kaplumbağalar ile balıkların birlikte bakılması


aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 304
aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 22:28

   Bu konu forumda sık sık sorulan bir konu,bende konunun cevaplarını tek bir başlık altında toplayıp maddeler halinde açıklamak istedim.
Balıklar ile su kaplumbağalarının birlikte yaşıyamama nedenleri şunlardır ;
1)Su kaplumbağaları suyu çok kirleten canlılardır eğer balık akvaryumuna konulacak olurlarsa su değerlerini alt üst ederler buda zaten narin olan balıklarınızın ölümüne neden olucaktır.
2)Su kaplumbağaları 28 derece gibi bir yüksek su sıcaklığına ihtiyaç duyarlar oysa bu sıcaklık çoğu balık ve bitki için çok fazladır.
3)Su kaplumbağaları doğada balık,çeşitli böcekler ve çeşitli bitkilerle karınlarını doyururlar bu sebepten dolayı kaplumbağanız boyuna bağlı olarak balıkları yiyecektir,yiyemiyeceği büyüklükteki balıklarda ise büyük hasarlara neden olabilirler,bu hasarlar sadece kovalamaca sırasında balığın yorgun düşebilmesi ile sınırlı kalabileceği gibi balığınızda çeşitli yüzgeç hasarlarına ve vücudunda çeşitli yaralara neden olabilir.
4)Su kaplumbağaları akvaryumun dekorlarını devirip balıklarınızda yaralanmalara neden olabilir.
5)Su kaplumbağaları yemleri balıklardan önce davranarak yiyebilir buda balıklarınızın aç kalmasına neden olucaktır.
6)Su kaplumbağaları sadece suda yaşıyan canlılar değildir dinlenebilecekleri kuru bir alan isterler,kaplumbağanızı koymayı planladığınız akvaryumun dekorunu değiştirip bir kenarına kuru bir bölge yapmanız gerekicektir,buda akvaryumun su hacminin küçülmesine neden olucaktır ve balıkların alanı küçülecektir.
7)Kuru bölgeyi ısıtmak için aldığınız lamba,kaplumbağaların D3 vitamini sentezlemesine yarıyan UVB lambası,gaga taşı gibi kaplumbağaya gerekli olan malzemeler akvaryumda aşırı yayıntıya neden olacaktır.
8)Tüm bunlar balıklarınızın strese girmesine,hastalanmasına ve ölmesine neden olabilir.

aKvArYuMbEkÇiSi2008-01-30 22:30:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkarakurtÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 359
AkarakurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 10:00
Teşekkürler iyi bilgilendirdin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 10:06
Elinize sağlık, çok yararlı olmuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DookuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2008
İl: Denizli
Mesaj: 3
DookuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 10:25
Merhaba,
Ben cok cok iyi hatirliyorum 90'larda cocukken kurdugum akvaryumumda balıklarımla beraber kırmızı yanaklı singapur kaplumbagasi da besliyordum. Akvaryumun duzeni baliklara odakliydi. Yani su sicakligi baliklarin istedigi gibiydi. Kaplumbagam icin akvaryumun tam ortasina bir tas yerlestirmistim ve ust kismi su seviyesinin uzerindeydi. Kaplumbagam (tosbik) gider bu kayanin uzerinde dinlenirdi. arada bir suyun tabanina iner ve balıklarımın yanindan gezerdi ve hic bir agresif hareket yapmazdi balıklarima. Beraber yasadigi balıklarım; zebra, japon, lepistes, molly, kılıçkuyruk, vatoz gibi balıklardi. Sanirim 3 sene kadar hic sıkıntısız yasamisti balıklarla beraber. Daha sonra universite haziligi icin vakit ayiramaz oldugum cok sevdigim akvaryumumu dağıtmak zorunda kalmistim. Kaplumbağamı da akvaryumcuma vermistim. Uzun yıllar orada yaşamıştı arada bir gidip bakardım. Ama son bir kaç senedir yaşıyor mu öldü mü bilmiyorum. İyi takip edip kaplumbağanın istedigi dinlenme alanı şartını da sağlarsanız bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Akvaryumun en fazla ilgi çeken canlısı olacaktır.
Seyir keyfi yüksektir. .
Dooku2008-01-31 10:28:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 11:37
Berkay beye teşekkür ederim. Benimde konuya ufak bir ekleyeceğim olacak.

Bu konu aslında kişinin olaya yaklaşım şekli ile de alakalı. Bildiğiniz gibi akvaryumlar izole ortamlar ve  bu biz kapalı ortamlarda çeşitli canlılara bakmaya çalışıyoruz ve bunun içinde onların yaşayabileceği ortamları suni olarak yaratmaya çalışıyoruz. Bunu sağlayabilmek için çok sayıda alet edevat kullanarak doğada kendiliğinden olan bazı mekanizmaları suni olarak oluşturmaya çalışıyoruz yani bu işin yükümlülüğünü ve sorumluluğunu üzerimize alıyoruz.

Bu sorumluluğu kendi isteğimizle üzerimize alıyorsak doğrusu neyse onu yapmak zorundayız.Yani herhangi bir kişi büyük yanlışlar yapabilir. Canlı doğuranları 20 derecelik bir ısıda  malavi chiclid leri 15 litrelik daracık bir akvaryumda yaşamaya zorlayabilir ve hatta ben yaptım oldu diyebilir. Peki doğru mudur. Nasıl engelleyebilirsiniz. Ancak eğer size danışırsa itiraz edebilirsiniz.

Farklı canlılar asla bir arada yaşamaya zorlanmamalı bu konuda onların söz hakkı zaten yok ,  siz ne yaparsanız mecburen onu kabul etmek zorundalar. Yurt dışında profesyonelce yaklaşımlarda farklı cins kara kaplumbağaları bile yan yana tutulmuyor. Bu da kara kaplumbağasıda oda kara kaplumbağası ne olacak ki denmiyor. Bu bir yaklaşımı , bir sorumluluk düzeyini gösteriyor.

Su kaplumbağası ile balıkların aynı akvaryumda bakılmaya zorlanması sadece balığın kaybı açısından yada yaşam koşullarının farklı olmasından değil işte bu sorumlu yaklaşım açısından önemlidir. Onları satın alıp eve getirdiğimiz andan itibaren bu sorumluluk bizim üzerimizdedir olaya nasıl yaklaşacağımız sadece bize aittir. Kararı siz vereceksiniz.

Su kaplumbağası ile balıklar çok farklı canlılardır o kaplumbağa balığı yesede yemesede aynı akvaryumda bakılmamalıdır. Tıpkı canlı doğuranla japon balığının aynı akvaryumda bakılmaması gerektiği gibi. İşin doğrusu budur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 304
aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 18:10
    Bir neden daha söyleyebilirim kaplumbağalar büyüdüklerinde gün aşırı beslenmeleri tavsiye ediliyor oysa balıklar her gün beslenmeli,balıklarınıza yem verirken kaplumbağaya sen yeme otur orda diyemessiniz başka bir kaba alsanız ısı farkından hastalanabilir yani balıklarla su kaplumbağaları ayrı dünyaların canlıları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

afacanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 22
afacanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2008 11:46
Teşekkür ederim paylaşım için. Sağol. ezgixxxxx2008-02-20 18:43:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaplumbikÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 36
kaplumbikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2008 03:40

Oracle'a katılıyorum. Bu konuda daha önce de bir yazışmamız olmuştu.

Kaplumbağalarımın aşırı tombişleştiği bir sırada, yanlarına 4 tane moli koydum. Amacım, balıkları kovalayarak spor yapmalarını sağlamaktı.
 
Sonuçta hiçte söylendiği gibi balıklara bir zarar gelmedi. Hatta balıklarım yavruladı ve aynı akvaryumda tül yavruluk içinde büyüttüm. Her ne kadar benim akvaryumumda kendi yaptığım çok iyi bir temizleme yöntemi olsa da, baliklar gibi hassas olan canlılar düşünüldüğünde, hele hele yavru büyütmek, bir sürü arkadaş tarafından kabul edilmeyecek ve olmaz denilecektir. İnanın bir tek yavru bile ölmedi.
 
Şu anda balıklarım ayrı. Gelelim konumuza; kaplumbağalarla balıkları bir arada bulundurmamak gereklidir. Benim gibi yaparsanız kimse size bir şey diyemez. Yaparsınız ve olur. Ama o canlıların son derece tedirgin bir ortamda yaşadıklarını, belki gece uyuyamadıklarını düşününce yapmamaız gerektiğini, aynen Oracle'ın anlattığı gibi, anlarız. Ben bir deneyim sahibiyim. Kaplumbağalarla balıkların uzun süre bir arada yaşayabileceğini biliyorum. Ne çekerek yaşadıklarını ise bilmiyorum. Şimdi sorsanız, "kesinlikle kaplumbağalarla balıkları bir araya koymayın" derim.
kaplumbik2008-02-20 03:44:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2008 17:08
Konu çok yararlı olmuş.
Ama forumdaki çoğu balıkseverin bu başlığa bakacağını pek sanmıyorum.Daha işlek biryere,mesela "Genel" bölümüne açarsan daha yararlı olur,tabi ki forum yöneticilerine baştan söylemek kaydıyla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir