Kaya Karidesi Yumurta Aldı. - Fotoğraflı


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 01:14
Aslında kaya karidesi üzerine hiç bilgim yoktu fakat başlıktan sonra biraz bilgi edinmeye çalıştım.
 
Öncelikle çiftleşmeleri için kolay, fakat yavruların elde edilmesi için imkansıza yakın derecede zor olarak yazılmış.
 
Yavruların beslenmesi konusunda "marine green water" tavsiye edilmiş, anladığım kadarıyla plankton takviyesi oldukça yararlı olacaktır.
 
tam anlıyamadım fakat sanırım suya biraz tuz ilavesi gerekmekte; http://www.petshrimp.com/bambooshrimp.html burada yazanları anlıyabilen birisinin çevirmesi lazım. Ben tuz ilavesine şüpheli yaplaşıyorum çünkü bu türün ana vatanı (hernekadar singapur karidesi olarak adlandırılsa da) Borneo'da Ph değeri 5-6 olan oldukça alkali sularda yaşadığı belirtilmiş. Bu türün oldukça fazla varyasyonu olduğundan ve çok geniş ph aralıklarında yaşayabildiklerinden ben olsam riske girmez ve ne ph'ı değiştirir, nede tuz eklerdim. Çünkü bu canlı yoğun bitkili ortamlarda bulunuyorsa ortamdaki tuz değeri fazla değildir, fakat mevsimsel olarak PH ve KH değişiklik gösteriyor olabilir, bu değişikliklerde üreme ve yavruların çıkması için gerekli şartlar olabilir. Bence bu türün yavrularında beslenme sorunu oluyordur ki, devasa diyebileceğimiz ebeveynler bile mikro düzeyde beslenmekteler. Bu yüzden yavrular için yeşil su ve plankton ideal olacaktır (bence)
 
Yavrular olduğunda sünger filtre tavsiye ediliyor fakat hava motorunun oldukça kısık şekilde çalıştırılması gerektiğide ısrarla belirtiliyor, yani anlaşılan yavrular için akıntısız bir ortam gerekli. sizdeki şelale filtrenin çekiş ucuna sünger bile bağlasanız anlaşılan buraya gelen yavru kendini süngerden kurtaramayabilir. İhtiyacınız olan filtre iki küçük sünger filtre ve hava çıkışı ayarlı bir hava motoru.
 
Ayrıca dişilerin yumurtaları 60 güne kadar uzun bir süre taşıyabildikleri de söylenmiş (bizzat Mustafa üçözler yazmış)
 
http://www.petshrimp.com/discussions/viewtopic.php?t=1921&postdays=0&postorder=asc&start=0 bu forumunda incelenmesi gerekli, benim okuduğum kadarıyla kimse kesin birşey söyliyememiş :D
 
Sonuç olarak: yavruların çıkış şartları ile bir bilgi bulamadım, fakat yavrular çıktıklarında ufak bir akıntıyla bile zarar görebildikleri, bu yüzden çok düşük hava basıncı ile çalıştırılan sünger filtre ve mikro düzeyde beslenme konularına sabit bilgiler diyebiliriz. Bu karidesler üzerine hiçbir tecrübem yok fakat su değerleri ile oynanması taraftarı değilim, var olan su değerleri yumurta tutması için yeterliyse, yumurtaların açılmaları içinde yeterli olma ihtimali yüksektir. Kesin olan birşey varki o da bekleyişin oldukça uzun süreceği. (dişi yumurtaları 60 gün tutabiliyorsa gerçekten uzun)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 01:32
Ben demedim mi Yiğit Bey yetişir diye. Marine Green Water diye bahsedilen yem. Phytoplankton = Fitoplankton ( bitkisel alg ) üretlirken günde 12 saat aydınlanan tüplere deniz suyu ve kültür eklenerek oluşturuluyor. Su belirli bir süre sonra yeşil renge dönüyor. ( Bu yüzden adı marine green water ) Bu suda yeterince fitoplankton oluştuğunun göstergesi. Daha sonra oluşan sudan kültür alınarak suyu yem olarak kullanabiliyoruz. Aldığımız kültür ilede yeni üretime başlıyabiliyoruz. Hazırı varken uğraşmaya değmez. Piyasada bulunuyor. Tropic marine phyton. Zaten uğraşılsa bile kültürü sürekli üretimde tutmak. Hazırda deniz akvaryumu yoksa oturmuş su bulma problemleri. Ve de en önemlisi kültür bulmak problemli.

Yumurtalar 60 günde çıkıyorsa onları büyüme hızını düşünmek bile istemiyorum. Yiğit Hocam sizin karideslerde üreme - çiftleşme durumu nasıl ?

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 02:09
Bende de 2 seneye yakındır baktığım amano karidesleri bilmem kaçıncı kez yumurta alınca hadi dedim bi el atayım, benzer durumlar geçti başımdan.

Şimdi bu canlılar larvalarını suya salıyorlar, o su döne dolaşa denize pat diye iniyor. Yavrular yiyip içiyor, sonra annelerinin yanına dönüyor. Tabi bu yolu izlerken su gibi buharlaşıp tekrar derelere üstten yağdıklarını düşünmüyorum, muhtemelen dereler durulunca geriye yüzüyorlardır, ben de inanmadım ama hiçbir makalede nasıl döndükleri ile ilgili bilgiye rastlamadığımdan en mantıklısı bu geliyor.

Annenin tuzlu suya konması önerilmiyor, koymanız gereken minik yavrular. Zaten genel olarak 3 tip karidesten bahsedilir, 1 denizdekiler, 2 denizde doğup tatlı suya göç edenler, 3 tatlı sudakiler. takashi amano ve kaya (sanırım) 2. gruptalar. Örneğin şu şeffaf olan hayaletti sanırım o komple tatlı su, o yüzden yavruları kolay büyütülür, atın yanına java moss, onlardan kralı yok.

Bu 2. tip karideslerin yavruları tatlısuda çıkıyorlar ancak ilk 1 hafta içinde tuzlu suya konulmazlarsa ölüyorlarmış. Bir de pat diye tuzlu suya düştüklerinden biranda tuzlu suya atılabiliyormuş alıştırılmadan.

Deniz akvaryumum var diye gaza geldim, büyütürüm ben bunları dedim. Aldım dişi karidesi boş bir tanka, iki gün sonra bir sürü yumurtayı tanka boşalttı ama bir sorun vardı, hepsi öylecene yumurtaydı, larva yok ortada. Hava taşı koydum ama mantarlaştı, böylece başlamadan bitmiş oldu üretim işi. 8 tane falan karides var halbuki, erkekleri de görüyorum ama çözemedim bi türlü.

Eğer olsaydı da canlansalardı, anneyi çıkartıp tankı dibine kadar indirip tuzlu su basacaktım, sonra da deniz akvaryumundaki yosunlardan ara ara içine atacaktım. Daha uzun yıllar var, belki başka bir gün tesellisiyle tankı yine balkona kaldırdm

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 02:30
Şimdi taşları biraraya koyarsak, Yiğit Bey'in bahsettiği "larvaların akıntıya çok hassas olması", ve Refet Bey'in bahsettiği "larvanın yolculuğu" bütün bir mantık sistemine çok iyi oturuyor. İzlediğim videodaki gibi, dar, çok şiddetli akıntılara maruz kalan ve bu şartlarda gayet rahat yaşayabilen ebeveynler, kuluçka süresinin sonunda yumurtalarını suya bırakıyor. Çok küçük akıntılarda bile su ile sürüklenebilen larvalar denize ulaşmayı başarıyor (elbette gittikçe azalarak). Ardından bu tahminen kıyı resiflerinde, yada tuzlu su deltalarında plankton ve benzeri mikroorganizmalarla beslenerek gelişiyor (ve daha da azalıyorlar), ardından henüz bilmediğimiz bir biçimde yaşadıkları derelere geri dönüyorlar...
 
Ha bir de yumurtaları 60 gün tutuyorlar! Big%20smile
 
Sakın bu hayvanlar, bu gelişim sürecini, sırf biz akvaryumlarda üretemeyelim diye şekillendirmiş olmasınlar!  LOL
 
Şaka bir yana, inanılmaz gerçekten. Çok etkileyici...
 
Peki, bu durumda, Refet ve Yiğit Beyler Ankara'da olduklarına göre, yumurtadan larva çıkması durumunda ben onları hemen sefertasıma koyup Onur Bey'in yolunu tutuyorum, tuzlu su ortamını hazırlayıp beslemeye girişiyoruz! Approve  Allah yardımcımız olsun demek de faydalı olabilir pek tabii...
 
 
 
 
ahbeabi2007-09-06 02:37:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 02:58
Atalım benim reefe direk o zaman ama benim fridmani sağ bırakmaz. Big%20smile Ben hala tatlı suda deneyin derim. Tuzlu suda denge oturtmak o karidesleri büyütmekten daha zor. Yok ps i yok canlı kayası.
percula2007-09-06 03:00:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 11:40
Onur bey,
 
Aslında ben tatile çıkmadan öncede bir miktar kiraz karidesi edinmiş, büyük çoğunluğunu ana tankıma eklemiştim fakat onlar badislere yem olmuştu, 6 adet karidesi ise şu anda üretim akvaryumuna çevirdiğim tanka koymuştum. Tatil dönüşü bu tankta da hiç karides göremediğimden öldüklerine kanaat getirdim ve yeni kiraz ve arı'ları bu tanka ekledim. Fakat dün gece bu tankta oldukça küçük boyutta bir karides gördüm, yeni eklediklerimin yavrusu olamayacağına göre daha önce koyduğum kirazlardan olan bir yavru muhtemelen. Şimdilik su dengesini korumaya çalışıyorum, küçük akvaryumda su dengesi korumak oldukça meşakkatli (akvaryum 50 cm, 70 litre civarı) içindeki karidesleri pek göremiyorum çünkü bu akvaryumdaki bitki miktarı 120cm'lik bir akvaryuma yetecek kadar fazla. Eğer su dengesini koruyabilirsem zaten yavrular kendilerine yeterli olarak çıkacaklarından üretim sorun olmayacaktır diye düşünüyorum. Başarılı olursam da daha büyük bir akvaryumu sadece kiraz/arı üretimi için kullanabilirim, böylece bu hayvanları sadece yılda bir kez, o da "belki" bulabilme olayından kurtulmuş, yerli üretimini yapıyor olabiliriz. (üretimi zor değil, fakat boyutları yüzünden sanırım karma akvaryumlarda yem oluyorlar ve su değerlerine karşı oldukça hassaslar)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 12:38
Yiğit bey,
 
Karides yavruları oldukça ufak olduğu için pipo filtre kullanımından bahsetmiştiniz, yazdıklarınızı okuyunca beta üretiminde de aynı durumun olduğu görüyorum, beta yavrularınında yumurtadan çıktıklarında yüzemeyecek ve artemia yiyemeyecek kadar küçük olduklarından ilk 7 gün tahta hava taşı ile (en ince havayı verdiği için) vana yardımı ile kontrollü olarak hava veriyorum, bahsettiğiniz pipo filtreyi vana ayarlı olarak gerçekten düşük debilerden başlayarak 8.günden itibaren kullanıyorum.. Yavrular yeni çıkması kaydı ile  artemialarını 4. gün civarı alabiliyorlar bu süre zarfına kadar akvaryuma günlük olarak  infüsaria oluşumunu desteklediği için sera mikron pudra yem ekliyorum..
 
Her ne kadar bu bilgiler beta üretiminde geçerli olsada hem anavatan olarak aynı suları kullanmaları hemde larvalar boyut olarak ufak olmaları sebebiyle faydası olabilir..
 
Tabiki buradaki esas sorun ilk olarak larvaları elde etmek ve larvaların gelişiminde tuz kullanıp kullanılmayacağı, mantıken anavatanındaki su şartlarına baktığımızda kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum, Aykut bey bu konuyu tecrübe ederek öğrenecek gibi görünüyor..
 
Saygılar,
 
 
 
 
fkarakaser2007-09-06 12:39:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 16:07
Faruk Bey bir dip not düşeyim. Genelde tüm yavrular ilk larva aşamasında ( serbest yüzüşe geçmeden önce ) zıplaya zıplaya bir yere toplanmaya çalışıyorlar. ( aradaki kaçak başına buyruk gençliği saymıyorum ) Ve hepsi genelde ışık olan noktaya yöneliyorlar. Basit bir LED aydınlatma düzeni ile piponun ters tarafına yapılacak ışıklandırma daha fazla larvanın hayatta kalmasını sağlayabilir.

Yiğit Bey zaten bir akvaryumda normalden fazla bitki varsa. Hobbyciyi görüntü anlamında tatmin etmeyen ama bunun gibi zorlu üretim koşulları olan hayvanlar için muhteşem bir ortam oluşturyor. Hem saklanma, mikro besinler ile beslenme ve en önemlisi yoğun bitkili akvaryumlarda su değerleri çok zor değişiyor.

Ben hala İstanbulda aradığım formda karides bulamadım. Alsam gene ölecekler. Kendimi elime gelen ve sevdiren deniz akvaryumundaki karideslerle tatmin ediyorum. Durmadan kolumdan birşeyler tırtıklıyorlar. Karideslerde temizlikçi karides olunca kendimi pis parazitli biri gibi hissediyorum. ( biliyorum akvaryuma el sokmak iyi değil, Ama çok tatlılar napiyim :D )

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dragoneyeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 73
dragoneyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 16:13
Bilgiler için teşekküler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 18:59

Benim elimde tahta hava taşlı vana kontrollü motor var. Onu kullanıcam o zaman bu tankta.

Fakat merak ettiğim bir konu, bu hayvanlar sürekli şelale filtrenin tam karşısında kütüğün en üst dalına çıkıp kollarını akıntıya karşı tutarak, yiyebileceği partiküllerin yelpaze şeklindeki organlarına takılmasını bekliyorlar. Gün boyu böyleler diyebiliriz. Yumurta taşıyan da bu akıntıya karşı ayklarını sürekli açıp kapayarak havalandırıyor. Filtreyi kapatınca yeri taramaya başlıyorlar...
 
Ben çok ince ayarda hava motoru koyduğumda, bu akıntıyı alamayacakları için, beslenmelerinde yada yavruları havalandırmalarında bir sorun yaşar mıyım?
 
Şimdilik larvalar çıkmadığı için ince ayara gerek yok diyebiliriz, son gücünde de çalıştırabilirim, ama o şekilde bile istedikleri akıntı olmayacağından suya karşı beslenme sağlayamayacaklar. Ayrıca larvalar çıktığında da ben farkedene kadar hızlı hava motoru onlara zarar verecek.
 
Yani biraz kararsızım bu akıntı-hava konusunda... Sanırım deneyip tepkilerini gözlemlemem gerekecek.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2007 00:47
Bu arada benim öldü zannettiğim ve önceden aldığım kiraz'lar meğerse ölmemiş ve hatta üremişler :D
 
 
Bir parvula sapına tutunmuş bir yavru (4mm kadar)
 
Şu anda karides akvaryumunda 30'dan fazla karides mevcut fakat 2-3 tanesini görebilirsem kendimi şanslı addetmem gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abzaghÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2005
İl: Yalova
Mesaj: 6
abzaghÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2007 09:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2007 09:31

Yiğit bey,

Sizin akvaryumda Kirazlar, yeni çıkmış Artemia gibi kalır..LOL Tebrikler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2007 16:16

Coşkun Bey,

Link için teşekkürler. Gayet güzel bir derleme olmuş. Fakat ne yazıkki benim Atyopsislerle ilgili birşey ekleyememişler. Bir paragraf ve bir fotoğrafla geçmişler.. Smile  Olsun, diğerlerini incelemiş olduk...

Bu karideslerin yaşadığı akvaryumla ilgili bende sitemden ilgili sayfayı ekliyorum. Bu sayfanın son kısımlarında ise amano, kaya, kiraz ve bukalemun karideslerimin fotoları var. 
 
Ayrıca bu sabah çektiğim bir fotoğrafı da paylaşıyorum.
 
 
Camdaki lekeler olmasa fena foto değilmiş. Soldaki dişinin ayaklarıyla yumurtaları havalandırma hareketi belirgin biçimde çıkmış. Yumurtaların kırmızılığı da seçiliyor.
 
Saygılar...
ahbeabi2007-09-14 16:20:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir