Masrafsız soğutma Sistemi


LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 18:20
Merhaba arkadaşlar, bakıyorum bazen insanlar kapaklara monteler yapıyorlar ve bu bilgisayar fanlarını malesef web siteleri 40 TL gibi fiyatlara satıyorlar. Bunlara hiç gerek olmadığını düşünüyorum. ki bu sektördeyim bu fiyatlar ciddi şekilde fazla heleki soğutma için çok fazla.

Benim ufak akvaryumum için bugün vantilatör ile soğutcaktım kullanmadığım everest marka usb vantilatörümü buldum ufak. Şu anda denedim bakalım ne kadar etki yapıcak. Göründüğü gibi olduğuna bakmayın asıl üretilme amacı insanları serinletmek olan bu alet ufak görünmesine rağmen çok ciddi bir rüzgar esiyor.

Fiyatı 15-25 TL değerlerinde. Akvaryumu bilgisayarına yakın olan kişiler için ideal pcden çalıştırıyorum şu anda deniyorum.

15cm Everest EFN-482 Full Metal Usb VANTİLATÖR

Tabi benim denediğim akvaryum yerli üretim olduğu için kapak sistemi plastik ve çok yüksek değil. bu aleti resimde gördüğünüz gibi ayakta durması için ayakları var oralardan vantuzlıyanlar olabilir kapağı içten geniş olanlar. veya bir ayakla tutturabilirler oto yemleme tutturma araçları gibi şeylerle.


Şu anda deniyorum fakat tahminimce bu kadar güçlü üfleyen bir fan 200-400 litre gibi bir akvaryumu 2 tanesi çok rahat soğutacaktır. Usbden çalışıyor herhangi  bir duy gibi şeylerle uğraşmanızada gerek yok. USB uzatıcı kablo kullanarakda bilgisayarınız uzakta bile olsa kullanma şansınız var :)


Resimler ;


Ben yerleştirmeyi pek önemsemedim çünkü soğutunca kapatıcam günde 2-3 saat çalıştırsam yeterli. Sadece işim gereği bilgisayar başında olduğum için öyle açıyorum... Bir vantilatör kadar ses yapıyor iç filtreden daha sessiz.


evet arkadaşlar 20 dakika geçti ve 33-32 dereceden 30 dereceye düştü şu anda




 leqendary2014-08-26 19:12:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 19:33
Akvaryum bilgisayara yakın olmamalı hatta akvaryum bulunan odanın içinde bilgisayar dahi olmamalı. Diyelim var ve kullanacağız bu tip fan yerine kasa fanlarından birkaç aded buhar kapağına hem içeri hem dışarı üfleyecek şekilde bağlayarak basit bir fan kontrolcü ile devir ayarlamasıda yapabiliriz. Yada sabit devirde dönmesini istersek doğrudan 12 v çıkışı alarak kullanabiliriz, fan kontrolcü kullanmadan direnç ile devir hızlarını düşürmekte mümkün tabiki. Ama en güzel yöntem ayarlı adaptör ile fanları harici bağlamaktır hem bu şekilde bilgisayarınızı riske atmamış olursunuz. O fanların buhardan dolayı kısa devre yapmayacağının garantisi yok eğer sisteminiz bilinçsizce alınmış bir sistem ve bazı güvenlik önlemlerinden yoksunsa gümmmmmmmm...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 00:34
Ben normal şartlardada ofis masamda akvaryum. Tabiki bu duruma özel birşey yapmadım. Hemen yakınında değil zaten. Masa L ofis masası. Bir ucunda akvaryum. USB kablosuda baya uzun. Dediğiniz sistemleri bilgisayara bağlamak esas tehlikedir yanlış biliyorsunuz. Bir yerde açık bulunursa ve oraya su sıçrarsa bu bilgisayarınıza kısa devre yaptırır. Prize düşünüyorsanız malesef prizlerimin hepsi dolu bir tane bilgisayar yok :)

Ayrıca kapağa fan takmakla uğraşmamak için ve extra priz harcamamak için böyle birşey yaptım. Yani bu sistemi kullanmadan öncede bilgisayar ile akvaryum aynı masadaydı.

Ayrıca bahsettiğiniz fanlar aslen soğutucu için kullanılır insan için üretilmemiştir bu fanlar. Asıl kullanım amacı bilgisayar fan soğutma olarakda kullanılır dışardan destekle. Buhara dayanıksız olamaz. Fazla ayrıntılı düşünüyorsunuz. O kadar ayrıntı lı düşünürsek kapağa atılan fanların aslında üflemeden başka bir faydası olmadığınıda biliyorsunuzdur.
leqendary2014-08-27 00:39:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 06:10
Doğru biliyorum yapılabilecek bu tür amatör sistemlere bir örnek verdim ve tehlikesinden bahsettim verdiğim örnekte en risksiz olanı adabtör ile harici bağlamaktır , burada kullanılacak olan fan ister usb ile beslensin isterse powersuply 12 v çıkışıyla beslensin tehlike değişmez, söz konusu elektrikli aletler olunca birde işin içinde akvaryum olunca en ince detaya kadar düşünür %1 bile oluşabilecek bir tehlikeyi göz ardı etmem. Elektronik okudum birazda bu yüzden pimpirikliyim hiç problem olmaz diyeceğiniz bir şey bir anda problem teşkil edebilir hayati bir tehlikeniz olmasa bile bilgisayarınızda problem yaşayabilirsiniz ..Bu arada standard pc fanlarından bahsettim bu fanlar nemli ortamlarda kullanılmak için üretilmemiştir,ayrıca kapağa takılan fanlar ile su ısısını düşürmek gayet mümkündür.
Bir diğer konuda usb ile kullanılan bu tip cihazlar nemden etkilensin veya etkilenmesin bilgisayar için her zaman risk teşkil eder.



RedMap872014-08-27 07:03:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 15:27
Evet haklısınız. %1 risk bile zaten hep vardır. Yaptığımız bütün akvaryum sistemlerinde risk kesin vardır. Ama bu kadar riskli birşey değil. Kapağa monte etme şansım zaten yok plastik kapaklı akvaryumların altını biliyorsunuzdur 2 florasana bile yer yok malesef :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 16:20
Usb adaptörleri var. Prize takılabiliyor. Ben 20 tl'ye bir fan aldım aynı üründen.
Bilgisayara takınca biraz daha yavaş çalışıyor elbette. Prize takıyorum akvaryum sıcaklığını sabit tutuyor. Su kaybını arttırıyor ama katlanılır bir durum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 23:34
Aynen Mert kardeşim benim bahsetmek istediğim risksiz yöntemde bu şekilde, ama kendisi anlamak istemedi yada yanlış anladı beni yanlış bilgi vermekle suçladı=) usb üzerinden bu tip cihazların kullanımı zaten doğru değil birde böyle akvaryumda kullanıldığını görünce uyarmak istedim sadece. Adabtör ile kullanımı en doğrusu prizde yer yoksa yan slotları kaplamayan çiftli mini çoklayıcılar mevcut bu problemide bu şekilde çözebilirsiniz. Zaten risk hep vardır diyerek risk yaratacak bir şeyi bile bile yapmakta profesyonellik değildir anlayışınız için saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2014 00:36
Ben dediğinizi anladım ama siz ayrıntılı bakıyorsunuz olaya. Bilgisayara bir zararı yok yanlış biliyorsunuz hala iddia ediyorum. Ha kastınız bilgisayardan fazla elektrik tüketimi yapıyor diye tehlikeli diyorsanız bilgisayarı düşünüp o konuda ozaman haklısınız. Fakat benim bilgisayarlarım anlık olarak bütün usbleri fazlasıyla kullanılmakta bir vantilatör daha koymuşum çok farketmez :).

@Nefer
Haklısınız ben sizin mesajlarınızı anlıyorumda prizde yer yok :) Prizim 8li hala yetmiyor malesef saysam kabloları şaşarsınız.  ki obile yetmiyo dönüşümlü kullanıyorum yazın vantilatör kullanıp( ev vantilatörü ) kışın ısıtıcı kullanıyorum. Hava motorunu açtığımda masa lambamı kaldırıyorum gibi :P

Elektrik konusunda birşey diyemiyeceğim. Adaptörle bundan daha hızlı çalışcaksa iyi. Ama şu anda da çok hızlı çalışıyor bendeki biraz önce baktım 1.5 saat de 28 derece düşmüş :) arada takıyorum işte.


Dediğinizi şöyle denedim oldu :) USB adaptör yok ama şöyle birşey var Sony telefonumun sarj aleti usb kablodan adaptör takılıyo işte istediğiniz zaman çıkartıp pc takıyorsunuz istediğiniz zaman elektriğe. Pc kablosunu çıkarttım telefonun, adaptörden. Fanınkini takiyim dedim çalıştı. hız olarak gözle görülen pek fark yok ama sanırım arttı. Binevi usb adaptör dediğinizde bu oluyor sanırım :)
leqendary2014-08-28 00:38:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alixÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 243
alixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2014 00:46
Koray beyin göndermiş olduğu link i açıp bakmammışsınız heralde. Ben kısacası özetliyeyim.
O linkte usb veri yolundan kahve ısıtıcı, fanlar v.s. şeyler takılır ise Anakart ın üzerindeki güney köprüsü yanmaktadır ve resimde gösteriyor ve bu durumuda fanın çok fazla amper çekmesinden değil. Takıp çıkarma esnasında 5 amper akım oluşuyor anlık o yakıyor diyor. Usbler en fazla 0,5 amper elektrik verirler anlık 5 amper çekinde yanıyor.
Çizgi elektronik türkiyenin en büyük yetkili servisidir Asus distbiritörü vede yetkili servisinin.
çizginin yanında Hp, Toshiba, Dell in teknik servisleri çerez gibi kalırlar.

Koray bey bilimsel bir veri sunmuş geririsi size kalmış Araya girmek istemezdim ama bilimsel veriler olunca devreye girmemek olmuyor.
iyi geceler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2014 17:01
Hmm ben linki şimdi gördüm. Anlatmak istediğini şimdi anladım. Söylediğim gibi donanım hakkında yeteri kadar bilgim var. Elektrik konusunda yok. Ben yazılım geliştiricisiyim. Kastınız sistem değil bilgisayarda kullanmaksa tamam sorunu çözdüm. Sony adaptörü usb elektriğe çeviriyo onu kullanıyorum :) pc takmıyorum.

Ben ilk başta o fan kullanmayın anladım. Sonradan tekrar okuyunca farkettim dediğinizi. Link şimdi baktım :)

Bilgisayara zararı yok ama dediğiniz gibi elektrikle ilgili birşeyse kastınız işte o konuda bilgim yok bunu yukardada söyledim. Zaten laptopların sarj aletlerinden tutun pc elektrik tüketimine kadar zorladığınızda sarj aletinide zorluyor akım yüzünden. O yüzden hiç sevmiyorum bu laptopları. Ama malesef masa üstüde işimizi görmüyo :) Söylediğim gibi artık prizden kullanıyorum.

http://www.mobilcadde.com/fotograflar/morj/sony-ericsson-micro-usb-ev-sarj-aleti-60771111287597.jpg

işte bunla çözdüm olayı :) buna takıyorum
leqendary2014-08-28 17:03:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir