Neon Tetra Kısa Sürede Kuyruk Erimesi Ve Ölüm


KeviNÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2018
İl: Sakarya
Mesaj: 13
KeviNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 05:35
PROBLEM TANIMI: gözlenen sorun hakkında bilgileri ozetli yazin
Akvaryumun Temel bilgileri:
- Litre ve ebadı: 120x50x50 300LT
- İç veya dış filtreleme: Eheim 2217 - 1000 Litre/saat dış filtre
- Dış filtre malzemesi: Ehfimec, Substrat pro, Sünger, Elyaf, Karbon
- Tarih (çalışma süresi): 22.12.2017 (24 saat)
- Balık (tür ve sayısı): 8x Tetrazon, 2x False SAE, 4x cüce vatoz, 1x elma salyangozu, 15x zebra (renkli olanlardan), 10x serpae tetra, 2 ramirazi, 3 neon tetra, 6 kardinal neon tetra
- Su hazırlama-su değişimi ne zaman ve % ne kadar su değiştiriyorsun: İlk başlarda çeşme suyunu dinlendirip kullandım ancak ph 7.6-8 arasında gezindiği ve çok sert olduğu için su değişimlerinde yavaş yavaş ph 7.1 olan kristal suya öndüm. Yaklaşık bir hafta önce JBL Easy Test 6 in 1 aldım bunun haricinde co2, ph için jbl in akvaryum içinde sürekli çalışan başka bir testi de mevcut. Testlerde GH, no2 ve no3 çok yüksek çıktığı için az önce söylediğim pet suyla 2 günde bir %25-30 su değişimleri yaptım. Ve şuan değerler uygun aşağıda belirteceğim şekilde.
- Besleme, günde kaç defa ve ne kadar: Yemleme için JBL’in otomatik yemleme makinesi kullanıyorum. 4 program girmek zorunda olduğum için 5-6 saat aralıklarla en düşük değerde yemleme yaptırıyorum. Yem olarak ise Tetra Pro Algae, Tetra TetraMin Granules, Tetra Rubin ve Tetra TetraMin mini Granules karışımı kullanıyorum.
SUYUN TEMEL ÖLÇULERI
- PH: 6.8-7.2
- NH3 / NH4 (amonyak): Bilmiyorum
- NO2 (nitrit): 0-0,5
- NO3 (nitrat): 25
- GH: 7d
- KH: 6d
- Sıcaklık: 25-26 derece
- Strips testi: JBL Easy Test 6 in 1

Tankımda tüplü co2 sistemi kurulu. Her gün 6 saat bugün 7’ye çıkardım 2x54W 1x16W LED Tube Gün ışığı, soğuk beyaz ve hopar T5 mavi ışık ile beraber devreye giriyor. Ölçüme göre suda genellikle 20 mg co2 mevcut ayrıca tamamen isteğim bir tasarım için tetra 100 hava motoru kullanıyorum. Hepsi aynı anda çalışıyor ve kapanıyor. Sistem 6 saatin dışında yemleme saatlerinde 2 dk önce devreye giriyor ve 12 dakika açık kalıyor. Yem verirken ışıkların açık olması lazım olduğunu okumuştum forumunuzda.

Akvaryumun ikinci haftası balık kondu ve neon teralarda beyaz benek hastalığından şüphelenerek metilen mavisi kullanıldı. Ancak yine forumunuzda bitkili akvaryum ve biyolojik denge üzerindeki olumsuz etkilerini okuyunca ufak bir tank alıp tedaviye orada devam ettim. Ana tankımda ise yeni karbon filtresi alarak klorsuz su ile fitreyi temizleyip tekrar çalıştırdım. Yüzde 30 su değişiminin ardından belli aralıklarla yaklaşık 100 ml sera nitrivec kullandım. Ayrıca akvaryumumda çok miktarda bitki. Sapanca Gölü’nden alınmış temizlenmiş ve sıcak suda bekletilmiş orta ve ufak boylarda taş-kaya, orta boy mangrow kökü, 3 parça akvaryumcudan aldığım yapay süs mevcut.

HASTALIK HAKKINDA BİLGİLER
- Balık Türü: Neon Tetra ve Kardinal Neon Terta
- Ne Zaman Akvaryuma Girdi Balık: yenileri 1 gün, eskileri 1 hafta
- Belirtileri (diskilari nasil, balık vucunda lekeler varmi, iştahi, nefes: Balıkların yemelerinde bir sorun yok hatta sürü olarak dolaşıyorlar. Beyaz benek lekesi olan tüm balıklarım tedavi sırasında öldüğü için bir hafta sonra yenilerini aldım.

Elimden geldiğince tankıma ait bilgileri vermeye çalıştım. Tankımı kendim yaptım tamamen sitenizde yer alan bilgilerle silikon seçiminden, cam kalınlığına, kayıt, kuşat işlemlerine kadar. Tamamını buradaki arkadaşlarımın paylaşımlarından öğrendim. Öncelikle bu kadar detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Sorunum şu akvaryumuma ilk aldığım balıklardaki neon tetraları beyaz benek sebebiyle tedavi sırasında kaybettim. İlk belirti yine kuyruk erimesi olmuştu. Daha sonra 10 adet daha neon tetra aldım ve 7’sinin yine kuyrukları eridi ve öldüler. Daha sonra kardinal neon tetranın biraz daha dayanıklı bir tür olduğunu okudum ve 6 tanede ondan aldım. Yukarıda yazdığım gibi değerler normal olduğu halde akvaryuma giren sadece ve sadece neon tetra türlerinde kuyruk erimesi oluyor. Önce alt kuyruğun ucundan başlıyor yavaş yavaş alt kuyruk yok oluyor daha sonra ise üst kuyruk ve ölüm. Önce diğer balıklardan şüphelendim ancak hiçbir balığımın bir birine saldırdığını görmedim. Emin olun saatlerce kapalı ışıkla açık ışıkla kontrol ettim. Neonların hassas bir tür olduğunu biliyorum ancak bu su değerlerinde neden böyle bir sonuç yaşıyorum gerçekten anlamıyorum. Sitenizdeki neon tetralarla ilgili bölümleri sürekli inceledim fakat hali hazırda çözüm bulabilmiş değilim. Akvaryumu her gün test ediyorum. Ve dün ilk defa nitritin kendi kendine azaldığını ve nitratın biraz yükseldiğine şahit oldum. Buda beni tam olmasa da biyolojik döngünün yavaş yavaş başladığı sonucuna itti. Diğer yanda su çekimlerinin tamamında dip çekimleri de yapıldı. Toprak fazla karıştırılmadan. Son bir bilgi olarak gübreleme hakkında da bilgi verip mesajımı bitirmek istiyorum. Akvaryum da ilk olarak sıvı gübre kullanmaya başladım 5 farklı gübre su değişiminden sonra üzerinde yazan ölçeklerden biraz daha az miktarda. Önce bir görmek istedim. Bitkilerimin taban yerine yanlardan kök verdiğini görünce ayrıca jbl misket gübre gömdüm. Ayrıca akvaryumun tabanı JBL MANADO 25 LT ve Jbl Aquabasis Plus 5 LT ile oluşturuldu.

Çok uzun yazdığım için gerçekten üzgünüm ancak ölen balıklara mı üzüleyim, bunca emek vermeme rağmen kötü sonuçlar almamamı üzüleyim, gerçekten kafam çok karıştı. Umarım bu konuda sizin gibi benden çok çok daha iyi arkadaşlarım bir çözüm bulabilir. İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.[EDIT]KeviN,2018-01-14 05:55:18[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 08:12
Merhaba, bitkilide karbon kullanılmaz onu çıkarmalısınız hatta su yüzeyi dalgalıysa hava taşına da gerek yok. İkinci ve en büyük hatanız metilen mavisi dökmek. Bu bütün sistemi çökertir. Balık eklemeden haftalık yüzde 30 su değişimlerine devam edin. Su iyice oturduktan herangi bir ölüm vs olmazsa yeni balık eklersiniz.

Dediğim gibi en önemli şey kesinlikle ana tankta metilen mavisi, ilaç, kimyasal kullanmamak. Bakteri kültürü çok önemli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeviNÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2018
İl: Sakarya
Mesaj: 13
KeviNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 14:25
Merhaba cevabınız için teşekkür ederim. Kabon'u metilen mavisinden sonra suyu toparlasın diye takmıştım ve az önce çıkardım. Hava taşını dediğim gibi tamam dekoratif amaçlı kullanıyorum en düşük hızda. Sanırım artık süreci beklemeliyiz umarım kuyruk erimeleri durur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusfunÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2018
İl: Çorum
Mesaj: 171
DiscusfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 14:52
Murat bey rica etsem akvaryumun bir fotoğrafını paylaşırmısın ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeviNÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2018
İl: Sakarya
Mesaj: 13
KeviNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 17:33
Tabii ki buyrun

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202965/140120181733251.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]202626,Discusfun[/T][T]210966,rdroo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ItokinÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 84
ItokinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 17:58
Bitkili akvaryumda toprak cekimi yapmaniza gerek yok. Toprak ustundeki pislikleri topragi havalandirmadan cekebilirsiniz. Neonlar ve kardinaller bahsettiginiz gibi cok hassaa canlilar malesef. En onemli etkenlerden biri aldiginiz petshop. Aldiginiz baligin sagligi onemli yani. Ilk once aldiginiz petshopu degistirmenizi oneriyorum. Bir daha balik alacaksaniz eger en az 2 hafta sonra alin once bir akvaryumunuz otursun cunku metilen mavisiyle bir sarsinti gecirmistir. Yeni balik aldiktan sonrada damlama suyla alistirip eklemeniz ve beslenmelerine ozen gostermiz sagliklarini ve kondisyonlarini toparlamalarini saglar. Ben 2 tane kardinal tetramin kuyruk erimesinin duzgun beslenen ve stabil bir tankta kendiliginden gectigine sahit oldum.Masallah serce parmak boyutundalar suan[:)]
Karbonu cikartmaniza gerek yok kalmasi daha uygun tank iyice oturana kadar 2 ay sonra cikartirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2018 21:46
Diğer balıklara bulaşmayınca aklıma bu geldi. Ben de çok çektim:

[URL]http://sci-hub.tw/10.1111/jfd.12281[/URL]

[URL]http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfd.12281/pdf[/URL]

Bazen çenede baloncuk, bazen arka kuruk başlangıcında nokta, bazen yan yüzgeçlerde kurtçuk olarak görünüyor. Parazit zannediyordum ancak bir çeşit mantarmış ve tedavisi yok. Balığı iyi beleyip bağışıklık kazanarak atmasını sağlayacaksınız, artemia çok iyi geliyor. Tabi eğer sorun buysa.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeviNÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2018
İl: Sakarya
Mesaj: 13
KeviNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2018 01:37
Şuan elimde artemia yok ancak onuda deneyeceğim. Diğer yandan haftada bir balıkların yemine sera fishtamin ekleyerek veriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir