Makrakanta - Beyaz Benek


SelcukErenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2016
İl: Aydin
Mesaj: 151
SelcukErenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2016 16:49
6 aydır bende olan makrakantaya arkadaş olsun diye malawi İzmir'den 3 adet daha aldım. Aldıktan sonra tanka koydum be yenilerden birinde beyaz benek gördüm. Orada çok inceleyemedim, göremedim.

Günler geçti o balık ölmek üzere olduğunu bu sabah gördüm. Beyaz benek diğer makrakantalara da yayılmıştı. Ufak karantina tankına aldım. Forumdan okuduğum gibi Bi çay kaşığı kaya tuzu, açık mavi olacak şekilde deep fix ( metilen mavisi) damlattım. Karanlık ortam oluşturdum.

Soru 1 cipro flagyl kaç mg vermem gerekir?
2 bu beyaz beneğin gerçek latince adı nedir?

1ml de 5 mg olan flagyl serum formundan 10 ml
1 ml de 2 mg olan ciprodan 10 ml koydum.

Ana tank 85*40*45
200w ısıtıcı
Hydor 20 dış filtre

Karantina ufak bi fanusumsu akvaryum
Pipo filtre
200w buna koyamadım o yüzden şuanlık tank suyu sıcaklığında

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/183274/300520161450531.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/183274/300520161450441.jpg[/IMG]

İlk hasta olan ölmek üzere.
6 aydır bende olanda benek ve karında şişlik var. Ona bişi olursa malawi izmirin de benim de vay halime. Hanımın favorisi, o yüzden ayrı stres var.[EDIT]SelcukEren,2016-05-30 16:53:38[/EDIT]

Hastalık kaynağı olduğunu düşündüğüm geldiğinde beyaz benekli olan malesef öldü.
Diğerlerine bişey olursa yandım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2016 08:41

Selamlar Öncelikle büyük geçmiş olsun Yanlız beyaz benek tedavisinde ilaç tadavisi uygulanan akvaryumun ısısının normalden daha yüksek ısılara çıkarılarak mavi metilen ( Contra-Lchthyo ) Kullanılmalıdır. Dikkat ettim sizin karantina akvaryumunuzda.Isıtıcı yok Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bozbey14Çevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 97
bozbey14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2016 09:37
Akvaryum Balıklarında Beyaz Benek Hastalığı - Teşhis

Hastalığa neden olan etken, bir tür parazittir. Bilimsel adı "Ichthyophthirius multifiliis"tir. Bu parazit, balıkların olduğu her ortamda vardır. Ama sağlıklı bir balığa kolay kolay saldıramaz. Çünkü sağlıklı bir balığın derisindeki salgılar kusursuzdur. Tabi ki normal koşullarda...

Koşullar zorlaştığında balık strese girer. Akvaryumdaki aşırı kalabalıklık, tank hacminin yetersizliği, suyun bozulması, uyumsuz türlerin bir arada bulunması, akvaryumun dengesini bozacaktır. Ve bu koşullarda balıklar da strese girecektir. Strese giren balığın derisindeki salgı (mukoza) zayıflar ve balık, bu parazitlerin saldırılarına karşı korunmasız hale gelir.

Bu hastalığa neden olan en önemli etkenlerden biri de ani ısı değişimleridir. Günlük 3–5 C ani ısı değişimleri, balığın derisindeki salgılara zarar verir. Bu durumda da balık, bu parazitin saldırılarına maruz kalacaktır. Ani ısı değişimleri, balıklarda başka rahatsızlıklara da neden olabilir.



Hastalığın belirtilerini aşama aşama anlatalım - Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada herhangi bir belirti gözlenmez. Balıklar, akvaryumdaki çeşitli nesnelere sertçe sürtünürler. Derilerindeki kaşıntıdan rahatsız olduklarından bunu yaparlar. Ama her sağa-sola sürtünme hareketi de beyaz benek hastalığı anlamına gelmemeli. Sudaki nitrat fazlalığı da balıkların bu hareketleri yapmalarına neden olur.

İkinci aşamada balıklar saklanmaya başlarlar. Bitkilerin arasına saklanırlar sürekli. Bu aşamanın sonlarına doğru yüzgeç ve kuyruklarını kısarlar. Bunu da hemen iştahsızlık takip edebilir.

Son aşamada ise ince, şeker kristali görünümünde beyaz-gri renkli benekler görülür. İlk önce birkaç tane olan benekler hızla balığı kaplar. Kısa sürede bütün vücuda (yüzgeçler ve kuyruk da dahil) yayılır. Burada şunu belirtmekte yarar vardır; bazı balık türlerinde pullar çok sık olduğundan beyaz renkli benekler gözlemlenemeyebilir.

Beyaz Benek Hastalığının Tedavisi nasıl olmalıdır?

Bu paraziti yok etmek, balığın vücudundayken mümkün değildir. Parazit, bir tür zırhla kaplıdır ve suya katılan herhangi bir kimyasal, bu durumda hiçbir işe yaramayacaktır. Bu durumda, bu parazitlerin bir şekilde balığın vücudundan ayrılmalarını sağlamak gerekir. Bunun da tek yolu ısı yükseltilmesidir. Isı yükselince bu parazitler üreme amacıyla balığın vücudundan ayrılırlar ve akvaryumun taban kısmında kistler oluştururlar.

Tedavi sırasında ısı yükseltme işlemi dikkatli yapılmalıdır. Ani bir şekilde yükseltmemek gerekir. Günde 2 C kadar ısı yükseltilmelidir. Birkaç gün sonra 29–30 C ısıya getirilir. Bu aşamada, birkaç gün içinde balıklarda benek kalmayacak veya fark edilir şekilde azalacaktır. Bu aşamada bir hortumla dipten su çekmek (%50 civarında) faydalı olur. Çekilen suyun yerine yenisini eklerken, eklenen suyun akvaryumdaki suyla aynı ısıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ve bu işlemden sonra 100 lt. ye 1 ampul hesabı Bemiks vitamin kompleksi uygulamak faydalı olacaktır. Bu ilacı eczanelerde 3–5 YTL. ye bulabilirsiniz, B vitamini kompleksidir ve deriye iyi gelmektedir. Aslında normal koşullarda da ayda 1 kez 100 lt. suya 1 ampul Bemiks uygulamakta fayda vardır. Ek olarak vatoz varsa onu ayırıp tanka kaya tuzu eklemek faydalı olacaktır. Ayrıca metilen mavisi uygulamasına da başvurulmalıdır.

Isı 29–30 C'de 1–2 gün kaldıktan sonra, yine aynı şekilde günde 2 C kadar düşürerek birkaç gün içinde normal değerlere getirilir. Bu aşamada da dipten su çekmek ve dinlenmiş su (akvaryumdaki suyla aynı ısıda tabi) eklemek yeterli olacaktır.

Beyaz Benek Hastalığı Olan Bir Akvaryumda Yapılması Gerekenler?

1- Isı yükseldikte sudaki çözünmüş oksijen oranı düşer. Bundan dolayı bir hava pompası ve havataşı ile akvaryuma fazladan bir oksijen takviyesi yapmak gerekecektir.

2- Filtreyi kesinlikle kapatmamak gerekir. (Sadece hastalıkta değil, normal koşullarda da filtre sürekli çalışır halde olmalıdır)

---------------------------------------------------

Ichthyophthirius multifiliis (Beyaz Benek)

Ichthyophthirius multifiliis, ya da genel adı ile beyaz benek. Balığı kapladığında üzerini küçük kum parçaları ya da hava kabarcıkları kaplamış gibi olur. Balıklar üzerinde bu parazitler varken aniden pike yaparlar.
Beyaz benek yapıştığı yerdeki deriyi yok ederek vücut sıvısına ulaşır ve beslenir. 0.5 ile 1.5 mm arasındalardır. Beyaz benekler açık suda iyi yüzücülerdir. Gelişmiş parazit balıktan ayrılır, sakin bir yer bulur ve kendini bir nesneye yapıştırır. Ardından bölünmeye başlar 2, 4, 8, 16, 32 ... derken suyun sıcaklığına göre 8-24 saat içinde sayısı 1000'e ulaşır. Yeni parazitler 30 - 50 mikron arası olurlar ve yeni balık avına çıkarlar. Eğer 48 saat içinde yeni bir konak bulamazlarsa ölürler. Üzerindeki balık ölürse balığı birkaç saat içinde terk ederler.

Stres, kötü su şartları, ani sıcaklık değişimler ve balık taşınması balığı bu parazite açık hale getirir. Yeni getirilen balık aniden beyaz beneğe yakalanabilir. Bu akvaryumdaki mevcut parazitlerden olmuştur ancak genelde satıcı bu durum için haksız yere suçlanır.

Tedavi için balık tolere edebilecekse sıcaklık yavaş yavaş 33 dereceye çıkarılmalı ve sıcaklık en az 10 gün bu şekilde tutulmalıdır. Sıcak suda oksijen daha az çözündüğünden çok iyi havalandırma yapılmalıdır.

Malaşit yeşili( Dikkat! Metilen mavisi ile farklı maddedir) ile tedavi daha uygundur ve balık metabolizmasına daha az zarar verir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeşili bir litre suda eritilir. 100 litrelik akvaryum suyuna 6 ml olarak eklenmelidir. Ardından 3. 6. ve 9. günlerde 3ml olarak tedavi sürdürülmelidir. 12. gün 1/3 lük su değişimi yapılmalıdır. Tedavi esnasında havalandırma arttırılmalıdır. Işık yakılmamalıdır.
Alıntıdır;


Öncelikle geçmiş olsun. Tüm akvaristlerin başına gelen veya gelebilecek ilk tehditlerden birisi beyaz benek.
umarım kayıpsız sağlıkla kurtulursunuz.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelcukErenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2016
İl: Aydin
Mesaj: 151
SelcukErenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2016 18:46
Http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27003405

Evaluation of medicated feeds with antiparasitical and immune-enhanced Chinese herbal medicines against Ichthyophthirius multifiliis in grass carp (Ctenopharyngodon idellus).

Abstract

Since malachite green was banned for using in food fish due to its carcinogenic and teratogenic effects on human, the search of alternative drug to treat Ichthyophthirius multifiliis becomes urgent. This study aimed to (1) evaluate the ethanol extracts of medicinal plants Cynanchum atratum, Zingiber officinale, Cynanchum paniculatum, immunostimulant (A), and immunostimulant (B) for their efficacy against I. multifiliis, and (2) determine effects of medicated feeds with C. atratum, Z. officinale, C. paniculatum, and immunostimulant (A) to treat I. multifiliis in grass carp. The results in this study showed that the minimum concentrations of C. atratum, Z. officinale, and C. paniculatum extracts for killing all theronts were 16, 8, and 16 mg/L, respectively. In vivo experiments, fish fed with medicated feeds of C. atratum for 10 days, or Z. officinale for 3 days, or combination of three plants for 10 days resulted in a significant reduction in the I. multifiliis infective intensity on grass carp after theronts exposure. Grass carp fed with medicated feeds of immunostimulant (A) for 21 days showed no infection and 100 % of survival 15 days post theronts exposure. Therefore, immunostimulant (A) is a promising feed supplement to treated I. multifiliis with good antiparasitic efficacy.

Malaşit yeşili karsinojenik ve teratojenik bulunduğu için (insanlar için) yenilen balıklarda kullanımı yasaklanmış, bu yüzden acil bu konuda alternatif ilaç bulunmasından bahsediyor. Çeşitli bitkilerdeki özütlerle tedavi edilmiş içeriğine bakılmış. 21 günlük tedavide ne enfeksiyon kalmış ne de ölen olmuş.

Bu konuda daha okuyacağım. Anlaşılan karantina için ayrı ısıtıcı alacağım.


Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuLingÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 859
RuLingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2016 07:50
[QUOTE=bozbey14]Akvaryum Balıklarında Beyaz Benek Hastalığı - Teşhis

Hastalığa neden olan etken, bir tür parazittir. Bilimsel adı "Ichthyophthirius multifiliis"tir. Bu parazit, balıkların olduğu her ortamda vardır. Ama sağlıklı bir balığa kolay kolay saldıramaz. Çünkü sağlıklı bir balığın derisindeki salgılar kusursuzdur. Tabi ki normal koşullarda...

Koşullar zorlaştığında balık strese girer. Akvaryumdaki aşırı kalabalıklık, tank hacminin yetersizliği, suyun bozulması, uyumsuz türlerin bir arada bulunması, akvaryumun dengesini bozacaktır. Ve bu koşullarda balıklar da strese girecektir. Strese giren balığın derisindeki salgı (mukoza) zayıflar ve balık, bu parazitlerin saldırılarına karşı korunmasız hale gelir.

Bu hastalığa neden olan en önemli etkenlerden biri de ani ısı değişimleridir. Günlük 3–5 C ani ısı değişimleri, balığın derisindeki salgılara zarar verir. Bu durumda da balık, bu parazitin saldırılarına maruz kalacaktır. Ani ısı değişimleri, balıklarda başka rahatsızlıklara da neden olabilir.



Hastalığın belirtilerini aşama aşama anlatalım - Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada herhangi bir belirti gözlenmez. Balıklar, akvaryumdaki çeşitli nesnelere sertçe sürtünürler. Derilerindeki kaşıntıdan rahatsız olduklarından bunu yaparlar. Ama her sağa-sola sürtünme hareketi de beyaz benek hastalığı anlamına gelmemeli. Sudaki nitrat fazlalığı da balıkların bu hareketleri yapmalarına neden olur.

İkinci aşamada balıklar saklanmaya başlarlar. Bitkilerin arasına saklanırlar sürekli. Bu aşamanın sonlarına doğru yüzgeç ve kuyruklarını kısarlar. Bunu da hemen iştahsızlık takip edebilir.

Son aşamada ise ince, şeker kristali görünümünde beyaz-gri renkli benekler görülür. İlk önce birkaç tane olan benekler hızla balığı kaplar. Kısa sürede bütün vücuda (yüzgeçler ve kuyruk da dahil) yayılır. Burada şunu belirtmekte yarar vardır; bazı balık türlerinde pullar çok sık olduğundan beyaz renkli benekler gözlemlenemeyebilir.

Beyaz Benek Hastalığının Tedavisi nasıl olmalıdır?

Bu paraziti yok etmek, balığın vücudundayken mümkün değildir. Parazit, bir tür zırhla kaplıdır ve suya katılan herhangi bir kimyasal, bu durumda hiçbir işe yaramayacaktır. Bu durumda, bu parazitlerin bir şekilde balığın vücudundan ayrılmalarını sağlamak gerekir. Bunun da tek yolu ısı yükseltilmesidir. Isı yükselince bu parazitler üreme amacıyla balığın vücudundan ayrılırlar ve akvaryumun taban kısmında kistler oluştururlar.

Tedavi sırasında ısı yükseltme işlemi dikkatli yapılmalıdır. Ani bir şekilde yükseltmemek gerekir. Günde 2 C kadar ısı yükseltilmelidir. Birkaç gün sonra 29–30 C ısıya getirilir. Bu aşamada, birkaç gün içinde balıklarda benek kalmayacak veya fark edilir şekilde azalacaktır. Bu aşamada bir hortumla dipten su çekmek (%50 civarında) faydalı olur. Çekilen suyun yerine yenisini eklerken, eklenen suyun akvaryumdaki suyla aynı ısıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ve bu işlemden sonra 100 lt. ye 1 ampul hesabı Bemiks vitamin kompleksi uygulamak faydalı olacaktır. Bu ilacı eczanelerde 3–5 YTL. ye bulabilirsiniz, B vitamini kompleksidir ve deriye iyi gelmektedir. Aslında normal koşullarda da ayda 1 kez 100 lt. suya 1 ampul Bemiks uygulamakta fayda vardır. Ek olarak vatoz varsa onu ayırıp tanka kaya tuzu eklemek faydalı olacaktır. Ayrıca metilen mavisi uygulamasına da başvurulmalıdır.

Isı 29–30 C'de 1–2 gün kaldıktan sonra, yine aynı şekilde günde 2 C kadar düşürerek birkaç gün içinde normal değerlere getirilir. Bu aşamada da dipten su çekmek ve dinlenmiş su (akvaryumdaki suyla aynı ısıda tabi) eklemek yeterli olacaktır.

Beyaz Benek Hastalığı Olan Bir Akvaryumda Yapılması Gerekenler?

1- Isı yükseldikte sudaki çözünmüş oksijen oranı düşer. Bundan dolayı bir hava pompası ve havataşı ile akvaryuma fazladan bir oksijen takviyesi yapmak gerekecektir.

2- Filtreyi kesinlikle kapatmamak gerekir. (Sadece hastalıkta değil, normal koşullarda da filtre sürekli çalışır halde olmalıdır)

---------------------------------------------------

Ichthyophthirius multifiliis (Beyaz Benek)

Ichthyophthirius multifiliis, ya da genel adı ile beyaz benek. Balığı kapladığında üzerini küçük kum parçaları ya da hava kabarcıkları kaplamış gibi olur. Balıklar üzerinde bu parazitler varken aniden pike yaparlar.
Beyaz benek yapıştığı yerdeki deriyi yok ederek vücut sıvısına ulaşır ve beslenir. 0.5 ile 1.5 mm arasındalardır. Beyaz benekler açık suda iyi yüzücülerdir. Gelişmiş parazit balıktan ayrılır, sakin bir yer bulur ve kendini bir nesneye yapıştırır. Ardından bölünmeye başlar 2, 4, 8, 16, 32 ... derken suyun sıcaklığına göre 8-24 saat içinde sayısı 1000'e ulaşır. Yeni parazitler 30 - 50 mikron arası olurlar ve yeni balık avına çıkarlar. Eğer 48 saat içinde yeni bir konak bulamazlarsa ölürler. Üzerindeki balık ölürse balığı birkaç saat içinde terk ederler.

Stres, kötü su şartları, ani sıcaklık değişimler ve balık taşınması balığı bu parazite açık hale getirir. Yeni getirilen balık aniden beyaz beneğe yakalanabilir. Bu akvaryumdaki mevcut parazitlerden olmuştur ancak genelde satıcı bu durum için haksız yere suçlanır.

Tedavi için balık tolere edebilecekse sıcaklık yavaş yavaş 33 dereceye çıkarılmalı ve sıcaklık en az 10 gün bu şekilde tutulmalıdır. Sıcak suda oksijen daha az çözündüğünden çok iyi havalandırma yapılmalıdır.

Malaşit yeşili( Dikkat! Metilen mavisi ile farklı maddedir) ile tedavi daha uygundur ve balık metabolizmasına daha az zarar verir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeşili bir litre suda eritilir. 100 litrelik akvaryum suyuna 6 ml olarak eklenmelidir. Ardından 3. 6. ve 9. günlerde 3ml olarak tedavi sürdürülmelidir. 12. gün 1/3 lük su değişimi yapılmalıdır. Tedavi esnasında havalandırma arttırılmalıdır. Işık yakılmamalıdır.
Alıntıdır;


Öncelikle geçmiş olsun. Tüm akvaristlerin başına gelen veya gelebilecek ilk tehditlerden birisi beyaz benek.
umarım kayıpsız sağlıkla kurtulursunuz.
[/QUOTE]


Bu alıntıda 2 sey ya dogru ya yanlıs kendimde suan bu illetle ugrasıyorum.
1-filtre kesinlikle kapanmamalidir diyor ama bu hastalikla ilgili sadece yuksek hava verilmesi filtrenin tamamen kapatilmasi hatta iyice temizlenip malzemelerinin kurutulması gerektigi soyleniyor.
2-tedavi esnasinda aydinlatma olmalımı olmamalımı meselesi ısı artinca ureme için tabana inen parazitler aydinlatma olmayinca tabana inen baliklara tekrardan yapışacagi söyleniyor özellikle (vatoz grubu) hep dipte geziyor.
3-metilen mavisi tedavisinde gunluk su degisimi yapılmalı yapılirsa % kac olmalı

Bu konu hakkında uzman arkadaşlar tam net bir cevap verirse bizde aydınlanmış oluruz.[EDIT]RuLing,2016-06-01 08:38:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2016 09:06
Beyaz bene tedavisinde, metilen mavisi kullanmak yeterli.
Sadece hava taşı çalıştırılır, süngerli filtre çalıştırılmaz,
Metilen mavisi damlatılarak resimdeki gibi açık maviden biraz koyu yapılır.
Balık su değişimi yapmadan bu suda yüzerler. 3 gün sonra su çekimi yüzde 50
Yine ilaçla mavilik korunur bir 3 gün daha yüzer.
Tüm balıklara bulaşmıştır akvaryuma bütün akvaryuma uygulamak en kesin çözümdür, birini ayırıp tedavi edince, parazit diğer balıklardan yine tedavi edilenede yayılmış oluyor genelde. Tecrübelerim böyle.
İmza kısmımda link var tedavi edilebilmiş balıklar ve tedavi yöntemleri diye oradan beyaz benek paraziti başlığını bulup incelemeniz iyi olur örnek linkleri.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/metilen%20tonu.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]134693,RuLing[/T]
Teşekkür Edenler: [T]134693,RuLing[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelcukErenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2016
İl: Aydin
Mesaj: 151
SelcukErenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2016 10:23
Metilen mavisi + ısıtma + iv mayi olarak cipro ve flagyl uyguladım. günlük dip çekimiyle dipte oluşan tortuları alıyorum (karnı şiş olan bildiğiniz içini boşalttı)

2 günde beyaz benek görünür azaldı, asıl sevindiren karnı çok ama çok şişti (içdış parazit tahminim) o erimiş, biraz da keyiflenmişler çok çok mutluyu. 6gün daha tedaviye devam etmeyi düşünüyorum.

Ana tanka dokunmadım. demasonilerde ne belirti var ne gözlediğim benek var. Görünürde bişey olmayınca tüm bakterileri öldüresim gelmedi. Eğer onlarda baş gösterirse bu tedaviyi ana tanka taşıyıp daha uzun süre uygularım.

Sizce belirti yokken uygulamalı mıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir