Karides üretimi ve bakımı


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 13:28
Bilgi ve tecrübeniz dahilinde yanıtlarsanız sevinirim..

Soru 1 : Üretimde kum olmazsa olmaz mıdır?

Kumu fazla kalın kullanmayın ilerde sıkıntı oluyor diyeni çok gördüm ama kum kullanmamak daha iyi olur diyeni hiç duymadım
Acaba sebep nedir? Sağlıklı ve formunda karidesler yetiştirmek için kumun bu tanktaki rolü tam olarak nedir? Kum kalınlığının az/çok olması tam olarak ne gibi sorunlara yol açmaktadır?
Taban filtresi tavsiye ediliyor, eğer olmazsa kum dolayısıyla yavrular ölmeye başlıyormuş, anlamakta güçlük çekiyorum, kum böyle sorunlara neden oluyorsa kullanmanın gereği nedir? Uygun bitkiler, moss türleri ile taban kaplansa daha iyi olmaz mı?
Yavru popülasyonun artmasıyla birlikte tankta değişimlerin yaşanması kaçınılmazken biyolojik arıtmaya sonuna kadar güvenilir mi? (Dip çekilir, çekilmez herkesin görüşüne saygı duyuyorum ama yükün yoğun olduğu (yem, balık) dipteki tortu, bakteri kültürü vs doğayı taklit edemeyeceğimiz bir hal alıyor) 

Soru 2 : Bu canlıların sağlıklı gelişimi için sert su daha iyi değil mi?

Örneğin discus için üreme çağına kadar yavruların fiziksel gelişimlerinde sert ve taze su kullanmak çok daha iyi sonuçlar vermektedir (bunu halen bilmeyen üreticileri/hobiciler mevcut)
sadece üretimde döl verimi (yumurtaların kaliteli döllenmesi) açısından ro ile aşılama ile mikro s düşürülür.
Ph ro ile bir miktar düşer ama ikinci plandadır ve risklidir çok dikkate alınmaz. 
Karidesler için durum nedir? (Caridina türleri için konuşuyorum, neocaridinayı tecrübe ettim)

Soru 3 : Üreme için uygun sıcaklık değerleri ne olmalıdır?

Düşük sıcaklık üreme için daha mı iyidir?
Balıklarda metabolizma hızı yüksek sıcaklıklarda artarak yavruların büyümelerinde olumlu etki yaparken, karidesler için durum nedir?

Soru 4 : Su değerleri kirleticiler yönünden hangi düzeylerde tutulmalıdır?

Amonyak ve nitriti sıfır düzeylerinde tuttuğumuzu ve akvaryum suyunun oturmuş olduğunu varsayarsak, maksimum nitrat seviyesi ne olmalıdır?

Soru 5 : Taiwan bee, caridina vb türler için pek çok katkı maddesi, mineral, kum, malzeme, özel filtre vs gerçekten gerekli mi?
Yoksa discuslarda olduğu gibi bir "overrated" abartma, şişirme durumu mu söz konusu?

Cama cam tanklarda çeşme suyu ile discus üretmiş, döl verimi düşük olan bazı çiftler için zaman zaman RO aşılaması dışında hiç bir katkı maddesi kullanmamış biri olarak bu katkı maddeleri kullanımı konusunda ciddi çekincelerim var. Bunlar gerçekten gerekli mi?

Mikrosiemens düşük olmalı (döllenme için) tamam
Kum halen bende soru işareti ph tamponlama özelliğinden vs bahsediliyor ama benim bildiğim bu türler 6-7.5 arası ph seviyelerinde sorunsuz yaşıyorlar. Mesele aslında mikrosiemens midir acaba? Ph düşüreyim derken çok mu oynuyoruz sizce?

Okuduğunuz için teşekkürler, vereceğiniz cevaplarla bir başvuru kaynağına dönüşebileceğine inanıyorum...
Ulvi Özuğur2014-01-13 13:29:27

Beğenenler: [T]183451,Bailamos36[/T][T]188615,ABilek[/T][T]9253,pilatin[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]205407,aqua08[/T][T]197480,Çemşük hobici[/T][T]43397,Huleyn[/T][T]181489,drsahbaz[/T][T]222028,akemal[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]233557,hobim35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183451,Bailamos36[/T][T]9253,pilatin[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]16477,hollowman299[/T][T]205407,aqua08[/T][T]181489,drsahbaz[/T]
+1: [T]197480,Çemşük hobici[/T][T]181489,drsahbaz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 21:13
Benden çok daha tecrübeli abilerim mevcut fakat ben başlatayım bari :
1. Karidesler mikroorganizmalarla, tortularla besleniyor ( benim bildiğim kadarıyla). Makul miktarda olması fayda. Bunların üremesi için besin ( yemleme yapıyoruz) şart. Aşırıya kaçıldığı takdirde birikme yapıyor. Eşelendiği taktirde ise nitrat başta olmak üzere su değerlerine etkiyerek canlıları öldürebiliyor. Ağır metallerde aynı şekilde birikme yapabilir. Kumsuz zeminde is bu canlılar malum sadece filitre ağızlarında olur. Bu da kanımca yeterli değildir. Dip filtresi de tam olarak bu canlıları zeminde karideslerin besleneceği her yerde hem barındırır hem de filtre ederek fazla birikmesini önler. Ben kullanmadım ama amacı bu olsa gerek.
2. Canlıların meşeilerine göre değişir. Tecrübe ettiğiniz türlerin ötesindeki türler ilgili şartlar sağlanarak verimli üretilir. Bu canlılar genetik olarak kromozom sayıları düşük omurgasızlar oldukları için fazlaca adaptasyon yetenekleri gelişmediğini biliyorum. Bu yüzden de ph önemli ama daha önemlisi her canlıda olduğu gibi stabilite. Forumda ro kullanmadan üretim yapan arkadaşlarım başardıklarına fakat yüksek verim alamadıklarına dair birçok okuma yaptım. Bunun kökeni genetik olarak adaptasyonu aktarmıyor olmaları olabileceğine dair fikirlerim var.
3. Tecrübem kısıtlı. Herkesin bildiğinin ötesinde bir bilgim yok. Ama yaz kış taklidinin yapılarak verim arttırıldığını duydum.
4-5 için fikrim şudur. Discusların haftada bir deri değiştirdiğini düşünün. Ve değişim esnasındaki hassasiyeti düşünün :)) örneğin neocardinalarda bile yavrular iletkenlik yüksek veya az miktarda ph değişimi olduğunda ölüyorlar neden? Çünkü günlük ve hatta saatlik kabuk değiştiriyorlar. Karideslerle balıkların yaşam döngüleri çok farklı.

Kısıtlı bilgilerimde yanlışım varsa mutlaka düzeltiniz... Amacım konuya bilgim dahilinde müdahil olmaktır. Temel düşüncem omurgasızları balık gibi kompleks bir yaşam formuyla karıştırmamamız gerektiği yönünde. Canlılar kompleksleştikçe kalıtımla aktardıkları artıyor.

Kastım şu ki discuslarınız zamanla sizin kurduğunuz şartlara uyum sağlama yeteneğine, karideslerinizden daha fazla yatkındır.

Antropoloji bilim dalı bunun üzerine kurulmuştur diyebiliriz :)). Afrika kökenli bir kardeşimizin fiziksel özellikleri ile bir eskimo arasında genetik olarak fark yok fakat yüksek adaptasyon kapasitemiz sayesinde kalıtıma yansıyan çevre şartları zamanla genlerimize işleniyor ( tam açıklamasını daha iyi bilen biri yapsın :)) ) fakat bir terliksi hayvan ne bileyim bir kamçılı hayvan her yerde bildiğiniz gibi ya da çok kısıtlı kalıtımsal beceriye sahip. Dolayısıyla karideslerimizin üretkenliklerinin çevre şartlarına daha bağımlı olmasından daha doğal bir şey olamaz.

Beğenenler: [T]174244,M.Çelik[/T][T]9253,pilatin[/T][T]153708,hoca0666[/T][T]222028,akemal[/T][T]24218,delir[/T][T]233557,hobim35[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2014 16:55
Merhaba,
güzel ve yerinde sorular, ciddi ilgilendiğiniz belli.
1. Kum tabanda filtre bakterileri ve mikroorganizmalara tutunma alanı sağladığından önemlidir. Kalın katman olması alt katmanlarda anorb bakteriler için oksijensiz alan sağlamak içindir ama karideslerde şart değildir. Taban filtresi şart değildir, ancak soil kullanıldığında suyla etkileşimini arttırmak için tavsiye edilir. Tabanda sadece moss olur ama kum da olursa daha iyi olur. Karideslerin tankta yarattıkları kirlilik balıkla kıyaslanmaz, o yüzden biyolojik arıtma gayet yeterli olur. Tamamen parçalanmış organik atık tortu olarak suya bir yük getirmez.

2. Caridina ile yumuşak su türlerini kastettiğinizi varsayıyorum, çünkü sert su caridinaları da mevcuttur. Teorik olarak yumuşak suda yavru alıp bunları sert suda büyütmeniz mümkün discus gibi. Ama daha sağlıklı veya hızlı büyümezler, bir artı değer sağlayamazsınız. Ayrıca bunları damızlık hale geldikten sonra üretmek için tekrar yumuşak suya alıştırırken zaman kaybı yaşarsınız adaptasyonda. Ph evet, karidesler için de ikinci plandadır, asıl önemli olan stabil ph.

3. 18 ila 24 derece idealdir. Mevsimsel ısı oynamaları sağlıklı, güçlü ve uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir. Bu anlamda mevsimine göre 10 ila 28 derece arası sıcaklıkları yaşamalarını, sınır sıcaklıklarda uzun süre tutmamak kaydıyla, tavsiye ederim. 24 derecede evet, 18 dereceye kıyasla yavrular daha hızlı büyür ama balık gibi belirgin bir fark yoktur.

4. 0 ila 5 ppm en uygun.

5. Evet, malzeme ve katkı maddeleri abartılıyor bana göre ve şart değildir. Ben kullanmıyorum.
İletkenlik değeri esasdır ve öncelikli öneme sahiptir. Ph değerinin stabil olması, düşük olmasından çok daha önemlidir. Fakat düşük ph'lı suda daha az zararlı bakteri barınır, bunu da unutmamak gerekir.

Selamlar

Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T][T]154864,MHUY[/T][T]172345,kinikli[/T][T]195273,GOKHANKAYHAN[/T][T]56310,ademakci[/T][T]222028,akemal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]56310,ademakci[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 05:33
Berk Bey ilginiz için teşekkürler
Uyum sağlama konusunda görüşüm ; bir balığı ya besleyebilirsiniz ya da besleyemezsiniz, discus eğer 7.5-8 ph'ta ölseydi, mineral isteseydi ya da çiftleşemeseydi benim veya başkasının yavaş yavaş alıştırması uyum sağlatması söz konusu olmazdı, yani sorunun özü uyum değil uyumluluk

Karides ya bu bakım ve aralıklarda yaşıyordur ya da yaşamıyordur, aslında bu kadar basit :) O zaman da deriz ki "tamam bu balık özel gereksinim ve şartlara ihtiyaç duyuyor besleyemeyiz / besleyebiliriz"...

Kıyaslıyor gibi gözüksem de aslında kıyaslamıyorum, yalnız tam da discus'a başlarken duyduğum, sonrasında yahu amma da abartılıyormuş dediğim bazı şeyleri şu an tekrar duyuyor / yaşıyorum :)
Şu durumu tekrar seziyorum => "Aaaa evet çok zor bir tür, yavru almak zor, özel bakım gerektiriyor herkes bakamaz ama bakın ben bakıyorum"
:)

Timur Bey özel mesajla konuya katılımınızı isteyecektim aslında, mesajınızı görünce çok sevindim.
Detaylı ve doyurucu cevaplarınız için teşekkürler...

5. soruya verdiğiniz cevaba özellikle sevindim. Düşünmeden de edemiyorum eğer bu karides hobisi gelişecekse mümkün olduğunca çok insanı "güzel türleri" besleyebilecek hale getirmeli / cesaretlendirmeliyiz...

Bir kesimin bunu özellikle yaptığını düşünüyorum ki şimdilik bu konuya girmeyeyim, çok su götürür...
Ama yazmadan da geçemeyeceğim ilanlarda var "Dazs Soil Özel Bitki Ve Karides Akvaryum Topragı 8 Lt : 75 TL" Akvaryumcularda 10 litresi maks 50 lira :s

Neyse tek düşüncem 30 kişinin beslemesi 10 kişinin beslemesinden daha iyidir, bunu da sağlamak için yapılması gerekenler belli, kolaylaştırmak / ucuzlaştırmak / ulaşılabilir kılmak vb...

Konuya dönüp kum konusunu bir toparlarsak

Bir diğer çekincem de kumda oluşan canlılar !! :)
Serkan hagen kum tavsiyenizden bahsetmişti, kiraz karidesler için bu kumla akvaryumu kurdum, su konusunda biraz zorladıktan sonra dayanıklı olduklarına kanaat getirip elimden çıkararak carbon rilileri aldım
Yumurtayı da gördüm her şey çok güzel derken dalgalandırdığım zeminden koparak salınan solucanlar tüm iştahımı kaçırdı
Bana göre sorumlu kum, en azından yataklık ettiğini düşünüyorum. Tortunun belki bir zararı yok ama aradan sıyrılan yem artıkları hem alanı tehlikeli hale getiriyor hem de bu canlılara 5 yıldızlı hotel oluyor...
Şu an snow white, mosura, hinomoru türleri için yeni bir akvaryum hazırlıyorum bitkileri dezenfekte ederek ekleyeceğim, kumu da kaynatarak 1-2 cm kalınlığında uyguladım (hagen siyah), suyu RO ile aşıladım, filtrasyon sump ve purigen var. Başka katkı şu an için düşünmüyorum, hacim 125 lt

Kum kullanmayacaktım aslında ama mesajlarınızdan sonra bir şans daha vereceğim.

Zamanla edindiğim tecrübelerimi ve özellikle karides hobisini kolaylaştırmak için çabalarımı aktarmayı düşünüyorum, umarım başarılı olurum.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim

Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T][T]62684,BALIK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 16:59
Ulvi Bey,
öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Aslında tüm detayları düşünmüşsünüz gibi. Ek olarak mutlaka buhar camı kullanmanızı öneririm. Biliyorsunuz, buharlaşan su saftır. Tankın suyu  buharlaşma sonucu eksildiğinde doğal olarak tanktaki suda birim başına düşen mineral miktarı artar ve su değerlerinde oynamalara neden olur. Bu da karideslerinizi rahatsız eder. Pek konuşulmayan ama bana göre önemli bir konu.
Selamlar

Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T][T]6486,boyut[/T][T]62646,Salem[/T][T]163380,dream07[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 10:06
Alpay Bey kumun özelliğini kaybetmesinden bahsetmişsiniz, kumun ömrü ne kadardı ve özelliği neydi tam olarak?

Teşekkür Edenler: [T]179603,RsmKlc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:10
Alpay Bey,
bizim tayvanlar nötr kumda ürüyor.

Beğenenler: [T]163380,dream07[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:32
Ulvi Bey kumda gördüğünüz solucan, planarya gibi canlıların en büyük kaynağı yemler. Yemlemeyi fazla yaparsanız ve artık yemleri akvaryumdan uzaklaştırmazsanız bunlardan kurtulamazsınız. Yemlemeyi bir petri kabına yapın ve yemlemeden 2 saat sonra artık yemleri sifonlayıp çekin. Hagen kumda arı karidesleri bakmak ve üretmek çok tecrübe isteyen bir iştir bu işe yeni başladıysanız önerim aktif topraklar olacaktır. Ada amazonia veya akadama kullanabilirsiniz.jacksparrow2014-01-21 21:00:10

Teşekkür Edenler: [T]206936,serhatt07[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:38






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 16:35
[QUOTE=apisto]Timur Bey,
Kaç akvaryumda kaç tür taiwan karidesi kaç yıldır üretiyorsunuz sorabilir miyim?
Resimleriniz iyi hoş güzel, ancak benim dediklerimi çürütmüyor. Ben öyle ciddi bir üretim görmüyorum  resimlerde ? 
Aşağıdaki linkte dünya çapında uzun süredir kaliteli ve bol miktarda Arı ve Taiwan karidesi üreten üreticilerin röportajları var. Bu adamlar niye aktif soil önermişler.
www.bienengarnelen.com

Alpay



[/QUOTE]
Alpay Bey,
2 ay oldu, ilk parti yavruyu aldık. Çok verimli olmadı ama normaldir. Dişiler genç, tank taze ve şu anda kışlatıyoruz. Şimdiye kadar edindiğim izlenime göre bunlar da sorunsuz üreyeceklerdir.
Bugün tayvan için söylediklerinizi geçmişte bana arılar için de söyleyenler olmuştu. Unutmayın, ne yaptığınızı biliyorsanız nötr kumda bu türleri üretirsiniz. Ezbere iş yapıyorsanız aktif soilde dahi karides üretemezsiniz. ''Soil daha pratik, daha kolay'' deseniz yorumunuzu kabul ederdim. Ama bunu olmazsa olmaz gibi göstermek yanlıştır. Dünya çapındaki üreticilerin bazılarını şahsen tanıyorum, bazılarıyla yazışma halindeyiz. Bugüne kadar profesyoneller içinde ''Nötr kum olmaz'' diyene rastlamadım.
Bu yorumlarım soil karşıtıymışım gibi algılanmasın lütfen. Daha çok ülkemizdeki soil fiyatı karşıtıyım. Dünya çapındaki üretici bu malzemeyi üç kuruşa temin ederken biz buna çok ciddi paralar harcamak zorunda kaldığımız müddetçe bana uymaz. Üstelik ömürlü bir malzeme, bu da cabası :)

Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T][T]4108,ootkn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 20:09
Timur Bey
Atlamışım buhar camı değil ama engelleyecek şekilde pleksi mevcut, teşekkürler önemli bir konuya değinmişsiniz. Fırsatım olduğunda kimyacılardan petri kabı alacağım (idareten kül tablası) bunun da yemlemede önemli olduğunu düşünüyorum.. 

Eski mesajlarınızda salty mineral ve EM'den bahsetmişsiniz, kullanmayı bıraktınız mı acaba? Bir de çeşme suyu aşılayarak iletkenliği istenilen değere çekmek mineral eklemekten daha mantıklı değil mi? (Kh ve Gh dikkate alınmayacak çünkü ph ile zorumuz yok)

İstanbul için çeşme suyu 250 ila 350 arası en yüksek 400 oluyor (sizde 650 ms sanırım ve deiyonizerle saf su alıyor mineralle 0'dan 200-250 arasına çekiyorsunuz? (muşsunuz) )
Bendeki RO çıkışı 30-50 arası (deiyonizer yok post carbon var)  Ph 7,1-7,2
Discuslara %40 ro %60 çeşme şeklinde kullanıyordum... 150-200 ms
KH, GH ölçmüşümdür illaki o dönemde ama kaale bile almamışım ki aklımda kalmamış... 

Bir şeyi kaçırıyormuyum acaba, kaçırıyorsam kaçırdığım nedir? (Bu kadar detaya inmemin nedeni sonraki adımda taiwanlara gözümü diktim)

PH ile oynama taraftarı değilim ama asit / tuz ruhu / torf vb kullanımı yerine hiç aklınıza geldi mi ya da denediniz mi bilmiyorum ama çay kullanılabilir bence... (Belki bir miktar ben de deneyebilirim)
Maliyetsiz ve güzel ph düşürüyor
Kendim test etmedim ama okuduğum kadarıyla ro suyunda demlenen çayın iletkenliğe bir etkisi de yok (Çayın ph'ı 5, antifungal özellikleri var ve değişim suyunun hazırlanması da kolay / masrafsız)

Alpay Bey kumu biraz araştırdım gh kh ph tamponluyor... Kum özelliğini yitirince öldüler kısmına takıldım açıkçası...
Hani sadece üremeleri durdu deseniz bir nebze anlayabilirim ama ölümlerin gerçekleşmesine sebep olabilecek, kısa ve uzun vadede canlı yaşamına zarar verebilecek pek çok değişken var...
Biyolojik yükle belirli sürelerde tanklarda çok farklı oluşumlar ve değerler ortaya çıkabilir, ölümleri sadece kuma bağlamak bu anlamda pek mantığıma yatmıyor...

Ha ph stabilitesi sağlanamadığı halde (kumun tamponlama özelliği yitirilince) ph ile oynanmaya devam ediliyorsa da ölüm kaçınılmaz olabilir. Hatta bu şartlarda en dayanıklı türlerde bile kayıp yaşanması olası ona itirazım yok
Ama bu da kumun varlığına veya yokluğuna değil size bağlı. 

Edindiğim izlenim karides tanklarında sıkıntı su kalitesinde ve su değişimlerinde çıkıyor, kum olsun olmasın eklenecek / değiştirilecek su akvaryumdaki sudan farklı özelliklere sahipse canlı kaybetme riski var. Hatta kum, torf vs ph ile oynanmış tanklarda su değişimlerinde risk çeşme suyundan çok daha fazla
Yine su kalitesi bozulduğunda canlı kayıpları yaşanması muhtemel...
Yaşatmada ph stabilitesi ve bu başlıkta pek değinmediğimiz "su kalitesi", üretimde ise mikrosiemens ve su kalitesi önemli.
Yanlışım varsa söyleyin lütfen...

Mutlu Bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
Şimdilik kül tablasına ve haftada 1 kez yemleme yapıyorum (sayı az), kurtlar sanırım bitkilerle beraber geldiler, planaria henüz gözlemlemedim.
Karideslere yeni başladım (önce kiraz, sonra carbon rili) şimdi arı karides besleyeceğim, taiwana kadar yolum var :)
Tecrübe konusuna gelirsek karideslerle değil ama akvaryum konusunda yeterince tecrübeliyim, karidesler için yeterli olacak mı göreceğiz, suyun içinde yaşayan her canlı için en önemlisi su kimyası tecrübesi bence

İçine girdikçe sezgilerim şu yönde artmakta "bu iş çok büyütülüyor" ve büyütüldükçe de bu hobi gelişmiyor açıkçası buna sıkılıyorum biraz.
2006 yılında osmos cihazı satışları patlamış, discus elementleri, trace, kum, katkı, mineral tavsiyeleri havada uçuşurken öğrenci işi discus beslenmesi için makale yazıyordum ben.
O yıllarda discus tatlı suyun sonu olarak görülürken şu an çok kolay erişilebilir ve ortalama hobiciler tarafından rahatlıkla beslenebilen balıklar haline geldi... Bunun sebebi belki ben değilim ama benim gibi düşünenler diye tahmin ediyorum...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konu kuma ve minerallere çok takılıp kaldı
Neden hep karidesler için üretilmiş malzemeleri tartışıyoruz acaba, değişik başlıklarda da bu var (Bu da bana göre çok manidardır, demek ki bu malzemelerde bir sorun, hobiciye yüklenen bir yük var.)

Karides tanklarında başarıyı kuma ve minerallere bağlayan sayısı da hayli fazla, hele ezbere yazılan bazı yorumları okudukça kendimden geçiyorum, biz hiç bir şey bilmiyormuşuz gerçekten 
Ne karidesmiş arkadaş :)

Açıkçası karides beslemeyi düşünen biri olarak sizlerden bu türlerin o kadar da zor olmadığını duymayı bekliyorum, çünkü izlenimim o yönde ve Timur Abi'nin bir çok hobiciden daha çok hobici olduğunu da tecrübe etmiş oldum. Yoksa bu topraktı, mineralli kayaydı vs şeyleri getirebilecek ve pazarlayabilecek yeterliliğe ve imkanlara en çok kendisi sahip ama bunun karides hobisini ileri götürmeyeceğinin farkında.

Zamanla tüm karides besleyenlerin discus besleyenler gibi bunu anlayacağına ve besleyenlerin çoğalacağına inanıyorum. Umarım bu çok geç gerçekleşmez...

Daha Timur Abi'ye yoğurt ve kefir hakkında sorularım olacaktı oraya gelemedik bir türlü :)
Ulvi Özuğur2014-01-16 20:59:03

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]
+1: [T]123689,Özkan YILMAZ[/T][T]235255,Ahmet Talha o.[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 21:30
Bir öneri ve soru da benden:
Terrariumlar için olan aydınlatma türünü denedim. Renklerde verimli sonuç aldım. Tavsiye eder misiniz? Yoksa sakıncası var mıdır? ( sylvania e27 duylu gro-lux)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 11:45
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Timur Bey
Atlamışım buhar camı değil ama engelleyecek şekilde pleksi mevcut, teşekkürler önemli bir konuya değinmişsiniz. Fırsatım olduğunda kimyacılardan petri kabı alacağım (idareten kül tablası) bunun da yemlemede önemli olduğunu düşünüyorum.. 

Eski mesajlarınızda salty mineral ve EM'den bahsetmişsiniz, kullanmayı bıraktınız mı acaba? Bir de çeşme suyu aşılayarak iletkenliği istenilen değere çekmek mineral eklemekten daha mantıklı değil mi? (Kh ve Gh dikkate alınmayacak çünkü ph ile zorumuz yok)

İstanbul için çeşme suyu 250 ila 350 arası en yüksek 400 oluyor (sizde 650 ms sanırım ve deiyonizerle saf su alıyor mineralle 0'dan 200-250 arasına çekiyorsunuz? (muşsunuz) )
Bendeki RO çıkışı 30-50 arası (deiyonizer yok post carbon var)  Ph 7,1-7,2
Discuslara %40 ro %60 çeşme şeklinde kullanıyordum... 150-200 ms
KH, GH ölçmüşümdür illaki o dönemde ama kaale bile almamışım ki aklımda kalmamış... 

Bir şeyi kaçırıyormuyum acaba, kaçırıyorsam kaçırdığım nedir? (Bu kadar detaya inmemin nedeni sonraki adımda taiwanlara gözümü diktim)

PH ile oynama taraftarı değilim ama asit / tuz ruhu / torf vb kullanımı yerine hiç aklınıza geldi mi ya da denediniz mi bilmiyorum ama çay kullanılabilir bence... (Belki bir miktar ben de deneyebilirim)
Maliyetsiz ve güzel ph düşürüyor
Kendim test etmedim ama okuduğum kadarıyla ro suyunda demlenen çayın iletkenliğe bir etkisi de yok (Çayın ph'ı 5, antifungal özellikleri var ve değişim suyunun hazırlanması da kolay / masrafsız)

Alpay Bey kumu biraz araştırdım gh kh ph tamponluyor... Kum özelliğini yitirince öldüler kısmına takıldım açıkçası...
Hani sadece üremeleri durdu deseniz bir nebze anlayabilirim ama ölümlerin gerçekleşmesine sebep olabilecek, kısa ve uzun vadede canlı yaşamına zarar verebilecek pek çok değişken var...
Biyolojik yükle belirli sürelerde tanklarda çok farklı oluşumlar ve değerler ortaya çıkabilir, ölümleri sadece kuma bağlamak bu anlamda pek mantığıma yatmıyor...

Ha ph stabilitesi sağlanamadığı halde (kumun tamponlama özelliği yitirilince) ph ile oynanmaya devam ediliyorsa da ölüm kaçınılmaz olabilir. Hatta bu şartlarda en dayanıklı türlerde bile kayıp yaşanması olası ona itirazım yok
Ama bu da kumun varlığına veya yokluğuna değil size bağlı. 

Edindiğim izlenim karides tanklarında sıkıntı su kalitesinde ve su değişimlerinde çıkıyor, kum olsun olmasın eklenecek / değiştirilecek su akvaryumdaki sudan farklı özelliklere sahipse canlı kaybetme riski var. Hatta kum, torf vs ph ile oynanmış tanklarda su değişimlerinde risk çeşme suyundan çok daha fazla
Yine su kalitesi bozulduğunda canlı kayıpları yaşanması muhtemel...
Yaşatmada ph stabilitesi ve bu başlıkta pek değinmediğimiz "su kalitesi", üretimde ise mikrosiemens ve su kalitesi önemli.
Yanlışım varsa söyleyin lütfen...

Mutlu Bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
Şimdilik kül tablasına ve haftada 1 kez yemleme yapıyorum (sayı az), kurtlar sanırım bitkilerle beraber geldiler, planaria henüz gözlemlemedim.
Karideslere yeni başladım (önce kiraz, sonra carbon rili) şimdi arı karides besleyeceğim, taiwana kadar yolum var :)
Tecrübe konusuna gelirsek karideslerle değil ama akvaryum konusunda yeterince tecrübeliyim, karidesler için yeterli olacak mı göreceğiz, suyun içinde yaşayan her canlı için en önemlisi su kimyası tecrübesi bence

İçine girdikçe sezgilerim şu yönde artmakta "bu iş çok büyütülüyor" ve büyütüldükçe de bu hobi gelişmiyor açıkçası buna sıkılıyorum biraz.
2006 yılında osmos cihazı satışları patlamış, discus elementleri, trace, kum, katkı, mineral tavsiyeleri havada uçuşurken öğrenci işi discus beslenmesi için makale yazıyordum ben.
O yıllarda discus tatlı suyun sonu olarak görülürken şu an çok kolay erişilebilir ve ortalama hobiciler tarafından rahatlıkla beslenebilen balıklar haline geldi... Bunun sebebi belki ben değilim ama benim gibi düşünenler diye tahmin ediyorum...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konu kuma ve minerallere çok takılıp kaldı
Neden hep karidesler için üretilmiş malzemeleri tartışıyoruz acaba, değişik başlıklarda da bu var (Bu da bana göre çok manidardır, demek ki bu malzemelerde bir sorun, hobiciye yüklenen bir yük var.)

Karides tanklarında başarıyı kuma ve minerallere bağlayan sayısı da hayli fazla, hele ezbere yazılan bazı yorumları okudukça kendimden geçiyorum, biz hiç bir şey bilmiyormuşuz gerçekten 
Ne karidesmiş arkadaş :)

Açıkçası karides beslemeyi düşünen biri olarak sizlerden bu türlerin o kadar da zor olmadığını duymayı bekliyorum, çünkü izlenimim o yönde ve Timur Abi'nin bir çok hobiciden daha çok hobici olduğunu da tecrübe etmiş oldum. Yoksa bu topraktı, mineralli kayaydı vs şeyleri getirebilecek ve pazarlayabilecek yeterliliğe ve imkanlara en çok kendisi sahip ama bunun karides hobisini ileri götürmeyeceğinin farkında.

Zamanla tüm karides besleyenlerin discus besleyenler gibi bunu anlayacağına ve besleyenlerin çoğalacağına inanıyorum. Umarım bu çok geç gerçekleşmez...

Daha Timur Abi'ye yoğurt ve kefir hakkında sorularım olacaktı oraya gelemedik bir türlü :)
[/QUOTE]

Ulvi Bey,
mineral katkısı için çeşme suyu katmak olabilir ama kireç oranına bakmak gerekiyor. Antalya'da bu konudan çok dertliyiz. İletkenliği istenen seviyeye yükseltirken KH mümkün mertebe düşük kalmalı, en iyisi KH 0 ila 1 derece. Bizim çeşme suyu ile bunu sağlayamadım ve bu yüzden salty mineral' e geçtim, öyle devam ediyorum.
EM evet, devamlı kullanıyorum. Hem bukashi topu olarak hem de sıvı halde yeme katarak kullanabiliyorsunuz. Aktif soillerin de bir kerameti burada zaten, malzeme çok iyi bir bakteri ve mikroorganizma faunası yaratıyor. Bu açığı kapatmak için biz de dışarıdan katmış oluyoruz bir anlamda.
Çay konusunu duydum ama denemedim hiç, o yüzden yorum yapamam. Ama denemiş olan varsa, ben de merak ediyorum?
Alpay beyin yaşadığı toplu ölüm olayını başkalarından da duydum. Malzeme doygunluğa ulaşınca tamponlama özelliğini yitiriyor ve bünyesine bağladığı tüm maddeleri suya geri kusuyor. O yüzden tankın seyrini iyi takip etmek gerekiyor. Karidesler bunun ipuçlarını davranışlarıyla vermişlerdir mutlaka, ama Alpay beyin gözünden kaçmış olmalı.
Değişim suyu ile tank suyu birbirinin aynı olmalı evet, çok az sapma göstermeli. Bu hayati öneme sahip bir konu.
Kimse kusura bakmasın ama bu nasıl bir yemleme mantığı ki petri kabı kullanılmazsa planarya yapabiliyor. Bence biz planaryayı daha çok bitkiyle, balıkla veya aldığımız karideslerin suyuyla birbirimizin tankına bulaştırıyoruz. Geçenlerde şimdi hatırlamadığım bir yerlerde gördüm, arkadaş petri kabın üstüne bir de boru yerleştirmiş, yukarıdan yemi salıyor nokta atışı yapıyor kabın içine :) Bunu da düşünün bence, yoksa yem atarken kabı ıskalayabilirsiniz :) Biz de havuzlarda leğen veya sini kullanmayı düşünüyoruz :)
Karides bakmak çok kolay ve zevkli bir hobidir. Yukarıda tartıştığımız tüm teknik detaylar bir kenara, bizde eksikliğini gördüğüm en önemli konu sabır ve istikrardır.
Selamlar


Beğenenler: [T]156899,orhan0624[/T]
Teşekkür Edenler: [T]154864,MHUY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 11:56
Yemleme konusunda bir video
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=KcSV-WzyXLc[/VID]

Beğenenler: [T]151367,erakay[/T][T]175494,Hmzdmrc[/T][T]9253,pilatin[/T][T]7262,tolgasüren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]161304,platinium[/T][T]169181,HACI LOBO[/T][T]151367,erakay[/T]
+1: [T]151367,erakay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir