neden cama cam?


sami34Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2007
Mesaj: 277
sami34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 11:04
[QUOTE=sami34]Bu kısmı baştan sona okudum ve bir kaç şey sormak istiyorum.
 
*iyi bir tabanı olan akvaryumlarda(ben lav kumunu düşündum)diş filtreye gerek yok nasılsa dış filtrenin amacı daha cok biyolojik filtreleme ve biz bunu taban kumuyla yapabılırız lav taşı zaten filtrelerin içindede biyolojik filtre malzemesi olarak kullanılıyor biz bunun 5-10 katını tabanda kullanabiliriz.
*taban da tortu oluşması için mekanik filtrelemede pek gerekli değil aşırı birikme dip çekimiyle ayarlanabilir.
*tannik asit humik asit oluşumunu katkı için ben bir miktar bir kaç gün suda beklettiğim(dibe cökmesi için)sera super peat i akvaryum içine direk boşaltmayı düşünüyorum(filtre kullanmayacağım için)
 
bu düşüncelerime katılıyormusunuz. ve son bir soru
 
oluşan bu tannık asit veya humik asıt in molekül etkisimi anti mantar veya bakteriyel etki gösteriyor yoksa ph ı düşürdükleri yani asit oldukları içinmi(eğer ph düşüşü nedeniyle bu etki oluyorsa başka asitlerlede olurmu)
 
[/QUOTE]
 
 
Bu konuda acil fikre ihtiyacım var
bahtiyar2010-11-08 02:13:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 23:12
Fikirlerinize katılıp katılmamak çin daha fazla detay bilmek lazım. Tanktaki canlı yükü ne olacak, hacim ne olacak, besleyeceğiniz türler neler, vb. ?

Tannik asidin bakteriyostatik ve antifungal etkilerinin diğer asitlerle yakalanması mümkün olmayabilir. Tannik asidin en büyük özelliği proteinler ve demiri bağlayarak çöktürmesidir. Yemeklerden sonra çay içmenin anemiye neden olması bu nedenledir. Besinlerle alınan demir ve proteinler çaydaki tanenlerle bağlanarak sindirilemeden dışkı ile atılırlar. Bu etkiyi her asit oluşturmaz. İnternette rastladığım bir bilgi de şöyle;

[quote]Tannik asit’in, Bacteriodes fragilis, Clostridium perfringens, Escherichia coli ve
Enterobacter cloacae gibi bağırsak mikroorganizmalarının gelişimini demirle şelasyon
oluşturarak ve demirin mikroorganizmalar tarafından kullanılabilirliğini engelleyerek
inhibe ettiği saptanmıştır (1).
[/quote]

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sami34Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2007
Mesaj: 277
sami34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 13:58
Akvaryum 80 lt canlı yükü olarak kesin bir kararım yok ama fazla olmayacağını söyleyebilirim
daha cok cüce amarikan besleme düşüncesindeyim.
 
diş filtre yer sorunu nedeniyle sıkıntılı(evdeki akvaryum sayısı arttıkca tepkide arttığından daha kompakt sistemler olarak planlıyorum)iç filtre göze cok kötü gözüküyor ve bana göre faydasız. resun cyclon düşündüm ama onun içine konacak malzeme biyolojik fitrasyonda ne kadar önemli olur o da cok kafama yatmadı şelale filtre denedim (atman hf600) oda hem ses hemde akıntı yaptığı için cıkardım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 22:07
Düşündüğünüz dengeyi başarı ile kurma şansınız da var başaramama da. Gözlem yeteneğiniz, teorik birikiminizve bunu pratiğe aktarım gücünüz başarımınızı belirleyecektir. Kesin bir cevap vermek olası değil. Sonuçları göze alarak deneyebilirsiniz bence..

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2010 12:43
Konunun büyük kısmını okudum hepinize teşekkürler çok faydalı bilgiler olmuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecsellanceÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 40
ecsellanceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2010 02:10
Cama cam akvaryumlar sadece biz insanların işini kolaylaştırıyor. Bence balıkların sağlıkları üzerinde etkili olmuyordur. Sonuçta her ne kadar akvaryumda da beslenseler önemli olan doğal ortamlarını yakayabilmektir, doğal ortamlarında yaşadıkları sular dış filtre ya da sumplarla temizlenmiyor vs vs.
 
Aslında önemli olan en doğal ortamı yakalayabilmekte. Ancak şu varki bizlerin akvaryumlarımıza yaptığımız müdahaleler balıkların yaşama şekillerini de değiştirmektedir. Yani sürekli dip çekimi yapılan, iyi bir filtrasyon sistemi bulunan bir akvaryumda yaşayan balık bunların yapılmadığı bir akvaryumda yaşayamaz. Tam tersine aynı tür balık olmasına karşın hiç müdahale edilmeyen bir akvaryumda yaşayan balık da diğer akvaryumda yaşayamaz. Bunun nedeni tüm canlılarda aynıdır, hayatta kalabilmek için içinde bulunulan koşullara adaptasyondur. Koşullar değiştiğinde canlıların dengesi bozulur ve ölümler olabilir.
 
Dolayısyla konunun başında tartışıldığı gibi birisi öyle yapar ben öyle yaptım balıklarıma bişey olmadı der, diğeri de ben tam tersini yapıyorum bişey olmadı der. Her iki durumunda doğru olup olmadığını tartışmak mantıksız. Sonuçta ortama uyum sağlayan balıklarda meziyet, sağlayabilirse hayatta kalır sağlayamazsa ölür. Ama balığa soracak olursanız o akvaryumda değil doğal ortamında yaşamak isteyecektir. Tıpkı insanların kendilerini evlerinde rahat ve huzurlu hissetmeleri nedeniyle eve gitmek için akşamı sabırsızlıkla beklemeleri gibi. O nedenle balıklarımız için de en doğal yaratmak zorundayız.
 
ecsellance2010-11-08 02:20:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2010 07:31
Erhan Bey,savunduğunuz tez hatalıdır.Adaptasyon canlının fizyolojisinin değişmesi demek değildir.Genetik tabanı ve fizyolojisi aynıdır.Sadece adaptasyon canlının dayanma sınırlarını kapsayan geçici bir uyumdur.Yani ister sürekli su değişsin ister değişmesin,hangi sistemde olursa olsun canlının bulunduğu ortamı ve maruz kaldığı şeyleri değiştirseniz de dayanma sınırları dahilinde canlıda olumsuz bir durumla karşılaşmazsınız.Şartlar neyse fizyolojisi ona göre işler ve büyümesi,üremesi vs değişir. unotim1232010-11-08 10:08:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecsellanceÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 40
ecsellanceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2010 12:08
[QUOTE=unotim123] Erhan Bey,savunduğunuz tez hatalıdır.Adaptasyon canlının fizyolojisinin değişmesi demek değildir.Genetik tabanı ve fizyolojisi aynıdır.Sadece adaptasyon canlının dayanma sınırlarını kapsayan geçici bir uyumdur.Yani ister sürekli su değişsin ister değişmesin,hangi sistemde olursa olsun canlının bulunduğu ortamı ve maruz kaldığı şeyleri değiştirseniz de dayanma sınırları dahilinde canlıda olumsuz bir durumla karşılaşmazsınız.Şartlar neyse fizyolojisi ona göre işler ve büyümesi,üremesi vs değişir. [/QUOTE]
Söylediklerimi yanlış anlamışsınız sanırım. Ben canlılarda oluşan bir evrimden bahsetmedim. Her canlının ilk amacı yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek üzere programlanmıştır vücudu. Yani bizim içinde böyle balıklar içinde durum böyle. Elbette ki balıkların dayanma sınırı içinde olacaktır değişimler. Yinede söylediklerimin arkasındayım. Denemesi en fazla bir balığa malolur sizlere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasankavalciÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 178
hasankavalciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2010 14:23
[QUOTE=hasankavalci] "Neden cama cam" ve "Dip çekimi" adlı iki konu bir yerde sizce birbiri ile çakışmıyormu ? Bir pet shop' un temizlikten veya iş kaybından kaçarak cama cam sistem kullandığını düşünmüşümdür hep, cama cam akvaryumum kullanmadım, çünkü akvaryumumda görsellik ikinci plandadır, hep mercan kırığı, kütük, taşlar gibi doğal maddeler kullandım o yüzden iyi veya kötü bir şey söyleyemem ama şu bir gerçek cama cam'da bitki olmayacağı gibi, dünyanın hiçbir yerinde cama cam gölde yok :)  [/QUOTE]

Cama cam kullanmadan önce bu yorumu yapmışım ama şimdi artık cama cam olayının o günki beslenen balıklarla alakalı olduğunu çok iyi anlıyorum. "Hiç bir gölde cama cam yok" demişim ama hiç bir göldede benim balıklarım kadarı, az bir akvaryum hacmi altında toplanmamış. Red devil yavrularım 3 cm yaklaştılar ve doymak bilmez bir iştahları var, aynı oranda dışkılarıda tabi. Onların bulunduğu tank şu an cama cam ve çok rahatım.istediğim kadar yemleme, her gün az bir miktar dip çekimi ve dış filtre ile hızla büyüyolar. Diskus besleyenleri şimdi biraz daha iyi anlayabiliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XXLODOSXXÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 274
XXLODOSXXÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 07:07
Güzel bir konu ve konu içindede konu çıkmış gibi camacam niye diyorlar cama ağaçda mı var falan gibi mesajlarda konuyu farklı bir yöne taşımış. :d birçok akvaristin dediği discus için falan yada daha kolay bakımı yapılması dizayn edilmesi amaclı bu sekilde diye ama aynı şekilde rahatca kullanabileceğimiz boyutlarda akvaryumlar yapılabilir. Mesela önü bombeli bir akvaryum olsun arkası düz ve kenarlarından sadece biride bombe olsa daha değişik birşey olabilir buna benzer pekçok çeşit akvaryumlar yapılabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feslegenÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 4
feslegenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 12:01
Ben de dip çekimi yapmadan doğal bir denge-döngü sağlamak istiyorum ama benim akvaryumumdaki canlı balık değil, su kaplumbağası.
"Balığın suya bıraktığı amonyağın %85 i solungaçları vasıtasıyla,%15 i kadarı üre şeklinde boşaltımla,%1-2 lik kısmı da sindirilmeyen kısım olarak dışkıyla suya verilir" denilmiş, peki kaplumbağada bu oranlar nasıldır? Sonuçta kaplumbağa akciğer solunumu yapıyor, solungaçları olmadığına göre amonyağın büyük yüzdesini üre şeklinde mi atar, yoksa dışkısı da kayda değer oranda amonyak içerir mi?
Kaplumbağaların yüksek su hacimlerine ihtiyacı olduğunu biliyorum. 300lt'lik bir akvaryumda tek su kaplumbağası beslediğimiz durumda dış filtre ile de biyolojik filtrasyonu desteklersek, dip çekimi yapmadan, çok çeşitli bitki de olmadan (mesela sadece zemin bitkisi) akvaryumda bu döngüyü sağlayabilir miyim acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Göktan CanazÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Antalya
Mesaj: 430
Göktan CanazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 19:42
    Konuyu yeni görüyorum onur bey'e katılıyorum. Ben 2yıl hiç akvaryumdan çekim yapmadım eksilen suyu tamamladım 2 yıl boyunca kumlardan 1 dışkı bile görmedim ve 110*65*75 lik akvaryumda 35-40 adet balık vardı. Şimdi 5 ay cama camda discus besledim pek beyenmedim hergün dip çekimi dışkıları al yem artıklarını al al al bıktım açıkcası geçen perşembe akvaryumda 9 discus öldü sebebini bilemiyorum şimdi 7-8 Adet kaldı bende suyu herşeyi sıfırladım balıkları geçici olarak başka yere aldım şimdi kum koydum bitkileri ekledim yarın Discusları ekliycem sonucu sizinle paylaşırım az az sık yemleme yapıcam artık yem kalmıyacak işimi garantiye almak içinde 5 adet çöpçü alıcam.Discus Sayısı az kaldığından 10 adet damızlık meleğimide akvaryuma eklemeyi düşünüyorum.  (2yıl dip çekimi yapmadığım akvaryumda zebra beslenmiştir discus ile karıştırmayın.Bilseydim içinden çıkan tortuları saklarım aşırı derecede tortu vardı.)2yıl dip çekmememe rahmen zebralar 4cm ye glnce yavru zebralar direk yumurtlamaya başlıyordu 1 tane bile mantarlaşan yumurta olmamıştı. 1 ayda 400-600 arası yavru alabiliyordum.   goktan142011-02-27 19:45:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgacavdarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
tolgacavdarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2011 17:24
Sırf bu mesajda bilgilerini paylaşanlara teşekkürlerimi iletmek için akvaryum.com'a üye oldum. Özellikle de Onur beyin yazdıklarına şiddetle katılıyorum. Yaklaşık 20 yıldır aralıklı olarak akvaryumla ilgilendim ve naçizane tecrübem odur ki bir akvaryum ne kadar kendi haline bırakılırsa o kadar sorunsuz işliyor. Ben de birkaç aydır dip çekimi yapmıyordum. Bilinçli olarak değil, sadece ihmalden. Birkaç haftada bir %20 su değişimi yapıyordum ama sifonu dibinde gezdirmeyi bırakmıştım. Şu anda akvaryumun dibinde gözle görülür balık pisliği yok. Anlamadığım bir şekilde sanki ufalanıp gidiyorlar. Kendi kendime gözlemlediğim bu olayları Onur bey çok güzel açıklamış. Eksik olmasın...

Not 1: Akvaryumum kumlu, taşlı, mango köklü ve bitkilidir.

Not 2: Şu "camacam" denilen akvaryumları görünce restoran akvaryumları veya içinde canlı alabalık satılan tanklar aklıma geliyor. Big%20smile

unotim1232011-03-06 23:50:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2011 16:43
Benim midye kırığı kumlu malawi tankım için öneriniz ne olur?
-canlı bitki mi alayım içine? ki burda çok pahalılar, internetten de kargo süresi-ücreti beni tedirgin ediyo. .
-mikro yokedici denilen şey nedir? satılır mı kendisi mi ürer tankda?
-hepsinden önemlisi temizlik konusunda bizim ne anladığımız değil, balıkların ne istediğidir ki ben özellekle bunu bilmek istiyorum.
-sonuç olarak dip çekimi yapmadan daha mı sağlıklı yetiştirmiş oluruz balıklarımızı?
 
daha az müdahale=daha doğal ortam mıdır yani?.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir