Led Akvaryum Aydınlatması...(Video Eklendi)...


kyilmaz28Çevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 47
kyilmaz28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 05:23
Evet arkadaşlar uzun süredir aklımda bulunan led aydınlatmayı dün itibarı ile hayata geçirdim. Hem düşünen arkadaşlara örnek olsun diye hem de bu işin ehli insanların da bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak için böyle bir konu açmaya karar verdim. Öncelikle fotoğraf kalitesi için kusura bakmayın makina olmadığı için şimdilik telefonla çekebildim ama ilerleyen günlerde sistemi güncelleyince daha kaliteli fotoğraflar ekleyeceğim.

Led kullanımını en başta elektrik tasarrufu açısından düşünmüştüm ama aklımda sorular vardı florasan verimi alıp alamayacağım konusunda, deneme amaçlı olduğu için kullanımı biraz makul tuttum ama kullanmaya başladıktan sonra anladımki doğru bir seçim yapmışım balıkların daha rahat olduğunu gözlemledim, en yakın zamanda biraz daha güçlendireceğim. Ve dipteki ışık efektleri görülmeye değer doğrusuTebessüm onun için de video çekip ekleyeceğim gün içinde.

Akvaryum sadece led ile aydınlatılmaktadır. Normal ışıklandırma açılmadan yarım saat önce ve mavi ledler yanmakta ve ışıklar kapandıktan yarım saat sonra sönmektedir. Bu şekilde ışık geçişlerini biraz daha yumuşattığımı düşünüyorum ki bunun da balıklarda olumlu etki yarattığını gördüm. florasan kullanırkende bu şekilde kullanıyorum. Işıkların hepsi aynı anda kapanıp aynı anda açıldığında balıklarda aşırı stres yapıyor ve saklanacak yer arıyorlardı bir iki seferlik değil her seferinde aynı korku sonra böyle bir yöntem denemeye karar verdim ve balıklar artık gayet rahat tüm ışıklardan önce mavi ışık yandığında balıklarda korku gözlemlemedim bu duruma artık iyice adapte oldular kaçışmıyorlar aksine maviler yandığında ortalıkta rahat rahat gezinmeye yem aramaya başlıyorlar.)
Aslında asıl amacım yarım saat arayla önce mavi sonra gün ışığı ve en son beyaz açılacak şekilde kapanırkende tam tersi olacak şekilde bir aydınlatma düzeni kurmak istiyorum.

Akvaryum ölşüleri : 100*50h*40

Kullanılan Malzemeler :
- (3 çipli 3 lü modül led) 4 adet gün ışığı - 4 adet beyaz - 3 adet mavi ve 2 metre beyaz şerit led.
- 2 adet adaptör ( 2000mA - 500mA mavi ledler için)
- 2 adet adaptör soketi (kapağa adaptörle bağlantı yapmak için)
- 2 m kablo

Maliyet :

- modül led 11 adet =33 tl
- şerit lEd 2m =16 tl
- 2000mA adaptör 11 tl
- 500 mA adaptör 5 tl
- 2m kablo 1 tl

Yapım Süresi :  30dk


Ledlerin kurulumu tamamlanmış hali









Akvaryumdan Görüntüler :

Sadece Mavi Ledler Açıkken ;



Tüm Işıklar Açıkken ;














Sadece mavi ledler açıkken

[VID]http://www.dailymotion.com/video/xel3gy_led-aydynlatma_animals[/VID]

Tüm ledler açıkken

[VID]http://www.dailymotion.com/video/xel3iw_led-aydynlatma-2_animals[/VID]






bynex2010-08-26 23:16:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makrakantaÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 265
makrakantaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 09:07
Merhaba;
 
Gördüğüm kadarı ile güzel bir aydınlatma sağlanmış paylaşım için teşekkürler.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

daltonÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 591
daltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 09:10
Kemal bey başarılı bi çalışma tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 09:42
Elinize sağlık ve güle güle kullanın.
Bilgilerin daha açık olması ve biraz daha bilgi içermesi açısından işin teknik yönünü yani kullandığınız adaptör, zamanlayıcı, vs neler varsa yazabilir misiniz? Aynı zamanda hangisini nasıl bağladığınızı da paylaşabilirseniz bilmeyenler açısından yöntemi öğrenilmiş olur.
Henüz yeni olduğunu düşünerek daha sonra herhangi bir ısınma olup olmadığı, bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığınız veya benzeri bilgileri de urada görmek isteriz.
Bir de işin maliyeti ile kurulum süresi de paylaşabilirseniz projenin bütünlüğünü sağlamış olursunuz.
Son olarak "balıklardaki olumlu etki" nedir ve bunu nasıl belirlediniz? Okuyunca merak ettiğim en enteresan kısım bu oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

miniyk011Çevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 115
miniyk011Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 14:25
Paylaşımınız için teşekkürler. Bende elektronik sektöründe çalışmaktayım ve yeni bir akvaryum kuruyorum büyük ihtimalle bu hafta sonunda kendim yapmaya çalıştığım mobilyası ve led sistemi montajı bitecek ve bende bir led aydınlatma konusu açmayı planlıyorum. Size tek söyleyeceğim ledlerinizin üzerinde silikon denilen ledi su, rutubet ve toz dan koruyan bir kaplama varmı ledlerinizin oksitlenmemesi için bence gerekli. Eğer yoksa en pratik çözüm yat verniği ile kaplamaktır.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kyilmaz28Çevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 47
kyilmaz28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2010 23:22
Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

miniyk011

evet ledler silikon kaplı buharlaşmaya karşı o yönden bir sıkıntı yok teşekkür ederim bilgilendirme için. En kısa zamanda sizin çalışmanızı da görmek isteriz bilgi ve örnek olması açısından. Elektronik sektöründe olduğunuza göre eminim daha profesyonelce bir çalışma olacaktır,sağlık sektöründe olduğumdan fazla zaman ayıramıyorum ancak bukadar oluyorTebessüm

Eksik gördüğünüz yerlerde bilgi ve birikimizden yararlanmak isterim. Size şimdiden iyi çalışmalar. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suhamizrakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 78
suhamizrakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2010 00:53
Tebrikler, çok güzel çalışma olmuş. Modül ledle şerit led arasında aydınlatma farkı var mı? Hangisini önerirsiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kyilmaz28Çevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 47
kyilmaz28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2010 04:26
[QUOTE=suhamizrak]Tebrikler, çok güzel çalışma olmuş. Modül ledle şerit led arasında aydınlatma farkı var mı? Hangisini önerirsiniz?[/QUOTE]

Teşekkür ederim. Kesinlikle modül led öneririm. Normal 3 çipli şerit led ile modül led i karşılaştırdım modül led çok daha başarılı hem mercekli olduklarından ışığı yayıyorlar. Sisteme 8 adet daha modül led ekleyeceğim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2010 09:24
Kemal bey emeğinize sağlık gerçekten faydalı bir çalışma olmuş. Gördüğüm kadarıyla  aydınlatma hususundada led ler başarılı ayrıca modül led önermişsiniz , performans açısından modül led daha iyi olacağı için kullanıan bütün led lerin modül olması daha fayda sağlayacaktır sanırım tabi renk alternatifleri varsa. Benim asıl merak ettiğim iki şey var ; birincisi elektrik sarfiyatı yanı toplam sistem kaç watt elektrik sarfetmekte ve bu aydınlatma yosun problemi yaratmaktamıdır. Eğerki yosun promlemide olmaz ise  bu sistem t5 ve t8 sistem aydınlatmalarıda (bitkili akvaryumlar hariç yeterli kelwin değerinden dolayı) bitirir düşüncesindeyim. Merak ettiğim husus hakkında yanıtlarınızı beklemekteyim.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osiosbornÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 314
osiosbornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2010 18:10
Balıklar bayağı bir ürkmüş. Saklanacak yerleride yok garibanların.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

exceptÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 152
exceptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2010 17:02
[QUOTE=akrilik]Kemal bey emeğinize sağlık gerçekten faydalı bir çalışma olmuş. Gördüğüm kadarıyla  aydınlatma hususundada led ler başarılı ayrıca modül led önermişsiniz , performans açısından modül led daha iyi olacağı için kullanıan bütün led lerin modül olması daha fayda sağlayacaktır sanırım tabi renk alternatifleri varsa. Benim asıl merak ettiğim iki şey var ; birincisi elektrik sarfiyatı yanı toplam sistem kaç watt elektrik sarfetmekte ve bu aydınlatma yosun problemi yaratmaktamıdır. Eğerki yosun promlemide olmaz ise  bu sistem t5 ve t8 sistem aydınlatmalarıda (bitkili akvaryumlar hariç yeterli kelwin değerinden dolayı) bitirir düşüncesindeyim. Merak ettiğim husus hakkında yanıtlarınızı beklemekteyim.
 
Saygılar...
[/QUOTE]


Sorularınıza ben cevap vermeye çalışayım,

Led aydınlatmada her bir 3 chip smd led çipi (yani tek bir led ışığı, içinde 3 adet tel olduğu için 3 chip denmektedir...), her 3 metre için 9 watt (metrede 24 ledden toplam 72 led olanlar) civarı enerji çeker. (Mimari aydınlatma sektöründe olduğum için projelerde ve tanıtımlarımızda test etmiştik...). Yalnız benim bahsettiğim ledler kaliteli ledlerdir. Metresi 10-15 lira olan şerit ledler hem performans olarak daha kötü hemde enerji tüketimi açısından daha fazla enerji tüketmektedirler.

Performans alabileceğiniz kaliteli ledlerin metresi ortalama 40 dolar civarındadır. Kırmızı, mavi, buz beyazı, gün ışığı tonları, yeşil, amber olarak renklerini bulmak mümkündür. En güzel renk tonlarını farklı renk ledler kullanarak elde edebilirsiniz. Yalnız ileride led aydınlatmaya geçmek isterseniz size tavsiyem her bir renk gurubunu farklı açma-kapama anahtarına bağlamanızdır. Böylece renk tonlarını kendiniz test edip en hoşunuza giden tona kendiniz karar verebilirsiniz.

Yosunlanma sorununa gelince led ile kurduğum tankım 3. ayına girdi henüz yosunlanma olmadı. Ben doğal görünüm için yosunlanma olmasını istiyorum fakat bir türlü yosunlanmadı. Bende kayaları balkona plastik kap içine koyup yosunlandırmaya çalışıyorum. :)

Elime haftaya tüm led çeşitlerinden örnek gelecek, müsait olduğumda konu ile ilgili bir tanıtım mesajı açmaya çalışacağım; böylece üyeler fiyatlardan ve performanstan haberdar olup kendileri kendi aydınlatmalarını yapabilirler...

Başka sorularınız varsa onlarıda cevaplandırmaya çalışayım...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badboy87Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 400
badboy87Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2010 23:23
Led sistemini uzun zamandır hem akvaryumda hemde diğer alanlarda kullanan birisi olarak yosun sorunu görmedim memnunum sadece renk varyasyonunu oturtmak mesele iyi hesaplanarak alınmalı diye düşünüyorum, ayrıca ne kadar ışıma açısı ortalama 80-120 derece olsada ışık kısmen kaçmakta tavsiyem mobilya kapağı olanlar önce silikonla ayna vb. yansıtıcı kullanın kenarları oval olacak şekilde bu sayede zaten az olan ışık kaybını minimuma indirebilirsiniz, ve yine başka tavsiyem şu an piyasada 300-400 watt a kadar led projektörler mevcut ve bazı firmalar sizin istediğiniz renk varyasyonunu yapabiliyorlar, örneğin 120 cm bir akvayuma 50*2wattlık 2 tane projektör hazırlansa renkleri fotosentez için ayarlanmış bir projektörle yetiştirilmeyecek bir bitki olduğunu sanmıyorum hatta çok bile gelebilir çünkü her ledin bağımsız yansıtıcıları var çıplak bir ledin 2 katı daha verimli diye düşünüyorum


bu üründen 2 tane yeter bence gerekli yükseklikten montajlandığı zaman.

http://www.normenerji.com.tr/resimler/alternatif/led_projektor.pdf

http://urun.gittigidiyor.com/LED-PROJEKTOR-12-VOLT-288-LEDLI-INDIRIMDE_W0QQidZZ21164536

hele şu ürünü tahmin edemiyorum :D

http://www.normenerji.com.tr/resimler/alternatif/806_led_60W_gunes.pdf

dediğim gibi bunlar düz beyaz siz özel siparişle istediğiniz renkleri dizdirebiliyorsunuz internette araştırın görmüştüm şerit ledi araştırırken
badboy872010-08-29 23:24:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 00:48
[QUOTE=except] [QUOTE=akrilik]Kemal bey emeğinize sağlık gerçekten faydalı bir çalışma olmuş. Gördüğüm kadarıyla  aydınlatma hususundada led ler başarılı ayrıca modül led önermişsiniz , performans açısından modül led daha iyi olacağı için kullanıan bütün led lerin modül olması daha fayda sağlayacaktır sanırım tabi renk alternatifleri varsa. Benim asıl merak ettiğim iki şey var ; birincisi elektrik sarfiyatı yanı toplam sistem kaç watt elektrik sarfetmekte ve bu aydınlatma yosun problemi yaratmaktamıdır. Eğerki yosun promlemide olmaz ise  bu sistem t5 ve t8 sistem aydınlatmalarıda (bitkili akvaryumlar hariç yeterli kelwin değerinden dolayı) bitirir düşüncesindeyim. Merak ettiğim husus hakkında yanıtlarınızı beklemekteyim.
 
Saygılar...
[/QUOTE]


Sorularınıza ben cevap vermeye çalışayım,

Led aydınlatmada her bir 3 chip smd led çipi (yani tek bir led ışığı, içinde 3 adet tel olduğu için 3 chip denmektedir...), her 3 metre için 9 watt (metrede 24 ledden toplam 72 led olanlar) civarı enerji çeker. (Mimari aydınlatma sektöründe olduğum için projelerde ve tanıtımlarımızda test etmiştik...). Yalnız benim bahsettiğim ledler kaliteli ledlerdir. Metresi 10-15 lira olan şerit ledler hem performans olarak daha kötü hemde enerji tüketimi açısından daha fazla enerji tüketmektedirler.

Performans alabileceğiniz kaliteli ledlerin metresi ortalama 40 dolar civarındadır. Kırmızı, mavi, buz beyazı, gün ışığı tonları, yeşil, amber olarak renklerini bulmak mümkündür. En güzel renk tonlarını farklı renk ledler kullanarak elde edebilirsiniz. Yalnız ileride led aydınlatmaya geçmek isterseniz size tavsiyem her bir renk gurubunu farklı açma-kapama anahtarına bağlamanızdır. Böylece renk tonlarını kendiniz test edip en hoşunuza giden tona kendiniz karar verebilirsiniz.

Yosunlanma sorununa gelince led ile kurduğum tankım 3. ayına girdi henüz yosunlanma olmadı. Ben doğal görünüm için yosunlanma olmasını istiyorum fakat bir türlü yosunlanmadı. Bende kayaları balkona plastik kap içine koyup yosunlandırmaya çalışıyorum. :)

Elime haftaya tüm led çeşitlerinden örnek gelecek, müsait olduğumda konu ile ilgili bir tanıtım mesajı açmaya çalışacağım; böylece üyeler fiyatlardan ve performanstan haberdar olup kendileri kendi aydınlatmalarını yapabilirler...

Başka sorularınız varsa onlarıda cevaplandırmaya çalışayım...



[/QUOTE]
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim enerji tasarrufu anlamında led aydınlatmaya geçmek kaçınılmaz. Ancak kullanılan kayaları yosunlandırma anlamında ben şu fikre sahibim. Aydınlatma ile akvaryumumuz da oluşan kaya , cam vs üzerinde oluşan yosunların besinsel anlamda bir değerinin olduğunu düşünmüyorum. Tabi sizinde dediğiniz gibi dekoratif anlamda akvaryumumuza doğallık kattığı da bir gerçek.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ssamiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 139
ssamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2010 23:58
Tebrikler, çok güzel çalışma olmuş ama balıklar ürkmez mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir