Kontrollü Soğutma


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 00:36
[QUOTE=arasad] Sacit arkadaşım ben ve sen yaptık gayet iyi oldu Wink  (İsteyen yapar,isteyen yapmaz)
 
  Biz anlatamadık ki , sizde anlayamadınız elbette , su ısısı asla bir anda 30' C 'den 10-15 bir anda düşmez,koyacağınız buzun kütlesine ve akvaryuma göre değişiklik göserir elbette , onuda siz ayarlıyacaksınız. 
[/quote]
  Aras Bey; yazıma dikkat ederseniz ben de anında 10-15 dereceye düşer demedim. Hatta akvaryum sıcaklığının bu derecelere düşeceğini hiç söylemedim. Benim söylediğim bitkilerin buza yakın yapraklarının bu sıcaklığa düşeceğiydi. Bu bitkiye daimi bir zarar vermeyecek olsa dahidevamlı sıcaklık dalgalanmaları bitkilerin yapraklarının eğri büyümesine sebep olur.(ki deneyimlerime göre buza yakın yapraklar çok soğuduğundan bir süre sonra sararıp ölüyor)

   Yazı bu şekilde geçirirseniz bitkilerin yapraklarının çoğunu kışa doğru kesmeniz gerekir. Eğri büyüyen yaprak bir daha düzelmez, yenisinin çıkmasını beklemeniz ve eski yaprakların çoğunu budamanız gerekir.
 
[quote] Ama biz o ısıyı korumayı planladık , anlatayım ;  2 tane büyük balık taşıma poşetinin içine suyu dolduruyoruz , buzluğa atıyoruz komple donuncaya kadar(7-12 saat arası,buz dolabına göre değişir).  1 tane ağızı kapalı olan poşeti alıyoruz,akvaryumuna koyuyoruz(hava olan yerden sonra suyun üzerinde kalacaktır) , yaklaşık 9-12 saat dayanacak şekilde (akvaryumun litresine göre ve buzun kütlesine göre ayarlayınız , dereceyi deneme amaçlı suyun ortasına koyunuz. (Çünkü; akvaryumun üstündeki ve altındaki sıcaklık aynı olmayacaktır)  Akvaryumunuzun litresine göre tam 12 saate göre ayarlarsanız (buzun hacmini) 3,4 tane torba kullanmanıza gerek kalmaz. [/quote]
Yani bunları yapınca sıcaklık sabit mi kalacak?

1) 12 saat boyunca akvaryumda kalacak olan buzun miktarı ciddi ölçülerde olacaktır. Büyük balık poşetleri 3-5 litre arasında hacme sahiptir. Tabii ağzı kapandığında yaklaşık 1/4 oranında hacimde azalma olur. Ortalama 4 litre dersek büyük poşetler yaklaşık 3 litrelik buzu içinde barındırabilir. Derin dondurucularda ve no-frost buzdolaplarında sıcaklık genellikle -16/-30 derece arasındadır. Bunu suya attığınız anda su sıcaklığı aniden düşecektir.

2) Akıntı yeterince yoksa akvaryum içinde dahi sıcaklık farkı yerine göre çok fazla olacaktır.

3) Akıntı yeterliyse konvansiyonel ısı transferi artacağından dolayı buz çok  çabuk eriyecek ve sıcaklık çok hızlı düşecektir.

 
[quote]
 Örneğin; 500 litrelik tankınız var diyelim , baya büyük hacimli poşetlerden alıp , 9-12 saat dayanacak şekilde ayarlarsınız.  Sabah birini koyarsınız yaklaşık 9-12 saat kadar sonra buzun tamamı eriyince diğer torbayı koyarsınız , arada en fazla 2,3 derece oynayacaktır.  [/quote]

Diyelim ki akvaryumumuza yetecek orandaki buz 5 kilo. 32 derecedeki akvaryumda bu buz ne kadar sürede erir? Hadi 0 derecedeyken attınız ve tamamen eridi diyelim; her bir kilogramı 79,8 kilokalori enerji çekecektir. Yani 1 kilosu yaklaşık 80 litre suyun sıcaklığını 1 derece düşürecektir. Buna göre 80 litrelik bir akvaryumu 5 kilo buz ile ancak 32 dereceden 27 dereceye indirebiliriz. Tabii bu süre zarfında suyunuz ilk önce 27 dereceye düşecek ve sonra yeniden 32'ye çıkacaktır. Ben sizi temin ederim ki bu buz eğer akıntı varsa o suda 12 saat kalamaz. Akıntı yoksa da akvaryumun tabanındaki su ile yüzeydeki arasında ciddi fark olur. Buz kitlesinin altından geçen balık buz gibi sudan geçer.

[quote]
 Tekrar söylüyorum ben kendime göre sadece en ucuz,en kolay yolu söylüyorum kendimce , bende uğraşarak,zaman harcayarak iç filtreden mükemmel bir dış filtre yapmıştım Yiğit bey , tabiyki o kadar da değil azmin yapamayacağı şey yoktur.
[/quote]

  Suyu dondurmak asla ekonomik değildir. İlk olarak suyu dondurmak için verimi epey düşük olan bir cihazı, buz dolabını kullanmış olursunuz. Bu da yüksek bir elektrik maliyeti demektir. İkincisi buzun tüm enerjisi sudaki fazla enerjiyi çekmekte kullanılır. Fanda ise su yüzeyindeki buhara doymuş hava uzaklaştırılarak kuru havanın su yüzeyinde yerleşmesi sağlanır ve devamlı hava akımı ile taşınan enerji ile buharlaşmaya yakın sıvı moleküllerinin buhara dönüşüp ısıyı uzağa taşıması tetiklenir. Bunda ise kullandığınız enerji suyu soğutmakta harcanmadığından, sadece doğal bir olaya katalizörlük yaptığından verim diğer yöntemlere göre çok çok daha yüksektir.

[quote]
 Birde zaten balık istediği yerde yüzecektir , yukarısı soğuk mu geldi aşağıya iner ,  aşağısı sıcak mı geldi yukarı çıkar. 
[/quote]

   Doyunca da yem yemeyi kesiyorlar. Bu yüzden balıklar asla fazla yiyip  şişerek patlamaz.LOL


Bir diğer konu da şu:

Adaptör+fan = 10 lira
Görüldüğü üzere maliyet yüksek değil.

Bunları bağlamak; el alışkanlığına göre 30 saniye - 1,5 dakika.

Sistemin işlemesi için yapılması gereken: Hiç bir şey.

Siz bir de buzdolabının harcadığı elektriği, evi boşuna ısıtmasını, her gün buzları alıp akvaryuma koymayı, poşetli su ile doldurup buz dolabına koymayı dşünün. Bir de tatile gidince ne olacağını düşününüz.
encort2007-06-28 00:45:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bancoÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 187
bancoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 01:08
      Diyelimki tatile çıktık malum memleketimizde yaz turizm'i makbul o zaman ne yapacağız?Eğer gerçekten bunu sistemli bir şekilde uygulayacak olursak,bende para harcamak istemem.Ayrıca bu tartışmadaki amacımız suyu nasıl kontrollü bir şekilde soğuturuz,en çabuk nasıl soğuturuz değil.Bu işle uğraşmak mesai gerektirir yada kafayı meşgul eder,Birde buz dolaplarındada termostat olayı söz konusu yani koyduğunuz suyun donması için dolabınız ekstra bir enerji kullanmak zorunda,buda para demek.Yani diyeceğim oki ne olursa olsun tasarım kalitesi olacak,ve sistemli çalışacak bir soğutucu alınması şart yada yapılması,en nihayetinde bu konuya odaklanmak ve bunu diy bir şekilde yapmak konuşulması gereken konu...
      Bence ekonomik davranmak üzerine düşünmek gerekir,Ekonomi sadece cepten çıkan para değildir...Örneğin benim ekonomi anlayışım temiz,ergonomik bir cihazı uygun bir bütçeyle yapmaktır...Saygılar,sevgiler.
banco2007-06-28 01:10:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 01:27
[Quote]Adaptör+fan = 10 lira
Görüldüğü üzere maliyet yüksek değil.

Bunları bağlamak; el alışkanlığına göre 30 saniye - 1,5 dakika.

Sistemin işlemesi için yapılması gereken: Hiç bir şey.

Siz bir de buzdolabının harcadığı elektriği, evi boşuna ısıtmasını, her gün buzları alıp akvaryuma koymayı, poşetli su ile doldurup buz dolabına koymayı dşünün. Bir de tatile gidince ne olacağını düşününüz.[/QUOTE]

 Haklısınız Onur bey , bu yöntem daha mantıklı gibi. 
 
 Sacit bey ile benim anlatmak istediğimiz , daha doğrusu yapmak istediğim; büyük bir ağızı kapalı 2 buz kütlesi ile 12 saat suda çözülmeyecek bişey yapmaktı(biri tamamen eriyince hemen diğerini koyup ortada sıcaklık farkı yaratmıyacaktık Smile) , ama 5 litrelik su poşeti sadece 4,5 saat civarı dayanabildi , çok büyük buz kütleleri ile yapılabilir aslında , fakat  dipteki ve su üzerindeki sıcaklık farkı yaşanacağından sorun olabilir haklısınız.  Ancak Koi ve japon akvaryumlarında bu yapılabilir. (Koiler kışın bahçelerde falan buz tutmuş havuzlarda suyun altında yaşıyorlar ya LOL)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 05:15
Koiler için buzdolabında buz hazırlamaya gerek yok. Uygun boyutta bir akvaryum ve büyük bir buzdolabı yeterli. Buzdolabının raflarını sökün, akvaryumu buzdolabına koyup balıkları içine atın. Sonra fişi takın. Sorun morun kalmaz. LOL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 11:49
 Süperdi Onur bey LOLLOLLOL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Black JagÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 68
Black JagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2007 19:25

Soğutucu için eleman seçiminde titanyum en iyi malzeme olmakla birlikte parası verseniz bile kıvırtmak malzemeden daha pahalıya geliyor. Etrafımda soğutma işi yapan firmaların mühendisleriyle görüştüğümde titanyum boru kullanılmasa bile en azından 316 paslanmaz çeliğin ti modeli, yani titanyum katkılı dikişsiz borunun en az 7-8 ay dayanabileceği söylendi ve akvaryumumdan aldığım bir damacana suyun içine bu borudan atıp çatıya güneşin altına koydum. 2.5 ay geçmesine rağmen hala bi paslanma emaresi yok. Kendi soğutucumda kullanacağım boru 2metre boyunda ve malzeme ile beraber kıvırtması 100 ytl tuttuğu için 6 aydan bi boruyu değiştirerek kullanabilirim. Diyeceksinizki 6 ayda bir 100 ytl ama çin malı alıp servisini bulamayacağıma 6 ayda bi 100 ytl vermeyi tercih ederim. :)

encort2007-06-29 15:25:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2007 18:29
Devrim Bey aslında dediğiniz gibi paslanmaya çok dayanıklı çelikler uzun süre dayanabilir ancak aynı deneyi bir damacana tuzlu suda yaparsanız kısa sürede paslanacaktır.

Bu arada aklıma geldi iç filtrelerin çoğunun mili çelik, üstelik pek çoğu da kalitesiz. Eğer tatlısuda kullanılacaksa belki de o kadar fazla özen göstermeye gerek yok...

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 18:29
Ben buna bu kadar para veremem valla. Başka yöntem yok mu? Biz orenciyiz.:)encort2007-07-01 18:43:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 18:44
[QUOTE=mertksklee]Ben buna bu kadar para veremem valla. Başka yöntem yok mu? Biz orenciyiz.:)[/QUOTE]

Fan ile soğutma yapabilirsiniz. DIY bölümünde bununla ilgili pek çok konu mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sacitzerenÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 52
sacitzerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 11:32
Canım türkiyemin çok parası var. Sizin bu pahalı icatlarınız sayesinde çooook kişi akvaryum hobisinden vazgeçti.Senede sadece 15 gün için böyle masraflar önermeniz insanları bu hobiden soğutup korkutuyor.Uzman akvarist diye geçiniyorsunuz ama biraz sıkışınca hemen akvaryumcu mantığıyla yaklaşıp gidin şunu bunu alın diyorsunuz.100 ytl harcanacak bir sistem yapmaktansa,her akşam suyun 3/1 ini değiştirmeyi tercih ederim.Arkadaşım öğrenciyim diyor, iç filtre almaya parası yok ama bu işe gönül vermiş hayvan sevgisi var balık bakmak istiyor 50 litrelik bir akvaryum almış içine 2 prenses koymuş ve mutlu olmuş.Şimdi siz bu arkadaşa diyorsunuzki, git şunu al bunu al para harca ancak öyle olur.Yiğit bey uzmanlık sadece balık bilgisiyle olmuyor insanları anlamanız lazım geçicide olsa onlara çare bulmanız lazım çünkü zaten bu olayda geçici her daim su sıcaklığı 30-32 olmaz ay içinde 3-5 gün böyle olur.Ayrıca  siz yapmayın hazır alın nasılsa biri üretiyor mantığıyla yaklaşan sizsiniz ben değilim.Böyle bir konu konuşulacaksa bunun yeride bu başlık değildir.Tekrar söylüyorum maddi gücü olmayan arkadaşlarım siz burda söylenenlere bakıpta bu hobiden vazgeçmeyin alın bir şişe soğutun atın akvaryumun içine sonuç sizi memnun edicektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 18:09
Sacit Bey; isteyen istediği soğtmayı yapar. Yiğit Bey'in bahsettiği soğutma sistemi de kullanılabilir, gidilip 1000 dolara soğutma sistemi de alınabilir veya fanlı sistem de kullanılabilir.

Mesela 600 litrelik deniz akvaryumu olan biri yaz boyunca bu akvaryumu 24 derecede tutamaz. Tutamazsa milyarlık canlılar gider. Bu kişi ona göre sistemler kurar. Zaten 600 litrelik deniz akvaryumu olanın buna göre bütçesi vardır.

50 litrelik akvaryumu olan kişi gider bilgisayarcıdan 2-3 liralık fan alır, 1 tane de dandik adaptör alıp toplam 5 liraya suyu soğutur. 50 litre akvaryum ve balığa para verebilen kişi buna da verir.

İsteyen hiç bir şey yapmaz ve işini riske atar. İsteyen gün boyu su değişimi yapar, isteyen buz atar. Kimseye şunu yapmak zorundasın denmiyor. Mesela benim akvaryumlarımda yüzlerce milyonluk bitki var. Ben bu akvaryumlarda soğutma yapmak zorundayım. Paşa keyfime göre 1000 dolar verip canavar bir soğutma cihazı alır, insanlara da cihazdan memnun olduğumu söylerim. İstersem Yiğit Bey gibi denemeler yapar yüzlerce lirelık sistemler kurarım ve insanlara çalışıyorsa sistemi tavsiye eder, çalışmıyorsa neden çalışmadığını anlatırım. Kimseye de şunu yapacaksın diye zorlamadıkça laf söylemek düşmez.

Ben Kocaeli'deyim. Fan kullanmadığım bir akvaryumum 15 gündür 30 derecenin altına pek inmedi. Bu yazın çoğunda da soğutma yapmam gerekecek. Yani bu sıcaklar kısa süreli değil. Eskaza kısa süreli oldu diyelim; kaç tane balık 35 dereceye 5 gün dayanabilir? Hangi deniz omurgasızı veya bitki ve hatta elma salyangozu 35-36 derece sıcaklığa 4-5 gün dayanır? Açıkçası ben soğutma işine geç başladığım için ilk 3-4 gün içinde 25-30 liralık bitkimi kaybettim.Demek ki sürenin de belli bir noktadan sonra önemi yokmuş.

Madem Yiğit Bey'in yaptıığı yanlış, o zaman sizinki daha yanlış. Onun kimseye zararı yok ama sizin dedikleriniz tartışılır. Mesela her gün üçte bir su harcayarak benim de hakkım olan su kaynaklarını boşa harcamanızı eleştirebilirim. Peki hoş olur mu? Bence olmaz.

Son olarak şunu söylemeliyim ki; akvaryum hobisi pahalı bir hobidir. Tabii 30 litrelik akvaryum kuran ile tonlarca su kapasitesi olan akvaryum kuran arasında bariz bir fark vardır. İnsanlar seçimlerini buna göre yapar, parası olan pahalı sistemler ile büyük akvaryumlar kurar, parası olmayan ise küçük akvaryumlar kurar. Tabii akvaryumu kurmakla da bitmiyor, onun devamlı işlemesi için de para gerekir. Mesela yem alınır, elektrik harcanır, su harcanır, dekor alınır, filtre süngeri alınır vs... Eğer bir insan 50 litrelik çiklit akvaryumu kurduysa ona 5 lira harcayarak soğutma da yapabilir. Eğer dediğiniz gibi iç filtre alınamayacak duruma gelindiyse bu akvaryum hobisini devam ettirmek için yeterli kaynağınızın olmadığını gösterir ki bu durumda ya giyecekten, yiyecekten kısılır(benim yaptığım gibi) ya da bu hobi bırakılır.(yine bir ara yaptığım gibi)


encort2007-07-02 18:20:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuntekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 172
tuntekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 18:20
[QUOTE=encort] Sacit Bey; isteyen istediği soğtmayı yapar. Yiğit Bey'in bahsettiği soğutma sistemi de kullanılabilir, gidilip 1000 dolara soğutma sistemi de alınabilir veya fanlı sistem de kullanılabilir.

Mesela 600 litrelik deniz akvaryumu olan biri yaz boyunca bu akvaryumu 24 derecede tutamaz. Tutamazsa milyarlık canlılar gider. Bu kişi ona göre sistemler kurar. Zaten 600 litrelik deniz akvaryumu olanın buna göre bütçesi vardır.

50 litrelik akvaryumu olan kişi gider bilgisayarcıdan 2-3 liralık fan alır, 1 tane de dandik adaptör alıp toplam 5 liraya suyu soğutur. 50 litre akvaryum ve balığa para verebilen kişi buna da verir.

İsteyen hiç bir şey yapmaz ve işini riske atar. İsteyen gün boyu su değişimi yapar, isteyen buz atar. Kimseye şunu yapmak zorundasın denmiyor. Mesela benim akvaryumlarımda yüzlerce milyonluk bitki var. Ben bu akvaryumlarda soğutma yapmak zorundayım. Paşa keyfime göre 1000 dolar verip canavar bir soğutma cihazı alır, insanlara da cihazdan memnun olduğumu söylerim. İstersem Yiğit Bey gibi denemeler yapar yüzlerce lirelık sistemler kurarım ve insanlara çalışıyorsa sistemi tavsiye eder, çalışmıyorsa neden çalışmadığını anlatırım. Kimseye de şunu yapacaksın diye zorlamadıkça laf söylemek düşmez.

Ben Kocaeli'deyim. Fan kullanmadığım bir akvaryumum 15 gündür 30 derecenin altına pek inmedi. Bu yazın çoğunda da soğutma yapmam gerekecek. Yani bu sıcaklar kısa süreli değil .

Madem Yiğit Bey'in yaptıığı yanlış, o zaman sizinki daha yanlış. Onun kimseye zararı yok ama sizin dedikleriniz tartışılır. Mesela her gün üçte bir su harcayarak benim de hakkım olan su kaynaklarını boşa harcamanızı eleştirebilirim. Peki hoş olur mu? Bence olmaz.

Son olarak şunu söylemeliyim ki; akvaryum hobisi pahalı bir hobidir. Tabii 30 litrelik akvaryum kuran ile tonlarca su kapasitesi olan akvaryum kuran arasında bariz bir fark vardır. İnsanlar seçimlerini buna göre yapar, parası olan pahalı sistemler ile büyük akvaryumlar kurar, parası olmayan ise küçük akvaryumlar kurar. Tabii akvaryumu kurmakla da bitmiyor, onun devamlı işlemesi için de para gerekir. Mesela yem alınır, elektrik harcanır, su harcanır, dekor alınır, filtre süngeri alınır vs... Eğer bir insan 50 litrelik çiklit akvaryumu kurduysa ona 5 lira harcayarak soğutma da yapabilir. Eğer dediğiniz gibi iç filtre alınamayacak duruma gelindiyse bu akvaryum hobisini devam ettirmek için yeterli kaynağınızın olmadığını gösterir ki bu durumda ya giyecekten, yiyecekten kısılır(benim yaptığım gibi) ya da bu hobi bırakılır.(yine bir ara yaptığım gibi)


[/QUOTE] Katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 00:28
[QUOTE=sacitzeren]Canım türkiyemin çok parası var. Sizin bu pahalı icatlarınız sayesinde çooook kişi akvaryum hobisinden vazgeçti.[/QUOTE]

Sacit Bey,

Gavurun MR aletine tonlarca para verip hasteneye almaya gerek yok, elhamdülillah müslüman çıkıkcılarımız kırıkçılarımız var, onler eliyle her türlü sorunu tetkik edebiliyorlar.

Aslında olaya vakıf olsanız bir sürü para verip soğutcu almaktansa bunu kolayca çözmek için uğraştığımızdan bizi taktir edersiniz. Biz kimseyi sizin önerdiğiniz gibi çıkçılara gönderip akvaryuma buz attırmıyoruz. Durum iyi değilse sıcağa ve sıcaklık değişimine dayanıklı balık alır,biraz iyiyse fan olayıyla bir kaç ytlye çözülür, kişi nadir çıtkırıldım balık besliyorsa gereken şartları sağlamak için en iyisini alır. Bunu SSKlıları devlet hastanesine, zenginleri özel hasteneye, çok zenginleri yurt dışında tedaviye göndermeye benzetebiliriz. Bir değerin sabit olması o noktaya biraz yaklaşık olup inip çıkmasından daha önemlidir. Bu yüzden ani su değişimleri canlı doğuranlar gibi balıkları çok çabuk öldürür.

Saygılar,
bjkalley2007-07-03 00:30:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 01:18
Sacit bey,
 
Madem ismim zikredilmiş iki kelam ile açıklama yapmak isterim, umarım ilk olarak basit bir dilde, sonrasında örnekleyerek anlatmaya çalıştığım şey anlaşılabilir.
 
- Bahsettiğiniz ve herkesin karşı çıktığı buz ile soğutmanın bir kontrolü yoktur, sabit bir su sıcaklığı elde edilemez. Başlığa baktığınızda kontrollü soğutma yazdığını göreceksiniz, sadece soğutma yazmıyor. Kontrollü soğutma ise işin içine giren termo kontrol aparatlar yüzünden normalden daha pahalıya mal olmakta.
 
- Eğer kontrollü soğutmanın 5-10 liraya mal edilebileceğini sanıyorsanız; Mucizeler peygamberlere has'tır. Ben veya bu sitedeki diğer arkadaşlar aciz birer kul olduğumuzdan mucize yapamıyacağımıza göre bu işi ilmine göre yapmamız gerekir. İlim ise teoride oluşturulan bir fikrin pratikte denenmesi esasına dayanır. Bizim bu başlık altında yapmaya çalıştığımız şey budur.
 
- Burada keşke sizin dediğiniz gibi icatlarda bulunabilsek keşke. Yapmaya çalıştığımız şey zaten icat edilmiş birşeyin taklidini yapıp, bunu hazır olandan daha ucuza mal etmeye çalışmaktır ki, sizin dediğiniz "Canım Türkiyenin çok parası var" kinayesine uymamaktadır, çünkü eğer daha ucuza aynı işi görecek bir sistem yapılırsa hazır sisteme verilecek para yurt dışına gitmeyecektir.
 
Madem bana karşı gerek kinayeli gerekse direkt bir yazınız var aynı uslupta yazdıklarınız cevap vereyim;
 
[quote=sacitzeren] Canım türkiyemin çok parası var. Sizin bu pahalı icatlarınız sayesinde çooook kişi akvaryum hobisinden vazgeçti.[/quote]
 
Biz burada daha ucuza ne tip birşey yapabiliriz diye bakıyoruz, fikirler üretmeye çalışıyoruz. Bizlerin burada ve bu gibi ortamlarda yaptığı fikir telakkilerinden ortaya birşeyler çıkarsa, çıkan şey akvaryum hobisini ucuzlatma namına bir başarıdır, bu yüzden akvaryum hobisinden vazgeçen tek bir kişi görmedim/duymadım, inşallah ilki siz olursunuz. (ciddi değilim, yazma gereği duydum)
 
[quote=sacitzeren]Senede sadece 15 gün için böyle masraflar önermeniz insanları bu hobiden soğutup korkutuyor.[/quote]
 
Acaba biz burada herkes akvaryumunu soğutsun diye bir öneride mi bulunduk? yoksa konu sadece kontrollü soğutmadır ve buna ihtiyacı olan kitle mi ilgileniyordur. Bursa'da yılda sadece 15 gün mü hava 26 derecenin üzerine çıkar? yoksa Bursa'daki herkes ısıya dayanıklı balık ve bitki türleri mi beslemektedir. Yoksa tüm Türkiye'nin iklim şartları orası ile aynı mıdır? Sizin böyle bir sisteme ihtiyacınız olmayabilir ama herkes sizinle aynı şartlarda değil ve sizinle aynı akvaryuma sahip değil. İhtiyacı olanları yanlış yönlendirmeye çalışarak, ortaya hiçbir mantıki neden sunmadan/sunamadan yapılmaya çalışılan bir işi karalamaya çalışıyorsunuz.
 
[quote=sacitzeren]Uzman akvarist diye geçiniyorsunuz ama biraz sıkışınca hemen akvaryumcu mantığıyla yaklaşıp gidin şunu bunu alın diyorsunuz.[/quote]
Uzman akvarist'lik site yönetimin verdiği bir statüdür ki, ne benim ne de diğer uzman statüsündeki forumdaşlarımın hiçbir yazısında "ben uzmanım daha iyi bilirim" anlamı verecek hiçbirşey göremezsiniz. Sıkışınca akvaryumcu mantığı ile git birşey al dediğimizi nereden çıkardınız? adaptör ve fan alma teklifini bu şekilde değerlendirdiyseniz; adaptör/fan ucuzdur ve en ucuza mal olan ve buz'dan defalarca daha sağlıklı olan bir sistemdir ki, onuda yine kendiniz monte etmek zorundasınız, yani hazır bir sistem değildir. Eğer bedava'ya böyle birşey istiyorsanız akvaryumun bir köşesinden üflemeye başlamanız lazım.
 
[quote=sacitzeren]100 ytl harcanacak bir sistem yapmaktansa,her akşam suyun 3/1 ini değiştirmeyi tercih ederim..[/quote]
O sizin tercihiniz, ama kaynağın boşa kullanılmasını saymasak bile yinede mantıksız;
Ekliyeceğiniz su'yu bekletmeniz gerekiyor, bekleyince de ortam sıcaklığına ulaşacak, akvaryuda var olan ortam sıcaklığındaki suyu yine aynı ısıdaki suyla değiştirerek soğuma sağlanmaz.
Diyelimki suyu birşekilde soğuttunuz ve değiştirdiniz; bu seferde akvaryumda yine şok bir soğuma gerçekleşecek ve akvaryum ısısı birkaç saat sonra tekrar eski haline dönecek. Ama yaparmısınız, yaparsınız. O sizin bileceğiniz birşey.
 
[quote=sacitzeren]Arkadaşım öğrenciyim diyor, iç filtre almaya parası yok ama bu işe gönül vermiş hayvan sevgisi var balık bakmak istiyor 50 litrelik bir akvaryum almış içine 2 prenses koymuş ve mutlu olmuş.Şimdi siz bu arkadaşa diyorsunuzki, git şunu al bunu al para harca ancak öyle olur.[/quote]
Kontrollü soğutma ucuza olmuyor, ama gözlemliyerek yarı kontrollü soğutma en ucuza bir adaptör ve fan ile oluyor ve 5 ila 8 lira arasında maliyeti oluyor. Bunu önermemize pahalı olarak bakıyorsanız sizi anlıyamam, bundan daha ucuza soğutma yöntemi yok. Para harcamadan kontrollü veya yarı kontrollü bir soğutma yöntemi bulduysanız inanın gelip ayağınızdan öperim. Eğer buz örneğini söyliyecekseniz; Bir buzdolabının 2-3 litre suyu dondurmak için harcadığı elektrik enerjisinin hiçte küçümsenmeyecek bir rakam olduğunu size söyliyebilirim. Gerek maliyet, gerekse işletim gideri olarak en ucuz soğutma fan'lardır. Fakat fanların özellikle deniz akvaryumlarında kullanılması sakıncalıdır, bu yüzdendir ki, sıcaklar başladığında bu ve farklı forumlardaki tuzlu su akvaryumuna sahip birçok arkadaşımız para verip chiller almak zorunda kalmıştır. chiller alamayanlar ise günlük tuzlu su seviyesini takip edip R/O suyu ile takviye yapmaktalar.
 
[quote=sacitzeren]Yiğit bey uzmanlık sadece balık bilgisiyle olmuyor insanları anlamanız lazım geçicide olsa onlara çare bulmanız lazım çünkü zaten bu olayda geçici her daim su sıcaklığı 30-32 olmaz ay içinde 3-5 gün böyle olur.[/quote]
Sacit bey,
Ben uzman olduğumu idda etmiyorum zaten, gerçekten uzman olduğum bir alan vardır o da mesleğimin ihtiva ettiği dallardan birisidir. Bizler insanları anlıyarak çözüm üretmeye çalışıyoruz, onun için fan önerisini veriyoruz, onun için yüksek kapasiteli soğutucuların nasıl daha ucuza ve hangi materyaller ile yapılabileceğini düşünüyor, fikir alıp veriyoruz. Kimi akvaristin ihtiyacı 30 derecede tutmak, kimisinin ki 25 deredece tutmak, kimisinin tankı 20 litre, kimisinin tankı 1000. Herkesin ihtiyaçları farklı, farklı ihtiyaçlar ise farklı çözümler gerektiriyor. Burada bulunmaya çalışılan çözüm sizin ihtiyacınız olmayabilir, ama sizin ihtiyacınız yok diye karalamaya çalışmayın, forumun tek üyesi siz değilsiniz.
 
[quote=sacitzeren]Ayrıca  siz yapmayın hazır alın nasılsa biri üretiyor mantığıyla yaklaşan sizsiniz ben değilim.[/quote]
 
Örnek rica edebilir miyim? bu yaklaşımı nerede sergiledim?
 
[quote=sacitzeren]Böyle bir konu konuşulacaksa bunun yeride bu başlık değildir.Tekrar söylüyorum maddi gücü olmayan arkadaşlarım siz burda söylenenlere bakıpta bu hobiden vazgeçmeyin alın bir şişe soğutun atın akvaryumun içine sonuç sizi memnun edicektir. [/quote]
 
Evet haklısınız bu başlık değil, çünkü bu başlık KONTROLLÜ SOĞUTMA konusunu içeriyor ve siz konrolsüz ve sağlıksız bir soğutma tekniğini sanki matah birşeymiş, bizler burada onlarca kişi sanki birşey satıp milleti kazıklıyormuşuz gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz.
 
Sizin mantığınıza göre akvaryuma ısıtıcı almaya da gerek yoktur o zaman, bir şişe kaynar suyu akvaryuma koyalım olsun bitsin. buradaki kontrol nerede merak ediyorum, şişe adedinde mi, yoksa dondurulan şişenin içinde eskiden var olan alkol miktarında mı?
 
Konu kontrollü soğutmadır ve sizin yazdıklarınızın konuyla yakından uzaktan hiçbir alakası yoktur. Forumu mu, konuyu mu yoksa kendi algınızı mı sabote etmeye çalışıyorsunuz belli değil.
 
-------------------------------------------------------------------------------
Not 1:Sizin uslubunuzdan çok daha yumuşak bir uslup kullandım, umarım iğne-çuvaldız atasözüne binaen darılmazsınız.
 
Not 2: Eğer benim denemesini yaptığım peltier sistemden bahsediyorsanız; ilk denememde başarılı olmadığımı da yazdığımı görmüşsünüzdür, ayrıca kimseye peltierli sistem yapın diye de yazmadım, aksine benim denememin sonucunu beklemelerini, başarılı olmazsa boşuna para harcamamalarını söyledim. Şu anda da son deneme için gerekli parçayı bekliyorum, inşallah o da geldikten sonra evde bu sistemin yapılıp yapılamayacağını, yapılırsa maliyet ve işletim giderlerini göreceğiz, buna göre de bir alternatif olup olmayacağı açığa çıkacak.
 
 
YBN2007-07-03 01:57:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir