüşlü, sevimli papağan ile bu yöntemlere de istemeden destek olmuş oluyorsunuz. Bütün bunların ışığında papağan almak ve üretmek akvaristin vicdanına kalmış bir şey.
Really2008-10-26 16:15:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt23Çevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 43
mrt23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 19:00
Evet aslında bunu yapan insanlar (ki nasıl yaptılarsa) nadir balıkların aşırı pahalı olmasından dolayı canlı renkleri sevimli,çabuk gelişen bir balığa hobicilerin ulaşması sağlanmış.Ama bu iyi amaç çoğu bilimsel gibi insanlar tarafından yada bu işin ahlaki yapılması gereken insanlar tarafından tepki görmüştür ki doğdurdur.Papağan olayını biraz büyük mercekte inceleyelim ve kendi kendimize 1-2 soru soralım Neden insan kopyalamak ve insan üzerinde deney yapmak yasak ? Neden sadece labarutuvarlarda üretilmiş ve bu amaç için kullanılan kobay fareler haricinde deney yapmak yasak ya da özel izinli ?
Bunların cevabu neden papagını üreretilmemesinin gerektiğini cevabı olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 20:22
Sayın really,bakın güzel bir noktaya temas etmişsiniz.Çoğu akvaryumcuya "amerikan varmı?"dendiğinde sadece "papağan var"yanıtını alıyoruz.Yalnız saydığınız amerikan türlerini büyük şehirler dışında bulabilmek pek kolay değil.Mesela benim GT'm var büyümüyor,yenisini bulayım diyorum,piyasada yok.İçinde bulunduğum Antakya'da birçok akvaryumcu var,ama gelin görün ki papağan ve zebra dışındaki amerikanları "sert" diyerek dükkandan içeri dahi sokmuyorlar.Saydığınız bu amerikan türlerini ancak tecrübeli ve ekonomik yönden sıkıntısı olmayan bir akvaryist bulup besleyebiliyor.Ayriyeten bende papağanla kırılan midas konusunda size katılıyorum.Ama gelecekte saf midas bulma şansının tehlikeye gireceği görüşüne katılmıyorum.Çünkü midasın akvaryumdaki bütün balıkları bir gecede öldürdüğünü görmesine rağmen ondan vazgeçemeyen birçok tanıdığım akvaryist var:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 21:49
[QUOTE=baytar1]Sayın really,bakın güzel bir noktaya temas etmişsiniz.Çoğu akvaryumcuya "amerikan varmı?"dendiğinde sadece "papağan var"yanıtını alıyoruz.Yalnız saydığınız amerikan türlerini büyük şehirler dışında bulabilmek pek kolay değil.Mesela benim GT'm var büyümüyor,yenisini bulayım diyorum,piyasada yok.İçinde bulunduğum Antakya'da birçok akvaryumcu var,ama gelin görün ki papağan ve zebra dışındaki amerikanları "sert" diyerek dükkandan içeri dahi sokmuyorlar.Saydığınız bu amerikan türlerini ancak tecrübeli ve ekonomik yönden sıkıntısı olmayan bir akvaryist bulup besleyebiliyor.[/QUOTE]

O türleri bulamayıp besleyemeyenler papağan almak zorunda değiller öyle değil mi?

Kaldı ki diğer türleri bulmak öyle birkaç istisna hariç zor bir iş değil bence. Arayan bulur derler. Tecrübe olayına da katılmıyorum, bahsettiğim türler zaten en sert türler değil. Çok değişik agresiflikte türler var. Üstüne bir de forumumuz var. Min. hacim değerleri bilinip ona göre davranıldığı takdirde fazla sorun çıkacağını sanmıyorum. Zaten bu türler çok dayanıklı.


[QUOTE=baytar1]
Ayriyeten bende papağanla kırılan midas konusunda size katılıyorum.Ama gelecekte saf midas bulma şansının tehlikeye gireceği görüşüne katılmıyorum.Çünkü midasın akvaryumdaki bütün balıkları bir gecede öldürdüğünü görmesine rağmen ondan vazgeçemeyen birçok tanıdığım akvaryist var:)[/QUOTE]

Midas ve papağanlar çiftleştirildiği sürece saf midas bulma olanağı gittikçe azalacak. Bu matematiksel bir olay. Burada açık açık anlatabileceğimi sanmıyorum. Ben ileride kendim için saf midas bulabilsem bile akvaryumcularda midas olarak satılan papağan kırmalarını görmek beni rahatsız edecek.

Her ne nedenle olursa olsun papağan alınmamalı, üretilmemeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2008 00:32
Merhaba
 
Cok acimasiz bir ayrim yapacak olursak, iki tür akvarist olusur.
 
1., Baligin kendine has olan güzeligini görebilen ve kabul edendir.
Bu akvaristler balik secimini/uyumunu ve akvaryumu bir bütün olarak görür ve evlerine ufakda olasa dogadan bir parca olusturmanin mutlulugunu yasarlar.
 
2., Bu akvaristler zevk sahibi insanlardir ve kendi güzelik zevkini baliklarinda görmek ister.
Her tür baligin (Ramirezi, Betta...) normali dururken tüylüsünü, asiri renklisini veya vücud formunun insanlara göre güclü (flowerhorn) veya ufak bir cocuk gibi sevimli olanini tercih ederler.
Yasadiklari tanklardada görünen dekor, bu göz zevkinin devamini gösterir.
 
Saymis oldugum bu iki tür akvariste diyecek olumsuz bir sözüm olamaz.
Sonucta zevk ve amac meselesi. Hollanda (asiri bitkiye yönelik) , amano... akvaryumlarida ikinci tür akvaristlerde yer alir.
 
Yalniz bir baligin ugradigi degisim yüzünden dogal davranis bicimlerini sergileyemiyorsa. Ileri giderek aci dolu bir hayat sürmeye mahkum ise bunun zevk ile bir alakasi olamaz.
Bunun tek bir tanimi olabilir, oda hayvana eziyettir.
 
Papagan satin almak veya satina sunmak yasadigim ülkede kanun tarafindan yasaklanmistir.
 
Saygilar
 
 
Halil Y.2008-10-29 00:36:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 13:16
Tabii ki öyle haklısınız.Ben zaten o cichlidin alınmaması ve beslenmemesi konusunu bu forumdan öğrendim.Her nekadar papağanım gayet sağlıklı da olsa daha önce de belirttiğim gibi üretilmesi ve satılmasına bende karşıyım.Sonuçta 1000yavrunun içinden çıkacak 50yavru için 950balığın hastalıkla yaşamasına,ticari olarak sömürülmesine müsade edilmemeli.Kırma midas olayında görüşlerimiz ayrılıyor sizinle.Taklitler aslını yaşatır diye bir söz vardır,bilinçli akvaryistler sayesinde saf midas hiçbir zaman değerini ve saflığını kaybetmeyecektir.Fakat sizi ettiği gibi beni de rahatsız eden "ticari" ahlaksızlık konusu ne yazıkki ne yaparsak yapalım hep gündemde olacak.Ve bilinçlendirilmemiş veyahut "banane kardeşim" kafasında olan insanlar bu türü satın almaya veya satmaya devam edecekler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet GürbüzÇevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2007
İl: Antalya
Mesaj: 81
Mehmet GürbüzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 04:54
[QUOTE=baytar1]Tabii ki öyle haklısınız.Ben zaten o cichlidin alınmaması ve beslenmemesi konusunu bu forumdan öğrendim.Her nekadar papağanım gayet sağlıklı da olsa daha önce de belirttiğim gibi üretilmesi ve satılmasına bende karşıyım.Sonuçta 1000yavrunun içinden çıkacak 50yavru için 950balığın hastalıkla yaşamasına,ticari olarak sömürülmesine müsade edilmemeli.Kırma midas olayında görüşlerimiz ayrılıyor sizinle.Taklitler aslını yaşatır diye bir söz vardır,bilinçli akvaryistler sayesinde saf midas hiçbir zaman değerini ve saflığını kaybetmeyecektir.Fakat sizi ettiği gibi beni de rahatsız eden "ticari" ahlaksızlık konusu ne yazıkki ne yaparsak yapalım hep gündemde olacak.Ve bilinçlendirilmemiş veyahut "banane kardeşim" kafasında olan insanlar bu türü satın almaya veya satmaya devam edecekler.[/QUOTE]
 
Umarım bu da yeni tür keşfettim; YAŞASIN çok sağlıklı durumuna dönüşmez.\\\\\\\papa>>>>> TEXAS kırması gibi/
 
Çünkü herkes sizin gibi hibritten zarar gelmez diye çapraza başlıyor.
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 15:35
Sayın gürbüz,bizlerde zaten papağan/texas yavrusu konulu bölümde bunun tartışmasını yaptık.Mesele çapraza başlamak vs değildir.Mesele akvaryum dünyasına "yeni sağlıklı güçlü cichlidler" armağan etmektir.Bu amaca ulaşılabiliyorsa çaprazlanan türün bir sakıncası yoktur.Ama konuda yorum yapan ben ve diğer arkadaşlar gibi sonuçta ortaya papağan gibi genetik sorunlu bir tür çıkıyorsa ve bu ticari amaçlarla sömürülüyorsa bu yanlıştır.Hepimiz de zaten bu amaçla karşıyız papağan cichlidlere..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ege1994Çevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 9
ege1994Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 16:14

Öncelikle forumdaki fotoraflar(papağanların)gerçekten insanı bu balıktan soğutuyor.En çirkin resimleri olduğunu düşünüyorum ancak papağanlar bence çok şirin ve tatlı canlılar.Bende papağanların diğer amerikan türleriyle çiftleşmesine karşıyım ayrıca duyunca şok oldum üzerine gs fb gibi şeylerin yazılmasına da üzüldüm ancak papağanları çiftleşemeyeceği balıklarla beslemek(yada tek tür)bence daha doğru olacak bu sayede melez türler ortaya çıkmaz hemde akvaristler bu balığa daha sıcak yaklaşır çünkü balıklar çok zeki ve cana yakınlar(amcam 6 tane tek tür besliyor

saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 22:45
sevgili ege1994,aslında o anlattığınız durum daha da kötü..Neden derseniz o tek tür beslenen 6balığın içinde de kısır da olsalar erkek dişiler çıkıyor ve içinden yavru çıkmayacak yumurtaların başında günlerce bekliyorlar.Sorunumuz zaten papağan türünün nasıl göründüğü değil maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalar ve bu türün ömrü boyunca sağlık problemleri yaşaması.Ve ne yazık ki çaprazlanan papağanların arasında 200yumurta varsa en az 150si sakat doğuyor:( Siz tek tür bile olsa papağan satın aldığınızda aslında bu insanlık dışı uygulamalara da bir yerde destek vermiş oluyorsunuz.Çünkü size onu sattığını gören akvaryumcu yenisini sipariş ediyor,böylece de yeni vahşetlere(kuyruk kesme,boyama)de davetiye çıkarmış oluyorsunuz.Eğer illa papağana benzesin diyorsanız severum cichlid de sizi fazlasıyla tatmin edecektir.Sizden ricam mümkünse lütfen satın almayın,alacak arkadaşları da bilgilendirin.baytar12008-11-02 22:47:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaan_91Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 50
kaan_91Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2009 19:23
Arkadaslar akvaryum zevk işidir

orn.
akvaryumda yengeç besleyenler var

bana gore yengeç te goz güzelligine uymaz

bu insanların göz zevkine kalmıs

insanların zevklerine karısamayız deilmi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UnleasheaDÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Adana
Mesaj: 329
UnleasheaDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2009 20:10

Ama yengeç doğal bir türdür. Hiçbir canlının saf olanlarına zarar vermez. Ve de yaşamını sorunsuz bir şekilde sürdürebilir. Peki ya papağan böyle mi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vedatkzkÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 408
vedatkzkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2009 19:53
[QUOTE=kaan_91]Arkadaslar akvaryum zevk işidir

orn.
akvaryumda yengeç besleyenler var

bana gore yengeç te goz güzelligine uymaz

bu insanların göz zevkine kalmıs

insanların zevklerine karısamayız deilmi
[/QUOTE]
 
Söylediğiniz sözler konuyla alakasız kalıyor burda doğasında olmayan insanların ticari kaygısı yüzünden hayvanlara vahşet yaşatarak sorunlu türler ortaya çıkarılmasına ve bunları alan kişileri uyarma alamamaları gerektiğini ve bu sayede ticari kaygı taşıyan kişilerinde bu türü üretmeye çalışmıycağını anlatmaya çalışıyor arkadaşlar akvaryuma yakışıp yakışmama meselesi değil.Saygılar...
vedatkzk2009-07-30 19:53:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir