Kırmızı Bataklık Kereviti (Red Swamp Crawfish)


AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2011 20:56
Kırmızı Bataklık Kereviti
Procambarus Clarkii “Red”


Özet Bilgiler:

Yaygın Adı: Kırmızı Bataklık Kereviti (Red Swamp Crawfish)
Bilimsel Adı: Procambarus Clarkii “Red”
Uzunluk: Yetişkin olarak 12 cm.
Su Sıcaklığı: Minimum 10 – Maksimum 30 derece arasında geniş bir ısı yelpazesine sahip olmakla birlikte ideali 22 derecedir.
Beslenme: Omnivor. (Hem etçil ve hem de otçul)
Orijin: Çok net olmamakla birlikte Amerika

Aşağıda yaptığım bilgilendirmenin çoğunluğu kendi gözlemlerime dayanmaktadır. Mayıs ayından beri akvaryumumda yaşayan Kırmızı Bataklık Kereviti akvaryum hobisinde yeni keşfedilen bir değer olması nedeni ile hobiye ilişkin sitelerden yeterince yazılı kaynak bulunmamaktadır. Bu nedenledir ki, kerevitimin bir takım davranışları kendisine has olabilir ve diğer kerevitlerle karşılaştırma yapıldığında farklılıklar görülebilir.


Detay Bilgiler:
Boylarının büyük olması nedeni ile akvaryumlarda sınırlı miktarlarda bulunması gerekmektedir. Kendi cinsi ile bölgeci bir yapıya sahip olması nedeni ile akvaryumda sahipleneceği bir mekan bulunmalıdır. Bunun için en uygunu Hindistan cevizi kabuğudur. Bununla birlikte, kaya oyukları kamufle edilmiş boru da kullanılabilir. Vaktinin çoğunu sahiplendiği yuvasında geçirir. Genellikle beslenme için yuvasından çıksa da etrafı kolaçan etmek ve gezinmek için de bölgesini terkeder ve tekrar yuvasına döner. Gezinmeleri çok kısa olmamakla birlikte izleyene yeterince keyif verecek fırsatı verir.





Beslenmesi:
Bu canlılar omnivordur. Yani hem otçul ve hem de etçildirler. Bu nedenledir ki diğer balıklarınızın yediği yemlerden kolaylıkla yiyebilirler. Hiçbir beslenme sıkıntısı çekmemektedirler. Bununla birlikte, gözlemlerime göre, pul yemden ziyade bits, granu green gibi taneleri yemleri daha kolay bulup tüketmektedirler. Eğer yemleri yeterince küçük ise yemi bulduğu yerde yemekte ve yedikten sonra da bir diğerine geçmektedir. Fakat yem büyükse – Sera wellchips, vipachips veya ölmüş bir balık gibiyse– yemi alıp yuvasında yemeyi tercih etmektedirler.





Davranışları:
Aynı akvaryumda bulunan diğer balıklarla fevkalade barışcıl bir yaşam içindedir. Bu canlılar arasında, plati, cüce vatoz, kuhli, çöpcü, hayalet karides ve amano karides bulunmaktadır. Kerevitin akvaryuma geldiği ilk günlerde karşılaştığım Hayalet Karides ölümlerini gece kerevitin yemesine bağlamıştım. Daha sonraki günlerde akvaryumda bulunan dört adet Amano Karidesin tankta kayıp vermeden yaşadığını görünce hayalet karideslerin ölüm sebeplerinin kerevit olmadığını anladım. Hayalet Karidesler tanka kerevitten birkaç gün önce gelmişlerdi. Büyük ihtimalle yeni su şartlarına uyum sağlayamadıkları için öldüler. Üstelik şimdiye kadar yaptığım gözlemlerimde kırmızı kerevitin, çoğu zaman akvaryumdaki diğer canlılara karşı utangaç bir tavır sergilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu davranışı yukarıdaki videodan da kolaylıkla gözlemlenebilmektedir.


Su Şartları:
İçinde bulunduğu tankın bakımı düzenli olarak yapılmakta olduğu için bu ortama bakarak yaşadığı su şartları hakkında bilgi vermek oldukça güç. Bununla birlikte okuduğum kaynaklar bu canlının aşırıya kaçılmamak şartıyla geniş bir PH – GH aralığında yaşadığını söylemektedir. Ayrıca kabuğu nedeni ile midye kırığı ve/veya mercan kırığı döşeli bir zemin canlının ihtiyaç duyacağı sert suyu hazırlamada yardımcı olacaktır. İçinde bulunduğu tank içinde midye kırığı bulunmaktadır.


Üreme:
Bu konuyu tecrübe edemedim. Öte yandan bu konuda okuduğum birkaç cümleyi sizlere doğrudan aktarmak isterim. Yumurtalarını tıpkı Amano karides gibi üzerinde, kuyruk kabuğunun altında taşır. Yetişkin bir kerevit her defasında 200 – 500 arası yavru vermektedir. 21 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkan yavrular oldukça hızlı büyüyerek bir ayda 2 cm.olurlar



Akvaryum şartlarında yeteri kadar besin bulunmadığı takdirde yavruların birbirlerini yediği görülmüştür.

Kaynak:
 
http://www.cafe-aqua.com/turuncu-bataklik-kereviti/


tugix2011-09-05 18:27:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fangrexÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11377,3[/B]
Kayıt: 24/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 414
fangrexÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2011 23:52
Paylaşım için teşekkürler. Kerevitler uzun yıllardır beslediğim çok ilgi çekici canlılardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 12:33
Yukarda konusu gecen makalenin sahibi Sn. Tamer Aygün  olup çalışmaları için ayrıca teşekür ederim .

tugix2011-09-05 18:28:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaygunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 137
TaygunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 22:53
Nezaketiniz için teşekkür edeim Aytekin Bey. Mesajınızı yeni gördüm.
 
Sağlıcakla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir