Klor Salyangozlara Zarar Verir Mi?


doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 19:22
Burayı görmemişim almış başını gitmiş [:?]
Ben dinlendirmiyorum isteyen öyle yapar isteyen dinlendirir mantığı; ''
bende sigara içiyorum 25 senedir hiç bir şey olmadı . sağlığa zararlıdır laflarına inanmayın'' cümlesiyle aynıdır.
Aslında yukarıda Tunç çok güzel açıklamış, içme suyu temizdir koy akvaryuma gitsin mantığını tartışmaya gerek var mı? Bilmiyorum ama buna inanıp direk çeşmeden su basacak arkadaşlara söylüyorum, su akvaryum canlıları için atmosfer niteliğinde Aynen Tunç'un söylediği gibi bu canlıların habitatı su.
EN başta söylediğim örnek gibi benim sigara içmem ve ''şu an için'' sağlık sorunum olmaması sigaranın zararsız olduğunu göstermez.

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]41753,ringo[/T]
Teşekkür Edenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 19:33
Klor kavaramı geniş bir kavram, ocl de hocl de nh2cl de klordur , zaten serbest olanı da organik bir yapı gördü mü bozar ve ona veya ortaya çıkan amonyağa bağlanır, diğer taraftan serbest klor beş dakikada da uçmaz.
Kloramin diğer klor türleri arasında en az dezenfekte edici olanıdır dolayısıyla da aslında en zararsızıdır. Aralarında dezenfektan gücü bakımından 100 kat fark var.
100 kat güçlü olan dezenfektan organik herhangi bir yapı için de o denli tehlikelidir. (balık gibi canlılar da organik oluyor)

Biraz fazla klorlanmış bir havuzda 1 saat yüzseniz mayonuz beyazlar, saçlarınız ağırır deriniz tahriş olur ve derinizde soyulma ve dökülmeler yaşarsınız. (Kanun ve Yönetmelikler gereği çeşmenizden belli nispetlerde serbest klor gelecek şekilde klorlama yapılır.)
Çeşme suyundaki serbest veya bağlı klor o sudaki bütün mikro organizmayı öldürebilme yeteneğine sahiptir, işi garip benzetmelerle anlıyorsak şöyle garip örneklendireyim.
Siz bir virüsün üzerine basarsanız o virüsü öldüremezsiniz ancak o minicik klor değeri o virüsü öldürebiliyor, yani sizden güçlü bir dezenfektan.

Yukarıdaki mesajımda makro bir canlıyı direk öldüremez derken, dolaylı olarak öldürmeyeceğini ima etmedim.
Bu tür dezenfektana uzun süre maruz kalan organik bir canlı, o dezenfektan organik yapıyı okside edip bozunuma uğratma mantığıyla çalıştığından balığı direk öldürmese de, derisini solungaçlarını tahriş eder (klorun miktarı ve temas süresi önemli) ve balığı hastalıklara açık hale getirir. Yüksek konsantrasyona uzun süre maruz kalan ufak hassas bir canlı ölebilir de, yukarıda işin başka ince taraflarını yazdım. Üstelik dolaylı öldürme sadece balığı zayıflatma şeklinde oluşmaz, biyolojik filtrasyon yararlı bakteri denilen birşey var, herhalde bunu duymayan yoktur.

Klorlanmış bir şehir şebeke suyunun direk kullanılması veya kullanılmaması tercihe bağlı bir husus değil, isteyen kullanır isteyen kullanmaz denilemez, dinlendirmek veya farklı yöntemlerle klordan arındırmak balığın hayatına ve sağlığına saygı duyanlar açısından zorunluluktur. Bu akvaryum bilimi açısından böyledir. Bunu söyleyen yazan kişiler bunları kafalarından uydurmuş kişiler de değiller. Her türlü denemeyi yaptıklarından da şüheniz bulunmasın.

İçme suyu benzetmesi yapılarak ne mahsuru olabilir ki gibi bir yaklaşımda bulunarak, bütün dünyanın ve bilimin aksine bir tez ileri sürmek, içinde çokça anlamlar barındırmaktadır, fakat bu husus konu ile ilgili değil. Diğer taraftan dinlendirmek veya dinlendirmemek birbirinin muadili iki farklı durum değildir. Dinlendirmeden (klorlu anlamında) oluyorsa, su dinlendiren geri zekalı olmuş olur ki, bilgisinden emin olan bir kimse bunu tercihe bırakmamalı, su dinlendirmeden klorlu suyla da olur, geri zekalı gibi bidonlarda su dinlendirmeyin, denmelidir. Zaten dolaylı olarak bu yapılmış olunuyor.
Ancak mesajı bu hususla ilgili yazmadım, konuyu okuyacak genç tecrübesiz arkadaşlarımızın kafası karışmasın diye yazdım. Yani mesaj kişisel değildir.



[EDIT]ringo,2016-04-30 19:46:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]27027,MaviYesil[/T][T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5077
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 19:43
Klor akvaryum canlıları için zehirli bir maddedir. Salyangozlara da hiç iyi gelmez. Salyangozlar su değerleri konusunda alarm gibidir, su değerleri kötüyse yukarı çıkar pek hareket etmez. İyiyse gezinir durur. Klordsn en çok etkilenen canlılardandır. Elma salyangozu hakkında bir makale vardı. İsmi: "elma salyagozları hakkında sık sorulan sorular" gibi birşeydi. Herkese tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2016
İl: Denizli
Mesaj: 165
YunusEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 19:55
[QUOTE=muratdeg]Klor akvaryum canlıları için zehirli bir maddedir. Salyangozlara da hiç iyi gelmez. Salyangozlar su değerleri konusunda alarm gibidir, su değerleri kötüyse yukarı çıkar pek hareket etmez. İyiyse gezinir durur. Klordsn en çok etkilenen canlılardandır. Elma salyangozu hakkında bir makale vardı. İsmi: "elma salyagozları hakkında sık sorulan sorular" gibi birşeydi. Herkese tavsiye ederim.[/QUOTE]
Benim bir akvaryumumda katiller, diğerinde de minareler var.
İki akvaryumda da bazıları yukarı çıkıyo bazıları altta taşın üstünde duruyo. Diğerleri de kumda geziniyo [:)))]
Bugün kuvars kum aldım. 2mm falan galiba taneleri. Onun üstündeler şimdi. Böyle daha güzel oldu [:)][EDIT]YunusE,2016-04-30 19:55:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 21:12
Konu uzun hepsini okumadım ama elma salyangozlarını çeşme suyu ile yıkayınca yaşıyorlar. Bilgi olarak kenarda dursun.

Teşekkür Edenler: [T]185510,YunusE[/T]
+1: [T]175206,Cemlik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2016
İl: Denizli
Mesaj: 165
YunusEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2016 21:16
[QUOTE=Kromatit]Konu uzun hepsini okumadım ama elma salyangozlarını çeşme suyu ile yıkayınca yaşıyorlar. Bilgi olarak kenarda dursun.[/QUOTE]
Teşekkürler[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir