Japon balıkları ( geçmişten günümüze her şey )


mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 14:42
JAPON BALIKLARI

Japon Balığı (Cyprinidae)
En tanınmış soğuk su balıklarıdır. Kökeni ‘Sazan’ balığından gelir. Yüzyıllardan beri yapılan özel seçim ve üretimden dolayı bugün yüzlerce çeşitte ve bir çok renkte bulunurlar.
Bu balıkların tarihi 1600 sene öncesine gider. Güney Çin’de milattan sonra 265-420 yılları arasında bazı üreticiler kahverengi (sazanın doğal rengi) balıklarının yavrularından bazılarının çekici kırmızı renkte olduğunu gördüler, ve dikkatli üretmelerle gittikçe daha güzel renkli balıklar ürettiler. 1200-1300 senesine kadar Japon balıkları gümüş, siyah, kırmızı ve karışık renklerde bulunuyorlardı. 1500 lü senelerin sonlarına doğru değişik yüzgeç şekilleri ortaya çıkmaya başladı, ve bunları değişik büyümeler (gözler vb.) ve vücut şekilleri takip etti. Bundan sonra Çin’de diğer gelişmeler devam etti ve bu balıklara olan ilgi diğer ülkelere de yayıldı.

1500 lü senelerin civarında japon balıkları Çin’den Japonya’ya götürüldü ve bu ülkede bir çok gelişmeler yapıldı (aslan kafa vb.).
Ülkemizde bu balıklara neden ‘Japon balıkları’ denildiğini bilmek mümkün değildir. Büyük ihtimalle ülkemize bu balıklar ilk önce Japonya’dan getirtilmiştir, belkide ilk olarak bir Japon imparatoru bir Osmanlı Sultanına bu balıkları hediye etmiştir.
Bakınız diğer ülkelerde bu balıklar hangi isimlerle anılırlar:
Çin’de “chin-yu”
Japonya’da “kingyo”
Fransa’da “poisson rouge”
Almanya’da “goldfisch”
İngilizce konuşulan ülkelerde “goldfish”
Türkiye’de “Japon balığı”

Bir başka bilgi ise : Japon balığı, (Carassius auratus ve türleri) sazangiller ailesinden bir balık türü. Çaprazlama yöntemi ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıkları soğuksuda yaşayabilirler. Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Su sıcaklığının 25 derecenin üstünde olması sağlıklarını olumsuz etkiler. Koi olarak adlandırılan türevleri havuzlarda 59 cm boy, 4.5 kg ağırlığa ulaşabilirler.

Karnı şişince ters yüzen balık çeşididir. Bu durumda kaynayan suda 3-4 yaprak ıspanağın haşlanıp akvaryuma atılarak tedavi uygulanır.


ÜREME

Gerekli şartlar ve damızlıklar sağlanırsa akvaryumda üretilmesi mümkündür. Yumurta dökerek ürerler.Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır. Yumurtlama bittikten sonra eşler hemen başka akvaryuma alınmalıdır . Fakat Japon balıkları üreme esnasında suyu bembeyaz yapar. Bu da üremenin gözlenmesi için olumsuz bir yöndür . Tankın dibine misket döşemek yumurtlamadan sonra çiftlerin kendi yumurtalarını yememesi için uygulanan bir yöntemdir. Yumurtaların olduğu tanka uygun miktarda metilen mavisi eklenerek, havalandırma sürekli çalıştırılmalı yumurtaların mantarlaşma-sına izin verilmemelidir. Çok küçük boyutlarda yumurtadan çıkan yavru balıkları büyütmek özen ve tecrübe ister.


JAPON BALIĞI ÇEŞİTLERİ


     1- COMMON ( DÜZ ) JAPON BALIĞI


Japon varyeteleri içerisinde sazan’a en yakın türdür. Değişik renklerde olabilir. Kırmızı/Turuncu,Sarı,Siyah,Limon,Beyaz ve altın rengi varyeteleri olabilir. Kuyruğunda çatallaşma ve ya uzun tül şeklinde değildir. Yüzünde ve gözünde  herhangi bir şişlik yoktur. Dorsal(Sırt yüzgeçi) ve Anal Yüzgeci tektir. Bu alt türün standartlarına şuradan bakabilirsiniz. Fancy (Süslü,tüyü uzun vb) Türlere oranla agrasif sayılır. Fancy türlerle aynı yerde beslenmesi tavsiye edilmez. Fancy türleri hırpalayabilir. Daha hızlı yüzdüğü için diğer balıkları strese sokacaktır.

Common japon balıkları diğer tüm tüleri içerisinde bakımı en kolay olan balıklardır.  30-40 yıl yaşayan ölmek istemeyen istisnaları saymazsak 10-12 yıl ortalama ömürleri vardır. Küçük boylarında en az balık başına 11litre akvaryum hacmi önerilir.  30CM boya ulaşabilecekleri için 200 litre üstü akvaryumlarda bakılmalıdır.  Bu tür için Akvaryum suyunu saatte 10 kez çevirmek ve bol oksijen gerekir. Japon balıkları Kumları sevdikleri için Cama Cam tabir edilen akvaryumlar yerine tabanına kum serilmiş (balığın boyutuna göre ağzına alıp tükürebileceği büyüklükte olmalı) tankları tercih etmek gerekir. Bu tür Bahçe Havuz veya göletlerde yaşayabilir.  Erkeklerin “Gill Cover”  (solungaç kapağında/Yanak) bölgesinde beyaz noktacıklar olur , dişiler ise erkeklere oranla daha tombul/şişkin olur.

 

Erkek Japon Balığı

Profesyonel üreticiler  30 adet erkek dişi oranı aynı güzel görünümlü balığı aynı yerde barındırırlar. Havuz üretiminde sezonda 2 Üreme geçekleştirirler, Yetişkin bir Common türü sezonda 4 ila 5 bin arasında yumurta bırakır. Üreticiler bunlarda 45 de 1′ini (yaklaşık 100 tanesini) 2 sene boyunca beslerler. Erişkinliğe ulaşan yavruların formlarına bakarak, mevcut damızlıklardan daha iyi olan yavruları eski damızlıklar ile değiştirirler.

Yavru renklerinin oturması gerçekten zor bir süreçtir, Tam renklerinin oturması 2 yıl sürebilir. İşte bu yüzden 2 yıl boyunca damızlık için özel besleme yapılmaktadır. Ayrılmış bu yavrulardan sadece 15-20 kadarı başarılı şov kalitesi damızlık olur. Common türlerde 250′de 1 şov kalitesi çıkıyor. İşin ilginç tarafı şov kalitesi bir balık elde edebilmek için 250′de bir çok uygun bir oran. Özellikle Fancy türlerde(Oranda,Ranchu,lionhead vb) bu oran 1500:1 gibi çok daha düşük ihtimaldir.

Üreme sezonu Mayıs ayında başlar. Damızlık japon balıklarına üreme öncesi toprak solucanı ile kondisyon kazandırılır. Eğer sezon gerçekten soğuksa havuzlar 18C ye kadar ısıtılarak üreme için uygun sıcaklık sağlanır. Erkek ve dişi balıklar 2-3 hafta kadar birbirinden ayrılır. Üremenin gerçekleşeceği geceden önceki gündüz tekrar bir araya getirilirler. Bazen üreme 2-3 gün sürmektedir. Sürenin sonunda balıklar tekrar alınır. Yumurtaların olgunlaşması beklenir.

Common Türü Japon Balığı üstten Görünüşü

Common Goldfish Yan görünüşü

 


      2- COMET JAPON BALIĞI

Common Goldfishlere yapı ve “kimya” olarak çok benzerler. Kuyrukları Common’lara oranla daha uzundur. kuyrukları ağzı açık makasa benzetilmektedir. Kommon’lar da  sırt düz bir çizgi şeklinde görünürken Komet’lerde  sırt ve karın bölgesi daha eliptiktir. Commonlar gibi Dorsal ve anal yüzgeçler tektir. İyi(hızlı) yüzücülerdir, Havuz ve Göletlerde yaşayabilirler. Hızlı yüzmeleri süslü japonları rahatsız edebilir. Uzak doğruda swallowtails  olarak adlandırılır. Bu türün Amerika ya da Avrupa’da  üretildiği düşünülmektedir. 1 yaşından önce dişi ve ya erkek olduğunu söylemek mümkün değildir. Erkeklerin pectoral yüzgeçleri daha kalın olur. En güzel tüpçük yöntemi ve ya üreme zamanı yanağında çıkan noktacıklar dan anlaşılabilir. Bu tür de renklerine göre farklı isimlerle anılabiliyor. Red,Yellow,Sarassa, Calico comet gibi. Değişik Renklerde olabilir. Kırmızı/Turuncu,Sarı,Siyah,Limon,Beyaz ve altın rengi varyeteleri olabilir.


35CM uzunluğa kadar ulaşabilir. 4C ile 39 C derece arasında mevsimsel geçişler yaşayabilir. fakat en mutlu olduğu sıcaklık 10 ile 20 C arasındaki sıcaklıklardır. Büyük boyutlara ulaşıp hızlı yüzdükleri için büyük boyutlu filtreli dış havuzlarda bakılması tavsiye edilir. akvaryumda küçük alanlarda mutlu olması beklenmemeli. Koi’ler ile birlikte havuzda bakılabilir.

 

Kuyrukları dikkatle izlenmesi gereken bir türdür. Kuyruklarında kanlanma su kalitesinin kötü olduğuna işaret eder, böylece hastalık başlayıp yayılmadan önleme imkanınız olur.

3- SHUBUNKİN JAPON BALIĞI

1800'lü yılların sonunda Japonlar tarafından calico teleskop, common goldfish ve tek kuyruklu wakin'in melezleştirilmesi ile üretilmiş olduğu bilinmektedir.Kimono renklerini benzer renklerdedir.Pulları saydam ve mezoik şeklindedir.Tek kuyrukludur. Comet türüne çok benzemektedir.Tek farkı renkleridir. Shubunkin olabilmesi için calico (çingene) renklerine sahip gerekmektedir.Çok dayanıklı bir türdür.30 cm den fazla büyüyebilirler. Akvaryum ortamında 20 ile 40 cm arasında büyüyebilir. Verimli bir balık olması büyük tanka ihtiyacınız olacaktır. 2-3 yaşında erişkinliğe ulaşır.


Londra, Amerikan ve Bristol shubunkin gibi alt grupları vardır.Hızlı yüzücülerdir, süslü türlerle aynı akvaryumda tavsiye edilmez.Erişkin boya ulaştığında 600 litrelik akvaryumlar uygun olacaktır. Havuz balıklarıdır. Yemlerindeki protein oranı %30'u geçmemelidir.


Bristol shubunkin


5- RED CAP ORANDA  JAPON BALIĞI

Redcap orandaların diğer orandalardan tek farklı renkleridir. Çünkü vücudun tamamı beyazdır ve kafadaki şişlik kımızıdır. Diğer orandalar gibi çift kuyrukludur ve büyük boyutlara ulaşabilirler. Sabit ısıda ve düzenli bakımla uzun yıllar bakabileceğiniz çok güzel Japon balıklarından birisidir. Japon besleyen hobicilerin kesinlikle akvaryumuna girmiş bir balıktır. Bu türlerden yavru almak isteyen hobiciler, anaçları iyi seçmelidir. Çünkü üretilen yavruların kafasıda şişlik olması için anne ve babanın bu özelliği çok iyi taşıması gerekir. Bir dişiye en az iki erkek olarak üretilirse , yumurtaların tümünün döllenmesi sağlanabilir. Yem seçmeseler bile üretim zamanlarında canlı yemle takviye yapılması gerekir.


En çok bilinen japon balığı türlerindendir. Lionhead ve veiltail(tülkuyruk)melezlemesinden elde edilmiştir.Beyaz yuvarlak hatlı bir gövdeye sahip ve kafasında kırmızı bir başlık bulunur altınbaş (redcap) adınıda bu başlıktan almıştır.Altınbaşlar oranda varyetesine dahil olup beyaz gövdesi ve kırmızı başlığıyla ön plana çıkmış bir goldfish türüdür.


6- BLACK MOOR ( SİYAH TELESKOP ) JAPON BALIĞI

Black Moor, Çin ve Japonya kökenli eşsiz bir Japon balığı türüdür. TelescopeEye’nin siyah versiyonudur. Black Moor Japon balığının orijinali siyah renklidir. Black Moor Japon balığı güzel renk derinliğine sahiptir. Genellikle metalik ve siyah kadifemsidir. Ancak son zamanlarda değişik renk ve varyasyonları da görülüyor. Balığın rengi yaşlandıkça, ortama, strese ve su sıcaklığına bağlı olarak değişir. Meraklıları Black Moor’un siyah renklilerinde ısrarcılardır. Bazı türleri normal bir göze sahipken, diğerleri kafadan çıkıntı yapan teleskopik bir göz gibi alışılmadık özelliklere sahiptirler. Bu teleskopik göz yapısı değişik birkaç isimlerde adlandırılır;

• Popeye
• Teleskop
• Demekin (Japonyada)
• Dragon Eye (Çinde)





Black Moor Japon balıkları uzun yüzgeç ve derin vücut yapısına sahiptirler. Kuyrukları Veiltail türünü andırırlar ve kadifemsi görünümleri vardır. Black Moor’ların yaşları ilerledikçe kadifemsi görünüşleri solar.

Genç Black Moor’lar bronz renkli Fantail Japon balıklarına benzerler. Siyah renkleri ve teleskopik göz yapıları yaşları ilerledikçe gelişir. Doğru ortam oluşturulması durumunda uzun süre yetiştirilebilirler. 6 ila 25 yıl arasında yaşayabilirler. Bu durum elbette bir çok faktöre bağlıdır. Su berraklığı, beslenme kalitesi ve stres bu faktörlerdendir. Yetişkin bir Black Moor 25 santimetreden fazla boya erişebilir. Eğer akvaryum suyu yüksek sıcaklıklarda tutulursa ilerleyen zamanlarda metalik turuncu renge dönebilirler. Black Moor Japon balıkları derin siyah renge sahipken diğer başka renklerde de bulabilirsiniz.

• Kırmızı  • Kırmızı ve Beyaz  • Calico  • Siyah ve Beyaz (Panda)  • Çikolata  • Kahverengi  • Mavi  • Bronz  • Lavanta

Cinsiyet:
Genç Japon balıklarının cinsiyetini tespit etmek zordur ancak olanaksız değildir. Genellikle erkekler dişilerden daha küçük ve zayıftır. Üreme zamanı boyunca erkek Japon balıklarının solungaç kapaklarında sivri beyaz çıkıntılar oluşur. Dişi balık yumurta taşıyorken daha şişman olarak görünür.

Üreme:
Yaz mevsimi boyunca yumurta dökerler.

Özel Bakım:
Black Moor Japon balığı zayıf bir görünüme sahiptir. Black Moor’ların hassas gözleri için bir akvaryumda keskin köşeli dekorasyondan kaçınılmalıdır. Black Moor Japon balıkları aynı zamanda uzun süre düşük ısıya maruz bırakılmaya karşı hassastırlar. Kendisine göre daha hareketli olan ve hızlı yüzen Comet ve Shubunkin gibi Japon balığı türleri ile aynı akvaryumda tutulmamalıdırlar. Akvaryum suyunun ph seviyesi 6.5 – 7.5 arasında olmalıdır. Su ısısı 18 – 26 derece arasında olmalıdır.

Uyum:
Çok sosyal balıklardır. Topluluk halinde gelişirler.

Besleme:
Bir Black Moor diğer Japon balıkları gibidir. Yemleri hemen her yerde bulunabilir. Dip yemleri, pul yemler, karides, kan kurdu, kurutulmuş yemler, marul benzeri taze sebze, salatalık ve bezelye.



7- RYUKİN JAPON BALIĞI


Çok dayanıklı ve alımlı bir Japon balığı türüdür, bundan dolayı hobiye yeni başlayanlar için çok iyi bir seçimdir. Sivri yapılı kafası ve belirgin kamburlukta sırt yapısı vardır. Sırt yüzgeci vücudundan yüksektir. Kuyruk yüzgecinin uzunluğu genellikle vücut uzunluğu kadardır. Genetik yapısına bağlı olarak uzun yada kısa kuyruklu, üçlü yada dörtlü yüzgeçli, yüksek sırt ve kuyruk yüzgeçlidir. Ryukin Japon balığı aşağıdaki renk çeşitliliğine sahiptir;





• Koyu Kırmızı   • Kırmızı – Beyaz     • Beyaz     • Benekli

Ryukin’in Japonya ile Tayvan arasında yer alan “Ryuku” adasından Japonyaya getirildiği ve ismini bu adadan aldığı söylenir. Diğer isimleri;

• Fringetail• JapaneseRibbontail•    NagasakiGoldfish•OnagaGoldfish

10 – 15 cm boya erişebilirler. Akvaryum su ısıları 18 – 26 derece arasında sabit tutulmalıdır. 6 – 10 yıl arası yaşayabilirler.



8- RANCHU JAPON BALIĞI 


Japonya’da “King of Goldfish” olarak adlandırılırlar. Başlıklı Japon balığı türlerindendir. Lionhead ile benzerdir fakat vücudunun arka kısmı ve arka yüzgeci aşağıya kıvrıktır ve daha kısa kuyrukludur. Yumurta şekilli vücudu vardır ve sırt yüzgeci yoktur. En karakteristik özelliği çıkıntılı baş yapısıdır.





 Renk çeşitliliği;

• Turuncu• Kırmızı• Beyaz• Kırmızı – Beyaz• Mavi• Siyah• Siyah – Beyaz• Siyah – Kırmızı• Çikolata

Donuk sarı vücudu ve parlak kırmızı kafalı Ranchu nadir ve makbul türdür. Karnı toplam vücut uzunluğunun3/4’ünün üzerinde olabilir. Yetişkin bir Ranchu 15cm boya erişebilir ve 6 – 10 yıl kadar yaşayabilirler. Akvaryum su ısısı 18 – 26 derece arasında sabit tutulmalıdır.

Özel Bakım:
Ranchu su kalitesi ve pH dalgalanmalarına karşı iyi adapte olur.



9- JİKİN JAPON BALIĞI


 Jikin (peacock-tail) : Bakılması en zor japon türlerindendir.  Wakin’den türetilmiştir. Vücudu common golfish e oranla biraz daha kısadır. Gövde Rengi parlak beyazdır. Yüzgeçleri kırmızıdır. kırmızı harici her rengi hata olarak kabul edilir. Dudakların kırmızı olması makbuldür. Yanağın kırmızı olması hoş karşılanmasa da hata olarak değerlendirilmez.


Direk olarak wakin’den türetilebilir, Fakat kırmızı renklerin bu denli dağılımını tutturmak çok zordur. Bu yüzden en pahalı ve en nadir japon balığı türüdür. Ayrıca büyüdükçe renk kaybetmemesi gerekmektedir. Üretici ve Satıcıları genellikle standartlarını bozan kırmızı pulları cımbızla tek tek alarak yerine beyaz çıkmasını sağlayarak balığı zorla Jikin’e çevirmektedir. Japonya’da bu müdahale hile olarak değil kozmetik düzenleme olarak görülüyor.

Jikin bakımı common türler kadar kolaydır. herhangi bir özel durumu yoktur. Havuzlar için geliştirilmiş olsa da akvaryumlarda da yaşatılmasında sakınca yoktur.

Çin Jikin’i ve  Edojinkin gibi alt türleri de vardır.


9- WAKİN JAPON BALIĞI

Wakin (Juveniles,) : Wakin cinsi balıklar Japonya pazarında en popüler (en çok olan) türlerdendir. Yakın zamanda Çin’de de popüler olmaya başlamıştır. Çok kolay bulunması sizi yanıltmasın, Kaliteli Wakin Japonya’da en pahalı balık sınıfındandır aynı zamanda. Jikin Türünü üretebilmek için Japonlar wakin türünden faydalanmışlardır.  Çok kolay bakılan ve üretimi de diğerlerine oranla kısmen daha kolay olan bir tür bakıyorsanız, wakin türü sizin için biçilmiş kaftandır. Ayrıca havuz balığı olarak da oldukça uyumludur.


Vücut tipleri ile Comet japon balıklarına benzer. Fakat kuyruk kısmı ayırt edici özelliğidir. Kuyrukları Kısa ve pervane gibi 4 pal den oluşur. Anal yüzgeçleri tek değil çift dir. Bakımı kolay sayılan türlerdendir. Dayanıklıdır. Boyu 25CM’i geçebilir. Havuzda bakılabilir. Akvaryumda bakılacaksa, Akvaryumdan zıpla maması için kapağı kapatılmalıdır. Bilinen En yaşlı japon balığı Wakin’dir. Türk deyimiyle “Evladiyelik balık”tır.


10- İNCİ GÖVDE JAPON BALIĞI

Pullarındaki kabarıklık ve vücudun yuvarlak oluşuyla çok sevilen bir japon balığı türüdür. Çift kuyruklu balıklardır , kafalarında şişlik yoktur ve kuyruk kısadır. İncigövdelerin özel yapan pullarındaki kabarıklığın kuyruk kısmına kadar gitmesidir. Farklı renk kombinasyonları mevcuttur ve farklı kuyruk şekillerine sahip olabilirler. Bu balıklarada kesegözlerdeki gibi fazla debili filtreler kullanılmamalıdır.



11- DEMEKİN JAPON BALIĞI

Demekinlerde telescope türünün bir üyesidir. Gözleri diğer telescopelardan daha iricenedir. Ryunkin ve telescope melezi olarak bilinirler. Bundan dolayı sırtları yukarıya doğru genişcedir. Bu balığın belirleyici özellikleri, sırtın yukarıya doğru geniş olması , gözler eşit ve çıkık olması , kuyruk ise bazı türlerde yukarıdan bakıldığında kelebek biçiminde olmalı. Her geçen gün farklı renkler ve farklı kuyruk çeşitleri üretilmektedir. Bazı ülkelerde kuyruktaki şekil önemsenmez , sadece gözlerin daha geniş olması istenir. Bu türlerede GLOBE-EYE yada DRAGON-EYE denir. Tek kuyruklu Japon balıklarıyla birlikte bakılmaları tavsiye edilmez.



12- POMPON JAPON BALIĞI

İlk olarak bu özellik kısa kuyruklu, lionhead vücutlu ama başta şişkinlik olmayan türlerde bulumuştur. Burun deliklerindeki parçanın nohut büyüklüğüne gelmesinden dolayı bu isim takılmıştır. Ancak bu sadece bu tür balıklara özgü bir şey değildir. Pompomlar bu türün karakteristik özelliğini taşımaz çünkü diğer Japon balığı türlerindede bu özellik görülmüştür.



13- BUBBLE-EYE JAPON BALIĞI

Kesegözlerin adının nereden geldiğini bilmek çokta zor olmasa. Bu balıkların sırt yüzgeçleri genel olarak bilinmesede, yarışmalarda bu balıkların sırt yüzgeçli olan türleri mevcuttur. Kesegözlerde çift kuyruğa sahiptir. Yanaklarındaki keselerden dolayı yüzmeleri etkilenmemektedir tabi diğer türlere göre daha dikkat edilmelidir. Patlayan keseler tekrardan şişebilir. Özenle bakılması gereken türler arasındadır. Hassas bir tür olmasına karşın , ısı sorunu olmadıkça kolayca hastalanmazlar.Farklı renklere sahiplerdir. Yarışmalarda keselerin eşitliği ve büyüklüğü puan kazandırır. Son yıllarda çift yanaklı yani double-bubble-Eye türleri üretilmiştir. Her yemi severek yiyecektir tabi bu türün farklı özelliklerinden dolayı vitamin takviyesi yapılabilir. Kaliteli yemler verildikçe bu balıklarda sorun olmayacak ancak yanında bakılacak balıkların , bu türün en güzel özelliği olan yanaklarına zarar vermeyen türler olması gerekiyor. Hobicilerin bu konuda yanına alacakları balıkda özen göstermesi gerekecek.



14- TOSAKİN JAPON BALIĞI

Tosakinler çift kuyruklu balıklar olsada aslında kuyruk ikiye ayrılmamıştır. Kuyruğun bu şekilde bölünmemesi balığın karakteristik özelliğini ortaya çıkarır. Bu balıklar Japonyada ryukin türünden üretilmiştir ve en kaliteli türlerini Japon üreticiler üretir. Bu türlerin en makbulü kırmızı ve kırmızı-beyaz olanlarıdır. Kuyruk ön yüzgeçlere kadar uzayabilir ancak bu balıklar özenle bakılmalıdır. Bu balık farklı türlerle çiftleştirilirse , değişik türlerin özelliklerini alabilir. Örneğin Demekin türüyle çiftleştirilmiş olan balığın gözleri büyük , sırtı yüksek ve kuyruğu tosakin özelliği taşırsa balığa Demekin-tosakin tail denir..Ender japon balığı türündendir ve yarışmalarda en göz alıcı balıklardan birisidir. Tosakin üreticileri bu balıkları akvaryum yerine küçük , çok az su sirkülasyonu olan havuzlarda özenle bakarlar. Yüksek fiyatlarda yurtdışına satılan ender Japon balığı türlerinden biridir.


Tabi ki bu türler bu kadar değil daha çok çok türler var ben en çok bilinen türlerden bahsetmek istedim.

JAPON BALIKLARINI BESLEMEK İSTEYEN ARKADAŞLAR ;

Arkadaşlar japon akvaryumunda eğer güzel bir akvaryum olmasını istiyorsanız şartlardan biri illaki balıklarınız sağlıklı olmalı.Diğer şart ta balıkların yaşadığı ortamın sağlıklı olması.
Size öncelikle balık sağlığını bildiklerim kadarıyla anlatmak isterim.
Balık sağlığı bir çok etkene bağlıdır.Ben size baştan sona bir akvaryum kurmayla başlıyacağım.
Akvaryumunuzu aldınız ve eve geldiniz.Büyük bir hevesle akvaryumunuzu kuruyorsunuz...Şimdi dikkat edilecek hususlar.
1-Akvaryumunuzun boyutlarını içerisinde beslemek istediğiniz balığa göre almalısınız.40 litrelik bir akvaryumda sağlıklı olarak sadece 2 balık beslenebilir. 200 litrelik bir akvaryum içinde ideal 10 balıktır.Ama dediğim gibi bu beslemek için. Yani balıkların rahat olacak şekilde.
2-Akvaryumunuza dış filitre kullanın.İç filitre akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine sebeb olur.Bu yüzden sık su değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.Ay da bir değiştirilen su bile japonlar için sık olarak değerlendirlir.Ayrıca dış filitre içerisindeki maddeler sayesinde suyun pH ve diğer değerlerini ayarlar.
3-Akvaryumunuzun içine dogada olmayan  hiç bir şey koymayın.Yani plastik bitkiler,biblolar olmaz.Akvaryumunuz aksesuar olarak sadece kaliteli bir kum,canlı bitkiler ve midyelerden oluşmalıdır.
4-Akvaryumunuza kumu kaynar su ile yıkamadan koymayınız.İçerisinde mikrop varsa bu sayede ölür.
Şimdi akvaryumunuzu kurdunuz ve 3 gün geçti.sıra balık almaya geldi.Akvaryumunuza balık alırken asla koi almayın.Çünkü koi aldığınız zaman sadece kendi türleri ile yaşar.Yanına japon alırsanız japon a bir türlü dirlik vermez.
Akvaryumunuza japon alırken orta boy düz japon dan iki tane alarak başlayabilirsiniz.Çünkü akvaryuma aldığınız aslanbaş ve altınbaş japonlar hassas olacağından yeni akvaryum içerisinde ölebilirler.akvaryumunuza balıklarınızı aldınız ve geldiniz.KEİSiNLİKLE BALIKLARI HEMEN AKVARYUMA BIRAKMAYIN.BALIĞI POŞETİ İLE AKVARYUMUN ÜSTÜNE BIRAKIN VE BİRAZ ZAMAN GEÇSİN.Balığın olduğu poşeteki su ile akvaryumun suyunun ısılarının eşitlenmesi gerekiyor.
Eğer bu işlemi yapmazsanız balıklarınız akvaryumun dibine çöker ve biraz bekler.Bu da balığınızın mantar ve beyaz benek hastalığı olma ihtimalini artırıyor.Bu yüzden bu işlemi yapmanız şart. Pekii balığı nasıl seçeceksiniz:
Balık alırken önce balığın olduğu akvaryumda kesinlikle hasta balık olmayacak.Alacağınız balık hareketli olmalı,kuyruk ve yüzgeç bölgelerinde yırtık ve iz olmayacak.Kuyruklarında beyaz nokta,yırtık olan balıklar hastadır.Ayrıca bunlar olmadığı halde hareketsiz olan balık ta hastadır.
Akvaryumunuza asla elinizi sokmıyacaksınız ve sadece akvaryumu kurarken akvaryum ile sizin el ile temasınız olacak.
Akvaryumunuza belli aralıklarla su dengeliyecek ilaçlar vermelisiniz.
Balıklarınızın hasta olma nedenleri:
Japon balıklarının en çok hassas olduğu nokta sıcaklıktır. Yani akvaryum çok soğuk ya da çok sıcak olduğu zaman balıklarınız etkilenir ve hastalanır.
Balıklarınızın ölmesine neden olan bir diğer husus da fazla verdiğiniz yemdir.Yani balıklara günde üç öĞün ve kaliteli ithal yemlerden vereceksiniz.Kaliteli olmayan yemler balıklarınızın renklerini kaybetmelerini,çabuk kabız olmalarına neden olur.Böyle bu durumda
a-Sıcaklığı artırabilirsiniz.
b-Ispanak,bezelye gibi yeşillik verebilirsiniz
c-Durum acil ise bir eczaneden laksefenol gibi kabızlık önleyici ilaç alıp ezip az bir yemle balıklarınıza verebilirsiniz.Bu durum da balıklarınızın hastalık durumu geçer.

Japon balığına nasıl bakılır.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=SQYovD_ogh8[/VID]

Japon balığının genel özellikleri nelerdir.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=tW885asd4k4[/VID]

Japon balıklarının tablosu


Japon ve Koi balıklarının farklı noktaları


Koi balığının çeşitli vervasyonları



KOİ BALIĞI


Koi, büyük bir akvaryum balığıdır. İlk Japonya'da evcilleştirilen koinin yabani atası sazandır. Koi sözcüğü Japonca'da "sazan" anlamına gelen (コイ) kelimesinden gelir. Koiler sazan gibi yeşil değildir. Onun yerine kırmızı, beyaz, siyah veya gümüş beyazı olabilir.

Ancak koi pahalı bir balıktır ve onları balıkçılyalıçapkınıkeditilki ve porsuk gibi hayvanlardan korumak için özel havuz gerekir.


KOİ BALIĞI EFSANELERİ


Koi, akıntının tersine doğru yüzmesiyle bilinen bir tatlı su balığıdır. Akıntıya karşı yüzdüğü halde son derece zarif olan koi, Uzak Doğulular için hayatta başarıyı ve azmi simgeler.


Çin mitolojisine göre; akıntısı en güçlü nehir olan Yangtze Nehri'nde akıntıya karşı yüzebilen ve nehrin kaynağına kadar ulaşabilen koiler ejderhaya dönüşmektedirler. Yine benzer bir mantık ile bu ejderhaya dönüşüm hikayesi koi balığının başarı ve azmi simgelemesine neden olmaktadır.

Koi balığı dövmesi yaptıran kişi bu dövmenin ona şans getireceğine ve hayatta hep başarılı olacağına inanır.

KAYNAKLAR :

- http://www.akvaryumforum.com/forum/yeni-uye-forumu-189/44343-japon-baliklarinin-tarihcesi.htm

- http://www.japonbaligi.com/main/anasayfa

- http://kizdim.com/japon-baligi-turleri/uzun-vucutlular/common/

- http://tr.wikipedia.org/wiki/Koi

NOT : Amacım bütün araştırdığım bilgileri toplayıp size sunmaktı , umarım yararlı ve faydalı bilgiler sunmuşum dur. 

Şimdiden teşekkür ediyorum...

saygılar,


mtışık samsun2014-02-05 22:11:33

Beğenenler: [T]139695,patrickstar[/T][T]157183,SHADOW__10[/T][T]72854,mesutok[/T][T]145750,ALPEREN1075[/T][T]130510,mclyucel[/T][T]118640,polpozisyon[/T][T]155300,onur5544[/T][T]129225,erol [/T][T]156289,Abdullah03[/T][T]106203,kubilay-28[/T][T]137191,kardinalberkay[/T][T]80904,dduygu[/T][T]122935,İBOW@R[/T][T]97832,dasingen43[/T][T]161576,M.Karaman[/T][T]138186,kralexxx[/T][T]133329,vedatyy[/T][T]120252,ozanilgun[/T][T]115740,Rc oranda[/T][T]175508,xEmrex[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]182608,Akvaryumcuaga[/T]
Teşekkür Edenler: [T]16789,yavuzozcan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 16:11
Teşekkürler, baya güzel bir araştırma yapmısnın emek vermişsin güzel bir paylaşım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erol Çevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2012
İl: Kirikkale
Mesaj: 171
erol Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 16:41
Çok güzel paylaşım olmuş.eline sağlık fakat koiler daha fazla büyüyebilirler 59cm 4,5 kg kısıtlaması pek doru bir bilgi değil

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mclyucelÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1136
mclyucelÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 16:46
Teşekkürler verdiğin bilgiler için.Gayet yararlı bir paylaşım.Beslediğimz balıkların diğer dillerdeki karşılığını öğrenmiş oldum mesela ben

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 17:08
Güzel bir çalışma.. Daha da geliştirilerek güzel bir çalışma ortaya çıkabilir.
Çin belgeselinde Chin-yu deyip duruyorlar demek ki Goldfish demekmiş.
Chin-yu nun Çince yazımı nasıl peki??

Ryukının Çincesi bu şekil yazılıyor: 琉金

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 17:16
[QUOTE=tlgtck]Güzel bir çalışma.. Daha da geliştirilerek güzel bir çalışma ortaya çıkabilir.
Çin belgeselinde Chin-yu deyip duruyorlar demek ki Goldfish demekmiş.
Chin-yu nun Çince yazımı nasıl peki??

Ryukının Çincesi bu şekil yazılıyor: 琉金
[/QUOTE]

Tolga abi o kadarını bende bilmiyorum da çok güzel siteler buldum , yazdığım bilgiler çok az o kadar çok bilgi var ki... 


 Koi sözcüğü Japonca'da "sazan" anlamına gelen (コイ) kelimesinden gelir.



mtışık samsun2014-02-05 17:25:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vitestvÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 910
vitestvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 17:47
Güzel bilgiler olmuş, sağol

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 18:22
YENİ BULUNAN 3 SAZAN TÜRÜ 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 19:47
[狮子头金鱼   Oranda bu sanırım


的狮子头金鱼

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 20:09
[QUOTE=tlgtck][狮子头金鱼   Oranda bu sanırım


的狮子头金鱼 [/QUOTE]

Evet biraz benziyor. Google'de lionhead olarak çıkıyor.O da oranda olması gerekir... :))))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 21:42
Metahan keşke yazıyı yazanlara, Bildiklerini yazmak için saatlerini harcayanlara biraz saygılı olup, kaynaklarını da belirtseydin.

Benim saatlerce uğraşıp yazdığım şeyi sen 1 sn de kopyala yapıştır yapıp, kafana göre başka içeriklerle birleştirmişsin. Amacın güzel olsa da bu yaptığın hiç hoşuma gitmedi.



Bir de 6. Madde yanlış,

Teleskop balığı ile Demekin Farklı türlerdir, Teleskop bir tür değil, göz yapısıdır.

Demekin ise Teleskop gözlere sahip ryukin'dir. Sadece Black Moor ile Demekin aynıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 21:56
Vallaha o kadar kaynak olunca karıştı herhalde...  bir oradan bir buradan...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 22:03
[QUOTE=mtışık samsun]Vallaha o kadar kaynak olunca karıştı herhalde...  bir oradan bir buradan...[/QUOTE]

Yaptığında kolay bir şey değil fakat benim siteme girip bakarsan bir yazıyı yazmadan önce faydalandığım kaynakları mutlaka belirtiyorum. Zira kaynak belirtmezsem gerçek yazarının üzerinden haksız fayda sağlamış olurum. 

Birisi yıllarca biriktirdiği bilgiyi saatlerce uğraşıp makale haline getirip yazacak, yayınlamakla uğraşacak, yayınlama maliyetine katlanacak, ben de gidip o bilgiyi sanki yolda para bulmuş gibi dağıtacağım.

Bu benim düsturumda yoktur. Seninde olmasın, lütfen bir daha alıntı yaptığın her adresi da derlemelerinin altına yazmayı unutma.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtışık samsunÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 476
mtışık samsunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 22:06
[QUOTE=YunusEmreYUCE][QUOTE=mtışık samsun]Vallaha o kadar kaynak olunca karıştı herhalde...  bir oradan bir buradan...[/QUOTE]

Yaptığında kolay bir şey değil fakat benim siteme girip bakarsan bir yazıyı yazmadan önce faydalandığım kaynakları mutlaka belirtiyorum. Zira kaynak belirtmezsem gerçek yazarının üzerinden haksız fayda sağlamış olurum. 

Birisi yıllarca biriktirdiği bilgiyi saatlerce uğraşıp makale haline getirip yazacak, yayınlamakla uğraşacak, yayınlama maliyetine katlanacak, ben de gidip o bilgiyi sanki yolda para bulmuş gibi dağıtacağım.

Bu benim düsturumda yoktur. Seninde olmasın, lütfen bir daha alıntı yaptığın her adresi da derlemelerinin altına yazmayı unutma.

[/QUOTE]

Tamam o zaman bunu unutmayacağım altında belirteceğim , hatta ve hatta kaynaklarını belirticem şimdide.Olsun çok çok teşekkürler Yunus abi uyarın için....Doğru dediklerin  daha önce niye düşünmedim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir