Mystic Forest - ( Adist 2011 )


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 01:51
Fotoğraf: 



Diğer kareler kronolojik sıra ile aşağıda.

Boyut (cm): 80-45-45

Kapasite (litre):
Net hacim 120 lt

Canlılar: 
Neocaridina heteropoda var. red fire/ red cherry (Kiraz Karides)

Bitkiler : Utricularia graminifolia, Hemianthus callitrichoides cuba, Eleocharis vivipara, Eleocharis parvula, Staurogyne repens, Microsorum pteropus narrow, Bolbitis heudelotii, Mayaca fluviatilis, Vesicularia dubyana, Monosolenium tenerum, Flame moss, Mini bolbitis, Riccardia sp.(Mini pellia), Hemianthus micranthemoides, Ceratopteris thalictroides.

Malzemeler, Filtrasyon ve CO2: Fluval 205 filtre (Biosünger, eheim substrat pro, elyaf), 
5lt tüplü sistem ve Weipro ph controller, İsta seramik difüzör
Soğutma için 2x12cm sanayi tipi fan, ısı tahliyesi içib 2x8 cm pc fanı. 26 derece.

Aydınlatma: 6x24 watt T5 floresan. 2xGrolüx, 1xAquastar, 3xLuxline  (Sylvania) - 3 adet 2x24watt Rellco balast. Fasılasız günde 8 saat.
           
Taban : 50 kg hagen siyah kum.Yüksekliğe yardımcı olmak için 10 lt aquaclay ve çeşitli boyutlarda lav kayaları. Taban yüksekliği Min: 10 cm   Max : 30 cm  Tabanda besin içeren bir malzeme kullanmadım.Adaptasyonu garanti etmek adına cuba ve utrilerin birkaç öbeğine tablet gübre uyguladım. Toplam 4-5 adet tablet gübre kullandım.

Akvaryum Bakımı: İlk ay gün aşırı %40-50 su değişmi ve ardından gübreleme, ikinci ay başladığında 3-4 günde 1 kez %50 değişim ve gübreleme


Gübreler : Tropica Plant Nutrition, Seachem Flourish, Seachem Nitrogen, Seachem İron, Seachem Phosphorus, Seachem Trace, Seachem Potassium.


Gelelim tankın hikayesine.Bu akvaryumu yaklaşık 10 ay önce salonumun en güzel yerine koydum.Geçen zaman içinde bir türlü kurmak kısmet olmadı.Gerek vakit, gerek peyzaj seçimi, gerek harcamalar sebebi ile kurulum tarihi devamlı ertelendi.Tüm ekipmanlarımı tamamladıktan sonra kurulum 15 Mayıs tarihinde ADİST ile birlikte gerçekleşti.

2010 İAPLC Birincisi Pavel Bautin'in tankı beni şok ettikten sonra orman konsepti bir tank kurmayı hep istemiştim.İlk esin kaynağım o tank oldu diyebilirim.Octopus'un tanklarında kullandığı şelale ve dere efektleri de beni inanılmaz etkiliyordu.Orman ve dere çıkış noktam oldu.Ardından dereler ve ormanlar ile ilgili birçok fotoğraf inceledim, esinlenecek resimler seçtim.Sonrasında tasarım anında bize yol göstermesi için kaba taslak çizimler yaptım.Ne yapacağımız, nereye gideceğimiz belliydi ve ihtiyacımız olan tüm ekipmanlar- malzemeler hazırdı.Bu yüzden kurulum anı kolay geçti ve hardscape 2-3 saat içinde oturtuldu.Kurulum gününe bir de piknik organizasyonu yapmış olmamız bize biraz telaş verse de işin içinden kısa bir sürede çıkabildik.Uyumlu ve oldukça eğlenceli bir ekip çalışması oldu. Batuhan abinin herşeyi sırtlarcasına yaptığı ataklar, Mustafa'nın az konuşan ama en ağır noktayı koyan müdahaleleri, Timuçhin'in kıvrak zekası ve çözüm becerisi Burak'ın bize kattığı enerji ile birleşince tadına doyum olmaz bir 3 saat yaşadık.Kuruluma katılamayan Ertuğrul abinin interaktif desteklerini de unutmamak gerek  ADİST'te yer alan tüm dostlarıma teşekkür ederim 

Orman efekti için ağaç kullanımı basitti, asma dalları ile onu çözdüm.Dere efektini yapmak için ise aylarca araştırmalarım, denemelerim oldu.Cadence 100 kat vernik ve akrilik beyaz boya kullanarak suya salınım yapmayan, sudan etkilenmeyen bir malzeme ile uygulamamı yaptım.Çok iddalı olmadı fakat içime sindi diyebilirim.

Gelelim fotoğraflara.Birçok manzara fotoğrafı inceledikten sonra en hoşuma giden kare bu oldu.Fakat tam anlamıyla buna bağlı kalmayacaktım.



Kurulumda işimizi kolaylaştırmak için birkaç çizim yaptım.Kaynak olduğu için nereden başlamamız gerekiyor sorusunu sormadık hiç 



Gelelim kurulum karelerine.Salonun ortasda kocaman bir  bez, bir sürü kaya, bir bagaj asma dalı...Çok şükür sabırlı bir eşim var 



Hazırladığım dere efektini kabataslak altın orana yerleştiriyoruz:



En çok zaman alan dalların seçimi, uygun boyutlarda kesilmesi ve altlarına kayalar entegre edilmesiydi.Dalların dibine lav kayalarını yapıştırıcı kullanarak yada kayaları delip vidalayarak sabitledik.



Yavaş yavaş ortaya birşeyler çıkıyor, kütükleri yerleştirmeye devam.







Hardscape'i acele de olsa bir kısmını oturttuk, tankı bu hali ile bırakıp günün geri kalanını piknik ve doğa gezileri ile geçirdik.



Çok vaktimiz olmadığı için ayrıntılı işleri sonraya bıraktık.Dalların tanktan çıkan kısımlarının kesilmesi, tümünün tabanına kayaların entegre edilmesi ve ince dalların konumlandırılmasını piknik dönüşü gece 3 e kadar çalışarak hallettim.Hardscape tam anlamıyla oturdu ve tankı su ile doldurdum.




Birkaç moss ekledikten sonra cuba ve utrilerin dikimini gerçekleştirdim.Besin tüketimini arttırmak için ilk zamanlarda tankta saksı içinde cardemia ıyrata ve HM kullandım.




23.05.2011


30.05.2011  Bitkiler yavaş yavaş gelişmeye başladı.Gerektiğinde yavaş yavaş farklı tür bitki eklemeleri yaptım.


21.06.2011  Kurulumdan itibaren 40 gün gibi bir süre geçti.Tankın gelişim anlarını fotoğraflarken pek özen göstermedim, pişmanım  Derenin önündeki cardemina saksısına dikkat  İlk karşılaştığım sorun diatom algleri oldu.Görüntüyü darbelemek dışında bir zararları yok.Şuan tam anlamıyla def etmeyi başaramadım.Zaman içinde dallarda fungus oluşumu başladı.2 günde bir temizlememe rağmen az da olsa halen var.Tüm dallar bembeyazdı, şuan epey azaldılar, kaybolacaklarını düşünüyorum.

21.06.2011


25 haziran - 3 temmuz tarihleri arasında tatilde olduğum için tank 1 hafta kadar bakımsız kaldı.Döndüğümde saç yosunları durumu biraz abartmış  Mekanik temizliğin ardından sıkı bir gübreleme ve su değişimi periyodu başlattım.Tanka tam gaz yükleniyorum.

Gelelim bugünün karelerine.Tankı kuralı 50-55 gün olmuş.Hedeflediğim kareye bir aksilik olmazsa 1 ay sonunda ulaşacağımı düşünüyorum.Dalların konumları sabit, fakat eğim ve açıları ile istediğim gibi oynayabiliyorum.Şuan özenli bir şekilde değiller, belirtmek istedim.



Bu arada ekibin işi hiç bitmedi  Tankın gelişimi sırasında interaktif buluşmalarla birçok müdahaleyi birlikte yaptık, fikir yürüttük, değiştirdik... Halen paslaşmalar devam ediyor.

Berkay (BamBam) ve Özgür (darksider) ile olan fikir ve bitki alışverişlerimizin de tanka katkısı çok büyük.Teşekkürler  

Hedef görüntü yakalandıktan sonra daha özenli fotoğraflar çekip arşivleyeceğim.Tabi sonrasında tank hemen bozulacak, akabinde yeni bir heyecan, yeni bir kurulum gelecek  Tanka uygun bir isim henüz bulamadık, işin gerçeği pek düşünmedik.Tank sonlanmadan tanıtmayı da düşünmüyordum aslında.Fakat fikir alışverişi için farklı gözlerin de yorumu gerekiyor.Tüm tavsiyelere ve eleştirilere açığım.

Saygılar...
serkan_cetinkol2011-09-27 17:45:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 09:04
Emeği geçen herkese teşekkürler muhteşem olmuş ..... artık bu peyjazlar akvaryumdan öte birer tablo birer sanat eseri tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kane shamedÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 310
Kane shamedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 09:35
Gerçekten ellerinize sağlık. Tek tek uğraşmışsınız. Zamanla görüntü daha da oturacaktır. Bütüngün otur önünde izle. 3 Boyutlu kartpostal. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 09:46
Diyecek bir şey bırakmamışsınız, yakın zamanda çok çok başarılı bir akvaryum göreceğimizden hiç şüphem yok. Bitki çeşidini arttırmak orman konsepti için çok doğru olacaktır diye düşünüyorum. SAYGILAR

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 10:31
Serkan tebrik ederim çok güzel bir tank oldu. Elinize sağlık. Bitki gelişimleri/düzenlemeleri bittikten ve
arka tarafı da kotardıktan sonra çok daha güzel olacak. Ayrıca foruma da taze kan oldu :) Teşekkürler.

Görüşmek üzere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 10:59
Bu tür orman tiplemesi akvaryumlar 100 cm ve üzeri akvaryumlar da güzel duruyor görsel olarak,  çok şıkışık geldi bana. Özellikle çok fazla çeşit bitki kullanılmış, yinede ortada bir emek var , banada tebrik etmek düşer. İyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 11:29
Ergün abi teşekkürler.

Kaan Bey bakımından izlemeye pek fırsat kalmasa da salonda böyle bir tank barındırmak güzel.Teşekkür ederim.

Harun Bey teşekkür ederim.Eklemek - çıkarmak istediğim türler var.Tankın temeline müdahale edemesemde bitki seçimi ile ilgili değişikliklere müsait bir pozisyondayım.Şimdilik sağ ön tarafa bir hareket katma çabasındayım.O alanın biraz yavan kaldığını düşünüyorum.

Özgür teşekkür ederim.Şu sıra tanıtım bölümü dediğin üzre biraz durgun, malum yaz ayları bitki tankları için büyük sıkıntı.

Umut Bey yorumunuz için teşekkürler.Sade tanklar benim de her daim favorim, tarzım olmuştur.Tankın sıkışık olması, fazla sayıda bitki türü kullanılması kasıtlı yapılmış bir durum.Doğal alanları, orman örtüsünü incelediğimizde 8-10 metre karelik alanda onlarca farklı tür bitki görmek mümkün.Ben aksine birkaç tür bitki daha eklemeyi düşünüyordum  Tank'ın boyutu bu konsepte özel hazırlanmadı.Mevcut olana bir tasarım yapmaya çalıştık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 12:21

Özellikle kekler ve diğer ikramlar ile hd kalitesindeki belgesel yüzünden pek tank ile ilgilenemediğimden elinize sağlık demek istiyorum Serkan.

İlk günkü hali ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var ben çok beğendim, sadece ıhlamur ağacı olmamış dedim onuda sen anladın zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 12:44
Tebrikler çok güzel olmuş. Yeni kurulumlarda benim en sevmediğim kurulumdan sonraki geçecek olan 2 aylık algli yosunlu dönem. İnsanı bezdiriyor tankı fırlatıp atasım geliyor :) Ama sabrettikten sonra herşey daha da güzel oluyor. Tıpkı sizinki gibi. Şüphesiz çok emek var ve değmiş de tüm emeklere...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğulcan ererinçÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,77734[/C] [B]10657,2[/B] [B]12356,3[/B]
Kayıt: 09/07/2009
İl: Manisa
Mesaj: 660
Oğulcan ererinçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 13:49
ADist ekibini tebrik ederim yine muhteşem bir kurulum ve komsept , başarılarınızın devamını dilerim...






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 14:05
Serkan, tank gerçekten güzel olmuş. Tebrik ederim.
Havaların ısınmasıyla zorlanacağını düşünüyordum, fakat gayet güzel iş çıkarmışsın.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 14:13
Haftaya hanım evde olmayacak, bizim evde toplansak fena olmaz hani 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leggeraÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Mugla
Mesaj: 23
leggeraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 15:48
Şimdiye kadar gördüğüm ve mükemmel dediğim nadir tanklardan. Tebrik ederim ellerinize sağlık. Asma dalları zamanla salınım yapıp su değerlerini bozmazmı ben bunu çok merak ettim?? Eğer bir zararını görmediyseniz bende kullanmak isterim olumlu cevabı alırsam direk gidip yan bahçedeki asmaya dalacağım. :D:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eskserkanÇevrim Dışı

[B]13469,1[/B] [C]2,2,72052[/C] [B]12783,3[/B]
Kayıt: 28/03/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 399
eskserkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 16:37
[QUOTE=leggera]Şimdiye kadar gördüğüm ve mükemmel dediğim nadir tanklardan. Tebrik ederim ellerinize sağlık. Asma dalları zamanla salınım yapıp su değerlerini bozmazmı ben bunu çok merak ettim?? Eğer bir zararını görmediyseniz bende kullanmak isterim olumlu cevabı alırsam direk gidip yan bahçedeki asmaya dalacağım. :D:D[/QUOTE]
 
Fırat bey bende küçük tankımda asma dalları kullanıyorum. Şu ana kadar bir zararını görmedim.Hatta vatozlara ve bazı balıklara faydalı olduğunu düşünüyorum.
 Birde dalları kurumuş olanlardan seçin zira yaş olanlar zararlı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir