Mayalı sistemle CO2 üretmek


real_agabeyÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2011
İl: Içel
Mesaj: 36
real_agabeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 00:52
Benim ölçüler 15 gündür sorunsuz çalışmakta.
1 Su bardağı şeker
1 adet Bimde satılan yaş maya
600+100ml su.

600ml su ile şeker iyice karıştırılır.
100ml su ile yaşmaya eritilir.
En son hepsi 2.5lt lik şişede karıştırılır.
Oda sıcaklığına bağlı olarak 15-20dk içerisinde gaz çıkışı başlar.

Bide akşam kapatılmadığından dolayı pet şişe bi yoğurt kabının içerisine konup akşamları yoğurt kabına buz konularak fermantasyon yavaşlatılır.Biraz uğraştırıcı ama kesin çözüm.


real_agabey2011-02-27 13:22:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pierrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2144
pierrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 01:03
Içine biraz sıvı gübre 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1,tatlı kaşığı süt eklerseniz ömrü daha bile uzun olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ULUĞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2008
İl: Izmir
Mesaj: 2234
Volkan ULUĞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 12:43
Dün mayalı sistem yaptım fakat biktilerimde fotosentez göremiyorum. Kabarcığı saniyede nekadara ayarlamalı, sistem günün her vakti faal mı olacak ve ışık sürekli açıkmı kalmalı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safakgunayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 182
safakgunayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2011 23:27
250Lt Akvaryumuma mayalı co2 sistemi yapsam gunduzleri ısık acık ve co2 sistemi devrede olacak ama geceleri ısık olmadıgında fotosentez duracak ve sudaki oksijen bitecektir birde co2 surekli olarak ekleneceginden balıkların pek uzun omurlu olmayacakalrını dusunuyorum acaba sistemi yapsam dunduzleri akvayumuma takıp geceleri cıkarmalıyım cıkarırsam gece boyu cıkan gaza yazık olmazmı:)?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2011 23:18
Onur Bey elinize emeğinize sağlık, 3 akvaryumuma da kurdum bu sistemi. Co2 çıkışında herhangi bir sorun yaşamıyorum ancak co2 nin çıkış noktalarında pamuksu beyaz maddeler oluşmaya başladı. Bu sorunu yaşamış başka arkadaşlar var mı? Bunlar ölü bakteri kolonisi olabilir mi? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cnk52Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1146
cnk52Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 00:31
Gerçekten çok güzel bir anlatım. Elinize sağlık. Bende tereddüt ederek de olsa kuracağım bunu.
28 sayfa yazı vardı ve okuduğum bilgiler pek tatmin etmedi desem yeridir sanırım o yüzden sorma gereği duydum.
1- Şişe akvaryumun alt kısmında durmasında bir sakınca var mı?
2- Oksijen sağlaması açısından dış filtremin şelale aparatını kullanıyorum. Hortumu küçük yuvarlak havataşına bağlasam ve bunu da Co2'nin dağılması açısından şelalenin aktığı hortumun altına sarkıtsam herhangi bir dezavantajı olur mu?


Ayrıca aklıma yeni geldi. Şişeyi hazırladıktan sonra hiçbir aparata ihtiyaç kalmadan(hava hortumunun ucuna havataşını bağladıktan sonra) kendiliğinden co2 çıkışı gerçekleşecek mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 18:48
1- Şişenin akvaryumdan aşağı durması şişenin içine su kaçma olasılığını artırır ve tahminimce basınç farkından dolayı daha verimsiz gaz çıkışı olur.
2- Dezavantajı olmaz ama avantajı da olmaz. En iyi sistem; eğer yapabilirseniz super vortex sistemdir.
http://www.akvaryum.com/Forum/vortex_co2_reaktor_denemesi_k170727.asp?PN=1

Evet hiçbir aparata gerek yok. Tarife göre şişeyi hazırlayın ve hava taşına bağlayın bende 2-3 saat sonra başlıyor co2 çıkışı...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2012 10:53
Emeğe saygı. Bugün bende co2 tüpe geçiş yapıcam.Umarım daha çok faydasını görürüm.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanblkcıÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2012
İl: Aydin
Mesaj: 76
kadirhanblkcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2012 17:07
2 defa mini şilerde denedmi olumuyor cıkış yok bunun videolu anlatımı yok mu yaa

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackredÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Adana
Mesaj: 13
blackredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 00:25
          Merhabalar,öncelikle mayalı sistem ile ilgili hepimizi bilgilendiren arkadaşlara teşekkür ederim.Bu konuyla ilgili hemen her sayfayı okudum sayılır,bu başlık dışında başlıkların da çoğunu..Yalnız okuduğum kadarıyla atladığımız bir yer var ve yanlış bildiğimiz diyeyim,şöyleki ;

          Karbondioksit (CO2) daha çok bir oksijenli (O2) solunum ürünüdür,fermantasyonda (oksijensiz solunum) oksijenli solunumun 3 te 1 i kadar karbondioksit üretilir ve fermantasyon sonucunda alkol,laktik asit vb. maddeler oluşur.Dolayısıyla hemen bütün canlılarda kullanılan glukoz (şeker) veya diğer enerji veren maddeler bu iki yolla enerji elde etmek için kullanılır.Açıklayıcı olması bakımından birkaç basit denklemle bunu anlatayım;

                                         oksijenli solunum

                 1 Glukoz (şeker) + 1 oksijen ----> 6 karbondioksit  + 6 su +enerji
               
                            oksijensiz solunum (fermantasyon)

                1 Glukoz (şeker) ---------------------> 2  Etil alkol + 2 Karbondioksit +enerji

    Yani oksijenli solunumla zehirli atıklar (etil alkol) oluşturmadan 3 katı karbondioksit üretilebilir.


          Bizim mayalı sistemde kullandığımız bakteriler de bu iki yolu kullanabilen bir canlıdır.Maya bakterileri diğer gelişmiş canlılar gibi enerji elde etmek için ilk başta ortamdaki oksijeni kullanır,ortamdaki oksijen bitince de oksijensiz solunuma (fermantasyon) dönmek zorunda kalırlar.Fakat oksijensiz solunum ürünleri (etil alkol gibi..) maya bakterileri için toksik bir ortam oluşmasına neden olur ve en sonunda artan etil alkol oranı maya bakterilerinin ölümüne sebep olur.Benzer durum insanlarda da vardır,yoğun enerji harcama sonunda kaslarımızda biriken laktik asitin yorulmamıza neden olması gibi...

           Forumda okuduğum kadarıyla çok az hobici arkadaşımız mayalı sistemi uzun süreler kullanabilmekte.(uzun süreden kastım şudur;bir hobici arkadaşımızın piknik tüpünde kurduğu sistemi el yapımı vortexi ile saniyede 1 kabarcık vererek 3 ay kullanabildiğini  okumuştum,sanırım bundan daha uzun kullanan yok yada ben göremedim.) 

           Çoğu hobicinin mayalı sistemden en çok şikayet ettiği şey çok kısa sürede gaz çıkışının bitmesi.Yapılan mayalı sistemlerin  gaz kaçırması vb durumlar dışında ,erken yada bir kaç gün veya haftada sonlanmasının en büyük sebebi yukarda da söylediğim gibi oluşan etil alkolden dolayıdır diye düşünüyorum ve sanırım yanılmıyorum.Mayalı sistemi boşaltırken duyduğunuz kötü kokunun (başka bir tabirle sarhoş kusmuğu kokusu ) kaynağı karbondioksit,alkol ve diğer atıklarının sonucudur zaten.

            Peki herşeyi olması gerektiği gibi yapmak neden yetmiyor? Kullanılan şeker miktarı (ortalama 2 litre için 3 su bardağı şeker ) bir insan için bile günlerce yetebilecek kadar enerji kaynağı olabilirken,kullandığımız bir kaç gram maya bakterisine 1 ay bile yetmeyebilmekte.

             Bunun tek açıklaması kullandığımız sudaki çözünmüş oksijen miktarı ile alakalı diye düşünüyorum; sudaki oksijen miktarı diyorum çünkü şişenin üzerinde bıraktığımız boşluktaki oksijeni biz zaten karbondioksit tahliye borusuyla akvaryuma verip bitiriyoruz ve maya bakterilerine kala kala 2 litre sudaki erimiş oksijen kalıyor. Yukardaki denklemlerden de görüleceği gibi oksijenli solunumda 1 molekül glukoz için bir molekül oksijen gereklidir.Sudaki oksijen seviyesi ile kullandığımız şeker oranı ne yazıkki 1 e 1 değil,suda çözünmüş oksijen miktarına oranla şeker oranı çok çok fazla.Maya bakterileri de ilk önce suda bulunan oksijeni kullanıp karbondioksit ürettikten sonra kalan şekerleri suda oksijen kalmadığı için fermente edip oksijensiz solunumla etil alkol üretmeye başlamaktalar.En başta ürettikleri karbondioksitte bize en fazla 1 hafta - 3 hafta arası (şişede bulunan boş alanda sıkışabildiği kadar) yetmekte.Bu süreleri farklı vermemin sebebi karbondioksiti akvaryumunuzda kulanma metodunuza göre değişkenlik gösterdiği içindir.Hava taşı kullanan biri kısa sürede biriken karbondioksitini tüketirken ,vortex kullananlar daha uzun süreler elde ettikleri karbondioksiti daha da elverişli biçimde kullanabilmektedirler.
           Bu tamamen elde edilen karbondioksitin akvaryumunuzdaki kullanım şekliyle alakalıdır,aynı miktar şekeri 2 litre su ile (aynı oksijen seviyesine sahip) kullandığımız sürece elde ettiğimiz karbondioksit miktarı değişmez.Kullanılan maya miktarı sadece elde ettiğimiz karbondioksitin daha kısa sürede oluşmasına neden olabilir,yani 3 kaşık maya ile 10 kaşık mayanın 3 bardak şekerden oluşturacağı karbondioksit oranı aynıdır.Tersinde 1 kaşık maya kullanılması karbondioksitin daha geç çıkmasına neden olur fakat yinede miktarı değişmez.Zamanla sayısı artan maya bakterileri ortamda bulabildikleri oksijenle idare edip oksijen bitince etil alkol üretmeye ve daha az karbondioksit çıkarıp enerji elde etmeye çalışırlar,kafat ömürleri ortamda oluşan etil alkol nedeniyle kısa sürer,dolayısıyla kullandığımız şekerin hemen çoğu maya bakterileri tarafından kullanılamadan şişede kalır,şişeye maya ekleseniz bile önceki bakteriler tarafından oluşmuş olan etil alkol nedeniyle onlarda kısa süre içinde ölürler.
              
              Bütün bunların sonucunda aynı miktar malzeme ile mayalı sistemden daha uzun süre faydalanabilmek için yapılması gerekenin kullandığımız sudaki oksijen miktarını artırmak olduğu sonucuna varılıyor.Peki bunu yapabilir miyiz? ya da nasıl yaparız? Benim düşündüğüm bir kaç yöntem var ama hepsi teoride,Şöyleki;

     1- Kullandığımız su miktarını artırabiliriz,bu belkide en pratik yöntem.Aynı miktar şeker,maya ve diğer malzemeyi daha çok suda eritip daha büyük bir şişede sistemi kurmak.Böylece bakterilerin kullanabileceği daha çok oksijeni onlara verebiliriz.

     2-Kullandığımız maya ve şeker miktarını bölerek birden fazla şişede sistemi kurup karbondioksit çıkışlarını tek boruda toplamak.3 adet 2,5 litrelik şişenin herbirine 2 litre su ile 1 er bardak şeker ve 1 er çay kaşığı mayayı koyabiliriz.

     3-Yara dezenfeksiyonunda kullanılan Oksijenli su (H2O2  -hidrojen peroksit) kullanarak sistemi kurmadan önce  kullanacağımız sudaki oksijen oranı artırılabilir mi? pratikte denemedim ama denenebilecek bir yöntem diye düşünüyorum.Oksijenli suyun direkt kendisi maya bakterileri için toksik etkilidir, o yuzden sistemi kurmadan yani maya bakterilerini koymadan önce suda çözülüp oksijen elde edildikten sonra mayanın eklenmesi uygun olacaktır düşüncesindeyim.

      4- oksijen tabletleri kullanılabilir mi? sistemi yaptıktan sonra şişenin içine atılacak bir oksijen tableti  maya bakterilerine gerekli oksijeni verebilir düşüncesindeyim,tablet yarım yada çeyrek kullanılabilir belki,bu sayede maya bakterileri daha uzun süre oksijeni kullanıp karbondioksit üretebilir ve sistemimiz daha uzun süre verimli şekilde çalışır kanaatindeyim.

         Dediğim gibi bu söylediklerimin hiçbirini kendim uygulamadım,biyolog ya da kimyager değilim.Amacım mayalı sistemde elde edeceğimiz karbondioksiti daha uzun süre kullanabilmek,oluşacak olan alkolu daha geç zamanda oluşmasını sağlamaktır.

         Bu konularda uzman arkadaşlar vardır eminim,katkı yaparlarsa çok memnun olurum.


         

blackred2012-04-19 09:37:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 00:38
Volkan Bey; CO2 için atmosferik oksijen kullanılmıyor. Elde ettiğimiz CO2'deki oksijenin kaynağı şekerdeki oksijendir.

Olay çok karman çokman bir metabolizmaya dayanıyor ama kısaca girenleri ve ürünleri şöyle verebiliriz:

C6H12O6  ---> 2(CH3CH2OH)  + 2(CO2) + ENERJİ
Glikoz                   Etil alkol         

Burada glikoz çoklu şekerlerin(burada çay şekeri) yıkımı ile ortaya çıkan kanda ve balda bulunan temel şekerdir. Eğer girenler kısmı ile ürünleri karşılaştırırsanız iki tarafta da toplam 6 adet oksijen olduğunu görebilirsiniz.


Hidrojen peroksit eklerseniz ortama kullanılabilir oksijen değil öldürücü bir dezenfektan eklemiş olacağınızı hatırlatmak isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackredÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Adana
Mesaj: 13
blackredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 00:50
[QUOTE=onuruygun]Volkan Bey; CO2 için atmosferik oksijen kullanılmıyor. Elde ettiğimiz CO2'deki oksijenin kaynağı şekerdeki oksijendir.

Olay çok karman çokman bir metabolizmaya dayanıyor ama kısaca girenleri ve ürünleri şöyle verebiliriz:

C6H12O6  ---> 2(CH3CH2OH)  + 2(CO2) + ENERJİ
Glikoz                   Etil alkol         

Burada glikoz çoklu şekerlerin(burada çay şekeri) yıkımı ile ortaya çıkan kanda ve balda bulunan temel şekerdir. Eğer girenler kısmı ile ürünleri karşılaştırırsanız iki tarafta da toplam 6 adet oksijen olduğunu görebilirsiniz.


Hidrojen peroksit eklerseniz ortama kullanılabilir oksijen değil öldürücü bir dezenfektan eklemiş olacağınızı hatırlatmak isterim.
[/QUOTE]

Onur bey müdahil olduğunuz için teşekkür ederim.

Şunu anlayamadım glukozdaki oksijen derken neyi kastettiniz ? moleküldeki en sondaki -O6 yı mı? fakat o molekülün bir parçası zaten,serbest oksijen değilki? glukozdan enerji elde etmek için kendi içindeki oksijen atomunu ayıramazssınız ,ayırırsanız bambaşka bir molekül haline gelir ki oda glukoz olmaz zaten,oluşan molekülden de enerji elde edemezsiniz,hiçbir canlı bunu yapmaz.Ben bir doktorum enerji metabolizmasını enzimlerine kadar ezbere bilmesemde tepkimeye giren ve çıkan ürünleri biliyorum,kurduğunuz denklem bence yanlış.böyle bir tepkime hiç görmedim.

Hidrojen peroksit konusunda evet haklısınız direkt olarak kullanmak zaten maya bakterileri için toksik,fakat bu molekülden çok yüksek miktarlarda oksijen elde etmek mümkün,nasıl elde edilebilir sorusunun cevabını şuan için çok araştırmadım ama oksijen elde edildikten sonra kullanılabilirliğini tartışabiliriz diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 00:58
Mekanizma sadece basit bir kimyasal tepkime değil, işin içine başka tepkimeler de giriyor ve bu olay basamak basamak oluşuyor.

Zaten şekerden enerji elde edilirken de molekül parçalanıyor. Glikoz parçalanıp CO2 ve H2O atıkları çıkıyor.(basitçe, başka şeyleri katmıyorum) Glikoz molekülünün bu parçalarını birbirlerine bağlayarak glikoz molekülünü tek parça halinde tutan bağlar bu işlemlerde kopuyor ve bağların enerjisi kullanılıyor.

Burada da bir bakıma glikoz tam verimle yakılamıyor. Glikoz tamamen CO2'ye ayrılmıyor fakat glikozdan iki adet C ayrılmış oluyor ve buradaki enerji kullanılıyor. Ne olursa olsun oksijenli solunum kadar enerji çıkmayacağı kesin, o da ayrı tabii.

Yalnız burada oksijen sayısı giren çıkanda eşit olsa bile oksijen atomunun kaynağı doğrudan glikozdaki oksijen midir emin değilim. Arada başka olaylar olup başka bir yerden yine bu oksijen gelmiş olabilir. (Fotosentezde verilen oksijenin CO2'den değil H2O'dan gelmesi gibi ayrıntı bir durum olabilir)

Yine de ne olursa olsun glikozdaki ile aynı sayıda oksijen çıkıyor ve atmosferik oksijene gerek olmuyor. Yani oksijensiz ortamda da CO2 üretilebiliyor. Bu da sanırım bizim çıkış noktamıza az çok yeterli bir sonuçtur.


Valla oksijen kaynağını kimyasallarla sağlamak güzel bir fikir. Yalnız ufak hacme o kadar oksijeni zarar vermeden sağlamak ne kadar mümkün olur bilmem. Yine de teorik olarak CO2 çıkışını arttırabilir gibi geldi bana da.
onuruygun2012-04-19 01:02:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackredÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Adana
Mesaj: 13
blackredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 01:22
Evet ilk mesajınızda yazdığınız tepkime bir oksijensiz solunum tepkimesi olarak dogrudur,fakat mayalı sistemde kullandığımız canlıların şöyle bir özelliği var ortamda oksijen varsa (ki bu oksijen atmosferik değil bizim kullandığımız sistemde suda çözünmüş haldeki oksijen olabilir sadece)  ilk başta bunu kullanıyorlar,oksijen bitince de fermentasyon yoluna girip etil alkol üretiyorlar,size bununla ilgili bir yazı da ekleyeyim müsadenizle ;

''Oksijensiz solunum yapabilen canlıların bir kısmı, oksijen varlığında oksijeni de kullanabilme yeteneğine sahip. Böyle canlılara fakültatif (seçici) anaeroblar adı veriliyor. Saccharomyces cerevisiae de bu canlılara bir örnek. Oksijen varlığında şeker bazlı moleküllerden oksijenli solunum ile yararlanarak karbondioksit üretimi yapabilen mayalar, oksijensiz ortamda metabolik yollarını değiştiriyor ve oksijensiz solunum yapabiliyorlar. Oksijensiz solunumda enerji verimi azalıyor, ancak fermantasyon sonucunda ortaya çıkan alkol, ticari olarak önem taşıyor.'' Kaynak; tübitak

Yani maya hücrelerimizi oksijenle daha verimli hale getirmek mümkün.
blackred2012-04-19 01:25:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir