Karma betta akvaryumum


@immortalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 308
@immortalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2014 17:13
Arkadaşlar merhaba,

Daha önce labirentliler kısmına ilk betta çiftim başlığıyla bir konu açmıştım ancak akvaryuma katılan yeni üyeler ve akvaryumun durumu ile ilgili bilgileri de paylaşmak adına tanıtım kısmına da bir konu açmayı uygun buldum. 

Akvaryumum 90x50x50 ölçülerinde ve düşük destekli. Daha önceleri yüksek destekli akvaryumlarım vardı ama artık bitkiden ziyade bettalara yönelmiş durumdayım (betta fan olduk sanırım). Akvaryumumda ramireziler, bronz, sterbai, panda çöpçüler, gold cüce vatozlar ve amber, siyah ve kardinal neon gibi masum tetra türleri mevcut. Bettalarım ise şu şekilde: 1 adet red dragon big ear HM erkek, 3 adet red dragon plakat dişi, 1 adet blue butterfly big ear HM erkek ve 1 adet CT erkek.

İlk etapta elimde red dragon erkek ile dişi vardı ve karma akvaryumda serbest halde yaşıyorlardı. Sonra yanlarına yüzgeçleri kopmuş şekilde gördüğüm ve acıyarak aldığım CT erkeği file yavruluk içerisine alarak kattım. 1 hafta sonra file yavruluk aşağıya doğru kaydığından CT erkek de akvaryuma karışmış ve catappa yaprağının üzerinde kendilerini dinlenirken buldum. O günden sonra akvaryumda 2 erkek bir dişi serbest halde yaşamaktalar ve dişi bazen CT ile bazen de red dragon HM ile kurlaşıyor. Red dragon HM hacimsel olarak çok irileştiğinden CY'yi sindirmiş durumda ancak CT boş bulduğunda dişi ile hemen kurlaşmaya başlıyor ama hepsi hallerinden mutlular ve birbirlerine zarar verdiklerini hiç görmedim. 

Bugün Hüseyin Bey'den aldığım blue butterfly HM erkeğim ve 2 adet red dragon plakat dişim de geldi. Şimdilik 2 ayrı file yavrulukta tutuyorum. Biraz yetişkin formuna ulaştıktan sonra onları da akvaryuma salacağım. Sonra sağlık durumlarını takip ederek gerekmedikçe müdahele etmeyeceğim. Yeni erkek gelince şunu gördüm, benim red dragon HM erkek bayağı büyümüş :). Yeni erkek yanında küçücük kalıyor ama büyüğe kabarışı, halleri çok sevimli. Alt yüzgeçteki hafif mavi renkteki kaçma haricinde HM butterfly şeklinin güzel olduğunu düşünüyorum. Umarım o da abisi gibi büyür de sizlerle güzel fotoğraflarını paylaşırım. 

Şimdilik üretim düşünmüyorum ancak yeni balıklar da yetişkin formuna ulaştıktan sonra üretim tankına alıp bu serüvene ben de girmeyi düşünüyorum. 

Bu noktada sormak istediğim birkaç soru olacak. 

1. HM big ear erkekler ile plakat dişilerin eşleşmesinden ne tür yavrular oluşur? 

2. Erkek dişi renk uyumu açısından mevcut balıklar uygun mudur? Dişilerde çeşitliliğe gitmem gerekir mi?

Görüşmek dileğiyle.

Akvaryum:






Red dragon big ear HM erkek (güncel hali):





MAyıs ayındaki hali




CT betta ilk geldiğinde:



Sonraki hali:




Blue Butterfly big ear HM erkek ve arkasında abisi:



@immortal2014-09-09 17:16:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 13:25
Siz ve sizin gibi , beta saldırgandır diyenlere inat, kanıt vazifesi taşıyan, karma beta akvaryumu hazırlayanlara hayranlık ile bakıyorum. Sevgi ile, düzgün bakım ve ilgi ile saldırgan denen çoğu canlının birlikte uyum ile yaşayabileceğinin bir kanıtı bana göre bu tarz kurulumlar.

Bende aynı şekilde 160 lt tankta, 3 yetişkin dişi, 8 genç dişi ve erkeği birde cüce guramiyi beraber bakıyorum.

Betaları karma akvaryumda üretmek genelde zordur. Yavruların sağ kalması ve babanın tank arkadaşlarının huzuru açısından genellikle sakıncalıdır. Bunun dışıda erkekler yada dişiler arasında özellikle bir sorun yoksa yeni dişi eklemeye gerek yoktur. Çünkü her yeni erkenen bireyle, hiyeraşik düzenlerinde oynamaya yol açar, yeniden baskın dişi seçilir, seviyeler baştan ayarlanır. 

Yavruların renk konusuna gelince çok karmaşık bir sistem. Dişi ve erkeğin soy ağacını bilmeden söylemesi zor bir durum.  Black fire delta tail  x  Turquoise halfmoon birleşiminden 2 adet solid red, 1 adet royal blue, 2 adet multicolor mor ve 1 turquoise ve 2 black çıktı.. Bol bol şans.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcooÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 125
selcooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2014 17:55
Öncelikle tankınız ve balıklarınız çok güzeller, maşallah diyeyim. Bu kadar türü aynı tankta sağlıkla ve mutlulukla bir arada tutabilmeyi başardığınız için de ayrıca tebrik ederim. Mevcut durum itibarıyla 2 erkek bettanın aynı tank içerisinde birbirlerine rahatsızlık vermeden yaşayabildiğini de kanıtlamışsınız. Umarım diğer erkekler de tanka katıldığında herhangi bir sorun olmaz ve sağlıklı yavrular alırsınız. Merakla takip ediyor olacağım konuyu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AyciniÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2014
İl: Sakarya
Mesaj: 18
AyciniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2014 18:50
ilk defa gördüm ve hayran kaldım Maşallah Sağlıklı balık ve yavrular diliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir