Parancistrus aurantiacus\Xanto pleco


L-serisiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Antalya
Mesaj: 518
L-serisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 23:29
Parancistrus aurantiacus-Xanto pleco (Castelau 1855)
 
Coğrafi Kökeni:Rio Ucayali,Peru,Rio Tucantins,Rio Araguaia,Amazon Nehri'nin üst kısmı ve Brazilya
Doğu Brazilya'dan yakalanan türün ve Amazon Nehrin'nin üst kısımlarından yakalan türün aynı olup olmadığı kesin değil,Büyük ihtimal ile 2 farklı türden bahsediliyor.

Balığı kafası ve yayıldığı bölge
Türün diğer isimleri:L-56,Chubby Pleco,Rubber Pleco,Hypostomus aurantiacus,Chaestostomus aurantiacus,Parancistrus nigricans,Chaestostomus nigricans,Hypostomus nigricans,Parancistrus vicinus,Hypostomus vicinus
En çok büyüdüğü boyu:25 cm
Su değerleri:
Derece:25-29
PH:6,5-7,5
GH:Pek fark etmez,ancak yumuşak daha iyi
KH:Yumuşak
Yavru
Sarılaşmaya dikkat 
 
Cinsiyet ayrımı:Belli değil,tüm damızlık balıkların yüzgeç kenarlarında dikencikler bulunur,herhalde balığın cinsiyeti balığın şeklinden anlamak daha kolaydır.Ancak bu kanıtlanmamıştır çünkü balıkların çoğu damızlık olmadan ölür.
Beslenme biçimi:Parancistrus aurantiacus omnivordur. Değişik sebzeler,salata,marul ve değişik dip yemleri verilebilir.Ve tabiki dondurulmuş yem ihmal edilmemelidir.
 Balıklar özellikle kumun havalandırıldığı zaman aktif olurlar,buda balıkların tortuyu filtreleyerek beslendiği teorisini ortaya koyar. Bunu başını yukarı kaldırıp ağzını oynatmasıyla yapar. 
Bakım:Balığın 25 cm olabildiğini düşünerek tank ona göre seçilmeli.Küçük bir grup için 150 cm lik bir tank uygun olacaktır.Hacimden çok tabanın fazla olması gerekir.Saklanma yeri olarak ise dallardan ziyade geniş ağızlı seramik vatozluklar tercih edilmelidir.Bitkiler genel olarak balıklardan sağ bırakılmaz,ya geceleri köklenir ya da yem olarak tüketilir.Balıklar gayet barışçıldır sadece çok az tür içi bir agresifliği vardır. 
Akvaryumcu tankında başlayan siyahlama
Önceden bu balığın siyah benekleri vardı
Önceden gri olan balık sarılaşmaya başlamıştır
 
Üretim:Kesin bilgiler yoktur ancak bazı kişilerin tesadüfen ürettiği bilinmektedir,ama 4cm yi geçen yavrular olmamıştır.Şimdiye kadar hiç bir Parancistrus türü başarıyla üretilmemiştir.
 
Ek bilgi:Parancistrus aurantiacus ,Guyanancistrus sp "L56"(GLASER & GLASER,1995) ile ilgisi yoktur,bu isim Guyanacistrus sp'ye  hatalı olarak verilmiştir.
 Bu türe çok benzeyen "LDA 46" büyül ihtimal ile bu türün yavrusudur,LDA 46 hakkında yeterince bilgi olmadığından ben aynı tür olarak alıyorum.
 Parancistrus aurantiacus'un solungaç kapakları diğer vatozlara nazaran daha büyük ve gelişmiş olduğu yukarıda yazmış olduğum "tortu filtreleyerek beslenme" biçimini teorisini desteklemiş olur
 Parancistrus aurantiacus özellikle renk değiştirmesiyle bilinir.Balık ithal edildiğinde altın-sarı renkte olur ve akvaryum ortamında yavaş yavaş bütün vücuduna koyu lekeler yerleşir.Bu lekeler zamanla bütün balığa dağılır,gri bir balık oluşur ve o güzelim sarı balıktan hiç bir şey kalmaz.Uzun zamandır bu tek bilinen seneryoydu ancak gri balıklarda renk değiştirmeye başladı,hemde sarı-altın rengine.Bu seneryo sarı balıkların sadece erkek olma hipotezini ortadan kaldırmış oldu. Koyulaşmanın besin yetersizliğinden, basınçtan ya da ışık miktarından dolayı olabileceği düşünülüyor.Ancak kesin konuşmak doğru olmaz.
 Ne yazıkki bu balık sadece renk değişimi ile değil aynı zamanda akvaryumdaki kısa ömürlülüğü ile de bilinir.Balıkların büyük bir kısmı ilk aylarda ölür.Genede bu balığı uzun yıllar besleyen akvaristler olmuştur.Damızlık balıklar akvaryum bakımında yavru balıklardan daha hassasdırlar.






Bu balıkların çok az siyah benekleri var

Tamamen altın renkli bir balık

Yeni ithal edilmiş bir balık (daha?) çok güzel sarı renkte

Tamamen altın renkli bir balık

Tipik ve oldukça geniş ağız

Erkeğin dikenleri

Dişinin dikenleri

Erkeğe üstten bakış

Dişinin üsten bakışı

Yazan:Daniel Konn-Vetterlein

Fotoğraflar:Daniel Konn-Veterlein,Daniel Mattheus,Ralf Heideman,Sascha Hessenberg ve Farid

 
Site:http://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/782

Çeviren:Timur Yılmaz

Çeviri bana aittir kesinlikle bilgisayar sözlüğüne yazıp çevirttirtmedim,tercümelik konusunda daha acemiyim o yüzden tüm işlemler iki akşamımı aldı.Bazı kelimeleri dört dörtlük çeviremedim kusura bakmayın lütfen.
 
 
 
L-serisi2011-02-19 20:55:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SWATÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 69
SWATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 19:34
Ne kusuru uğraşmış emek etmişsin eline sağlık bu vatoz çok iri hummer jeep gibi yahu :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir