Petshop gerçeği


oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2006 17:49
Forumlarda yazılanlara baktığımızda pek çok kez farklı petshoplarda ortak bi tavra raslıyoruz.Genelde petshopçunun kaplumbağa bakımıyla ilgili söyledikleriyle forumda yapılan tavsiyeler birbirine terstir.
Petshopçu kaplumbağa için size küçük plastik bir kap satar kaplumbağanın ayaklarını örtecek kadar su koyun günde 1 yem verin suyunu sürekli değiştirin başka birşeye gerek yok der.Hatta bazen hayır ben kaplumbağam için akvaryum ve ısıtıcı almak istiyorum diyen alıcılara ,hiç gerek yok diye itiraz ettikleri ve hatta enteresan ve anlaşılmaz bir biçimde satmamakta direndikleri bile olur.
Neden.?
Çünkü satışta önceliği olan canlı hayvan yani kaplumbağadır.Bu ticaretin karlı olmasında 2 faktör önemli Birincisi petshopa gelen kaplumbağanın hızlı bir biçimde elden çıkarılması lazımdır 2.side bu ticaretin süreklilik göstermesi gerekir.Eğer herkes 1-2 kaplumbağa alır sağlıklı bir biçimde uzun süre yaşatırsa ve bir daha satın almaya gerek duymazsa bu çok karlı ticarette kar düşer.İşte bu yüzden belli bir süre sonunda kaplumbağanızın sizde ben iyi bakamadım o yüzden öldü inancı yaratarak ölmesi gerekiyor...Ki yeniden kaplumbağa almaya gidin bu karlı ticaret devam etsin..
Genelde aldığınız kaplumbağa zaten petshopta kötü şartlarda bakılmış ve vücut direnci hastalık başlama seviyesine kadar düşmüştür.Siz alır eve götürürsünüz.Sizin elinizde 1-2 hafta daha dayanır ve işler birden terse döner.Artık o yemeyen hareket etmeyen ve size üzüntü veren hasta bir canlıya dönüşmüştür.Uğraşır didinirsiniz forumlarda diğer kaplumbağa besleyen kişilerle mesajlaşırsınız petshoplara veterinerlere koşarsınız.Hasta kaplumbağaların küçük bir kısmı bu çaba sonucunda kurtulsa bile çoğu ölür.
Sizde o vicdan azabıyla artık biraz daha bilgilenmiş biri olarak yeniden bir yada iki kaplumbağa daha almaya gidersiniz.Bu sefer petshopçuya ısıtıcı ve akvaryum için diklenirsiniz.Petshopçu bakar ki hıııım millet bilinçlenmeye başlamış.Hemen forumlara gelir ve şu tür mesajlar yollar "Ben ısıtıcı akvaryum filan kullanmıyorum ama kaplumbağalarım canavar gibi çok sağlıklı "
oracle2006-7-7 18:6:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhat_KaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 56
Serhat_KaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2006 18:23

Gerçekten çok doğru yazmışsınız.O numarayı bende yedimAncak benim 1.5 yıl olmuştu o şekilde besleyeli.Bu siteye üye oldum,anında gittim akvaryum ısıtıcı fln.Şimdi çok sağlıklı,maşallah.Sanırım nadir bir olay yapmışım o şekilde 1.5 yıl yaşatmakla

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasdalÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 194
yasdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 10:50

"Oracle"

Gerçekten olaylara objektif bakabildiğiniz için sizi kutlarım. Üzülerek katılıyorum ki dünya böyle dönüyor. Ticaret insanların dini haline gelmiş durumda ve yazık ki canlı hayvan "satışı" gibi "insani" olması gereken işler bile bu desturla sürdürülüyor. Bu yüzdendir ki foruma bilerek veya bilmeyerek "Ben şu kadar zamandır bakıyorum plastik kapta maşallah aslan gibi" mesajı atan arkadaşlara tepki mesajlarımızı hemen yağdırmalıyız. Zaten kaplumbağa besleyen ve interneti olmayan yada internetteki bu sitelerden haberdar olmayan büyük bir çoğunluk varken, biz siteye giren şanslı azınlığın okudukları bir iki mesajda bu yaklaşımları görüp doğru olduklarına inanmaları riskini ortadan kaldırmalıyız.

Pet Shopların bu tutumları "Hasan Bey" in tespitinde belirttiği gibi yaklaşık toptan 1 YTL ye aldıkları kaplumbağaları Bazen %400 bazen %900 kar ile satarak muazzam kar etmeleri, Isıtıcı ve filtre sattıklarında ise normal kar marjları elde ettikleri için sürüp gitmektedir.

Ben yine de tüm Pet Shop'ların aynı amaçla böyle yönlendirmeler yapmadığını düşünüyorum. Bu siteden derlediğim bir kitapçığı kendi akvaryumcuma hediye ettim ve bir iki gün sonra uğradığımda Kaplumbağaları dışarıda güneşlenirken gördüğümdeki mutluluğumu anlatamam. Artık bir akvaryumları ısıtıcıları ve filtreleri vardı. Sizlere de öneririm. Her kaplumbağa besleyen bu ve bunun gibi internet sitelerini görme şansını elde edemiyor ama emin olduğumuz bir şey var ki hepsi bir kez pet shop'dan bilgi alıyor. Tekrar konu başlığı için teşekkür ederim. 

yasdal2006-9-11 16:5:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 10:56
Vaybee acaba gerçekten buraya üye olupta öyle şeyler diyen petshopcular varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 11:26
Yanlış bi anlaşılma olmasın ben tüm bu tür mesaj yazanlar petshopçudur demiyorum.Konuyu kuvvetlendirmek için biraz abartı kullandım ama yapanları var.Başka forumlarda bedava verilen hayvanlara evcil beslemek isteyen hayvan sever kişiler gibi talip olan ve sonra dükkanında satan petshopçu çok.Özellikle hamster olayında .Benim takip edip sonunda yakaladıklarım var.Ama belirtmek istediğim şuydu birden biri çıkıp foruma geliyor 3-5 mesaj atmış o kadar bakıyorsun bunların hiç birine gerek yok ben akvaryumsuz ısıtıcısız bakıyorum hiç bir sorunum yok filan demiş ve tüymüş.Bir insan niye durup duruken böyle bişi yazma gereği duysun ki.Benim dikkatimi akvaryum ve ısıtıcı satmamak için direnen petshopçular çekiyor sonuçta onun size satış yapmak istemesi lazım değilmi. Ama tam tersiyle karşılaşan ve forumlarda petshopçu gerek yok dedi bende almadım diye yazan birçok arkadaş var.Bende uyarmak ve olaya değişik bir açıdan bakılmasını sağlamak istedim.Tüm petshopçular tabiki böyle değil ama maalesef çoğu bu şekilde davranıyor
Yasdal güzel sözlerin ve kaplumbağalara yardımların için bende sana teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpeedyGonzalesÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 412
SpeedyGonzalesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 20:17
Hasan beye katılmamak elde değil. O yüzden lütfen bilinçli olarak evcil hayvan besleyelim, türü ne olursa olsun. Hatta yanlış yapan arkadaşlarımızı uyaralım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merco :)Çevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7
merco :)Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2006 00:04

Hasan beye şiddetle katılıyorum ben de!İki hafta önce aldıgım kaplumbagalarımdan biri öldü ve ben bakım konusunda bilinçsiz oldugum düşüncesine kapılıp bu siteye üye oldum!benim eksik bilgilerim yüzümden olmasa da bir kaç arkadaştan haksız yere tepki aldım!Onlarda haklılar kendilerine göre belki ama kaplumbagamın hasta oldugunu bilemezdim!bi iki hafta sonunda söyledikleri gibi arkadaşların hastalık ortaya çıkmaya başladı iyice ve ben yaşatamadım onu  lütfen herkesi bu konuda biliçlendirmeye devam edin!Bence büyük bir çogunlukta etkili oluyodur burda söylenenler!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2006 22:07
Bu konuya bi ekleme yapma vakti geldi.
Size aşağıda bir link vereceğim .İşin içine ticaret ve para girince konulara bakış çok değişiyor.Bu değişim cansız malda olduğu kadar canlı pet satışında da aynen geçerli.Petshopçular yada bu işin ticaretini yapanlar ( büyük yada küçük ithalatçılar) olaylara ve sattıkları canlılara asla sizin gibi bakmıyorlar.Petshop sahiplerinin yada pet ticareti yapan kişilerin büyük çoğunluğu için ellerindeki o canlı sadece ve sadece kar getiren maldır.Eğer o canlıyı koruyorsa sadece mali değerini yani sermayesini korumak içindir.Elinden yüzlerce hatta onbinlerce kaplumbağa geçen bir petshop sahibinin tek amacı onu sevmek değil  elinde ölmeden önce size satmak kar etmektir.Ticaretin kar etmenin doğası budur. Olaya asla sizin gözünüzle bakmaz yada bakamazlar.Siz büyük çoğunluk hayvan seversiniz onlar ise büyük çoğunluk tüccar.Petshopçular yıllar içinde ellerinden durmaksızın geçen canlı hayvancıklara karşı iyice  duyarsızlaşırlar.Bu yüzden onlara pek kulak asmayın gelin işin doğrularını forumlardan öğrenin.Çok az sayıda gerçekten hayvanseverliğini kaybetmemiş  petshopçu yada ithalatçı var ,onları bu suçlamalarımın dışında tutuyorum ama o kadar az sayıdalarki.Zaten onlarda ya bu işten kar edemezler yada zarar edip batarlar.
Bizler bu kirli ticaretin ilk kısımlarını hiç bilmiyoruz sadece canlı hayvan pethopçuya düştükten sonraki kısımlarını biliyoruz.Ama birde bu kanlı ticaretin petshopçudan öncesi var.yani ithalat ihracat kısmı.Canlı hayvanların ülkeler arasında ölümüne nakil edildikleri kısmı

Şimdi gelelim linke ..Aşağıda verdiğim link kirli ve kanlı kaplumbağa ticaretinde devede kulak bir kaç örnek içeriyor.Sayfalar ingilizce ama mesela diyorki 3000 kaplumbağa Kazakistandan Amerikaya kargolanmış.Ama nasıl kargoladıkları umurlarında bile değil.Çünkü bu kaplumbağalar herhalde Kazakistanda 1 dolardır Amerikada ise 150-250 dolar.Doğru düzgün kargolamaya ve para harcamaya ne gerek var.Kaç tanesi canlı ulaşırsa o kadar kar yeter de artar bile.Ölen ölür kalan sağlar bizimdir. İlk örnekte gemiye 3000 kaplumbağa yüklemişler..sonuç..
127 si ölmüş 60 tanesinin kabuğu kırılmış .Geri kalanlarda acaba ne kadar sağlam kalmış bilinmiyor.Ve sayfada diğer başka iğrenç örneklerde var.

http://www.nytts.org/proceedings/luiijf.htm

Herkesin haberi olsun bu olaylar aynen bizim ülkemizdede oluyor. Bizdende yasak , kirli ve kanlı yollardan yurt dışına kaçırılan çok sayıda canlı hayvanlarımız var.3-5 vampir birkaç kuruş kazanacak sonra gidip pavyonda yiyecek diye doğamızı acımsızca tahrip ediyoruz.Bu işi engelemekle görevli kurumlarda ancak kendine faydası olan iç derebeylikleri halinde ,var olan ama işe yaramayan kurumlar olarak boy gösteriyorlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2006 22:38

[QUOTE=oracle]
Bu ticaretin karlı olmasında 2 faktör önemli Birincisi petshopa gelen kaplumbağanın hızlı bir biçimde elden çıkarılması lazımdır 2.side bu ticaretin süreklilik göstermesi gerekir.Eğer herkes 1-2 kaplumbağa alır sağlıklı bir biçimde uzun süre yaşatırsa ve bir daha satın almaya gerek duymazsa bu çok karlı ticarette kar düşer.İşte bu yüzden belli bir süre sonunda kaplumbağanızın sizde ben iyi bakamadım o yüzden öldü inancı yaratarak ölmesi gerekiyor...Ki yeniden kaplumbağa almaya gidin bu karlı ticaret devam etsin..
[/QUOTE]

Bu olay balıklar içinde aynen geçerli, tespit çok doğru, bilinçli akvaristler arttıkça bu tip pet shoplar tarihe karışacak ve akvaristleri çok daha kaliteli,ticari ahlaklı ve yolunacak kaz olarak görmeyen  pet shoplar bekleyecektir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merweÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2006
İl: Trabzon
Mesaj: 8
merweÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2006 13:14
evet ya benm mıncırımda o plastik kaplarda durmak istemiyor.. Onu oraya koyduktan sora kenarlardan dışarıya kaçmak istiyor bu ktu yaptım ona içinda kum var orda oyun falan oynuyor çok zevkli onunla ilgilenmek ama dershanem başlayınca ne yapıcam bilmiyorum:( Annem felanda onu eline alamıyor..Bense bırakmıyorum:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thai canavariÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 47
thai canavariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2006 17:42

      Hasan Bey cok merak ediyorum acaba Türkiyede bu şekilde kaç olay gordünüz kaplumbağ ve balık üzerine vede gönderen firmaların ne şekilde paketlediği biliyomusunuz? lütfen bazı şeyleri saptırmaya çalısmayalım.

     Vede işin ticareti yönü diyosunuz her satıcı daha cok para kazanmak ister gerekli olsa niye ısıtıcı veya akvaryum satmasın suan en ucuz ısıtıcı fiyatları 15.00 YTL. sadece ticari yönünü düşünüyosa niye satmasın bi kaplımbağdan 2 kaplumbağ parası kazamıs olur vede ölen olursa onların zararını karşılamıs olur lütfen yanlıs yönlerdirmeler yapmayalım lütfen vede Türkiyede ithalatçıların cçalıştıkları ihracatçıları araştırın lütfen

         Saygılarımla.

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2006 21:11
Naim bey
Yazdığım her satırın arkasındayım.Peki sizde dürüstçe cevap verin Neden savunma yapmaya ihtiyaç duydunuz,Petshop dükkanınız mı var yoksa canlıların ülkeler arası alınıp satılmasıyla ilgili bir işlemi uğraşıyorsunuz.Yazdığım mesajın ilk bölümünde ben herşeyi açıkladım ama herhalde düzgün okumadınız.
Su kaplumbağası almaya giden genç ve bilgisiz kişilere petshopçular ısrarla akvaryum ve ısıtıcı satmıyor ve gerek yok diyorlar.Bu ve diğer forumlar bu tür davranışla karşılaşan insanların mesajlarıyla dolu..Bende zaten bu garip davranışın nedeni ne?  diye sordum ve neden satmadıklarını en başta izah ettim , açıkça yazdım bir daha okuyun.Isıtıcılar yaşlanıp ölmezler ayrıca kar marjlarıda düşüktür.Donanımıyla birlikte 100 milyon tutuğu için müşterinin vazgeçtiği bir alışveriş yerine 20 milyon gibi maddi açıdan gerçekleşmesi daha kolay ama su kaplumbağasının ölmesine dayanan bir alışveriş türü bu. Eğer petshopçuysanız siz bana neden ısıtıcı satmaya yanaşmadıklarını izah edermisiniz ?
Türkiyede kara kaplumbağalarını ve dere kaplumbağalarını doğadan toplamak ve satmak yasak ama heryerde satılıyor.Hatta girin internete yanında Türkiyeden geldiği açıkça yazılarak pazarlanan kara kaplumbağaları var.Bu kaplumbağaların toplanması satılması yasaksa, taaa Amerikaya kadar nasıl gidiyor.UBS kargoylamı.Yurt dışına kaçırılan şahinlerimiz , engerekli yılanlarımız yokmu.Zamanında özel dikilmiş palto içinde yüzden fazla kuşu Türkiyeye sokarken yakalanan kişiler Bavul içinde yarısı havasızlıktan ölmüş köpek yavrularıyla yakalananlar olmadımı ?.
Hem neyi niçin saptırıyorum lütfen birde bunu izah edermisiniz.Ben yasa dışı kaçakçıklıktan ve kar amacıyla canlı hayatını umursamayan pethopçuluktan söz ediyorum.Eğer ben 1 yazıyorsam inanıyorum ki işin gerçek yüzü 1000 kat daha vahşidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thai canavariÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 47
thai canavariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2006 14:06
Dükkanımda yok ithalat veya ihraçatta yapmıyorum sadece tanıdığım bu işi yapan bi çok kişi var Türkiye çapında nasıl ve hangi koşullarda yapıldığını gayet iyi biliyorum.
Türkiyeden gittiği açıkça yazarak pazarlanan site linklerini verirseniz sevinirim.Ve bende Türkiyeden yurtdışına yapılan tabiri caizse kaçakcılık dediğimiz olan olayların suan ne durumda olduğu hakkında bi fikriniz varmı acaba?Yurtdışından palto içi kuş ve köpekler için dediklerinizde bende size hak veririm ama suan tartışılan o diğil o ayrı bi tartışma konusu.
 Ayrıca kaplumbağlara ısıtıcının gerek olmadığını düşünenlerden biriyim benimde 2 adet kaplumbağam var yaklaşık 3 yıl oldu ve daha hiç birşeyleri yok.
                        SAYGILARIMLA.

thai canavari2006-9-11 14:7:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fevziÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 195
fevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2006 14:36
Naim bey her kaplumbağa türünün farklı ihtiyaçları var bildiğiniz üzere. Sizin kaplumbağanız yerel(türkiyede doğada bulunan) bir tür olabilir yada çok dirençli (şanslı) bir kaplumbağa olabilir. "Ben yaptım oluyo" demek yanıltıcı olur. Herkez sizin gibi bilinçli değil malesef; kendi kaplumbağaları için de ısıtıcıya ihtiyaç olmadığı fikrine kapılabilirler. Daha dikkali olalım lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir