Karides Akvaryumu Toplu Ölüm


ihsan03Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 3
ihsan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2023 04:30
Merhabalar,
Hobiye tekrar geri dönüş yaptım ve bir adet 25*25*25 nano tank yaptım. Toprak olarak benibachi black soil toprak aldım. Üzerine tohumdan montecarlo ekip çimlendirdim yaklaşık 3 hafta suyumu dinlendirdim. Şelale filtre mevcut, hava pompam mevcut. Akvaryumda görünürde hiçbir sorun yoktu Tds ölçümümü de yaptım ve 110-130 arası sonuçlar aldım. Suyum hazır diye düşünerek 20 adet prl'yi suya alıştırarak ekleyerek başladım ve 3 günde hepsi telef oldu sadece havaların sıcaklığı sebebiyle suyun sıcaklığı zaman zaman 26-28e çıktı bu ilk hatam ve bunu düzeltmek için çift fanlı bir soğutucu tedarik ederek suyumu 23 dereceye sabitledim. Bunun üzerine tekrar 8 adet prl'yi suya alıştırarak ekledim ve 2 gün demeden malesef yine hepsi mefta. Çok büyük hevesle başlamıştım ama neredeyse bırakma seviyesine geldim. Şu anda akvaryumda herşey normalken bu sorunu neden yaşıyor olabilirim ? Aklıma gelen tek şey aldığım toprak eski bir toprak bir petshopta uzun süre satılmamış ve ben aldım 2 senesi vardır rahat acaba bu etkilemiş olabilir mi ? Bir tanede kaya var ama salınım yapacak bir kaya değil. Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa öok memnun olurum. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240227/130820230428521.jpg[/IMG][EDIT]ihsan03,2023-08-13 04:32:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 568
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2023 10:15
Merhaba,

Ben bu urunu hic kullanmadim ama saniyorum ki aktif toprak, bir tur aquasoil, degil mi?

Aquasoiller kullanildiklarinda uzun bir sure suya salinim yaparlar. Ben uc tankta Tropica kullandigimdan ondan ornek vereyim. 50x40x25lik akvaryumumda ornegin ben aski filtremin icine bir avuc hali hazirda bakteri kulturu oturmus akvaryumlarimdan matrix/siporax karisimi eklememe ragmen ve su degisimlerimi ilk hafta her gun, iki ci hafta iki gunde bir, ucuncu hafta uc gunde bir seklinde yapmama ragmen aquasoilin saldigi amonyagi okumayi anca 3 hafta sonunda durdurabildim. Ve tekrar ediyorum, bu durum bakteri dongusu oturmus biomedia eklenmesine ragmen bu kadar surdu.


Suyumun her seyi tamam demissiniz ama elinizde amonyak/nitrit/nitrat testi yoksa maalesef daha en bastan suyunuzun tamam olup olmadigini bilemezsiniz.
Tds sudaki cozunen bircok sey olabilir. Ornegin benim cesme suyumun tds i 300lerde iken GHi 0. Dolayisiyla GH i etkileyen kalsiyum magnezyum tds i etkiler, ama gh testiniz olmadan elinizdeki tds olcerin gosterdigi deger tam olarak ne ifade ediyor gh olarak bilemezsiniz.

Ek olarak ph olceriniz yoksa aktif toprak kullandiginiz icin suyunuzun caridinalar icin direkt olarak uygun oldugu izlenimi dogru degil. Benim Kup tankimda 9lt aquasoil kullandim, ama normalde cesmeden gelen Khim 20, Ph im 7.5-8.0 gibi. Dolayisiyla khimi 13 e dusurse de, hala kh oranim yuksek oldugu icin bende aktif toprak ph uzerinde pet bir etki yaratmadi. Genelde bu nedenle phi sabitlemek icin altta aktif toprak, amakullanilan su olarak RO/ozmos su tercih ediliyor ki toprak isini yapsin soz konusu caridinalar olunca. Neocaridinalara gore cok daha spesifik kosullar isteyen ve daha hassas canlilar. Olcum kiti sart diyebiliri

Karidesler icin bakteri dongusu yanisira ortamda biofilm yetismesi de onemli, ozellikle yavrular icin. o yuzden genelde en sagliklisi en azindan 2 ay beklemek oluyor.

Cesme suyunuzda klor varsa dinlendirerek ucurabilirsiniz ama kloramin varsa dinlendirerek pek ucuramazsiniz. Dolayisiyla benim tavsiyem hem klor hem kloramin icin bir urun kullanin. Ben prime kullaniyorum oldum olasi cok memnunum

Teşekkür Edenler: [T]240227,ihsan03[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egeulassÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 31
egeulassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2023 11:02
[QUOTE=ihsan03]Merhabalar,
Hobiye tekrar geri dönüş yaptım ve bir adet 25*25*25 nano tank yaptım. Toprak olarak benibachi black soil toprak aldım. Üzerine tohumdan montecarlo ekip çimlendirdim yaklaşık 3 hafta suyumu dinlendirdim. Şelale filtre mevcut, hava pompam mevcut. Akvaryumda görünürde hiçbir sorun yoktu Tds ölçümümü de yaptım ve 110-130 arası sonuçlar aldım. Suyum hazır diye düşünerek 20 adet prl'yi suya alıştırarak ekleyerek başladım ve 3 günde hepsi telef oldu sadece havaların sıcaklığı sebebiyle suyun sıcaklığı zaman zaman 26-28e çıktı bu ilk hatam ve bunu düzeltmek için çift fanlı bir soğutucu tedarik ederek suyumu 23 dereceye sabitledim. Bunun üzerine tekrar 8 adet prl'yi suya alıştırarak ekledim ve 2 gün demeden malesef yine hepsi mefta. Çok büyük hevesle başlamıştım ama neredeyse bırakma seviyesine geldim. Şu anda akvaryumda herşey normalken bu sorunu neden yaşıyor olabilirim ? Aklıma gelen tek şey aldığım toprak eski bir toprak bir petshopta uzun süre satılmamış ve ben aldım 2 senesi vardır rahat acaba bu etkilemiş olabilir mi ? Bir tanede kaya var ama salınım yapacak bir kaya değil. Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa öok memnun olurum. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240227/130820230428521.jpg[/IMG][/QUOTE]

Lennie’nin bahsettiği gibi aktif toprak isteyen karideslerin adaptasyonu toprağın akvaryuma adaptesinden geçiyor. Genel olarak hemen hemen bütün karidesler stabil su parametreleri istiyor anladığım kadarıyla ben de ilk etapta düşünmüştüm fakat araştırmalarım sonucunda başarısızlık oranımın yüksek olabileceğini düşündüğüm bir tür oldular.

Ne olursa olsun çeşme suyu kullanmamanızı, pH, kH dengesinin iyi kurulmasını ve stabil değerlere sahip olmadan tankınıza canlı dolum yapmamanızı öneririm.

Bütün bildiklerim bunlar.

Aktif toprak konusu her zaman çetrefilli bir konu oldu benim için de. Umarım başarılı bir adaptasyon süreci geçirirsiniz ve konuya ekleme yapar veya yeni bir konuda süreci anlatabilirseniz çok sevinirim.

Keyifli hobiler.

Teşekkür Edenler: [T]240227,ihsan03[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihsan03Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 3
ihsan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2023 17:03
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Tankımda kullandığım su hazır su. Ve evet birçok kez izlememe rağmen kh, gh ve ph ölçümü noktasında çok bir tedbir almadım. Genelde konuştuğum üreticilerin bir çoğu tds'ni 120-140 arası tut sıcaklığını 24ü geçirme dediler o sebeple dedim ki esneme payı olan konular sanırım. Ama canım çok yandığı için malesef çok istesemde caridinayı tekrar düşünmüyorum neocaridina kiraz ve neon balığı ile yola devam ☺

+1: [T]240445,egeulass[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egeulassÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 31
egeulassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2023 23:23
[QUOTE=ihsan03]Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Tankımda kullandığım su hazır su. Ve evet birçok kez izlememe rağmen kh, gh ve ph ölçümü noktasında çok bir tedbir almadım. Genelde konuştuğum üreticilerin bir çoğu tds'ni 120-140 arası tut sıcaklığını 24ü geçirme dediler o sebeple dedim ki esneme payı olan konular sanırım. Ama canım çok yandığı için malesef çok istesemde caridinayı tekrar düşünmüyorum neocaridina kiraz ve neon balığı ile yola devam ☺[/QUOTE]

Tankınızdaki co2 difüzörünü yeni gördüm bu bile etkilemiş olabilir. Karidesler su değerlerindeki dalgalanmalara karşı çok kırılgan ve aktif toprak isteyen türler daha da kırılgan hatta co2 zehirlenmesi bile yaşamış olabilirler. Karideslerinizde yüzeye çıkma eğilimi gözlemlemiş miydiniz?

Tds konusu biraz çetrefilli aslında, anladığım kadarı ile odaklanmamız gereken şey değerden çok o değerin sebepleri. Mesela bir örnekte şunu kullanmışlardı “içerisindeki kalsiyum yüksek tds sonucu ortaya çıkarırken çoğunlukla zararsız ama bakır düşük tds çıkarmasına rağmen çoğunlukla zararlıdır”. Anladığım kadarıyla tds miktarının yanı sıra bakılması gereken en önemli değerler pH, amonyak, kH ve bakılması gerekli hale gelirse gH. Bunlara ek olarak suyun içerisinde çok fazla değişkenin olduğunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Mesela verilen co2 kH denkleminde değerleri değiştiriyor ve bu da pH seviyesinin düşmesine sebep oluyor, salınım yapan kum hem tds değerlerini değiştiriyor hem de pH ve kH değerlerini değiştiriyor. İklim değişikliklerinde su içerisinde canlıların sıcaklığa bağlı metabolizmalarının hızlanması bile amonyak dolayısıyla nitrit ve nitrat değerlerini değiştiriyor. Ph değerlerinin değişmesi eğer akvaryum bitkili ise bitkilerin suda olan besin kaynaklarını kullanamaması ve olası sıvı gübre veya katı gübrelemede suya salınım yapmasına sebep oluyor.

Bitmeyen bir döngüde küçük fanusların içerisine bir ekosistem kurmaya çalışıyoruz aslında bunun zorluğu gerçekten çok fazla ve şans faktörü büyük bir etken.

Şuan ben de sarı ateş karideslerine bakıyorum ve şuan için şansımın yaver gittiğini düşünüyorum, bir başka karides tankının kurulumunu tamamladım onda da kaplan karides bakmayı düşünüyorum.

Biri sarı ateş karidesleri her ne kadar neocaridina olsalar da caridinaya daha yakın olduklarını söylemişlerdi emin değilim bana gayet dayanıklı gözüktüler. Şuan için çoğalmalarını sağlamaya çalışıyorum. Sarı ateşlerin akvaryumu bu;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240445/130820232320291.jpg[/IMG]

İlk etapta garip bir hesap yaparak co2 verdiğim bu karides akvaryumuma kalsiyum karbonatlı kum kullandım pH dengesini co2 kH seviyesini etkileyerek düşürecek ve kum da arttıracaktı ve istediğim seviyede olacaktı. Sonra geceleri uyku tutmadı ve ince lav kırığına çevirdim. Akvaryumu boşaltırken iki adet yavru buldum ve yeni akvaryuma geçirdim umarım yaşıyorlardır şuanda da.

Herhangi bir öneriniz olabilir mi? Her türlü tavsiyeye açığım.

Bu da kaplan karideslere kullanacağım tank;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240445/130820232323371.jpg[/IMG][EDIT]egeulass,2023-08-13 23:37:19[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihsan03Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 3
ihsan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2023 16:19
Hocam teşekkür ederim. Co2 difüsörüne benziyor ama oksijen difüzörü benim fotoda gördüğünüz. Dün ani bir karar ile gittim ve sarı ateş, kiraz, rili topladım geldim ne varsa. Gittim bide 3 takım full red lepistes aldım, şu anda herkesin keyfi gayet yerinde haliyle benim de keyfim yerine geldi en azından görsel olarak gözüme hitap ediyor artık tankım, bana da bu yeterli. büyük hayallerle extra türler için yola çıkmıştım ama nasip değilmiş yol bizi buraya getirdi. 😁 Sizin tankınıza da gelecek olursak herşey yolunda gözüküyor. Lav kırığı fikri bence yerinde olmuş çünkü gerçekten ben şu anda hatamdan dönemiyorum bir süre bu aktif toprağı kullanacağım mecbur, çünkü üzerine o kadar ekim yaptım kaç hafta bekledim emeğim orda bari boşa gitmesin istiyorum. siz risk almamış oldunuz bazen sanırım bu daha iyi oluyor ☺ umarım gönlünüzce olur.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240227/140820231617011.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 568
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2023 19:17
[QUOTE=ihsan03]Hocam teşekkür ederim. Co2 difüsörüne benziyor ama oksijen difüzörü benim fotoda gördüğünüz. Dün ani bir karar ile gittim ve sarı ateş, kiraz, rili topladım geldim ne varsa. Gittim bide 3 takım full red lepistes aldım, şu anda herkesin keyfi gayet yerinde haliyle benim de keyfim yerine geldi en azından görsel olarak gözüme hitap ediyor artık tankım, bana da bu yeterli. büyük hayallerle extra türler için yola çıkmıştım ama nasip değilmiş yol bizi buraya getirdi. 😁 Sizin tankınıza da gelecek olursak herşey yolunda gözüküyor. Lav kırığı fikri bence yerinde olmuş çünkü gerçekten ben şu anda hatamdan dönemiyorum bir süre bu aktif toprağı kullanacağım mecbur, çünkü üzerine o kadar ekim yaptım kaç hafta bekledim emeğim orda bari boşa gitmesin istiyorum. siz risk almamış oldunuz bazen sanırım bu daha iyi oluyor ☺ umarım gönlünüzce olur.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240227/140820231617011.jpg[/IMG][/QUOTE]

O boyutta bir akvaryumda bir anda halihazırda su değerlerinin uygun olup olmadığını daha bilmiyorken 6 lepistes + karides eklemesi pek iyi olmamış olabilir. Kayıp yaşamanızın sebebi zaten halihazırda suyunuzda amonyak ya da nitrit bulunması olabilir. Test etmeden direkt böyle bir harekette bulunmak riskli olmuş. Umarım canlılara bir şey olmaz ve siz de yine kayıpla karşı karşıya kalmazsınız. 25x25x25 lepistesler için çok küçük, bir de dişiler 1 aya doğurdu mu aşırı kalabalık olacak.

Bir de belki biliyorsunuzdur ama farklı tür neocaridinalar bir arada bakılırsa bir zaman sonra gitgide vahşi renklerine dönmeye başlayacaklardır her bir yeni nesilde. Bilginiz olsun. Renk korumak istiyorsanız tek bir renk bakmak gerekiyor. Böyle bir isteğiniz yoka problem değil tabi ki
[EDIT]Lennie,2023-08-14 19:18:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir