Kılıç kuyruklar


blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:31
Merhaba öncelikle herkese. ben sadece kılıç kuyruk besleyen biriyim. kılıçları beslemeye yeni başladım. 100 litrelik bir akvaryumum var. şu an sadece 1 erkek, 2dişi ve 7 yavrum var kurtarabildiklerim diyelim=) denildiği kadar iyi avcılar.

1. bir çok soru var aklımda sırayla başlayayım. kılıçlar diğer canlı doğuranlara göre biraz daha agresifler diye duymuştum özellikle erkekleri arasında mücadele. şimdi hem yavrular büyüyecek hem de diğer dişi hamile er geç doğuracak. soruya geleyim uzatmadan, toplam nüfus 4erkek 12dişiden oluşsa bi sorun olur mu? 100litrelik bir akvaryum için bu sayı fazla mı az mı? diğer kılıç da hamile, yeri gelmişken bu balıkların kuluçka süreleri ne kadar?
2. dişilerimden biri doğum yaptı albino kılıçkuyruk anüs bölgesinde karalık geçmedi, karnı şişmiş değil. doğumun üzerinden 20 gün geçti bu normal mi? 
3. bitkisel ve protein ağırlıklı yemlerle besliyorum. çok görmesem de dışkıları bazen beyaz oluyor, bu kabızlığa ve ya iç parazite mi işaret? eğer öyleyse ne yapmam gerekir?
4. sert sulardan hoşlandıklarını duydum. ben diğer canlı doğuranlar gibi sandığım için mango kökü almıştım, onu çıkarayım mı? eğer sert suda yaşıyorlarsa suyu sertleştirmek için ne yapabilirim? 
5. son olarak kılıçlarda diğer canlı doğuran hastalıkları olabilir mi? yekden sorarsam beyaz benek olmuş bir kılıça hiç rastladınız mı?

Deneyimlerimi paylaşacak olursam saklanacak yer sayısı ne kadar fazla ise yavruları kurtarma şansınız o kadar fazla. benim büyük bir mango köküm var. 7 yavruyu onun altından buldum. özellikle karanlık yerlere pek girmiyorlar. cüce vatozlarım için bulunan küp taş gibi oyuklara hiç girdiklerini görmedim. bitki çok işe yaramıyor, affetmiyorlar kısaca. Akımı yüksek motorlara da aldırış göstermiyorlar. eski tecrübelerimden moliler motor çalışırken durgunlaşırken bu balıklar pek de önemsemiyor. En önemli özellikleri ise bana kalırsa kur yapmaları, 85cm.lik akvaryumda bi ileri bi geri gitmelerini izlemek oldukça eğlenceli. 

aramayı çok denesem de kapsamlı bir kılıç kuyruk başlığı bulamadım. eğer varsa bildiğiniz linki göstermeniz de yeterli. şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2770
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 02:41
Merhabalar, kılıçkuyruklar gerek görüntüleri, gerek kur danslarıyla benim de gerçekten çok sevdiğim bir türdür. Öncelikle yavru yememeye bir nebze de olsa alıştırabilirsiniz. Şu linki bir inceleyin: 


Ayrıca Umut Günay'ın konularında oldukça güzel bilgiler var, diğer konularına da göz atmanızı tavsiye ediyorum. Elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışayım. 

1. Kılıçkuyruklarda gelişkin bir hiyerarşi vardır. Erkekler birbirlerine baskın gelmeye çalışır, ve kavgayı kazanan baskın olur. İyi bir bakımla 4 erkek 12 dişi 100 litre akvaryumda bakabilirsiniz. Ancak yavruları ayırmıyorsanız biraz kalabalık olabilir. Yavruları ayırıyorsanız erkekler birbirlerinin kur danslarını bozabiliyor. Şöyle bir yol izleyebilirsiniz, tek erkek kalsın, dişileri aykuyruk seçin. Aykuyruk dişilerinin erkek kılıçkuyruklardan aşağı kalır yanı yoktur. Oldukça estetiklerdir. Sadece 2 erkek olmasın, eğer fazla erkek istiyorsanız en az 3 olsun, çünkü baskın erkek tek rakibi olursa ona yoğunlaşıyor ve baskın olmayan erkek sürekli saklanmak zorunda kalıyor. Fazla erkek olunca baskın erkeğin saldırıları paylaşılıyor diyebiliriz :D
2. Erkeğiniz aykuyruk mu acaba? Eğer aykuyruksa gonopodları (üreme organları) çok uzun olduğu için çiftleşmede hedefi tutturamıyorlar. Dişi aldığınızda çoktan hamile kalmış olabilir. Bazı canlıdoğuranlar döl tutar ve erkek olmasa bile birkaç doğum erkeksiz hamile kalabilir, ancak benim aldığım dişiler döl tutmamıştı, o yüzden kılıçkuyruk döl tutuyor mu bilmiyorum. Anüs bölgesindeki karanlık yumurtalardır. 
3. Bu soru hakkında kesin bilgim yok.
4. Bütün canlı doğuranlar (en azından lepistes, kılıç, velifera, moli, plati) sert suları sever. Kökünüzün salınım yapmamasını sağlayabilirsiniz. Bunun hakkında forumda araştırma yapmanızı öneriyorum. Suyunuzu sertleştirmek için filtrenize kadın çorabı içinde midye kırığı ekleyebilirsiniz. 
5. Kılıçkuyruğa veya canlı doğuranlara özel bir hastalık yok diye düşünüyorum, beyaz benek tatlı su balıklarının genelinde görülebiliyor, ancak eğer balık stressizse çok korkulacak bir hastalık değildir. Umut Günay'ın konularında canlı doğuranlarda sık görülen hastalıklardan bazıları anlatılmış, onları okuyup belirtileri önceden öğrenebilirsiniz. 

Ben mango kökü kullanmıyorum, ancak bir yakınımın akvaryumunda var. Gerçekten görüntüsünün güzelliği bir kenara, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Kuhliler ve vatozlar altına giriyor, yavru doğduğu zaman dediğiniz gibi orayı mesken tutuyor. Ayrıca dediğiniz gibi kılıçkuyruklar belli bir akıntıyı gayet rahat bir şekilde kaldırabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 15:41
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. benim erkek standart kılıç kuyruk vücut turuncu yüzgeçler siyah. doğum yapan dişim albinoydu. rengarenk yavrular oldu. dışardan yeni balık eklemek istemiyorum ama yavruların hepsi erkek çıkarsa mecbur dişi eklerim. o zaman da aykuyruk alırım, yeni haberim oldu desem bu balıktan yeri var. kavga etmesinler yeter, çok balığım olsun yavrulasınlar gibi derdim yok, 16 balığı rahat kaldırır diyorsanız sayıyı bu tutarım. baskın kılıç sülüman lakabıyla özgürce dolanır, yavruları da taht kavgası falan takılırlar. 

kurtarabildiğim yavruları da diğer akvaryuma alırım. yavru akvaryumunda sadece java moss ve suyu düzenlemesi için elodea var. su değişimi yapmıyorum hiç. zaten ufak bi akvaryum. 

dış filtreyi daha dün temizlemiştim, bir dahakine midye kırığı eklerim aklımda olur.

Umut Günay olayı bitirmiş canlı doğuranlar hakkında, ihtiyacım olduğunda onun başlıklarındayım bundan sonra. bu yavru alıştırma olayı riskli geldi bana. ilk yavrularım sonuçta canlı yem olmasınlar:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2770
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 09:35
 Küçük akvaryumlarda su değişimi sıklığı daha fazla olmalı aslında. Yavrular da su ne kadar temiz olursa o kadar hızlı gelişir. 
Umut Günay'ın yavru alıştırma tekniğindeki ilk yavrular zaten biraz büyük olmalı. Petshoptan gelen balıklar, yavru yememeye kolay alışan moliler bile geldikleri zaman yavrulara yem gözüyle bakar, çünkü geldikleri yerde o kadar balık arasında yem rekabeti çok fazladır ve muhtemelen oraada açlığın ne demek olduğunu fazlasıyla öğrenmişlerdir. Yavrularınızı ağızlarına sığmayacak kadar büyütün, anaçların boyuna göre 2-2,5 cm civarı olsunlar. O zaman ekleyebilirsiniz. 
Büyük kılıçlarınızın tahmini boyu ne kadar acaba?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 17:53
Akvaryuma baktığımda arkası net olarak görülüyor. suyun temizliği konusunda bir tek bu ölçüm var. büyük akvaryumda %10-15 su değişimi yapıyorum haftada, küçüğünde yavruları koyduğumdan beri yapmadım. bu hafta sonu yaparım.
kılıçlarım 8-9 cm civarında, benim akvaryumda 3-4cm kadar gözle görülür bi şekilde büyüdü. yavrulardan en büyüğü en fazla 2cm'dir, şöyle bi ay geçsin. o zaman eklerim. bu akvaryum benim için geçici ankarada öğrenciyim, 1 yıl sonra büyük bi akvaryum kurarım o zaman bu yavru ekleme olayını yaparım. zaten çok balığım olsun yavrulasınlar gibi derdim yok. ancak gelgelelim yavruluyorlar durduramıyorum=) yavrularda yazık günah olmasınlar diye büyütüyorum.
çok hata da yaptım bugüne kadar. mesela 10cm civarı erkek cüce vatozum var, çöpçü seven biri olarak bu kadar dar alanda onu beslemek hataymış. 85cm boy 30cm en var. yem vakti çöpçüler kaçacak delik arıyor. Allah'tan çöpçülere göre hantal bi balık cüce vatoz da yakalayamıyor. mesela onun yerine SAE diye bi balık varmış, vatozdan oldukça küçük hem de yosun yiyici. onu alabilirdim falan. o yüzden şimdi yavruların gözümün önünde öldürülmesi çok koyar onu biraz erteleyebilirim. 
ilgin alakan için tekrardan teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 09:11
Mert sağolsun çok güzel anlatmış herşeyi... Benim ekleyebileceğim bir şey kalmamış denebilir. Sadece ufak önerim var, akvaryumunuzda çok az sayıda balık tutar, tek ve sağlıklı baskın erkek ile birkaç dişi beslerseniz hem yavruları kurtarma şansınız artar, hem de daha huzurlu ve temiz bir ortam olur. Yakın zamana kadar bol kalabalık akvaryumu olan biri olarak az balıklı sistemin rahatlığını ve kolaylığını görüyorum, görsel olarak da eski hâlini aramıyorum.
Yavruların erkek dişi oranını da ayarlayabilirsiniz. Sıcaklık ve Xiphophorus'lar için daha da önemlisi PH ile yavruların cinsiyetini siz belirleyebilirsiniz.
Sıcaklık düştükçe dişi yavru oranı artar. Bu Velifera, Moli, Endler ve Lepistes'te kesinleşmiş bir faktördür, 18 derecede bu balıkları sorunsuz besler ve neredeyse tüm yavruların dişi olmasını sağlayabilirsiniz. Kılıçkuyruk ve Platilerde sıcaklığın ne derece etkili olduğu kesin değil fakat muhtemelen onlarda da durum bu şekildedir. Kılıçkuyruk ve Plati'ler için kesinleşmiş bir bilgi de PH derecesidir. Akvaryum suyunuz ne kadar kalsiyumlu, sert ve Alkali bir su olursa, o kadar dişi yavru elde edersiniz. PH düştükçe erkek yavru oranı artacaktır. Bu durumda:
- Akvaryum sıcaklığını kademeli olarak düşürebildiğiniz kadar düşürün.
- Mert'in dediği gibi filtrenin içine mercan kırığı, midye kırığı gibi kumları file içinde koyabilir ve suyun PH'sını yükseltmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda üzerine kireç sökücü döktüğünüzde köpüren, yani alkali salınım yapan taşları da akvaryuma koyabilirsiniz, yararı olacaktır.
- Tek erkekli, az balıklı bir akvaryum kurun, filtreyi güçlü tutun ve bolca bitkilendirin.

Yukarıda bir de cevaplanmamış tek soru kalmıştı, onu da yazayım. Eğer dışkılarındaki beyazlık devamlı olarak devam ediyorsa, sümüksü bir yapıdaysa ve uzadıkça uzuyorsa parazit göstergesidir. Bu şekilde değil de yer yer beyaz ve şeffaf yerler varsa normâl karşılanır. Yine de içiniz rahat olsun isterseniz sarımsak suyu emdirdiğiniz yemlerle balıklarınızı besleyin, olası bir paraziti temizlersiniz ve aynı zamanda parazit olmasa bile sarımsak özütü balıklarınızın direncini artırıp kızıştıran bir madde olarak onları daha da canlandıracaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2014 12:02
Yazdıklarınız çok yararlı bilgiler, teşekkür ederim. Diğer kılıcımı 2 gündür yavrulukta tutuyordum, bu gece 20nin üzerinde yavru verdi. Sıcaklık düşürme işlemini yaz aylarında yapmak oldukça güç görünüyor. En azından ben yapamadım. suyun belli kısmını değiştirip, soğuk su ilave etmeyi düşündüm ama yavru vatozlarım vardı onu da iptal edince olmadı. bakalım kaç tanesi dişi çıkacak.
Tek erkekli az balıklı akvaryum kurun demişsiniz, benim planım Saussure'nin önerisiyle 4e12d toplam 16 balıklı akvaryumdu. Böyle bi akvaryum olsun istiyorum. uzun süredir 1e2d kılıçla gittim. akvaryum 100 litre ve çok boşluklar oldu. Neden az balıklı akvaryum öneriyorsunuz?
blackwaltz2014-05-26 12:02:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2014 08:55
Ben 200 litrede 4 değil daha fazla bile yaptım erkek sayısını, bol bol kılıçkuyruk koydum, hedef dağılması için fakat hiçbir zaman kovalamalar bitmedi. Büyük kavga olmuyor doğru ama huzurlu da olmuyor.
Ayrıca akvaryumunuzdaki balıkların sayısı az değil, bir de çoğalacaklar. Muhtemelen şu an en fazla 4 cm boyunda balıklarınız olduğu için size boş görünüyor fakat eğer Kılıçkuyruklara iyi bakarsanız onlar kısa sürede kocaman balıklar oluyorlar. Bendekiler 10 cm'i geçiyordu kuyruksuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 02:14
Tekrardan merhaba arkadaşlar.  bu yumurtalar kime ait sizce? akvaryumda yumurtlayacak çöpçü ve cüce vatoz var. ama cüce vatozlar en fazla 10 aylık bilemedin 1 yaşında:) şimdden teşekkürler.






bu arada yumurtaları akvaryumun köşesinde yerde buldum. camda ve ya herhangi bir nesnenin üzerinde değil.
blackwaltz2014-11-09 03:02:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2770
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 03:08
Cüce vatoz yumurtasına benzettim ben. Çöpçü yumurtası hiç görmedim, ancak bildiğim kadarı ile daha tane tane oluyorlar. Cüce vatozlarım kübe yumurtladığında bendekiler bu yumurtalara çok benziyorlardı, ancak küpte oldukları için tam detaylı görememiştim. Cüce vatoz yumurtalarının resimlerine bakın, eğer onlarınsa yumurtalara hava vermeniz gerekiyor. Baba vatoz yavrular yumurtadan çıkana kadar sürekli havalandırır yumurtaları, yoksa mantarlaşırlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 03:24
Ben de bilemiyorum. cüce vatozun yumurtaları daha büyük olmuyor muydu? benim cüce vatoz yavrularım var 3 tane. ama en fazla parmak kadarlar. 1 yaşında bile değiller. bunlar bu kadar erken mi olgunlaşıyor?
Bir de bir hortumla o mesafeden hava veriyorum. umarım işe yarar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2770
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 21:04
[QUOTE=blackwaltz]Ben de bilemiyorum. cüce vatozun yumurtaları daha büyük olmuyor muydu? benim cüce vatoz yavrularım var 3 tane. ama en fazla parmak kadarlar. 1 yaşında bile değiller. bunlar bu kadar erken mi olgunlaşıyor?
Bir de bir hortumla o mesafeden hava veriyorum. umarım işe yarar. 
[/QUOTE]

Biraz yanık kalmışlar sanırım. Ancak 1 yaşında yavru verebilirler. Balıkların boyuna göre yumurta sayısı o kadar olmuş sanırım. 1 haftaya yavrular çıkarsa göreceğiz :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackwaltzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
Mesaj: 13
blackwaltzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2014 15:47
Yumurtaları yavruluktan alıp kuluçka makinasına koymuştum. 3 gün önce çıktılar bugün tekrar yavruluğa aldım. 




Resimler çok net değil ama son halleri böyle. kesinlikle cüce vatoz yavruları. 
blackwaltz2014-11-15 15:49:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2770
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2014 16:14
Hayırlı olsun :D Demek ki cüce vatozlarınız damızlık altı olmuş, az sayıda da olsa yavru vermişler. Sayı tahmini ne kadar acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir