Kontrollü Soğutma


durakliÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2008
İl: Aksaray
Mesaj: 276
durakliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2008 15:20
Çok süper bir buluş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yslmturanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Aydin
Mesaj: 136
yslmturanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2008 01:06
İyi akşamlar Rafet bey. Bu harika çalışma için sizi tebrik ediyor ve bir kaç soru sormak istiyorum.
Öncelikle bu işlerden hiç anlamadığımı belirteyim.Big%20smile
 
        -sisteme birden fazla fan takılabilir mi?
        -Malzemeleri araştırdım. Fiyatlar sizin söylediğinizden çok daha pahalı. Sadece pt100 TERMOKUPL 30-35 ytl arası. Birde pt-100 dışında FE-CONST diye modeli var onlar oldukça uygun. Pt-100 le farkı ne acaba.
 
        -Bağlantılar için gerekli kabloları nasıl seçicez. Kontrol cihazı olarak. Online satışı olan,Enda diye bir markanın EDT1411 modelini buldum. Kablolar için şöyle seçenekler var. Hangisi ?
 NiCr-Ni (K TİPİ) KOMPANZASYON KABLOLARI
 FE-CONST (J TİPİ) KOPMANZASYON KABLOLARI
 
        - Didimde yaşadığım için buralarda bu tip malzemeleri bulmam imkansız Smile. Online satış buldum ama güvenli bir sitemi bilmiyorum. Size şöyle bir teklifte bulunsam Embarrassed. Ücreti size havale etsem siz malzemeleri alıp bana kargolayabilirmisiniz. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2008 10:16
-Sisteme istediğiniz kadar fan takabilirsiniz.
-Pahallı termocoupleların özelliği hassas ölçüm yapmaları. Örneğin ucuzlar 27den 28'e atlarken, pahallılar 27'den 27.1 'e atlatır. Farka değmez diye düşündüm almadım.
-Bağlantı için gereken kablo normal kablo, gittim elektrikçiden sıradan bir kablo aldım bağladım ve bitti.

Kablo gerekli değil ancak gerekli bir şey olursa zaman konusunda söz vermemekle birlikte alıp kargolayabilirim.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 21:40
Üzerinden uzun süre zamanda geçmiş ama ben şöyle bir soru sorayım, Hem ortalık sakinler hem ben dahil pek çok kişi deneme yanılma yoluyla deneyip yanılmazBig%20smile


Takribi 100 litrelik bir akvaryum için; (bilerek düz bir rakam verdim)

Sıcaklığın yer yer 33-34e çıktığı var sayılırsa;

Fan sistemiyle( kontrolsüz olarak. 50 milyon nereye veriyorum ben o alete Big%20smile) ;

24saat çalıştırarak akvaryumumuzu soğumaya başladık diyelim.



Gece gündüz arasında 3-4 derece ıscaklık farkı olduğunuda hesaba katalım.

Saat başı akvaryum kaç derece diye kontrol edemeyiz. 24 saat fan çalışacağına göre bu fan(lar) şuursuzca emre itaatsizlik edip akvaryumu fazla soğutur MU? Soğutursa Nereye kadar soğutur? ( Soğutursa nolacak demedim özellikle öyle dersem kontrollü  soğut dersiniz diyeBig%20smile o da para demek. )




Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına:


100 litrelik akvrayuma minimum minimum  riskte 24 saat çalışan yada yatarken kapatılan kaç tane fan gerekir?

Akvaryumun kapağı varken bu fanları en verimli şekilde nasıl monteleriz?




Tüm bunlar hesaplanırken   Bir tomar floresan hesaba katılmalı, sürtünme sıfır alınmalı. Pi'yi 3 alınızBig%20smile



Tam olarak istediğim sistemi ( kontrolsüz sade sek fan ile) deneyen toplam 13 sayfayı okudğuma göre deneyen tek kişi Onur Bey(e.n.c.o.r.t.) . Arada kaçmış olabilir gözümden. Affedin.
eski-fishman2008-06-09 21:50:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fure61Çevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 44
fure61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2008 11:45
Merhaba;
 
Bir elektronik mühendisi olarak konuya dalayım dedim. Termocouple yerine 0 - 50 C arasında çalışan PTC veya NTC sensörler daha uygun olabilir. Bu sensörler direkt su içine atılabilir ve hassasiyetleri %0,1 civarındadır. Bu durumda kontrol cihazını da buna uygun almanız gerekir. Burada asıl sorun fanla neyi soğutacağınızdır. Fanı direkt olarak akvaryum yüzeyindeki suya çarptırmak çok mantıklı değil. Bu konu ile ilgili bizim makinelerimizde kullandığımız bir sistemin ayrıntılı resmini çizip size göndereceğim. Şu anda buna vaktim yok.
 
Bu sistemi deniz akvaryumları için de kullanabileceksiniz. Ancak kullandığınız radyatör tuzlusuda problem çıkarmamalı. Ben bu sistemi akvaryumda denemedim ama sizin de aklınıza yatacaktır. Tabii soğutucuya o kadar para verebilecekseniz en güzeli olur. Yalnız aldığınız sistemin gazla soğutma yapan bir chiller olduğundan emin olun. Ben görmedim ama anlatacağım sistem gibi çalışan fanlı bir cihaz olursa bu kadar para  vermeye gerek yok.
 
Faruk Köse

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

komolÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1
komolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2008 11:57
Merhabalar.
 
Siteye yeni üye oldum ama uzun zamandır sitedeki yazışmaları takip ediyorum. Yaz aylarında en büyük problem soğutma sistemi. Benim de aklıma su sebili geldi . Mantık olarak birahanelerdeki fıçı bira sisteminde olduğu gibi çalıştırsak diyorum; kıvrılabilen sert plastik boruyu sebilin haznesine rulo yaparak döşesek. Akvaryumun suyunuda bu borudan kafa motoruyla devir daim yaptırsak olmaz mı acaba?
encort2008-06-14 15:23:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

köseÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 131
köseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2008 10:53
Ben daha farklı yarı kontrollü sistem kullanıyorum.Akvayumun buhar camı yerine polikarbon kullanarak,sag ve soltarafa 2 adet fan bagladım.Bunlarada 12 volt adaptör ve birde zaman ayarlı piriz sayesinde elektirik veriyorum.Gece ile gündüz arasındaki farktan dolayı gece kullanmıyorum.gündüz ise saat 12 - 14 arası 15-17.30 arası akım veriyorum.Saatte 1derece ısıyı düşürebiliyorum.Benim akvaryum konumu itibarıyla bu saatlerde daha çok ısınıyor,bu yöntemle ısıyı ortlama 25(+ -)derecede tutabiliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2008 11:47
[QUOTE=eski-fishman]
Tam olarak istediğim sistemi ( kontrolsüz sade sek fan ile) deneyen toplam 13 sayfayı okudğuma göre deneyen tek kişi Onur Bey(e.n.c.o.r.t.) . Arada kaçmış olabilir gözümden. Affedin.
[/QUOTE]

Valla ben de para derdinden kontrolsüz soğutuyorum. Aslında ucuza getirmenin bir yolu var ama biraz uğraştırıcı bir işlem.

Termoçifti kendim de yaparım, sonuçta termo laboratuvarında termoçift deneyleri ve gerilim ölçümlerini yaptık. Çok kolay bir sistem, hassas termoçift dediğiniz ise iki metalin iş fonksiyonu farkının daha fazla olduğu durumdur ki fiyat farkı kullanılan telin masrafından falan kaynaklanır.(kimi zaman altın, platin vb. şeyler kullanılıyor)

Kontrol ünitesi ise yine kişinin kendi yapabileceği bir sistemdir, biraz elektronikten anlamak veya elektronikten anlayan birini tanımak yeterli.

Termoçift için:



Termoçiftin tek sorunu ölçümlerin kalibre edilmesi işlemi. Bunun için hassas bir termometre, kaliteli bir gerilimölçer, sıcaklığı sabit olacak bir kap ve bir ısıtma kabı lazım.

Yukarıdaki kutular kaplarımızdır. Siyah teller gerilimölçerin kabloları, gri ve kırmızı ise termoçift telleridir. Gerilimölçerlerin kabloları genelde bakırdır. bu yüzden termoçift tellerinden gri olanı da bakır olarak seçerseniz farklı metallerin birleşme yeri olmayacağı için işleminizde hata yaşamazsınız. Diğer kırmızıyı ise iş fonksiyonu bakırdan daha farklı bir tel kullanmanız gerekir.

Şimdi kaplarımızdan birini su ile doldurup altına ispirto ocağı vs. koyuyoruz ve hassas termometreyi de bu kaba ekliyoruz. Bu bizim termoçift ölçüm kabımızdır. İçinde ne kadar çok su olur ve ocak ne kadar kısık olursa o denli iyi ölçüm yaparız.(yani termoçift kısmı buraya geliyor.)

Diğer kabımız ise sıcaklığın sabit olduğu bir kaptır. Buraya da termoçiftin kırmızı teli ile bakır telin birleştiği noktada gerilim değişimi olmasın diye su doldurup içine bolca buz koyuyoruz ve suyun sıfır dereceye gelip sabit kalmasını bekliyoruz. Böylece bu eklem ölçümü minimum derecede etkileyecektir.

Şimdi termoçiftin olduğu kabı yavaş yavaş ısıtıyoruz. Her 15 dereceden başlayıp  40 dereceye kadar her 0,5 derecede bir sıcaklığı ve o sıcaklıktaki gerilim farkını not ediyoruz.

Bunları grafiğe çevirip çizgi düz değilse en az değişiklikle eğimi sabit tutmaya çalışarak çizgiyi düzeltiyoruz.(yani ölçüm değerlerini çizgiyi düz hale getirecek şekilde değiştiriyoruz) Bu işlem excel'de değerleri grafiğe dönüştürerek de yapılabilir.

Bu değerleri kontrol ünitesini yapacak kişiye verebiliriz. Bu gerilimlere göre hangi sıcaklıkta fanın duracağını vs. ayarlar.

Termoçifti kendim yapamam diyorsanız akvaryumlarda kullanılan elektronik termometrelerin ölçüm probunu kesip kullanabiliriz.

Bu şekilde işlem yarıdan çok daha aza maledilebilir. Yalnız elektronikten iyi anlamayanların elektronikten anlayan birini bulup acilen kanka olması şart.Big%20smile

[quote]100 litrelik akvrayuma minimum minimum  riskte 24 saat çalışan yada yatarken kapatılan kaç tane fan gerekir?

Akvaryumun kapağı varken bu fanları en verimli şekilde nasıl monteleriz?[/quote]

Kapağın iki zıt köşesine delik açılır. Bir deliğe havayı içeri verecek, diğerine havayı dışarı atacak şekilde fan konur. Böylece üstü açık akvaryumdakinden daha yüksek verimde soğutma yapılır.
encort2008-06-16 11:51:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2008 21:26
Onur Bey , Konu bu mesajla anlam buldu benceBig%20smileClapClap

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim(z). Kontrolsüz soğutmak geçici bir çözüm. ama şimdilik onu kullanmakta fayda var. Anlattıklarınızda bunu anladım. 

Fanları anlattığınız şekilde yerleştireceğim. Suya paralel yerleştirmem imkansız ama artık bir şekilde birşeyler yapacağım ona.

Elektrikten en iyi anlayan kankamın en büyük becerisi saç kurutma makinesi tamir etmek. O yüzden onu bu işe hiç sokmamak lazım. Big%20smile

Kütahya'da ki neredeyse tüm elektrik elektronikçileri gezdim. Dediklerinizden bir gram anlamadılar.Big%20smile Eline taş alıp peşimde koşturabilirdi biri. O dereceye geldi.LOL

Makale tadında anlatımınız için tekrar teşekkür ederim(z).



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2008 22:09
[QUOTE=eski-fishman]Onur Bey , Konu bu mesajla anlam buldu benceBig%20smileClapClap

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim(z). Kontrolsüz soğutmak geçici bir çözüm. ama şimdilik onu kullanmakta fayda var. Anlattıklarınızda bunu anladım.  [/quote]
Esas ben okumaya sabrettiğiniz için teşekkür ederim.Big%20smile

Hiç soğutma olmayıp su 30 dereceye çıkacağına kafasına göre çalışan bir fan olsun gene-gündüz arasında 24-26 arası sıcaklık değişsin daha iyidir.

[quote]
Fanları anlattığınız şekilde yerleştireceğim. Suya paralel yerleştirmem imkansız ama artık bir şekilde birşeyler yapacağım ona.

Elektrikten en iyi anlayan kankamın en büyük becerisi saç kurutma makinesi tamir etmek. O yüzden onu bu işe hiç sokmamak lazım. Big%20smile

Kütahya'da ki neredeyse tüm elektrik elektronikçileri gezdim. Dediklerinizden bir gram anlamadılar.Big%20smile Eline taş alıp peşimde koşturabilirdi biri. O dereceye geldi.LOL

Makale tadında anlatımınız için tekrar teşekkür ederim(z).
[/QUOTE]
Fanları paralel yerleştirmeye gerek yok. Eğer akvaryumun üstü kapalı ise zaten fanları dik de koysanız su yüzeyinde yaklaşık olarak paralel bir hava akımı olur.

Aslında elektrik değil elektronikten anlamak lazım. Elektronikçiye "Bana basit bir kontrol ünitesi lazım, çok düşük gerilimde çalışacak(milivolt düzeyi) ve sana verdiğim gerilime gelince akımı kesecek, düşünce açacak. Konrol edilecek gerilim de 12V dc." derseniz o anlar. Kesilmesini istediğiniz gerilimi de ölçümde alınan değerle halledebilirsiniz. Mesela 26 derecede 0,311 mV gerilim varsa bu değerde kesilir. Bunu yapamayıp kendine elektronikçiyim diyen adam da gitsin başka iş yapsın.Big%20smile

Eğer sıcaklığı ayarlamak istiyorsanız, yani kimi zaman 24 kimi zaman 26'da çalışsın, kendim ayarlayayım istiyorsanız o zaman kontrol ünitesi almak daha ucuza gelir çünkü o zaman mantıksal devrelere falan giriyor iş, hazırını almak yaptırmaktan ucuza gelir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2008 15:43
Konu sapamya başladı biliyorum ama son bir soru sormak istiyorum;



Elimde şu an iki tane fan var. Fanlar çok güçlü değiller. 30 cm öteden etkileri hiç belli olmuyor. Bunlar yeterli olurmu akvaryumum için. Ortalama 105-110 litre.


İki tanede adaptör buldum evde. Biri 7,5V'luk diğeri 13,5 V'luk. Hangisini kullanmam daha uygun olur?  fanlar 12lik.
eski-fishman2008-06-20 19:08:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omarrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 320
omarrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2008 22:14
Ben de benzer bir konuyu
http://forum.donanimhaber.com/m_24142879/tm.htm
adresinde sormuştum. Çünkü bir miktar elektronik bilgisi de gerektiriyor. Fanlı ve peltier olmak üzere iki çözüm üzerinde duruluyor. Ama sorun yaşayacağım kısım sıcaklğı düşürmekten ziyade sabitlemek.
Uygun fiyatlı bir arayış içerisindeyim. Japon balıklarım rahatsız oluyorlar bu sıcaklarda. Sizler de aynı dertten muzdarip olabilirsiniz diye düşünerek linki paylaşmak istedim.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 17:20
[QUOTE=eski-fishman] Konu sapamya başladı biliyorum ama son bir soru sormak istiyorum;



Elimde şu an iki tane fan var. Fanlar çok güçlü değiller. 30 cm öteden etkileri hiç belli olmuyor. Bunlar yeterli olurmu akvaryumum için. Ortalama 105-110 litre.


İki tanede adaptör buldum evde. Biri 7,5V'luk diğeri 13,5 V'luk. Hangisini kullanmam daha uygun olur?  fanlar 12lik.
[/QUOTE]

Çok güçlü olmasa da olur, yine hiç yoktan iyidir. Yetmezse 1 adet 12 cm'lik kasa fanı tek başına yeterli olur.

13,5 V'luk adaptör daha iyi verim verecektir. Yalnız adaptörün AC-AC değil de AC-DC olduğundan emin olun. Yoksa fana alternatif gerilim uygulanır ve hem verim düşer hem de fan aşırı ısınıp yanabilir.


Ömer Bey; akvaryumda peltier pek de iyi bir çözüm olmayabilir. Yiğit Bey'in önceki sayfalarda bir denemesi vardı sanırım.
encort2008-06-23 17:45:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 18:06
Adaptörler AC-DC ikisinide ayrı adaptörlere bağladım. Verim kaybı yaşanmaması için.


Bir yandan hava verip bir yandan atılma fikrinden vazgeçtim. Çünkü kapakta çok fazla kaçak delik var. Hortumların girişi, kapakların yanı vs.
Bu yüzden en köşeye ikisinide hava verecek şekilde koydum. Bir tanesini florasanlarla aynı zamanlayıcıya bağladım. Diğeri 24 saat çalışıyor. İnanılmaz bir şekilde ısı sabitlendi. Gece gündüz 25 derecede sabit. 28-28,5 olan ısıyı birden düşürdü ve lönk diye sabitlediBig%20smile Herşey için teşekkürler Onur Bey.


Yapmayı düşünen arkadaşlar için faydalı oldu.  DIY bölmünde resimli olarakta yayınlayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir