Mutlu Astronotlar Ve Japonlar İçin Bir Kaç Soru


sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 15:47
Herkese merhaba, yıllar önce bir akvaryum deneyimim olmuştu ama daha çok babam ilgileniyordu.
Ben daha çok, kedi, köpek, kuş besliyorum, çoğu kurtarma, engelli canlar.
Bir petshopta daracık yerde havasız, soğuk suda gördüğüm astronatlar yüzünden akvaryum kurmak istedim.
Letgo'da içinde yunus kolonisi olan 71*43*36 lık bir akvaryum buldum, dış filtresi de vardı, elimde kullanmadığım fotoğraf makinasıyla takas yaptım. (ancak balıkları almadım) Az miktar beyaz kumda bulunuyordu.
300 w'lık bir ısıtıcı, 400lt/h lik bir şelale filtre de aldım. Suya tuz ve düzenleyici ekleyip üç gün çalıştırdıktan sonra nihayet dün balıkları yerleştirdim. Dekor olarak sadece bir çömlek var.
Bir de yatak odamda 30*50'lik akvaryuma iki japon balığı aldım.
Petshoplara güvenmiyorum, doğru bilgilerden ziyade satışa odaklılar çünkü.
Hatta balıkları aldığım petshopa ölürlerse üzülürüm dedim pis pis sırıttı..



Gelelim sorularıma, mümkünse kısa kısa cevap yazarsanız sevinirim, malesef bütün formu gezip bilgileri toplama zamanım yok, şimdiden teşekkürler.


1- 71*43*36 lık akvaryum sanırım 100 litrelik ; 300w ısıtıcı olması sorun yaratır mı ?
2- ısıtıcı 26 derecede olmasına rağmen diğer köşedeki cam derece 29 gösteriyor, hangisi hatalıdır ?
3- 2 albino 2 siyah astronotu yerleştirdim. Ne kadar süre bu akvaryumda rahat ederler ?
4- Biraz büyüdüklerinden güvenilir insanlara sahiplendirebilir miyim ? (satmaktan bahsetmiyorum)
5- Tek çeşit toz yem verdi petshop chilid reklendirme yemi. Yeter dedi ama emin değilimi kaç çeşit yem vermek daha iyi olur?
6- Balıklar şu anda 4-6 cm kadarlar bu arada. Günlük 3 defa beslemem, sabah, akşam ve gece yeterli olur mu ?
7- Ne miktar yem vereceğimi deneme yanılmayla bulmaktan başka şansım var mı ?
8- Sizce mutlu olmaları için yapmam gereken başka ne olabilir ?
9- haftada bir dip çekimi yapıp %20 su eklemem yeterli olur mu ?
10- Aldığım kişi dış filtreyi temizlediğini söyledi, ben kontrol etmedim. Suyun bulanıklığından anlayabilir miyim dış filtrenin kirlendiğini ?
11- Dış filtreyi ne sıklıkta temizlemem gerekir.


30*50 - 30 litrelik akvarumda 2 japon mutlu olur mu ? biraz büyüdüklerinde sıkıntı yaşarlar mı ?

200lt/h lik bir şelale filtre hem temizlik hem de havalandırma için işimi görür mü ?

Bulundukları odanın ısısı 20 derecenin altına inmiyor, kombi açık sürekli kediler de olduğu için. Isıtıcıya ihtiyaç duyarlar mı yine de ve ne kadarlık bir ısıtıcı takılmalı, örneğin 100w lık takıldığında fazla gelebilir mi ?


Her iki akvaryuma da mavi led aldım, zaten akşam 19.00-24.00 arası odaların ışıkları açık, ama görünüş için ledleri de çalıştıracağım, rengi uygun mu ve balıklara zararı olur mu ? bir de ışığı nereye yerleştirirsek daha iyi olur, en tepeye, içe, arkaya, aşağıya ?


Amacım mutlu olmaları, ancak fazla bir maliyete girme şansım yok, ki şimdiden ısıtıcı, filtre vs.. epey bir masraf yapmak zorunda kaldım.

Kısa kısa bana yardımcı olacak birileri olursa çok sevinirim.

17 kedi, 1 kuş ve sokak hayvanlarından her bir soru için saatlerce forumlarda gezme zamanım kalmıyor, anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 16:21
Verdiğiniz akvaryum ölçüleri o tür(astronotus ocellatus) için uygun değil. Amacım mutlu olmaları dediğiniz için söylüyorum, akvaryumu yada tür seçimini değiştirin. Bunu yapmadan diğer sorularınızın bir anlamı yok.[EDIT]Ibrahim90,2017-10-18 16:23:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 17:12
Haklısınız, biliyorum, ama onları 10cm küplük yerden aldım kıyamadığımdan, bir süre en azından sahip bulasıya çok da eziyet çekmeden yaşamalarını sağlamayı umuyorum, temizlik, yem gibi şeyleri ihmal etmeden. Yer olarak ve maliyet olarak büyük bir akvaryum alma şansım yok, amacım hobi de değil çünkü yeterli zamanım yok. Tamamen geçici bir süreç balıklar için.
İyi yerlere verdiğimde o akvaryuma şimdilik küçükte yaşayan iki japonu koyacağım, niyetim bu.
yine de ilginize teşekkürler..

Bir de sırf merakımdan soruyorum, bu ve benzeri bir çok balık var pethoplarda, alan herkes gerçekten yeterli imkanı sağlıyor mu ? ülkemizde bu hobi, hayvanlara zarar vermeden yapılıyor diye rahat edebilir miyiz ? yoksa hala fanusta beslenen balıkların ölüp yenilerinin konulduğu bir ülke miyiz ? Bugün bir arkadaşımla konuşurken 3 japon balığının fanusta olduğunu öğrendim, akvaryumcu bu balıklar akvaryumda yaşamazlar demiş, bana diyor ki iki senedir böyleler ve zaten küçücükler... Oysa yer bulamadıklarından büyüyemediklerini anlattım vs.



[QUOTE=Ibrahim90]Verdiğiniz akvaryum ölçüleri o tür(astronotus ocellatus) için uygun değil. Amacım mutlu olmaları dediğiniz için söylüyorum, akvaryumu yada tür seçimini değiştirin. Bunu yapmadan diğer sorularınızın bir anlamı yok.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 17:21
Ben teşekkür ederim. Şimdi daha iyi anladım çok sık su değişimi yapmanız ve en kısa sürede sahiplendirmeniz gerekecek.Diğer sorunuz içinde:
Fazla kültür çeşitliliği olan bir toplumuz.[:)] O yüzden her çeşit insan var. Bu hobiye de yansıyor, kimisi kulaktan dolma bilgiler ile ilerliyor yada yerinde sayıyor,kimisi gözünü kulağını kapatıp yaptım oldu mantığı güdüyor. Kimisi kötü örneklere bakıp kötünün iyisi benimki hiç yoktan iyidir diye avunurken, kimisi hiç alakası olmayan konularda, iyisine ulaşamadığı için en iyisinin elinde olduğuna inanmaya ve inandırmaya çalışarak fanatizm güdüyor.
Toplum ne ise siyaset , ekonomi ,sanat ve birçok hobiye bu yansımakta , kendi fikrimce önemli olan'ınnerede olmak istediğimiz, ne olmak için çabaladığımız diye düşündüğümü söylemek istiyorum.

Beğenenler: [T]186475,Emyy[/T][T]200735,sonsuzpati[/T][T]149350,balıkçı1905[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200735,sonsuzpati[/T]
+1: [T]186475,Emyy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 22:17
Sık su değişiminden kastınız kaç günde bir olmalı ? %30 değişim yeterli olur herhalde. 2-3 gün dinlendirilmiş suya eklemem gereken bir şey var mı ? Petshop akvaryumu ilk kurduğumda bir sıvı verdi su düzenleyici, onu ekleyeceğim suya da koymam gerekli mi ? Tuz eklemeli miyim yine ekleyeceğim suya ?

Bir de boş çalışırken su oldukça berraktı, balıkları koydum 24 saat oldu şimdi epey bulanık. Acaba dış filteye mi bakmam gerekli ?
Bugün 400lt/h lik şelale filitre de taktım.

Açıkçası filtrelerle çok oynamak istemiyorum suyun dengesi oturana kadar ama emin de olamıyorum.

Belki basit sorular gibi gelebilir ama okuduğum bir sürü şey cevap bulmaktan çok kafamı daha da karıştırdı.

Yardımlarınız için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 22:34
Normal şartlarda tankta belirli bir biyolojik döngü oturduktan balık eklemesi yapmak gerekir. Suyun bulanıklığının muhtemele sebebi budur.
Tuz ile bir işiniz yok. su düzenleyiciye de normal şartlarda kurulan bir akvaryumda bence yine gerek yok. Balıkları ekledikten sonra eklemek sorun yaratır,dursun kenarda bir gün lazım olur.[:)]
Su değişimi konusunda su değerlerini net bir ölçü veremez kimse , çünkü su değişminin amacı nitrat ve amonyağı tanktan uzaklaştırmak. Tahmini olarak 4 oscar ın bulunduğu 100 litre nitrifikasyon'u oturmuş bir suda 3 günde 50yi bulur hatta geçebilir nitrat. Su değişimi yapmadan önce suyu 3 gün kadar dinlendirmenizi 3günde bir 50 litre civarı su değiştirmenizi öneririm.
Yanlış anlamayın eleştirmiyorum, art nityetim de yok . Ama bu şekilde tamamen bitkisel hayatta insan yaşatmak gibi,bence kendinize eziyet etmeden bir an önce sahiplendirmenin yollarını arayın derim ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2017 01:42
Teşekkürler tekrar. Benim anlamadığım şu anda bulundukları yerin 20/1 bile olmayan petshoptaki bölmede, filtrasyon vs. olmadan üstelik, en az bir aydır nasıl yaşayabildikleri. Ben en iyi koşullarda olduklarını söylemiyorum, ama henüz 4 cm kadar olduklarından tablonun o kadar vahim olmasına inanamıyorum. Çeşitli forum ve face gruplarında gördüğüm akvaryumlarda yetişkin birden fazla büyük balığın belki bendeki kadar bile olmayan akvaryumda sağlıklı olduğunu görüyorum, her gün su değiştiriyor olmazlarsa nasıl mümkün oluyor.

Dış filtrem tetra 600lt/h , sanırım fazlasıyla yeterli olmalı. Okuduklarımdan akvaryum hacminin iki katı yeterli diye anlamıştım.

Bir de biyolojik döngü açısından, akvaryum bana geldiğinde içinde kum duruyordu, yıkamadım, ve o şekilde üç gün dış filtre, ısıtıcı, hava motoru ile çalıştırdım.

600 litre ve üstü akvaryumu olan ve balığı olmayan birilerini bulur bulmaz sahiplendireceğim, ama öyle biri var mıdır emin değilim.

İzmir'deyim bu arada , böyle biri varsa tanıdığınız çocukları seve seve veririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir