Makrakantalarımı kaybettim


karlibasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 10
karlibasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2007 18:12
Fotoğraf: http://img50.imageshack.us/img50/7343/makrakantame1.jpg

Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benek

Akvaryum Kapasitesi (litre):350 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 4 SP, 4 Snow, 4 Iceman, 2 vatoz, 3 Makrakanta

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): pH: 8 ; Sıcaklık: 27 ;  Nitrat: 10 ; GH: 10 ; KH: 6

Filitrasyon: Tetra EX 1200 dış filtre ve 5 W Tetra UV sterilizatör

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Sera CostaMed ve Kaya tuzu

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
 
Akvaryumu 1 aydır boşta çalıştırıyordum, su değerlerini ayarladıktan sonra geçen hafta Cumartesi günü yukarıda belirttiğim tüm balıkları aynı akvaryumcudan alıp usulüne uygun şekilde akvaryuma bıraktım. İlk gün Makrakantalar çok utangaç davranıp kayaların deliklerinde bir süre vakit geçirdikten sonra dışarıya çıkıp afiyetle akvaryumumdaki minik salyangozları mideye indirdiler. İlk günler gayet hareketliydiler. Ancak 5. günün sonunda 1 adet vatoz ve 3 adet makrakantamın beyaz benek olduğunuz gördüm. Akvaryumumda çok fazla saklanma yeri olduğu için yakalayıp küçük akvaryuma almadım. Tedaviyi ana akvaryumda yapmaya karar verdim. Elimde bulunan Sera CostaMed' i prospektüsünde yazan oranda kullandım, akşamına da 20 lt' ye 1 yemek kaşığı tuz hesabı ile kayatuzunu çözüp ekledim. Bu arada sıcaklığı da 29 C' yükselttim. Daha sonraki gün akvaryumcunun tavsiyesi ile Sera oodinopur' u da yine tavsiye edilen şekilde ekledim. Balıklar bu 2 gün içerisinde hayli yorgun düştüğü için 2 vatoz ve 2 makrakantayı yakalayıp küçük akvaryuma alabildim. Ancak bugün makrakantalarımı kaybettim, vatozlar yaşıyor. Diğer kayıp makrakantamı ise akvaryumdaki tüm kayaları kontrol etmeme rağmen hala bulamadım. Sanırım küçük bir delik içerisinde öldü. Umarım bu durum diğerlerine zarar vermez. Diğer balıklarım şu anda son derece sağlıklı görünüyor. Bu konu ile ilgili neden yazı yazmak istedim;
 
1- Benim gördüğüm kadarıyla bu türler su değişimlerine karşı son derece hassaslar ve akvaryuma girdikten sonra mutlak surette izlenmeleri hatta belki de 4-5 gün kadar karantina akvarymunda bekletilip ana akvaryuma alınmaları gerekiyor.
 
2- Çok fazla kayalık ortamda, kendilerini korkutan en ufak bir olay ile kayaların deliklerine girip uzun süre burada kalıyorlar. Burada sıkışıp ölebilirler ve benim gibi ölülerini bile bulamayabilirsiniz.
 
Benimki kötü bir örnek olabilir ancak, kötü tecrübeden de ders alınabileceği için yazma gereği hissettim.
 
Herkese sağlıklı balıklar.
 
Murat KARLIBAŞ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nkl_55Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Samsun
Mesaj: 327
nkl_55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2007 09:07
Paylaşımınız için teşekkür ediyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış GİDERÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2007
İl: Bursa
Mesaj: 180
Barış GİDERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2007 10:17
 
Üye ve ziyaretci arkadasların kolay goruntuleyebilmesi ve rahatlığı açısından affınıza sığınarak upload ettiginiz resmi forum sayfasına eklemenin daha iyi olucağını dusundum.
Bu arada paylasımınız icinde ayrıca tesekkur ederim. Mutlaka konuyla ilgili tecrubeleriniz diğer akvarist arkadaslar icin bir bilgi yolu olucaktir..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2007 12:10
Eğer beyaz benek okadar kısa zamanda balıklara yayılmışsa balıkları neklederken onlara zarar verilmiş yahut bir şekilde strese girmişler ve salgıları bozulmuş demektir. Bu saydıklarım nakil, dekor değişimi, su değişimi vs. durumlarda sıkça karşılaştığımız bir durum. Ben diğer balıklarınızın salgılarını dengeleyebilmeleri için bemiksa kompoze ampul öneririm. Buna ek olarak hastalığın balıklara bulaşma riskini indirgemek içinse sıcaklığın 30-32 dere civarı olması uygundur. Bütün bunlara ek olarak hergün %10-15 oranında dip çekimi yanında hastalık bitiminde %30 dip çekimi öneririm.
 
Buradan çıkartılabilecek büyük bir ders var. Asla 5 W Tetra UV sterilizatör'e güvenmeyiniz. Marka olarak değil, UV sterilizatörlerin tam koruma sağlamadığını hepimiz biliyoruz.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BIYIKLIÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 507
BIYIKLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2007 13:35
Makrakantaların derileri ince ve hassas, aynı 3 saatlik yoldan gelen yunuslara hiçbir şey olmazken aldığım 2 adet makrakanta anında beyaz benek oldular. Tuz, ısı yükseltimi felan bir tanesini kaybettim diğeri düzeldi, şimdi çok sağlıklı hızla büyüyor. Yanına bir arkadaş almaya çekiniyorum bulunduğum yerde, yakında bulursam alacağım. Çok zevkli, ilginç balıklar tekrar besleyin bence. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir