Malawi Mbuna Biyotop Kurulumu...!


ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2009 20:33



  Selamlar değerli hobici dostlarım...


  Uzun bir aradan sonra nihayet sitemize dönüş yapıyorum. İnanın hepinizi çok özledim! Big%20smile

İstanbul'dan ayrılalı 8 ay oldu. Bu geçen süre içinde hayatımda çok büyük değişimler gerçekleşti. Artık sizlere Azerbaycan Bakü'den yazıyorum. İşim gereği buraya yerleştim. Yeni ortama alışmak, ev bulmak, herşeyi rayına oturtmak kolay değil, elbette zaman aldı.

Fakat sonunda çok şükür düzenimi kurdum.. Peki düzen kurulduktan sonra yapılması gereken ilk iş nedir?   Elbette yeni bir tank kurulumu! Dans

Şimdi konuyu kılıfına uydurmak amacıyla bu bilgileri veriyorum; Göz%20Kirpma

Boyut (cm): 142*42*60

Kapasite (litre): Brüt 350 litre. Net 300 civarı.

Canlılar: Malawi Mbuna türleri

Malzemeler: Henüz belli değil ama 1000 litre üzeri bir dış filtre, 300 watt ısıtıcı, gerekirse iç filtreler olacak.

Akvaryum Bakımı: Haftalık dip çekimi ve su değişimi, ayda bir dış filtre temizliği.

Kullanılan Yemler: Burada bulabildiğimi yiyeceğim gibi görünüyor. Big%20smile Sera, Tetra, NLS yemleri. Ayrıca yine bol miktarda canlı, donmuş, kurutulmuş yemler, haşlanmış sebzeler vs.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Tercihen az miktarda kaya tuzu

 
  Geldiğim günlerden bu yana şehirdeki akvaryumcuları geziyorum elbette. Sayıları fazla değil zaten. Sonunda gerçekten işini seven, tüccar değil hobici olan birini buldum. 35 Yıldır bu işi hobi olarak yapan, son 9 yıldır da dükkanını açmış çok değerli biri. Balık peşinde gezmediği yer kalmamış. Türkiye'den, Rusya'dan defalarca balık getirmiş. Eminönü'ndeki Fatih'teki akvaryumcuları benim kadar iyi biliyor olması beni çok şaşırttı. Tebessüm  Benimde balıklar hakkındaki bilgilerim onu çok şaşırttı. Big%20smile  Hemen ilk günün sonunda dost olduk. O günden sonrada akşamları sürekli uğradım yanına. Kimi günler 3 saat süren sohbetlerimiz oldu. Böyle gurbette olup da aynı düşünce yapısına, ortak bir hobi anlayışına sahip insanlarla fikir alışverişinde bulunabilmek inanın çok büyük keyif veriyor. Tebessüm

Gelelim akvaryuma... Önce tankımı kendim yapma fikrim vardı. Fakat düşündüm ki hem bu yeni ortamda malzeme temin etmem çok zor olacak, hem de tüm gün çalıştığım için yeterli vakit ayıramayacağım. Bu nedenle akvaryumcu dostumun çok yakın bir arkadaşı, yine yaşımdan fazla akvaristlik tecrübesi olan bir abimle anlaşma sağladım. Bana piyasa fiyatlarının çok altına, malzeme fiyatına akvaryum yapmayı kabul etti.

142*42*60 bir tank siparişi verdim. Aslında aklımda 140*50*60 vardı, fakat akvaryumu yapacak dayımın elinde siparis verilip alınmayan bir kapak vardı, ölçüleri ilk yazdığım tanka uygundu. O da bana ölçüleri bu şekilde yaparsak kapak ve aydınlatma için para almayacağını belirtti. Bu güzelliğin üstüne bende kabul ettim. Tebessüm

Bir hafta sonra akvaryum anlaştığım şekilde dolabı ve kapağıyla elime ulaştı. Tank 10 mm camdan, işçilik mükemmel değil, ama güzel. Dolabı salona yerleştirdim. Akvaryumu banyoda doldurup test ettim. Bir problem yok. Yine birkaç gün daha orada kalacak. Ardından inşallah onu da salona taşıyıp kuruluma başlayacağım...

 

Serüven yeniden başlıyor dostlar!  Tey%20Tey

Gelin neler olacak hepbirlikte görelim...


Bu kadar yazının üstüne fotoğraf diyeceksiniz, haklısınız da, ama ne koyabilirim ki? Big%20smile

Buyrun size son malawi tankımdan bir fotoğraf. Hatırlayanlar çıkacaktır eminim. Tebessüm

 
 
 
 
 
Bu da yeni kurulumdan ilk fotoğraf  Big%20smile
 
 
 
 
 
Herkese sonsuz saygılar, sevgiler...
 
ahbeabi2009-02-15 20:57:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The GodfatherÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2009
Mesaj: 473
The GodfatherÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2009 21:07
Tebrik ederim akvaryumunuz çok hoş gözüküyor, ancak biotop demek ne kadar doğru olur o tartışılır.
 
Saygılarımla...
The Godfather2009-02-15 21:07:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2009 21:25
Big%20smile
 
Çok yanlış olur Avni Bey.
Yalnız biyotop olan o değil, o İstanbul'da kaldı. Biyotop boş sehpanın üzerine yerleşecek yeni tank.  Göz%20Kirpma
 
 Saygılar...
 
ahbeabi2009-02-15 21:27:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The GodfatherÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2009
Mesaj: 473
The GodfatherÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2009 22:55

İnşallah güzel bir biotop kurarmanız dileğiyle.Başarılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2009 10:41

Kuruluma emin adımlarla devam...


Akvaryumun yükünün tüm sehpaya eşit oranda baskı yapması amacıyla iki cm.lik beyaz strafordan sehpa yüzeyi genişliğinde parça kestim. Akvaryumu yerleştirirken sorun yaşamamak için bu straforu dört köşesinden sehpaya az miktarda silikon kullanarak yapıştırdım.


Bu arada sehpanın konumunu da salonun düzenine göre değiştirdim. Böylece hem oturma grubuna iyi bir açı verdi, hemde sokak kapısından eve girdiğim anda akvaryumu uzaktan görebileceğim. Göz%20Kirpma
 

Ve ilk testleri başarıyla tamamlayan tankımız salona teşrif ettiler. Big%20smile


Akvaryumda yoğun kaya yükü planladığım için taban camını koruma altına almam gerekiyordu. Bunun için akvaryumun altını straforla desteklemiştim. Aynı şekilde içeride de strafor kullandım.

Yalnız balıklar ilerde kumu kazdıklarında beyaz straforu görmek hoş olmaz elbette. Bunun için straforu siyah cam filmiyle kapladım. Filmin birleşim yerlerini minimum düzeyde tutmak ve kat yerlerini görmemek için şöyle bir yöntem izledim, merak edenler olabilir diye yazıyorum.

Straforun boyutlarından 15-20 cm dışarıya taşan tek bir film parçasını, her yönden taşacak şekilde hizaladım ve kestim. Bu kestiğim filmi straforun üstte kalacak yüzüne dikkatlice boşluk bırakmadan yapıştırdım. Etraftan taşan kısımları kıvırarak straforun alt yüzüne yapıştırdım. Ardından straforun yüzey genişliğinden biraz daha küçük bir parça ölçüp kestim. Bunuda straforun alt yüzüne yapıştırdım. Böylece iki parça film kullanarak straforun tamamını kaplamış oldum. Alt yüzeyin kenara yakın kısımlarında 5'er cm.lik alanda filmler üstüste gelerek birbirlerine sıkıca tutundular. Böylece içeriye hiçbir yerden su giremeyecek şekilde yalıtım sağladım. Her ihtimale karşı (su altında kalınca filmin yapışkanı atabilir ihtimaliyle) alttaki filmin kenarları boyunca ince bir kat silikon çektim, elimle yaydım. Böylece filmin yapışkan kısmı suyla hiç temas etmeyecek. Bu hem yapışkanın atma ihtimalini, hemde bu yapışkanın suya zararlı salınım yapma ihtimalini ortadan kaldıracak. Ayrıca straforun içinde sıkışıp kalan hava tamamen muhafaza edildiğinden ağır kayaları akvaryumun taşıması yönünden daha da avantaj sağlayacak.


 
 
 
 
Bu yöntemin aklıma gelen avantajları;

* Kayaların taban camına zarar vermesi, çizmesi, çatlatması söz konusu değil.
* Kayaların yükünün bir kısmını taşıyacağı için taban camına ve sehpaya binen yük ciddi oranda azalacak.
* Taban seviyesini yükselteceği için görünüm daha göz doldurur hale gelecek.


Dezavantajları;

* Akvaryum doldurulduktan sonra bol miktarda kaya yerinden kaldırılırsa strafor havalanacak ve ciddi tehlikeler yaratabilecektir. Bunu biraz olsun önlemek için çok büyük iki parça strafor kullandım sadece (straforun boyu bir metre olduğu için mecburen iki), ilerde unutursam ve kayaların bır kısmını çıkarırsam diğer taraftaki kayalar straforu biraz olsun aşağıda tutacaktır. Bu sırada önlem alırım.
 
* Akvaryum hacminden çalar. Benim durumumda 11 litrelik yer tutacak. Fakat aslında akvaryumun taban alanı çevresindeki siyah şerit nedeniyle bu seviyeyi zaten kumla dolduracaktım. Şimdi 6-7 cm yerine 4-5 cm kalınlığında kum kullanmam yetecek. Yani aslında hacmi daraltmayacak diyebilirim.
 
* Yoğun kaya yükü olmayan boş alanlarda strafor kullanmak sorun yaratır. Kum ağırlığı straforu aşağıda tutamaz. Eğer her bölgede ağır kayalar kullanmayacaksanız sadece kayalık bölgeleri bu şekilde destekleyin.
 
* Ağır kayalar ve kum straforun heryerine büyük baskı uygulayacağından altta hareketsiz su bulunmayacak ve pislik birikmesi yada inaerobik bakteri yerleşimi olmaz diye tahmin ediyorum. Değişik uygulamalarda bu durum değerlendirilmelidir.
 
 
Artık sıra yavaş yavaş akvaryumun dekoruna geliyor...
 
Umarım güzel bir sonuç çıkacak.
ahbeabi2009-02-19 11:22:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaansengezenÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2006
İl: Samsun
Mesaj: 197
kaansengezenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 23:38
İnşallah istediğiniz sonuçlara kısa zamanda ulaşırsınız.  Bu arada küçük bir sorum olacak Bakü'de bulunan balıklar arasında Türkiye'de olmayan dikkatinizi çeken bişey oldumu yoksa herşey orda da aynımı bu soruma fiyatlarda dahil tabi?Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 00:27
Aykut Bey devamını 4 gözle bekliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:11
Allah utandırmasın.
 
Devamını dört gözle bekliyoruz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:14

Teşekkürler arkadaşlar. Tebessüm

Kaan Bey, burada genelde tamamen aynı türler var, ama tabii çok daha az miktarlarda. Orda bazen bulunan nadir türlerse henüz karşıma çıkmadılar. Burda olup İstanbul'da gözüme çarpmamış olan sadece bazı elongatus varyeteleri var. Mpanga kadar olmasa da kuyruğu sarı olan varyeteler görüyorum, daha çok yellow tail ve taiwan varyeteleri gibi. Bu türlerden birinin güvenilir yavrularından bulabilirsem almayı düşünüyorum. Bunun dışında tankta Auratus ve vazgeçemediğim Lombardoi olmasını planlıyorum. Başka seçeneklerim olursa değerlendiririm.
Fiyatlar burada aslında rakam olarak İstanbul piyasasıyla aynı gibi. Fakat para birimleri Azn, TL'den iki kat değerli olduğu için burda herşey Türkiye'ye göre iki kat pahalı oluyor! Bazı malzemelerimi buraya gelirken yanımda getirdiğim için çok şanslıyım yani. Bir sonraki gidişimde kabarık bir alışveriş listem olacak diye tahmin ediyorum. Tebessüm

 
Şimdi dönelim kuruluma...

Burda işim gereği çevre illeri gezmem gerekiyor. Bu seyahatler sırasında da dağları, dereleri aşıyorum. Tabii bu sırada gözüm hep etrafta, güzel şekilli kayalarda. Big%20smile

Sonunda baya bir kaya topladım. Bazı çok ağır kayaların, hem seviyesini dahada yükseltmek, hem ağırlıklarını ekstradan biraz azaltmak, hemde istediğim şekilde sağlamca durabilmeleri için bir uygulama daha yaptım. Bunu da fotoğraflarla anlatayım. Belki birinin işine yarar.

 
Kayayı straforun üstüne koyup yere basan taban çevresi boyunca havyayla işaretledim.
 
 
 
Bu parçayı aşağı doğru genişleyecek şekilde yine havyayla kesip çıkardım.
 
 
 
Straforun, kayayı üzerine bindireceğim üst yüzeyine kaya şekline göre şekil verdim. Böylece kaya sağlam şekilde strafora oturdu. Ardından silikonla kayayı strafora yapıştırdım.
 
 
 
 
İki farklı kayada daha uygulamalar.
 
 
 
Bununla birlikte bu ağır kayaların akvaryuma yükü iyiden iyiye azalmış oldu. Yükseklikleri arttı, ve durmasını istediğim şekilde rahatça duruyorlar.
Altlarındaki strafor parçalar tamamen kum altında kalacaklarından görsel bir kirlilik yaratmayacak. Ayrıca bunlar arka bölgede bulunacak ve etrafında bol miktarda başka kayalar olacak, balıklarda bunların dibini kazamayacaklar. Kazsalarda benim görüş alanımda olmayacak.
 
 
Tüm bunlardan sonra eskiz çalışma olarak da salondaki yemek masasının üstünde akvaryumun taban alanı kadar bir bölge işaretledim.
Başlangıç olarak böyle bir dizayn oluşturdum. Bu görüntünün birebir aynısını akvaryuma nakletmem mümkün.
 
 
 
 
Şimdi karşısına geçip baktığımda gözüme batan, içime sinmeyen bölgeler var. Himmm
Yorumlarınızı bekliyorum...
 
ahbeabi2009-02-21 18:17:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FahrettinÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 799
FahrettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:23
Aykut bey bence dekorunuz çok güzel olmuş. Başarılı bir biyotop olacağı şimdiden belli olmuş.Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 884
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:27
Tankın içinde olmadığı halde bile çok güzel gözüküyor.Ancak biraz kayaları azaltırsanız daha güzel gözükür sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratcan13Çevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 108
muratcan13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:42
Eminim çok hoş şeylerle karşılaşcaz devamını inanın çok merak ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senteusÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2009
İl: Afyon
Mesaj: 156
senteusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:47
öncelikle emeginize saglık akvaryumunuza özen gösterdiginiz ortada,zevkler tartışılmaz ama çok açık renkli ve yapı olarak birbirinden çok farklı kayaları çıkarsanız ve taşları istif şeklinde koymak yerine daha dogal yerleştirseniz birazda kaya sayısını düşürebilirsiniz (maşallah azerbeycanda ne kadar kaya varsa toplamışsınız ) sonuç olarak güzel bir akvaryum olacagı kesin,fotograflarla devamını bekliyoruz.. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3427
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 18:51
Bence arka planda büyük birkaç kaya kullanmalıydınız.Tam biyotop olması için böyle olması lazım.Malawi Gölü'nün kayalık alanlarında arka planda dev kayalar varken üstlerinde irili ufaklı kayalar olur.Ama yine de güzel birşeyler çıkacağa benziyor.Kaya altlarına strafor yapıştırmak çok akıllıca olmuş.Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir