L144 ile L144 longfin arasındaki fark!


cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2011 00:13
[QUOTE=İsmail Sümer]
Latince Adi: ancistrus sp. (L-144)
Familya: Loricariidae
Anavatani: Paraguay
Büyüklügü: 10-15 cm
Su sicakligi: 24-28°C
pH: 5,5-7,5
KH: 0-5
GH: 0-20
Tavsiye edilen min. akvaryum ebadi: 80 lt
Cinsiyet ayrimi: Bir yasindan sonra erkekler kafalarinin üzerinde antenimsi uzantilara sahip olurlar ve disilere nazaran daha iri cüsselidirler.
Yem: Her türlü yemi severek yerler. (Ben ispanak ve salatalik veriyorum arasira, bayiliyorlar)
Üreme: Yeterli kovuk oldugu sürece gayet sik
Uyum: Diger türlerle uyumludur. (Ben Malawi Tankinda besliyorum, her türlü tirtiklamaya oldukca direncliler)
Diger özellikler: Loricariidae familyasinin gündüzleri de aktif olan nadir türlerindendir. Cama yapistiginda karin bölgesinin seffaf olmasi sayesinde ic organlarini görebilir, minicik kalbinin atisini hayranlikla izleyebilirsiniz. Her akvaryum severe tavsiye edilir.
. (HakanYavuz)

[/QUOTE]
İsmail bey, sizdeki malawi tankında hangi türler var? Ben bu L144longfinden alıp yetiştirmek istiyorum fakat 100*35*45 sp-acei tankımda bu türün barınamayacağını, barınsa bile muhakkak darbe alacağını düşünüyorum. Hatta sırf bu sebeple yeni tank hazırlıklarına başladım, umarım yaza kadar tamam olur. Eğer sizin malawiler benimkilerle hemen hemen aynı türlerse ve "yavrular yumurtadan çıkmadan yuvayla beraber tanktan ayrılınca sorun olmuyor" gibi bi tecrübeniz varsa ben de hiç beklemeyim yeni tankı hemen alayım bu türden.. Lütfen beni aydınlatın...

[QUOTE=couclecr]Murat bey ben aldığım ya da gördüğüm bazılarında mavilik göremedim ama bazılarında bariz şekilde mavilik vardı.[/QUOTE]
Kerem bey, bunda anlaşılmayacak bişey yok; aslında tek tür olan L144ün farklı koşullarda beslenip de vitrine çıkmış hallerinden bahsediyorsunuz bence. Doğrudur, gördükleriniz arasında bazısının göz altında mavilik varmış bazısında yokmuş. Bu söylediğiniz cümleden benim çıkardığım tek bi sonuç var ki siz çok şanslı bir akvaristsiniz, biz küçük memleketlerde cüce vatozu bulamazken siz birden çok L144görmeye vakıf olup bi de kıyaslamışsınız
Bence bu renk farklılıkları sudaki sertlikten, suyun kalitesinin düşmesi yahut yükselmesinden, sudaki klor kalıntılarından (ki internette çoğu ilanlarda gördüğüm -şebeke suyuna alışkın- ibaresi bu nadide tür için eziyet anlamına geliyor olabilir) hatta belki de çiftleşme isteği yahut stresten bile olabilir.. Yani bu konunun yabancı kaynaklı sitelerde arştırılması, hatta ithalatçı firmalarla görüşülüp (forumda bi kaç firma yetkilisi görmüştüm tropikal balık ithalatı yapan) onların fikirlerinin alınması gerektiğini düşünüyorum.. Evet sonuçta L144ün tek varyetesi longfin, mavi siyah kırmızı yahut gold albino falan yok, ama bu göz renklerini iyi bi araştırmak gerek bence..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail sumerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 355
ismail sumerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2011 13:35
 L144 longfin malawi tankında bakmanızı tavsiye etmiyorum dediğiniz gibi malawi
sert balık olduğundan dolayı öldürücü darbeler değil sadece merak ettiklerinden
dolayı kuyruklarını tırtıklıyorlar  ve buda longfinleri biraz tedirgin ediyor izlenme
oranını düşürüyor benim tavsiyem tek bakmanız hem yavru almasansınızda artacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wgandalfÇevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2011
İl: Izmir
Mesaj: 141
wgandalfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2011 18:00
İsmail bey L144 ile L144 longfinler birarada uyumlumudur?
L144 lerim var yavrular daha yanlarına L144 longfin almak istiyorum.

Tşkler ve Hayırlı bayramlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail sumerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 355
ismail sumerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 15:39
Merhaba aydoğan bey ; Evet uyumludur gönül rahatlığıyla bakabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sondÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Elazig
Mesaj: 267
sondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2011 13:38

İsmail hocam l144 tabiat ları hakında akvaryumcom da bilgi göremedik bildiğiniz ingilizce olan sayfa varmı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 12:38
             Albino cüce, albino gold cüce, albino lognfin, albino gold longfin, siyah longfin,  lda16, lda16 longfin, L144 black eye, L144 blue eye, L144 longfin black eye, L144 longfin blue eye, L144 albino, L144 albino longfin... bunların hiçbiri kendi başına bir tür değildir ve tamamı bildiğimiz normal siyah cüce vatozdan yapay seleksiyonla yani özellikle seçip çiftleştirme yöntemleriyle uzun vadede elde edilmiş balıklardır. Akvaryum.com ana sayfasında tatlı su canlı türleri bölümü incelenecek olursa yukarıdaki hiçbir balığın listede yer almadığı görülebilir. Ayrıca bu balıklar laboratuvar ortamında genleriyle oynanarak değil de, bildiğimiz yapay seleksiyonla yani çok daha basit bir yöntemle elde ediliyorlar. Taktir edersiniz ki genlerle oynamak, sırf longfin vatoz elde etmek için uğraşılamayacak kadar karmaşık ve pahalı bir işlem.  Bu  balıklar yapay türler olsalar da akvaryum ortamında normal bir türmüş gibi kendilerine benzeyen yavrular doğurup soylarını sürdürebilirler ancak doğaya bırakıldıklarında doğal tür olmadıkları için soylarını sürdüremezler. Akvaryum ortamında da arada bir kendilerine benzemeyen ata renklerini ve özelliklerini taşıyan siyah kısa kuyruk yavrular yani normal cüce vatoz yavruları vermeleri de onların siyah cüce vatozdan türetildiklerinin bir başka kanıtıdır. Bu da gösteriyor ki saf albino veya saf longfin balık aramanın bir manası yoktur, sonuç olarak hepsinin ataları siyah cüce vatozlardır yani ortaktır. Ancak direkt olarak anne veya babasından biri siyah cüce ise yavrularda siyah cüce oranı çok daha fazla olurken, 5-10 kuşaktan beri albino veya longfin  atalara sahipse siyah cüce yavru çıkma olasılığı azalır.  Buradan çıkarabileceğimiz bir başka sonuç da L144 albino ve L144 albino longfin diye bir türün olmadığı, yani L44ten doğan kırmızı göz yavruların da halis muhlis albino cüce veya albino longfin cüce olduklarıdır. Sadece biraz daha dolambaçlı bir soy ağacına sahiplerdir diyebiliriz. 

            Bütün bunlar bir kenara, albino vatoz- albino gold vatoz ayrımına değinmek istiyorum. Diğer türler hadi neyse kendi içlerinde yapay da olsa tür sayılırlar ancak gold-albino ayrımı diye bir şey yoktur. Zaten hiçbir balığın bütün üyeleri birbirleriyle fotokopi çekilmiş gibi aynı renkte olmaz, aralarında ufak tefek renk, biçim farkları olabilir. Ayrıca aynı balık farkılı şartlarda bakıldığında albino yani açık sarı renkte de olabilir, gold diye tabir edilen koyu sarı-turuncu renkte de olabilir, yani bu ikisi arasında ayrım yapmanın hiçbir anlamı yok.  Siyah cüce vatozların da tamamı aynı renkte olmaz , aralarında inanılmaz derecede ton farkı olabilir, şimdi bu durumda da her bir cüce vatoza ayrı bir tür muamelesi yapmak pek mantıklı olasa gerek.


       Özetleyecek olursak:

A-- Doğada bulunan tür: Siyah cüce vatoz (arada çok nadir albino yavrular çıksa da pek fazla yaşama şansları olmaz)

B--Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan üretilen yapay türler :
      
1--Albino cüce
2--Albino lognfin
3--Siyah longfin
4--Lda16
5--Lda16 longfin
6--L144 (black eye)
7--L144 longfin (black eye)

C--    Ne doğada ne de akvaryum ortamında bulunmayan, sadece ticari amaçla ortaya atılmış tür isimleri: 

1--Albino gold cüce--------albino cüce vatozla aynı türdür.
2--Albino gold longfin-----albino longfin cüce vatozla aynı türdür.
3--L144 albino--------------albino cüce vatozla aynı türdür.
4--L144 albino longfin-----albino longfin cüce vatozla aynı türdür.
5--L144 blue eye-----------L144 black eye ile aynı türdür.
6--L144 longfin blue eye--L144 longfin black eye ile aynı türdür.
mico2012-01-02 16:18:47

Beğenenler: [T]4068,freediscus[/T][T]60923,ÖĞRÜNÇ[/T]
Teşekkür Edenler: [T]148184,ismail U.[/T]
+1: [T]148184,ismail U.[/T][T]60923,ÖĞRÜNÇ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 16:49
Mustafa bey bu savınızı destekleyecek herhangi bir kaynak vs. olmadan nasıl böyle kesinlik içeren yazılar yazabiliyor ve kendinizden bu kadar emin olabiliyorsunuz hayret ediyorum doğrusu.
Dikkat ediyorum sabahtan beri sürekli mesajınızı değiştiriyor her konuya aynı mesajı yapıştırıyorsunuz amacınızın ne olduğunu merak ediyorum.
http://www.akvaryum.com/Forum/l144_Ile_l144_longfin_arasindaki_fark!_k423697_sn3.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/l-144_diye_bir_tur_varmi_k530583.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/l-144_ve_albino_longfin_uretimi_%28yeni_resimler_eklendi_sayfa_7%29_k514308_sn10.asp


İnsanları yanlış bilgilendirmeyelim lütfen.

Öyle sıralama yapmanıza gerek yok Cüce vatozun litaratürdeki adı L 183 tür. Türevleri de albino cüce albino longfin siyah longfin diye gider. Kısaca hepsi aynı türe mensuptur.
Gergelelim Lda 16 ve l 144 ayrı türlerdir. Bu konuda doğru yabancı kaynaklara bakarsanız Litaratürdeki yerlerini net görebilirsiniz. Örnek verdiğiniz bizim sitemizdeki canlı tanıtımları bölümünde olmama sebepleri içerik geliştirme üyelerimizin henüz eklememesinden kaynaklanmaktadır. Daha yüzlerce tür var ve her gün canla başla eklemeye devam ediyorlar. Yakında bende yardım edeceğim bu gidişle tabi.
Bu arada yapay seleksiyon mu güldürmeyin beni . Bu piyasa milyar dolarlık bir piyasa her gün genleri ile oynanmış albino türleri çıkıyor ve çıkmaya devam edecek bk. tropeus albino kipili.

Bu konuda en basitinden ilgili siteyi ve pek çok yabancı siteyi inceleyip bilgilendikten sonra emin olduğunuz konularda yorum yapmanız dileğiyle sözlerime son verirken bana cevap hakkı doğuracak atışmalara başlamamanızı önemle rica ediyorum.

http://www.planetcatfish.com/catelog/numbers.php?mode=l&thumbs=16

İnsanların yanlış bilgilendirilmeme çabası içinde aynı mesajı aynı konulara yapıştırmak zorunda kaldım. Yöneticilerimiz isterse silebilir.

Güven CEBECİOĞLU    
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 17:27
[QUOTE=GÜVEN]
Mustafa bey bu savınızı destekleyecek herhangi bir kaynak vs. olmadan nasıl böyle kesinlik içeren yazılar yazabiliyor ve kendinizden bu kadar emin olabiliyorsunuz hayret ediyorum doğrusu.
Dikkat ediyorum sabahtan beri sürekli mesajınızı değiştiriyor her konuya aynı mesajı yapıştırıyorsunuz amacınızın ne olduğunu merak ediyorum.
http://www.akvaryum.com/Forum/l144_Ile_l144_longfin_arasindaki_fark!_k423697_sn3.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/l-144_diye_bir_tur_varmi_k530583.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/l-144_ve_albino_longfin_uretimi_%28yeni_resimler_eklendi_sayfa_7%29_k514308_sn10.asp


İnsanları yanlış bilgilendirmeyelim lütfen.

Öyle sıralama yapmanıza gerek yok Cüce vatozun litaratürdeki adı L 183 tür. Türevleri de albino cüce albino longfin siyah longfin diye gider. Kısaca hepsi aynı türe mensuptur.
Gergelelim Lda 16 ve l 144 ayrı türlerdir. Bu konuda doğru yabancı kaynaklara bakarsanız Litaratürdeki yerlerini net görebilirsiniz. Örnek verdiğiniz bizim sitemizdeki canlı tanıtımları bölümünde olmama sebepleri içerik geliştirme üyelerimizin henüz eklememesinden kaynaklanmaktadır. Daha yüzlerce tür var ve her gün canla başla eklemeye devam ediyorlar. Yakında bende yardım edeceğim bu gidişle tabi.
Bu arada yapay seleksiyon mu güldürmeyin beni . Bu piyasa milyar dolarlık bir piyasa her gün genleri ile oynanmış albino türleri çıkıyor ve çıkmaya devam edecek bk. tropeus albino kipili.

Bu konuda en basitinden ilgili siteyi ve pek çok yabancı siteyi inceleyip bilgilendikten sonra emin olduğunuz konularda yorum yapmanız dileğiyle sözlerime son verirken bana cevap hakkı doğuracak atışmalara başlamamanızı önemle rica ediyorum.

http://www.planetcatfish.com/catelog/numbers.php?mode=l&thumbs=16

İnsanların yanlış bilgilendirilmeme çabası içinde aynı mesajı aynı konulara yapıştırmak zorunda kaldım. Yöneticilerimiz isterse silebilir.

Güven CEBECİOĞLU    
  [/QUOTE]

        Öncelikle buradaki amacımızın bilgi paylaşımı olduğunu ve elbetteki atışmalara gerek olmadığı konusunda sizinle aynı fikirdeyim, içiniz rahat olsun.

          Bunları yazma amacımı merak etmişsiniz, hemen söyleyeyim; doğru bildiklerimi paylaşmak, yanlış bildiklerimi düzeltmek. Bunun dışında nasıl bir amacım olabileceğini düşünüyorsunuz bilemiyorum ama emin olun başka amacım yok.

        Mesajları güncellememin nedeni yeni eklemeler yapmamdır. Bu Mesajı birden fazla yerde yazmamın nedeni o başlıklarda da aşağı yukarı aynı konuların işlenmesidir. 
        
        Yapay seleksiyon konusuna gelecek olursak; "beni güldürmeyin" demişsiniz, size komik gelme nedeni anlamadım ama bununla ilgili lisans düzeyinde genetik dersi aldığımı ve boş konuşmadığımı belirtmek isterim.

       Albino cüce, albino longfin ve siyah longfin gibi türlerin siyah cüceden türetildiği ve aslında aynı türler olduğuyla ilgili hemfikiriz. Gelelim lda16 ve L144 türlerine. Bir balık türünün kendi başına gerçek bir tür olabilmesi için doğal hayatta yaşıyor olması gerekir. Bu iki türün yaşadığı doğal ortamlarla ilgili bilgi ve fotoğraf paylaşmanız mümkün mü acaba? Yanlış anlamayın ben böyle bir bilgiye ulaşamadığım için size soruyorum, eğer benim bilmediğim ama sizin bana gösterebileceğiniz doğal yaşam alanları varsa seve seve yazdıklarımı düzelteceğim. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2012 15:14

Mustafa bey,

Sert çıkmış olabilirim kusura bakmayın ama insanların kafası zaten karışık bir de böyle net kesinlik taşıyan mesajlar bir Forum Özel Üyemizden gelince daha da karışıyor. Bakınız yazınızın akabinde konular açılmaya başladı.

L 144 ün ve Lda 16 ın farklı türler olduğu Litaratürde isimleri ile mevcut. Doğadan resimleri olmayan yüzlerce tür var. Her iki tür de Ancistrus familyasına mensup ama sonuçta ayrı türler.  L 144 olarak Paraguaydan geldi ve sonra yayıldı. Lda 16 ise ayrı bir konu.
Gerçek LDA 16 budur.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1994
Aslında piyasada bu adla satılan balıklar Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin dir. Ama ne hikmetse piyasaya bu isimle sunulmuşlar.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=49
Sonuçta LDA 16 da ayrı bir türdür.

Her halükarda Ancistrus familyasına mensup oldukları için birbirleri ile kırılabilirler. Hatta şu anda kırılıyorlar. Ticariler de nasıl ederiz de bu kırılmış yavruları piyasaya sokarız onun derdine düşüyorlar.

Genleri ile oynama meselesine gelince emin olun bu kadar çeşitli tür bu hızla sadece yapay seleksiyonla çıkamaz. İnsan genetiği ile ilgili bilgileriniz olabilir ama balıklarınki farklı. Milyar dolarlık bir piyasa söz konusu.

Kısaca şöyle düzeltebiliriz.

Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan L 183’ten üretilen varyasyonlar

1--Albino cüce

2--Albino lognfin

3--Siyah longfin

Akvaryum ortamında L 144’ten üretilen varyasyonlar

1--L 144 longfin

2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)

3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)

Akvaryum ortamında  Ancistrus cf. cirrhosus ‘tan üretilen varyasyonlar

 1-- Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety (Piyasada longfini tutuluyor.)

2-- Ancistrus cf_cirhosus longfin

3- -Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin(Ne yazık ki piyasada Lda 16 longfin diye geçiyor)

4--Ancistrus cf_cirhosus Super red variety  (yakında longfininide çıkarırlar)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar iki gündür yoğun bir ortamım var müsait olursam yabancı kaynakları da sunarım.

Saygılar

 L 144 üretimi  

http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/96-fw-tropical-fish/532-ancistrus-l144.html


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@qua_ButikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 254
@qua_ButikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2012 04:33
[QUOTE=GÜVEN]

Mustafa bey,

Sert çıkmış olabilirim kusura bakmayın ama insanların kafası zaten karışık bir de böyle net kesinlik taşıyan mesajlar bir Forum Özel Üyemizden gelince daha da karışıyor. Bakınız yazınızın akabinde konular açılmaya başladı.

L 144 ün ve Lda 16 ın farklı türler olduğu Litaratürde isimleri ile mevcut. Doğadan resimleri olmayan yüzlerce tür var. Her iki tür de Ancistrus familyasına mensup ama sonuçta ayrı türler.  L 144 olarak Paraguaydan geldi ve sonra yayıldı. Lda 16 ise ayrı bir konu.
Gerçek LDA 16 budur.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1994
Aslında piyasada bu adla satılan balıklar Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin dir. Ama ne hikmetse piyasaya bu isimle sunulmuşlar.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=49
Sonuçta LDA 16 da ayrı bir türdür.

Her halükarda Ancistrus familyasına mensup oldukları için birbirleri ile kırılabilirler. Hatta şu anda kırılıyorlar. Ticariler de nasıl ederiz de bu kırılmış yavruları piyasaya sokarız onun derdine düşüyorlar.

Genleri ile oynama meselesine gelince emin olun bu kadar çeşitli tür bu hızla sadece yapay seleksiyonla çıkamaz. İnsan genetiği ile ilgili bilgileriniz olabilir ama balıklarınki farklı. Milyar dolarlık bir piyasa söz konusu.

Kısaca şöyle düzeltebiliriz.

Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan L 183’ten üretilen varyasyonlar

1--Albino cüce

2--Albino lognfin

3--Siyah longfin

Akvaryum ortamında L 144’ten üretilen varyasyonlar

1--L 144 longfin

2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)

3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)

Akvaryum ortamında  Ancistrus cf. cirrhosus ‘tan üretilen varyasyonlar

 1-- Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety (Piyasada longfini tutuluyor.)

2-- Ancistrus cf_cirhosus longfin

3- -Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin(Ne yazık ki piyasada Lda 16 longfin diye geçiyor)

4--Ancistrus cf_cirhosus Super red variety  (yakında longfininide çıkarırlar)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar iki gündür yoğun bir ortamım var müsait olursam yabancı kaynakları da sunarım.

Saygılar

 L 144 üretimi  

http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/96-fw-tropical-fish/532-ancistrus-l144.html

[/QUOTE]
 
Güven abi sağ olsun çok güzel ve doğru bir şekilde varyasyonların isimlerini ( Ayrımsal ) olarak zikretti . Bende onun aktardığı bu bilgilere müsadesi var ise ; Ekleme olarak . Yukarıda ayrımını yaptığı türlerin daha geniş bir ayrım tablosunu , hem de bu tablo oluşturulurken
'' ne baz alınarak ayrımların yapıldığını ve varyeteler arasında ki fizyolojik farklılıkların ( Varyasyon adzedile bilmesi için Ancitrusta nelere dikkat edildiğini ) '' Her hangi bir ancitrus türü için hazırlanmış . Örnek tablo biçimi ile konuya eklemede bulunayım böylelikle Ancituslar hakkında daha doğru ve tam anlamı ile yeterlilikli bir ortak açıklamamız forum geneline +1 olsun .
Saygılar ;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeremseçkinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 976
KeremseçkinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2012 17:15
Güven Abi'nin dediklerine ek olarak; L-144 ile ile albino cüce vatozu aynı kovaya koyun ve sonuca bakın lütfen. Fiziksel farkları bu şekilde daha net anlayabilirsiniz.

L-144 safkan bir türdür. Hiçbir vatozdan üretilmemiştir.

Sanırım sizin kafanızı karıştıran bir çok kişinin vatozları yanlış bir şekilde çaprazlaması oldu. Örnek verecek olursam; L-144 ile çaprazlanan bir cüce vatozun yavrularının bir kısmı L-144 çıkabilir. Ama bu yavrularda çekinik olarak da olsa normal cüce vatoz geni bulunur. Bu L-144'lerden alınan yavruların da belli bir kısmının cüce vatoz çıkma olasılığı bir hayli yüksektir. Bu şekilde de piyasadaki bir çok vatozun ırkı bozuldu.

Artık saf L-144 da bulmak iyice zorlaştı. Bir çok kişi yavrularını; bir kısmı albino, bir kısmı cüce vatoz, bir kısmı longfin, bir kısmı normal diye satıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2012 20:38
Benim bildiğim doğadan bulunan tek bir erkek balıktan(Paraguay da) üretilmiş seleksiyonla, "Line breeding" yöntemiyle dedikleri bir balıktır. Aslında Gerçek L144 ile mavi gözlü ancistrus tam olarak aynı balık değil. İlgilenenler için Planetcatfish ten kaynak gösterebilirm;göze çarpan en bariz fark renk ve bıyık yapısıdır. Ancak tartışma bu noktaya geldiği için yazdım.
Ayrıca ancistrusun öyle 3-5 tane varyetesi türü falan yok baya baya  çok türü var. Kimisinin toplanma yerine göre adı var kiminin hiç adı yok sadece numarası var.
MISTIK2012-01-04 20:51:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2012 09:32
[QUOTE=GÜVEN]

Mustafa bey,

Sert çıkmış olabilirim kusura bakmayın ama insanların kafası zaten karışık bir de böyle net kesinlik taşıyan mesajlar bir Forum Özel Üyemizden gelince daha da karışıyor. Bakınız yazınızın akabinde konular açılmaya başladı.

L 144 ün ve Lda 16 ın farklı türler olduğu Litaratürde isimleri ile mevcut. Doğadan resimleri olmayan yüzlerce tür var. Her iki tür de Ancistrus familyasına mensup ama sonuçta ayrı türler.  L 144 olarak Paraguaydan geldi ve sonra yayıldı. Lda 16 ise ayrı bir konu.
Gerçek LDA 16 budur.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1994
Aslında piyasada bu adla satılan balıklar Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin dir. Ama ne hikmetse piyasaya bu isimle sunulmuşlar.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=49
Sonuçta LDA 16 da ayrı bir türdür.

Her halükarda Ancistrus familyasına mensup oldukları için birbirleri ile kırılabilirler. Hatta şu anda kırılıyorlar. Ticariler de nasıl ederiz de bu kırılmış yavruları piyasaya sokarız onun derdine düşüyorlar.

Genleri ile oynama meselesine gelince emin olun bu kadar çeşitli tür bu hızla sadece yapay seleksiyonla çıkamaz. İnsan genetiği ile ilgili bilgileriniz olabilir ama balıklarınki farklı. Milyar dolarlık bir piyasa söz konusu.

Kısaca şöyle düzeltebiliriz.

Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan L 183’ten üretilen varyasyonlar

1--Albino cüce

2--Albino lognfin

3--Siyah longfin

Akvaryum ortamında L 144’ten üretilen varyasyonlar

1--L 144 longfin

2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)

3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)

Akvaryum ortamında  Ancistrus cf. cirrhosus ‘tan üretilen varyasyonlar

 1-- Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety (Piyasada longfini tutuluyor.)

2-- Ancistrus cf_cirhosus longfin

3- -Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin(Ne yazık ki piyasada Lda 16 longfin diye geçiyor)

4--Ancistrus cf_cirhosus Super red variety  (yakında longfininide çıkarırlar)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar iki gündür yoğun bir ortamım var müsait olursam yabancı kaynakları da sunarım.

Saygılar

 L 144 üretimi  

http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/96-fw-tropical-fish/532-ancistrus-l144.html

[/QUOTE]


                

                    Estafurullah Güven Bey, yazı dilinde bazen istemeden de olsa problemler ortaya çıkabiliyor, önemli olan iyi niyetle paylaşımda bulunmak.

                   Bir balık ya doğadan yakalanmış doğal bir türdür, ya da doğadan yakalanan diğer türler kullanılarak akvaryum ortamında elde edilmiş bir yapay türdür. Elbetteki doğada fotoğraflanmamış bir çok tür var, ama fotoğraflanmasa dahi doğada yaşayan örnekleri mutlaka olmalı, aksi taktirde akvaryum ortamında geliştirilmiş bir tür olur. Benim bu iddiamın kaynağı, onca araştırmama rağmen Lda16 ve L144lerin doğal ortamda nerede yaşadıkları, nasıl davrandıkları veya görüntüleriyle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamamış olmam(buna sizin ve diğer üyelerin vermiş olduğu yabancı siteler de dahil) ve ayrıca 7 göbek saf olduğu iddia edilen Lda16 veya L144 balıklarından ne hikmetse siyah cüce yavrular çıkması. Benim Lda 16 ve L144 lerile ilgili ulaşabildiğim bütün bilgiler ve fotoğraflar akvaryum ortamıyla ilgili bilgi ve görüntüler. Belki de Türkiye'deki  L144 ve Lda16lar gerçek L144 veya Lda16 olmayabilir, yani benim görebildiklerim hep kırma olabilir veya ben bir türlü doğru kaynaklara ulaşamamış olabilirim. Ayrıca benim ulaşamadığım bilgiler ve görüntüler de olabilir, eğer varsa böyle bilgi ve görüntüler, umarım hep beraber öğrenmiş oluruz.


                Yapay seleksiyon konusuna gelecek olursak; daha DNAnın d'sinin bilinmediği bundan 100 yıldan daha önce bile sırf yapay seleksiyonla yani yapay elemeyle başka bir tabirle yapay seçip çiftleştirme ile sıradan köpeklerden öyle süs köpekleri üretildi ki inanın köpek demeye bin şahit lazım, yani L144 ile cüce vatoz arasındaki bahsetmiş olduğunuz farktan yüzlerce kat daha fazla farklı köpek cinsleri üretildi, hem de inanılmaz derecede kısa sürelerde. Hala hiçbir DNA müdahalesi olmadan günümüzde de sürekli çok farklı köpek cinsleri ortaya üretiliyor. Aynı şekilde yine DNA keşfedilmeden çok önce güvercin ve buna benzer sayısız canlı üzerinde akıl almaz değişimler elde edildi. Yani benim demek istediğim yapay seleksiyonla daha önce ortaya çıkarılan canlıları düşündüğümüz zaman yapılamaz demek pek doğru olmaz. Ancak şunu da belirtmek isterim; yapılabiliyor olması elbette sadece o yöntemin kullanıldığı anlamına gelmez, pek tabi sizin dediğiniz gibi DNA müdahaleler yapan bilim adamları olabilir. Benim anlatmak istediğim her ne kadar büyük bir piyasa olsa da böyle genetik müdahale gibi masraflı bir şeyi yapıp sonuç olarak cüce vatozun bir varyasyonunu elde ettikleri zaman bu o balığın patentini alıp ticaretinden para kazanma şansları yok. Ben kendi adıma şu üniversitenin şu bilim adamları örneğin siyah cüce vatozdan albino longfin elde etmek için DNA ile ilgili şu çalışmayı yapmışlar diye bir bilgi olmadan "DNAlarıyla oynuyorlar" demeyi doğru bulmuyorum, ama benim bilmediklerim vardır belki onu da öğrenmek isterim. Henüz böyle bir bilgiye sahip değilim sadece.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nileceeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2010
İl: Malatya
Mesaj: 48
nileceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2012 20:43
Sayın üstadlarım affınıza sığınarak soruyorum L144 longfin, L144 albino  ve L144 albino longfin farklı üç tür mü. Güven bey farklı iki tür olarak belitmişsiniz sanırım. Öğrenmek için soruyorum.

1--L 144 longfin

2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)

3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)

 
Hocam aralarındaki farklar nelerdir acaba. Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir