Malawi Mbuna Biyotop Kurulumu...!


BUGRACAGATAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1596
BUGRACAGATAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 23:37
Merhaba;
 
       Aykut hayırlı olsun inşallah kayıpsız büyütürsün kardeşim.
 
 
      Geldiğin zaman mutlaka bekliyor baş başa verir konuşuruz bakarsın kaçak sokacak bir çarede üretiriz o arada.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 20:22
 Abi çok sağol.
 
 Vallaha bir yolunu bulucaz artık. Durumu biliyorsun. Göz%20Kirpma
 
 Dostlar sizlere de anlatayım gelişmeleri. Yeni tankımın cam siparişini verdim, 500 litre yoldaaa!!Dans
 
 Salı günü camların geleceğini söylediler. Önümüzdeki iki hafta çok hareketli geçecek benim için. Gelişmeleri aşama aşama sizlere aktaracağım.
 
 Bugün elongatuslardan diğer dişinin de yavrularını aldım. Kuluçka tankının elongatus yavrularıyla dolu olması nedeniyle bu dişiyi ayırma şansım yoktu, bende kusturup yavruları öncekilerin yanlarına ekledim. Zaten aralarında birkaç gün var. Bu anne de 14 yavru verdi, toplamda 30 yavru şu an arkamdaki tankta. Tebessüm
 
Kusturmadan sonra ana tankta fotoğrafladığım genç annemiz
 
 
 
 
 
 
 
ahbeabi2009-10-04 20:23:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BUGRACAGATAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1596
BUGRACAGATAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 21:54
Merhaba;

    Aykut yeni tankkın hayırlı olsun. Eminim yine çok güzel bir tank çıkacak ortaya gelişmeleri ve resimleri dört gözle bekliyoruz bizi fazla merakta bırakma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 13:24

 Evet dostlar. Bu konunun son güncellemesini yapıyorum. Akvaryumun da son fotoğraflarını ekliyorum.

 Son fotoğraflar, çünkü artık bu kurulum akvaryum.com'un tozlu rafları arasındaki yerini aldı.  Tebessüm

 Biyotop denemesi yapıyoruz demiştik. Evet dekor olarak benzedi, fakat derinliğin az olması sınırladı. Su değerleri olarak benzedi, fakat nitrat seviyesi elbette gölün üzerindeydi. Balıklar olarak benzedi, fakat tüm balıklar aynı resifin değil, genel olarak gölün genelinin balıklarıydı. Yine de tat verdi, keyifliydi. Geçen süre zarfında tam bir yavru fabrikası olarak çalıştı. Auratuslardan sadece bir kez olsada tüm kolonilerden yüzlerce yavru aldım. Akvaryumu boşaltırken bile 3 Elongatus bir de Kenyi dişisinin ağzı doluydu. Eve biri 300 litre olmak üzere 3 yavru tankı kurmak durumunda kaldım, üstelik 4 cm yavruları elden çıkardığım halde. Dekorda üremeye yönelik işlevsellikten çok görselliği amaçladığım halde nerede nasıl bu kadar yavru verebildiler şaşırdım doğrusu. Üreme amaçlı kullanabilecekleri sadece iki mağara varken..

 Bu akvaryumu bozmamın nedeni ise onun yerine göz dikmiş bir abisinin eve gelmiş olması. Göz%20Kirpma
 Yavru akvaryumlarımdan 300 lt olanı boşaltarak tüm kolonileri oraya naklettim. Tüm kayaları ve kumu çıkarıp yıkadım. Sonra akvaryumu yeni yerine taşıdım, ve bu aralar tekrar kurulumuyla ilgileniyorum. Çok yorucu günler geçiyor gerçekten. Her akşam iş yorgunluğunun üstüne en az 4 saat bunlarla uğraşıyorum. Ama sonuç yine herşeye değecek. Tebessüm

 Bu tankın yeni hali, bu konunun devamı için gereksiz olacak. Çünkü planımda sadece üretime yönelik bir kurulum var. Klasik, mağaralardan oluşan bir dekor, az bir kum, ve damızlık koloniler şeklinde. Bu kolonilerde de üremede pasif kalan üyeleri biliyorum, onları eleyerek daha rahat ve uygun şartlar sağlayacağım.

 Aslında yeni tank gelince bu kolonileri elden çıkarma planım vardı, fakat nazar değmesin o kadar verimli ve düzenli ürüyorlar ki, en azından yavrularla ekipman ve yem gibi genel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum.

 Bu kadar bahsetmişken, yeni kurulumda burada; Thumbs%20Up

500 Litre Malawi. Mbamba Bay, Afra Cobue, Albino Lombardoi....

 
 Herkese sağlıklı akvaryumlar diliyorum... 
 
 
ahbeabi2010-01-19 13:29:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Antalya
Mesaj: 2557
KaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 13:36
7 Sayfa benim için bir hazine olmuş oku oku sonunda bitti kafamda tasarladım bidahaki akvaryumu böle dizayn ve güzel yapıcağım benimde var bu aurotous lardan sarı siyah çizgili olanlardan 2 adet birinin kafa bölgesi siyahlaştı acaba dişi erkekmi birde çok kavgacı bir balık bütün balıklara meydan okuyor.

Melanochromis cyaneorhabdos


Melanochromis auratus (Auratus)

İkisinden de ikişer tane var.Ama çok saldırganlar neden acaba büyük akvaryuma atamıyorum o yüzden

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 15:06

 Selam Kaan, faydalı olduysa ne mutlu bana. Bu sayfalarda bu kadar detaylı paylaşımlar yapmamızın amacı da bu zaten. Tebessüm

 Gelelim Auratuslara. Bu türü daha önce beslemediğim ve burada daha ilginç türlere ulaşamadığım için tercih etmiştim. Ayrıca sert türlere ilgiliyim, ve onları sakinleştirecek ortamları yaratabilmek konusunda tecrübeli olduğumu söyleyebilirim. Agresif mbunaların konusunda çok araştırdım ve çok deneyimim oldu.
 
 Öncelikle Auratus besleme, çok serttir demeyeceğim, çünkü bunu zaten biliyorsun. Bile bile bu suçu işlediğini varsayıyorum. Big%20smile 
 
 Yine genelgeçerliliği yüksek olan kurallar doğrudur, uymalısın. Nedir bunlar, yüksek hacim, bol saklanma yeri, erkek dişi oranı, yavru alınıp beraber büyütülmeleri vs.. Bunları ne kadar uygun yapabilirsen agresiflik o kadar azalacak. Örneğin benim tankın boyutlarını biliyorsun, bu tanktaki Auratus kolonisi ise 1e 6d şeklindeydi. Elbette geniş alanda bol dişiyle erkeğin ilgisini dağıtmak çok faydalı. Fakat yine de dişilerin çoğu, zamanlarının büyük bölümünü mağaralarda saklanarak geçirecekler, buna alışmalısın.  Ayrıca benim gözlemlerime göre auratusların agresifliği kendi türüne, diğer türlere orta derecede agresifler. Akvaryumda dünyaya gelen sarı prenses yavrularına bile diğer türlerden daha ilgili davranmadılar. Yalnız hasta ve yaralı bir balık görürlerse acımaz dalarlar, bu dişileri için de geçerli. Onun dışında diğer türlere çok ciddi bulaşmıyorlar. Yalnıııııızz....
 
 Bence akvaryumda mutlaka bir başka sert tür daha bulunmalı. Ben bu tür için Kenyileri kullanıyorum. 4 yıldır bu türü besliyorum ve artık evdeki köpek gibi bütün davranışlarını çözmüş durumdayım. Yetiştirdiğim erkek kenyiler tam birer trafik polisi görevi görüyorlar. Kendi dişilerine Auratusların yarısı kadar bile agresif olmayan bir tür (bakın agresif değildir demiyorum) fakat bölgeci oldukları ve auratuslardan daha büyük oldukları için agresifliğine fazla izin vermiyorlar. Auratus erkeği akvaryumda dominant olursa terör estirecektir. Bazı arkadaşlar tek tür beslenmesini tavsiye ederler. Eğer minimum 7-8 dişiyle 300 litrede besleyecekseniz olabilir, ama yine de sadece ortada gerine gerine gezinen siyah bir erkek görürsünüz, dişileri görmeniz için aramanız gerekir. Kısacası tek tür beslenmelerini şahsen doğru bulmuyorum. Mutlaka kendilerini bastiracak, ya da dengeleyecek bir karşı tür olmalı. Onlarca defa dişisini kovalayan çıldırmış Auratus erkeğine sinirlenerek kovalamacayı bitiren Kenyi erkeğine şahit oldum. Çok agresif olmasa da o erkekten daha büyük başka bir erkek akvaryumda bulunmalı! 
 
 Bir de akvaryumda hiyerarşiyi düzenlemek için yöntemler vardır. Detaylı anlatmaya kalksam çok uzun sürecek ama kısaca "azıtan erkeği bir süre hapis cezasına almak" şeklinde tarif edebilirim. Bu tercihen akvaryum içinde ayrı bir bölme olmalıdır ki balıklar birbirlerini görmeye devam etsinler, unutmasınlar (Çok azıtmış bir erkek tamamen ayrılıp unutması da sağlanabilir, bu da ayrı bir yöntem, tekrar eklendiğinde yabancılık çekecektir.) Pet şişeler bu iş için çok küçüktür ve balığa eziyet olur, ben yavrular için tabanı ve iki yanı cam, diğer iki yanı sineklik olan bölmeler yapmıştım, yavruluk gibi ana tankın içinde kullanabiliyordum. Ve her biri 20 litre geliyordu, eğer gerek olsaydı bunu kullanacaktım ama olmadı. Herneyse, agresif balık oaraya alınır, aşağıda kalanlar rahatlar ve kısa sürede hiyerarşi yeniden düzenlenmeye başlar. Bu aşamada ikinci baskın olan erkek, atıyorum ahli erkeği dominantlığı ele alır. Bir süre sonra auratus erkeği salınıp duruma bakılır. Ahli erkeği artık onu ezebilecek güce ve özgüvene erişmiş olabilir, ve olay tatlıya bağlanır, yok olmazsa erkek yine içeri girer, bu durum haftalar bile alabilir. Fakat durumu çok iyi gözlemlemeniz ve anlayabilmeniz gerekir. Mesela bazı türler yıllar geçse de diğerine üstünlük sağlayamayabilirler, bunu algılamalısınız, yoksa balığa boş yere eziyet etmiş olursunuz.  
 
 Uzun lafın kısası iş biraz gözleme ve denemeye kalıyor. Her balık aynı da olmadığı için, genel karakteristik yapıları dahilinde bazısı psikopat bazısı daha yumuşak olabiliyorlar, tankın dekoruna hatta su yapısına göre farklılık gösterebiliyorlar. Edindiğin bilgileri deneyip yorumlayarak kendi doğrularını bulman gerekiyor. Tebessüm 
 
 Umarım faydalı olmuştur. Kolay gelsin..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Antalya
Mesaj: 2557
KaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 16:08
Zaman ayırıp bana bunları yazdığın için teşekkür ederim abi bende akvaryumumu tanıttım
Kaan'ın akvaryumu=)
Diye bir başlık var.O benim işte.
UĞUR FIÇICIOĞLU2010-03-22 08:14:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 00:44

 Tamamdır Kaan, akvaryumunu inceleyeceğim. Umarım herşey istediğin gibi olur. Söylediklerimi unutma, sert türleri beslemek güzel ama deneyim ve çok ilgi gerektirir, iyi düşünüp karar ver.

 Herkese keyifli hobiler diliyorum...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcsrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 1068
cgrcsrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2010 00:19

7 sayfayı üşenmeyip okudum gerçekten çok hoşuma gitti, sizi hiç tanımamama rağmen kanım ısındı:) Umarım yurdum topraklarına dönersiniz kısa sürede, benim gibi Mbuna tankı kurmak isteyen yüzlerce kişi okumuştur bu konuyu ve hepsinin bana yakın şeyler düşündüğüne eminim, sizin gibi akvaryum severlerle daha da gelişir bu hobi umarım. Gelecek ay alacağım öğrenim kredisinin yardımıyla bir yerden başlamak istiyorum bend Mbuna tankıma hadi hayırlısı...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 22:21
[QUOTE=cgrcsr]

7 sayfayı üşenmeyip okudum gerçekten çok hoşuma gitti, sizi hiç tanımamama rağmen kanım ısındı:) Umarım yurdum topraklarına dönersiniz kısa sürede, benim gibi Mbuna tankı kurmak isteyen yüzlerce kişi okumuştur bu konuyu ve hepsinin bana yakın şeyler düşündüğüne eminim, sizin gibi akvaryum severlerle daha da gelişir bu hobi umarım. Gelecek ay alacağım öğrenim kredisinin yardımıyla bir yerden başlamak istiyorum bend Mbuna tankıma hadi hayırlısı...

[/QUOTE]
 
Çok teşekkürler Çağrı Bey güzel sözleriniz için. Zaten amacımız bilgi ve deneyimlerimizi daha tecrübesiz dostlarımıza aktarabilmek. Bunu sağlayabiliyorsak ne mutlu bize. Kimse bu bilgilere sahip şekilde doğmuyor, hepimiz, en tecrübelimiz bile birer öğrenciyiz bu hobide. Araştırıp, deneyimleyip paylaştıkça bilgimiz çoğalıyor. Sonuçta hepimizin yararına oluyor. Malawilere ilk geçtiğimde Kenyi ile Demasoniyi karıştırır durumdaydım, şimdi çok komik geliyor. Hepsi bu paylaşımlar sonucunda oluştu. Umarım sizde gönlünüzdeki, hayalinizdeki gibi bir tanka kavuşursunuz. Bize de tebrik etmek düşer.
 
Saygılar.
Keyifli hobiler... 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcsrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 1068
cgrcsrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 23:55

300 litre tankım geldi benimde yeni, 38 litrelik tanktan sonra gözüm korktu valla, dış filtre için maddi kaynağım olmadığından odamda biraz daha kurulmayı bekleyecek.

cgrcsr2010-03-19 23:56:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 23:20
300 Litre malawiler için oldukça uygun bir hacim. İnşallah çok sağlıklı bir tank olur. Tebessüm
Tebrikler. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcsrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 1068
cgrcsrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 00:23
Amin inşallah. UĞUR FIÇICIOĞLU2010-03-22 08:16:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet FurkanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 37
Mehmet FurkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2010 00:19
Çok güzel bi tankınız var.Elinize sağlık. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir