Kuyruk Erimesi Hk


ShuftaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 10
ShuftaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2019 14:32
Fotoğraf:
Hastalık Belirtileri: [B]Kuyruk Erimesi[/B]
Akvaryum Kapasitesi (litre): [B]40[/B]
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: [B]Molly, Çöpçü[/B]
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon: [B]Eheim pick up 60 iç filtre.[/B]
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: [B]ContraBlue[/B]
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.): [B]2 hafta[/B]


Merhaba,

40 litrelik akvaryumumda 6 adet Molly 3 adet çöpçü mevcut. Yaklaşık 1 ay önce kuruldu. Kurulumu esnasında reeflowers bacteria feeder kullandım. 10 gün önce akvaryum dip temizliği, %30 su değişimi ve iç filtre temizliği (kendi suyunda) yaptım.

Balıklarımın bazılarında, kuyruklarının ucunda, alt ve üst yüzgeçlerinin uçlarında beyazlama ve kısmen erime gözlemliyorum. Akvaryum konusunda fazla bir deneyimim yok fakat forumlardan ve internetten edindiğim bilgiye istinaden mantar olduğuna karar verip bir petshopa danıştım. ContraBlue(metilen mavisi) kullanmamı tavsiye etti ve kutunun üzerindeki dozajı uyguladım. (40 litreye 10ml)

Soruma gelecek olursak metilen mavisi kullanımı için internette çok fazla bilgi var. Bir çok balıkta hastalık gördüğüm için ana tanka uyguladım bu ilacı. Su tamamen maviye döndü ve içindeki balıkları zar zor seçiyorum. Bu normal midir? Balıklar bu durumu çok sorun yapmıyormuş gibi. Yem yemelerinde problem yok.

2. gündeyim ilaç kullanımında. Edindiğim bilgiye göre faydalı bakterileri kaybetmiş olabilirim. Yarın %50 su değişimi yapacağım. Sanki yeni akvaryum kurmuş gibi iç filtrenin süngerini tamamen yıkayıp Reeflovers bacteria feeder kullanmayı düşünüyorum uygun mudur?

Tavsiyede bulunursanız memnun olurum. Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2019 16:03
Merhaba geçmiş olsun.

Metilen mavisini ana tanka uygulamanız yanlış bir tercih olmuş. Ayrı bir kaba alıp kısa süreler de balıklara uygulamak gerekir.
Akvaryumu da %70-80 su ( 3 gün dinlenmiş ve ısısı akvaryumdaki su ile aynı olsun ) değişimi ve bakteri kültürünü kutuda yazdığı şekilde uygulayın. Su ısısını ısıtıcı kullanarak 22 derecede sabit tutun. Su değişimlerinde ısı farklılığı oluşmasın. Beyaz benek, mantar, kuyruk erimesi bu hastalıkların sebebi genelde ısı farklılığıdır. İç filtre süngerini iyice yıkayın ya da değiştirin.

Teşekkür Edenler: [T]212687,Shufta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShuftaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 10
ShuftaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2019 16:11
Yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğim gibi metilen mavisi kullanımı için çok farklı yorumlar mevcut. Karantina tankım bulunmadığı ve 4 farklı balıkta erime gördüğüm için ana tanka uyguladım.

22 derece su biraz düşük değil mi? Standart su derecesi 26 olarak ayarlı idi. Metilen kullanımı için 28 dereceye çıkartmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2019 16:14
Tamam daha önceki sabit ısı ne ise o kalsın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2019 14:03
[QUOTE=Shufta]Yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğim gibi metilen mavisi kullanımı için çok farklı yorumlar mevcut. Karantina tankım bulunmadığı ve 4 farklı balıkta erime gördüğüm için ana tanka uyguladım.

22 derece su biraz düşük değil mi? Standart su derecesi 26 olarak ayarlı idi. Metilen kullanımı için 28 dereceye çıkartmıştım. [/QUOTE]

Akvaryumda bitki vs olmadıktan sonra, yedek akvaryum olmadığını düşünürsek metilen mavisi uygulaması çok da anormal değil. Yalnız şu var, metilen mavisi hem camlarda hem de filtre malzemelerinde yüzeye yerleşip kalır, boyar yani. Balığı göremeyecek kadar uyguladıysanız çok fazla olmuş diyebilirim. Fazla eklenmesinin balıklar açısından bir sakıncası yok ama balığı gözlemleyebilmek ve akvaryumdaki herşeyin maviye boyanmaması için bir dahaki sefere dikkat edersiniz. Size kusur bulmuyorum çünkü bu ilaçların kullanım kılavuzlarında belirtilen dozlar aşırı fazla gerçekten. Normalde suyun renginin maviye dönmesi yeterlidir, koyu lacivert olmasına gerek yok. Bir de piyasada metilen mavisi olarak satılan bir dolu ürün var, içeriklerine ve son kullanım tarihlerine bakmanızı öneririm. Saf metilen mavisi olduğundan emin olun. Saf metilen mavisini 10 litreye 2-3 damla koymanız yeterli olur, diğer bazı ilaçlarda farklı dezenfektan kimyasallar bir arada kullanılıyor şişenin yarısını da koysan su mavi olmuyor. Esas olan dezenfekte edecek kadar bir konsantrasyon olması, ilaca göre doz değişebilir. Son olarak filtre malzemenizi (elyaf-sünger ne varsa) yıkayıp tekrar kullanmak yerine yenisiyle değiştirmenizi öneririm, dediğim gibi ilaç süngere işledikten sonra bakteri tutunmasını çok zorlaştıracaktır. Maliyetli birşey olmadığı için yeni sünger edinip kullanın bence. [EDIT]ityo39,2019-02-21 14:06:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir