NEON TETRA (Paracheirodon inesi)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 00:33

NEON TETRA

 

(Paracheirodon inesi)

 

            Neon tetra akvaryum balıkları içerisinde en tanınmış ve aranılan balıklardan bir tanesidir.Küçük akvaryumların en güzel balıklarından biri olarak belirtilebilir.Amazon nehrinin Peru’da bulunan kısımlarında yaşarlar.Zaman zaman yüz binlerce sürü halinde bu doğal ortamlarında çoğaldıkları görülür.Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan yerliler ve çocuklar her gün birçok balık yakalayarak bunları mahalle bakkallarına veya balık toplayıcılara sigara ,küçük giyim eşyaları veya  az bir para karşılığında satarlar.Böylece her yıl milyonlarca toplanarak diğer ülkelere ihraç edilen balıklar bu yol ile kolayca sağlanmış olur.

            Neon balıklarının doğal olarak yaşadıkları sular mineralce çok zayıf,çoğunlukla yağmur suları ile beslenen sulardır.Bu nedenle akvaryumda kullanılan suların biraz asit ve su sıcaklığının da 22-24 derece dolaylarında olması lazımdır.Tutulacakları akvaryum iyi bir şekilde bitkiler ile donatılmalıdır.Kullanılan kumun siyah olması balığın parlak renklerinin daha belirgin olarak göze çarpmasını sağlar.

            Boyları küçük olan bu balıkların uzunlukları 3-4 cm.ye kadar ulaşabilir ise de genellikle akvaryumlarda tutulanlar 2 cm. dolaylarındadır.Vücutlarının en güzel renkli olan kısmı vücudun alt kısmında kuyruktan anüs bölgesine kadar devam eden koyu kahverengi bölgedir.Buradan başa kadar bir hat halinde karınla beraber gümüşi bir renk üstünde parlak mavi renkli bir şerit bulunur.Mavi rengin üst kısmında ise morumsu bir hat vardır.Karın altı anüsten kuyruğa kadar ise çok güzel parlak kırmızıdır.Kuyrukları şeffaf ve renksizdir.

            Yem konusunda pek hassas değildirler.İştahları da iyidir.Tubifex,su piresi ve diğer kuru yemler bunlar için iyi bir gıdadır.Bu balığı akvaryumlarda üretmek için pek çok çabalar verilmekte ise de netice ancak birkaç yavrunun yaşatılabildiği bildirilmektedir.Bir bilgi olarak sunulursa üretim çalışmalarında 20 lt.lik  bir akvaryum,az bir bitki,3 DH’dan daha sert olmayan yumuşak bir su,ph=6.5 ve 22-23 derece  su sıcaklığı ve 4-5 litre suya 2 çay kaşığı tuz atılması önerilmektedir.Akvaryum çok temiz ve çok az aydınlatılmış ve balıklar çok iyi bir şekilde beslenerek kondisyon kazandırılmış olmalıdır.Bir seferde 60-150 yumurta verebilirler.Yumurtlama olunca balıklar tanktan ayrılır.Yavruların yumurtadan çıkışı yaklaşık 1 gün sürer.Yumurta ve yavrular ışığa karşı çok duyarlıdırlar.5. güne kadar akvaryum karanlık tutulur.İlk günler yumurta sarısı daha sonra artemia salina larvası verilir.Ne yazık ki çok dikkatli çalışılsa bile yaşama gücünün çok az olduğu bildirilmektedir.

 
 
Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:34,35.

Kitap hakkında bilgi için: http://www.aalpbaz.com/akvaran.htm
            Not::Hocamızın izni ile alınmıştır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 00:42
[QUOTE=shark]
Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan yerliler ve çocuklar her gün birçok balık yakalayarak bunları mahalle bakkallarına veya balık toplayıcılara sigara ,küçük giyim eşyaları veya  az bir para karşılığında satarlar.Böylece her yıl milyonlarca toplanarak diğer ülkelere ihraç edilen balıklar bu yol ile kolayca sağlanmış olur.

[/QUOTE]


Ne güzeldir kim bilir ,Amazon nehri kıyılarında çocuk olmak. Dünyada gitmek istediğin yer neresidir diye sorsalar,bu hobiyle tanışmamış olsam en son söyleyeceğim yer belkide amazon olurdu. Şimdi sorsalar Hinzir%20Gülüsaffetmem. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 00:51
Endonezya,Vietnam ve Güney Çin açısından aynı duyguları paylaşıyorum.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 10:40
Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler.Neon tetranın da diğer birçok narin tür gibi en büyük gereksinimi sabırdır.Ölüm konularına bakarsanız büyük bir kısmının hazırlanmamış akvaryumlara neon tetra alımından kaynaklandığını görürsünüz.Sahte bitki konulmuş,kayalık dizayn edilmiş akvaryumlara neon tetra atmak onu ölüme göndermekle eşanlamlıdır.Tabi tüccarlar işlerine gelen bu durumu kolaylıkla fırsata çevirip "yaşar abe" diyerek hobici arkadaşlarımızı mağdur etmektedirler.Kısacası akvaryum güzelce bitkilendirilir,bütün hazırlıklar bitirildikten sonra neon alınırsa seyrine doyamazsınız,onun ömrünü de baya bi uzatırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrecr-mÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2007
İl: Sivas
Mesaj: 29
emrecr-mÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 00:54
İlk defa akvaryumcunun önünden geçerken tesadüfen görmüştüm bu balıkları çok beğenmiştim renklerini hemen almaya karar verdim ama bu balıkların sistemi oturmuş, bitkilendirilmiş doğal akvaryumlarda yaşadıklarını bilmiyordum ve akvaryumcu tek bir uyarıda bile bulunmadı tahmin edersiniz ki girişimimin sonu hüsran oldu balıkların neden öldüklerini akvaryumcuya sorduğumda senin akvaryumunda hastalık vardır ondan olmuştur dedi ben akvaryumu yeni aldım ve kurdum diye çıkışınca olur böyle şeyler ölmesi normaldir bunlar hassas balıklardır hem ölmeseler biz nasıl para kazanırız diyerek pişkin pişkin sırıttı çok sinirlenmiştim bende azimle deneyerek araştırarak yeni aldığım 10 adet neon tetra sürümü 3 yıl boyunca sorunsuz yaşattım ve yaşamaya devam ediyorlar bu balıklara çok hassas balık dediler, bu şehrin sularında yaşamaz dediler ama akvaryumumdaki en dayanıklı balıklar neonlar oldu şu an yaklaşık 2,5 cm boyundalar ve gayet sağlıklılar tek sorunum birçok defa yumurtlamalarına rağmen henüz üretecek zaman ve bilgimin olmayışı inşallah bir gün onuda başarırım.

Bu kötü niyetli akvaryumcular olmasa belki bu türü yaşatma konusunda bu kadar hırslı olmayacaktım belki bende bakımı kolay diye tabir edilen türlerle devam edecektim acaba teşekkür mü etmeliyim onlara ? Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@qua_ButikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 254
@qua_ButikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 12:12
 
 1 tonluk akvaryumda 2000 adet neon tetra ve 2 adet 30 cm challenger beslemenin zevkini tatmış birisi olarak sürü hareketliliğinin köpek balıklarının av psikolojisini bozduğunu zevkle izledim . Ve topluca yapılan hareket sonucunda çok nadiren neon kaybettim . Neon tetranın 2000 adette ve 1 tonluk akvaryumda nasıl bir görsel şölen yarattığını hayal bile edemezdim .  AYRICA PİYASADA NEONLARA VERİLEN 2 TL GİBİ FİYATLAR TOKATCILIK GİBİ GELİYOR BANA . TİCARET DEMEYE PEKTE DİLİM VARMIYOR ACIKCASI . TOPTANCILARDA  (SM BOY )  ADET FİYATI 15 KURUŞ VE % 30 İSKONTO DAHİL DEĞİL ! 110 TL YE 1000 ADET TEMİN EDİLEBİLİR . SAYGILAR 
tropeus tanget2010-12-16 12:13:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir