ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
egeulass
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
26
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Ağustos 2023 18:29
Son Ziyaret:
24 Mart 2024 19:14
Toplam Mesaj:
31 [0.12 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ege Ulaş Gidelim
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ege Ulaş Gidelim

SON 10 MESAJI

Neo Co2 Jöle Maya Sistem
[QUOTE=paxal]

Cevabınız için teşekkürler.
40x40x40 bir akvaryumum var. Denemek icin kendim yaptım mayalı sistemi. Garanti olsun diye ikinci bir su dolu yarım litre kola kabı da kullandım. Çıkış başladı.
Elimde difüzör olmadığı için hava taşı kullandım. Akşam akvaryuma ekledim sistemi. Sabah sorun yoktu.
Akşam işten geldiğimde balıklar hareketsiz tabanda duruyordu. 5 Çöpçü, 2 cüce vatoz ve 1 betta var. Betta'da sorun yok ama özellikle vatozlar çok kötü durumdaydı. Çıkışı ayrı bir kaba alıp %30-40 arası su değişimi yaptım. Biraz kendilerine geldi balıklar.

Ayrıca bitkiler yavaştan fotosenteze başlamıştı bu arada.

Şimdi bu durum beni tereddütte bıraktı mayali sisteme karşı. Neo co2 almayı düşünüyordum, internette stoklarda kalmamış orası ayrı.

Sorun benim mayalı sistemdeln mi kaynaklı bilmiyorum. Hava taşı olduğu için öyle aşırı bir çözülme olmadığı halde balıklar neden bu hale geldi anlamadım. Çıkardım sistemi canlılar ölmesin diye.

Sizin canlılar ne durumda ?[/QUOTE]

Açıkçası sebebini ben de anlayamadım neden böyle bir durum ile karşılaştınız ama ben karides akvaryumumda bile bu sistemi kullanıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım henüz. Karides tankı 30x30 onun dışında lepistes ve bir adet daha karides akvaryumunda var ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.
Neo Co2 Jöle Maya Sistem
[QUOTE=paxal]Merhaba, tecrübenizi aktardığınız için teşekkürler.
Şu anda durum nasıl ? Hala kullanıyor musunuz ve memnun musunuz ? Kullanım süresi ne durumda?[/QUOTE]

Evet hala kullanıyorum ve maya eklemesi gibi bir şey yapmadım bir ay olmak üzere ve gayet güzel co2 çıkışı sağlıyor hala. Tahminim 10-15 gün daha böyle gidecektir çünkü resmî sitesinde de elli gün civarı co2 sağladığı bilgisi vardı. Açıkçası memnunum şekerli su ile yapılan mayalı sistemden daha uyguna geliyor ve daha güvenilir bir sistem. Sadece dayanıklı bir şişeye sahip olmak için bile alınabilecek bir sistem açıkçası en kötü ihtimalle 8 aylık co2 ihtiyacınızı karşılar sonrasında ister kendiniz jölesini hazırlarsınız ister toz şeklinde hazır alırsınız isterseniz de normal mayalı sistem için kullanırsınız şişesini bence gayet kullanışlı.
Filtresiz Akvaryum Olurmu?
[QUOTE=Marimo.]

Peki akvaryumum için bir filtre önerebilirmisiniz? ısıtıcıları watt olarak falan akvaryuma uyar uymaz diye ayırt edebiliyorum ama filtrelerin hepsi aşşağı yukarı birbirine benziyor. Hangisi benim akvaryuma uyar hangisi fazla gelir tespit edemiyorum.[/QUOTE]

Sadece erkek lepistes bakacaksanız herhangi bir yavru beklemediğinizi varsayıyorum, akvaryumunuza daha sonraları bitki de ekleyebileceğinizi göz önünde bulundurursak şelale tipi iç veya dış filtre düşünebilirsiniz. Sizin yerinizde olsam şelale dış filtre kullanırdım hem akvaryumda fazla yer kaplamaması için hem de haznesi büyük bir şelale filtre ile gayet güzel bir şekilde bakteri kültürünüzü oturtabilirsiniz. Hatta bazı şelale tipi dış filtrelerde seramik gibi filtrasyon malzemeleri de kullanılıyor. Sadece süngerli alsanız bile işinizi bir hayli görecektir. Fazla akıntı yapmadığı için bitkilerinizde herhangi bir sorun olmaz ve akvaryumunuzda yer kaplayan tek şey emiş borusu olur.
Halsiz Ryukin
[QUOTE=SteveH]
Hikari lionhead , mor saki, red saki , hulx goldfish, hulx goldfish supreme kullanıyorum yem olarak tamamı protein ağırlıklı zararlı olduğunu bilmiyordum haftada 2 kez %25 değişim yapıyorum normalde arıtma suyu kullanıyorum ama burda daha arıtma bağlanmadığı için şebeke suyu kullanmak zorunda kaldım 3 kavanoz eski sudan koydum bide süngeri suya sıktım filtreyi çalıştırdım balığı 3-4 saat sonra ekledim[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236377/170820232306301.jpg[/IMG] arada böyle dönüyor arada filtreye yapışıyor arada yüzüyor [/QUOTE]

Türü detaylı bilmediğim için tam olarak bir şey söyleyemiyorum fakat dediğim gibi protein ağırlıklı beslenme buna yol açmış olabilir. Bir diğer olasılık her ne kadar arıtma suyu kullansanız bile hazır satılan içme suyu hatta azot döngüsü tamamlanmış su kadar sağlıklı olamaz.

Gittiğiniz yerde de direkt olarak şebeke suyu kullanmış olmanız ve herhangi bir su düzenleyici kullanmamış olmanız klorlu suya balığınızı koydunuz demek oluyor.

Bilenler daha detaylı yazacaklardır sebebini ve tedavi sürecini. Ben sınırlı bilgim ile bilenlerin yazmasını beklerken daha kötü bir şeye yol açmamak için içme suyu ile su değişimi yapardım.

Umarım kurtarırsınız, keyifli hobiler.
Halsiz Ryukin
[QUOTE=SteveH]3 gün evde olmadığım için ryukinim aç kalmıştı eve gittiğimde halsiz olduğunu gördüm ve yem attığımda yem yemedi o akşam onu yeni eve taşıdım suyu eşitleyip ekledim ilk başta yine halsiz bir şekilde devam ediyordu ama şimdi arada ters dönüyor ve filtre balığı çekiyor filtreye yapışıyor sorun ne bilmiyorum.
40L tepe sump dipte kum 1 adet ryukin[/QUOTE]

Üç günlük açlık bildiğim kadarı ile bir balığı kolay kolay etkilemez farklı bir durum söz konusu olabilir. Protein ağırlıklı beslenme ryukinilerde tehlikeli bir durum doğurur. Hangi ağırlıkta yem kullanıyorsunuz? Su sıcaklığınız nedir? Ne sıklıkla su değişimi yapıyorsunuz? Yeni eve taşıdığınızda bakteri kültürü oturmuş suyu mu yoksa yeni su mu koydunuz? Eğer yeni su koyduysanız içme suyu mu yoksa şebeke suyu mu kullandınız?

Bunları paylaşıp bir de balığın fotoğraflarını paylaşabilirseniz daha detaylı yardımcı olabiliriz. Konuya benden daha hakim forum üyeleri de bu bilgiler ile sizleri yönlendirebileceklerdir.

Keyifli hobiler.
Japon Balığımda Bazı Sorunlar Olduğunu Düşünüyorum
[QUOTE=Muhammetisik]Selam dostlar. 24 nisan'dan beri bakmaya başladığım bu japon balığımda bugünlerde biraz gariplik farkettim. Diğer balıkların yüzmesinde, yem yemesinde, hareketlerinde hiçbir sorun yokken. Bu balık sürekli aynı taşın yanında duruyor. Sadece ışığı açarsam yem vereceğimi düşünüp suyun yüzeyine çıkıyor. Yüzerken de diğer balıklara göre çok daha yavaş yüzüyor, yem verdiğim zaman zar zor yiyebiliyor, bazenleri yüzüğünü görsem de bazenleri de sadece taşın yanında duruyor. Solunumuyla alakalı bir sorun olduğunu düşündüm lakin kesin bir karar veremedim. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/239642/170820231654401.jpg[/IMG][/QUOTE]

Erkut beyin söylediği gibi parametreleri de aktarmanız gerekli fakat balığınızın sırt yüzgecinde beyaz lekeler var gibi akvaryumunuzun genel fotoğraflarını ve balığınızın daha net fotoğraflarını paylaşır mısınız?

Eğer beyaz benek hastalığına yakalanmışsa vakit kaybetmeden karantina akvaryumuna almanız ve tedaviye başlamanız gerekmekte. Ana tankınıza da tedavi uygulayıp su değişimini arttırmanız gerekmekte olacaktır. Ama lütfen detaylı fotoğraflar ve daha detay bilgi vermeden bu olduğunu düşünüp başlamayın buna. İlk başta üstadlar tanıyı koysunlar sonrasında gerekli şeyleri size aktaracaklardır.
İlk Kez Akvaryum Kurmak İstiyorum
[QUOTE=taich1]Merhaba ilk kez akvaryum kuracağım hangi bitkileri,kumu, filtreyi vb. almam gerekiyor? Akvaryumumda beta, karides, midye olmasını istiyorum. Eğer becerebilirsem ileri de arttıracağım. Bir de elma salyangozu istiyordum fakat bitkilere zarar verirmiş. Yardımcı olursanız sevirim [:'(] +bütçem az... [/QUOTE]

Betalar tek başlarına bakılması gereken bir tür olduğu için biraz zorlayıcı olabilir.

Sizlere tavsiyem ilk etapta güzel ve dayanıklı bir tür lepistes ile başlamanız olur, fil kulak lepistesleri gibi. Karidesleri lepistesler veya farklı balıklar ile aynı tankta bakmak onları neredeyse hiç göremeyecek olmanız demek olacaktır ve aldığınız karides yavrularının çoğu lepisteslere yem olacağından dolayı popülasyonu arttıramaycaksınız ve 1-2 yıl içerisinde karides popülasyonunuz sıfırlanacak, tabi karidesleriniz lepistesler ile aynı su parametrelerine uyumlu olmayıp ve direkt olarak balıklar tarafından rahatsız edilmezler ise. Tavsiyem 50-60 litre arası bir low-tech akvaryumu kurup iyi ışıklandırma ve sıvı gübre takviyeleri ile basit bitkiler yetiştirmeniz ve lepistes ve nerite ve ramshorn salyangoz bakmanız olacaktır. Tabi bir kaç midye de ekleyebilirsiniz. Bitkili akvaryumların vazgeçilmezi cüce pigme çöpçü balıkları olacaktır dip çekim yapamayacağınız için pigme çöpçü balıkları artık yemleri yiyecektir. İyi yosun yiyici olan lepistesler ve nerite salyangozlar da yosun ile mücadelenizde yardımcı olacaktır. Bunlar haricinde ramshorn salyangozlar biyolojik temizlik yapacaktır. Bulabilirseniz iki tane tül cüce vatoz bakmanızı da öneririm hem izlemesi keyifli hem de dayanıklı canlılardır ve gene yosun ile mücadelede bir hayli işlevliler.

Gelelim bu akvaryuma toprak seçimine fil kulak lepisteslerin istediği pH aralığı yanılmıyorsam 7.0-8.0 aralığında, akvaryumunuza co2 vermeyeceğiniz için pH düşüşü yaşamayacaksınızdır. Bu yüzden nötr salınım yapmayacak bir toprak seçebilirsiniz. Bulabilirseniz ince lav taşı kırığı hem en ekonomik hem de bakteri tutması için en işlevli zemin olacaktır. Görselliği arttırmak için ara ara nötr siyah kum hagen türevi veya filtrasyonlarda kullanılan beyaz çakıl benzeri (ismini unuttum) ekleyebilirsiniz.

Gelelim bitki seçimine lepistes lowtech akvaryumların olmazsa olmazı lepistes otu ve tilki kuyruklarıdır bence. Tilki kuyrukları güzel bir ışıklandırma ile hızlı bir büyüme yaşar ve istediğiniz yerinden kesip başka bir yere dikerek popülasyonu arttırabilirsiniz. Büyümenin yanı sıra sudaki nitratı çok fazla kullanacağı için yosun oluşumunu zorlaştırır. Aynı zamanda yavru lepisteslere saklanma alanı oluşturur. Tilki kuyruğu dışında gül, zeytin varyantlarına bakabilirsiniz. Bunlar dışında taşa tutturulmuş anubias bitkisinden birer tane (bir sağa bir sola) koyarak güzel bir hava katabilirsiniz. Su altı bitkileri arasında en dayanıklı bitkilerden biridir. Tabi ki moss çeşitleri her zaman değerlendirilebilir, paslanmaz krom tele sarılmış moss türleri ile hem zemin bitkisi görünümü veya duvarlarınıza asarak arka planları doğal olarak doldurabilirsiniz. Bu bitkileri sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için güzel ve yeterli bir ışıklandırma gerekmektedir.

Canlı çeşitliliğini ve bitkileri geçtiysek filtrasyona geçebiliriz. İç filtreler, şelale filtreler ve dış filtreler yavru lepistesleri çekebileceği için çok tercih edilmez yüzey alanı çok büyük olduğu ve bakteri oluşumu çok hızlı olduğu için pipo filtreler daha çok tercih edilecektir. Her ne kadar 50 litre akvaryuma dış filtre olmaz dense de yeni çıkan ve akvaryumun yanına asılan dış filtrelere daha sonra geçiş de yapabilirsiniz. Hatta pipo filtreyi dış filtrenin emiş borusuna takıp hem bakteri oluşumu devam ettirip hem daha iyi bir filtrasyona sahip olup hem de yavru balıklarınızı çekilmekten kurtarabilirsiniz. Tabi ki bu sonraki aşama ilk aşamada size fiyat performans bir akvaryum hedefimiz var.

Sonuç olarak, dayanıklı tür lepistes, pigme çöpçü, tül cüce vatoz, nerite ve ramshorn salyangoz, tilki kuyruğu, gül ve zeytin varyantları, mos çeşitleri ile duvar ve zemin dekoru, yeterli bir ışıklandırma (beyaz, mavi ve kırmızı renklerinin içerisinde olduğu), filtrasyon için de pipo filtre.

Karides akvaryumunuzu bu akvaryumu kurduktan sonra çok daha düşük fiyatlara kurabilirsiniz. Yaklaşık 30x30x30 küp bir akvaryuma önceki akvaryumunuza daha önceden eklediğiniz mossları kırparak elde edeceğiniz mosslar ile yeni dizaynlar yapabilir hatta onları da tele sarıp karides akvaryumunuza koyabilirsiniz. Karidesler için de vazgeçilmez filtre pipo filtredir. Fakat her karides varyantının farklı su değerleri vardır. Bu yüzden karides akvaryumunuza karides varyantına göre aktif toprak veya nötr toprak seçmeniz gerekebilir. Karides akvaryumunun da bitkili olması gerekmesi ona da iyi bir aydınlatma gereksinimi doğurur.

Samsun’da Atakent akvaryumdan bu bitkileri edinebilirsiniz. Tahminimce lepistes türlerine de göz atabilirsiniz. Akvaryumu uygun fiyata botanik pet shopa yaptırabilirsiniz fakat bitkilerini ve balıklarını pek sağlıklı görmemiştim en son. Balıklarınızı seçerken tutuldukları tanka ve karma olup olmadıklarına bakmanızı tavsiye ederim. En sağlıklısı internet üzerinden kendini kanıtlamış üreticilerden almak olacaktır. Fakat ben hala gidip fiziksel alışveriş yapmaktan zevk alıyorum. Bir gününüzü ayırırsanız güzel türler bulabilirsiniz. Merkezdeki akvaryumculara da göz atmayı unutmayın derim.

Yardımcı olabileceğim bir şey olursa mesaj atmaktan çekinmeyin lütfen.

Keyifli hobiler.[EDIT]egeulass,2023-08-17 23:05:53[/EDIT]
Jbl Cristalprofi E1901 Greenline Dış Filtre Malz.
[QUOTE=y11t]Teşekkür ederim cevabınız için. Evet Bitkisiz akvaryum. Orjinal olarak gelen sıralamadaki sepetleri hic ellemedim. Anladığım kadarıyla sepetlere karbon ve elyaf ekleyecegım ? peki kacıncı sepette olması gerekır en ustte mı ortada mı ? En alt sepette MicroMec ve ustunde elyaf mevcut. bi daha ki değişimde karbon ile biraz daha elyaf ekleyeceğim. Teşekkürler tekrardan. [/QUOTE]

Sıralama tamamen akvaryumun ihtiyacına göre olması gerekir bence. Mesela benim akvaryumda fazla bitki çöpü gibi malzemeler filtre tarafından çekildiği için ilk etapta seramik veya benzeri filtrasyon ekipmanına çarpmasını istemiyorum o yüzden ilk sepetlerde ilk etapta sünger malzemelerini kullanıyorum ve en son seramik vb filtrasyon ekipmanından geçiriyorum suyu.

Süngerler konusunda ise şöyle bir durum var, elyaf en ince gözeneklere sahip filtrasyon ekipmanı ve ilk sıralara koyarsanız sürekli olarak temizliği daha doğrusu değişimi ile uğraşmak zorunda kalacaksınız sünger sıralamasını ben büyük gözenekliden küçük gözenekliye doğru yapmak en doğrusu olacaktır. Benim sıralamam ilk başta siyah biyolojik sünger, sonra mavi sünger sonra keçe ve en son elyaf, elyaftan sonra da ben seramik yerine hivex kullanıyorum su en son ondan geçiyor. Bitkili bir akvaryumum olduğu için aktif karbon kullanmıyorum.

Tabiki bu en doğru olan da değil yanlış olan da değil. Sadece mantık dahilinde bir sıralama düşünmeniz gerek. En yaygın olan sıralama suyun ilk etapta seramik benzeri filtrasyon ekipmanına gelmesi daha sonrasında aktif karbon ve sonrasında da süngerlere geçmesi.

Forum üzerinde açılan konularda bir çok farklı sıralama bulabilirsiniz, her sepete filtre malzemelerinin yanına elyaf koyan da var, elyafı ilk sıraya koyup üç günde bir değiştirdiğini söyleyen de, söylediğim yaygın şekilde kullanan da benim gibi kullanan da mevcut.

Dış filtre yapılan hataları en yüksek derecede ört pas edebilen bir filtre türüdür fakat içerisinde kullanacağınız filtre malzemelerini seçmenizin en doğru yolu su değerlerinize bakarak olacaktır.

Umarım dilediğiniz şekilde bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Bir de daha önce söyledim mi ya da başkası bahsetti mi bilmiyorum ama dış filtrenin kalitesinden çok içerisindeki filtre malzemeleri önemlidir. Fiyat performans ürünlerin genellikle filtre malzemeleri kalitesiz oluyor ve piyasadan daha kaliteli filtrasyon malzemesi almak gerekebiliyor.

Keyifli hobiler.
Neo Co2 Jöle Maya Sistem
[QUOTE=Furkanx]

Çoğu ilde dolum yapmak çok basit, dolum merkezine veriyorsun ertesi gün alıyorsun. Bursa da dolum ücreti litresi 30 tl falan.[/QUOTE]

Siz yazdıktan sonra araştırdım hatta bir kaç akvaryumcu ile konuşma imkanım oldu. Sistemi bilmiyorlardı beraber araştırdık bu neonun jöleli maya sistemini. Araştırmanın neticesi pH’a olan etkisi, stabilizasyonu vb olumluydu.

Sonrasında maliyet hesapları yaptık ve tüp ücreti dahil son kullanma tarihi geçmemiş bir co2 tüpü ve yıl boyunca kullanımı aşağı yukarı 2000tl ile 3000tl arasında. Tabi bu hesap yapılırken Ankara’daki tüp ilanlarına ve Ankara’da bildiğim dolum yerlerine baktık hatta fiyat daha uygun olsun ekstra tüp fiyatı eklenmemesi için tek tüpten üç tankı besleme fikri ile bu hesap yapıldı.

Bu hesabın yanı sıra tüpten meydana gelen kazalara da baktıktan ve ters gidebilecek şeyleri hesaba kattıktan sonra iyice uzaklaştım tüp konusundan.

Tam tersi bu jöle sistemi ile yılda 400 tl ile co2 çıkışı alabildiğim için ve normal mayalı sistemden daha stabil ve pH dengesine daha az etkisi olduğu için (resmî sitesinde yapılan testler mevcut) bu sistem ile devam etmeye karar verdim.[EDIT]egeulass,2023-08-14 20:49:23[/EDIT]
Co2 Siz Akvaryumum
[QUOTE=nunucuk]Hepinize çok teşekkür ederim:)) keşke aynı şehirde yada işyerinde sizler gibi birileri olsaydı yanımda, akvaryum üzerine sohbet edebileceğim....adamlara akvaryumun resmini gösteriyorum, soğan ek ye bununla uğraşana kadar diyor:( diğeride " buna bukadar para harcanırmı? diyor...ful red lepistesi görüp " bunlar yavrumu? japon al japon" diye akıl veriyor...cüce vatozumu görenler " bu dudak tiryakisimi" diye laf söylüyor...birtane adam yok muhabbet edebileceğim. İyi ki bu site var, sizler varsınız...dip not: anibuslarım var , kayalara sıkıştırdım gölgede buyuyorlar, yavaş büyüyorlar, topraga dikmedim, bildigin iki kaya arasındalar, sizlerden ögrendim, ışığı çok sevmiyorlar galiba...birtek çimen gibi co2 az isteyen bir zemin bitkisi var mı? ben bulamadım, bulduklarımda çogalmıyor.[/QUOTE]

Co2 istemeyen zemin bitkisini Su perisine danışarak bulabilirsiniz ben her halükarda co2 veriyorum fakat siz co2 olmadan bir hayli başarı elde etmişsiniz. Profilinizde Ankara yazıyor, ben de Ankara da ikamet ediyorum. Bitkilerimi su perisinden temin ediyorum ve çok güzel tavsiyeler veriyorlar.

Tavsiye ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.