Piranha Tür Karışıklığı


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 23:15
Piyasada yoğun ve yaygın olarak bulunan kısaca Pacu ve Nattereri olarak geçen türler var. Bunların birbirine karıştırılması da sıklıkla olur. Hatta bu konuda aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

http://www.akvaryum.com/Forum/pacu_ve_piranha_arasindaki_farklar_k358542.asp

Yani Serrasalmus türlerini saymazsak piyasada bu sadece iki tür var. Ya da biz öyle sanıyoruz...

Geçmişte her iki türden de besledim. 15 sene önce nattereri diye pacu da aldım.

Colossoma Macropomum (Pacu)'yu bir kenara bırakıyorum. Derdim Nattereri olarak geçen türle ilgili...
Zaman içerisinde detaylara takıldım. Nattereri olarak satılan balıklar o kadar birbirine benziyor ki farklı olmasına karşın kolaylıkla karışabiliyor. Buna rağmen ayrım konusunda en ufak bir tartışma görmedim.

Piyasada Nattereri olarak satılan ve kesinlikle gördüğüm balıkların resimlerini aşağıda görebilirsiniz. İsimlerine bakarsanız farklı olduklarını görebilirsiniz.

Resimleri aşağıdaki linkten aldım.

http://www.facebook.com/album.php?aid=70634&id=44499533454

Pygocentrus Nattereri (red belly)



Pygocentrus Notatus (cariba)



Pygocentrus Piraya



Pygocentrus Ternetzi



Pygocentrus Ternetzi




Konuyu açma nedenime gelirsek, bu kadar birbirine yakın balıklar varken ve herkes yoğun olarak Nattereri'ye odaklanmışken, ithal eden, satan, üreten, alan, besleyen kişiler bu ayrım hakkında yorum yapabilir mi?

Örneğin ben Cariba beslemeyi düşünüyorum. Ama yine ayrım konusuna takılıyorum. Elinde Cariba olanlar bile ya onları Nattereri olarak biliyor ya da böyle lanse ediyor.

Acaba siz ne besliyorsunuz? Gerçekten Nattereri mi? Yoksa farklı bir tür mü?

Yorumlarınızı bekliyorum.



-------------------------------------------------------------

NOT: Bu kısmı sonradan ekleme gereği duydum. Serrasalmus'lar başlı başına ele alınması gereken bir gruptur. Ancak piyasada yaygın olmamaları ve genelde karıştırılmamaları nedeniyle dahil etmedim. Çünkü alanlar bilerek ve araştırarak alıyor. Dolayısıyla da karıştırmıyor. Gerekli olduğuna inanan varsa ayrı bir konu olarak açabilir.
kgurkan2010-03-25 00:48:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 23:21
Bilgiler için teşekkürler. :) Bence en güzeli black rhom.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 23:30
Konu aklımdaydı ama yeni ve aktif bir konu olan "Sürü Balıkları" hakkında yazarken bunu paylaşmak istedim.
Serrasalmus Rhombeus apayrı bir tür ve büyükleri kesinlikle tek bakılıyor. Sürü kavramına uzak bir balık olduğu ve fiyatı ile özellikleri dolayısıyla yaygın olmadığından, aynı zamanda ayırt edemeyen olamayacağı için, konu dışı bıraktım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 23:50
Abi kafanın karışması çok normal inanki. Serrasalmuslar ve pygocentruslar diye 2 ye ayrılan bu türleri özellikle de pygocentruslarda ayırt etmenin zorluğu kaçınılmaz gibi birşey. Birde internetten arayıp bulacağın fotoğraflarda ikilemde kalman çok çok daha normal. Nedeni de çoğu fotoğrafın doğal ortamdaki balıklara ait olması ve bu renk ve formda balıkların akvaryumda birebir yakalanmasının nerdeyse imkansızlığı. Doğal olarak alınan yavrularda da durum bundan ibaret. 
Pygocentrus ailesinden gelen nattereri ve cariba arasındaki farkı ayırt edebilmen için en önemli detay solungacın hemen arkasındaki siyah benektir. Pygocentruslarda nattereri,cariba ve piraya aynı balıkmış gibi dursalarda,gerek doğlarında gerekse fiziksel özellik ve görünüşlerinde ince detaylar var görüldüğü gibi... ve birde beslediğim için söylemek istiyorum caribaların kafa yapısı nattereriye göre biraz daha keskin hatlara sahip,diğer bir deyişle daha sivri...
Mesela aşağıdaki bir pygocentrus cariba dır. 


Senin cariba diye eklediğin fotoğrafta büyük ihtimalle nattereri gibi Abi.
 Piraya yı diğer iki pygocentrustan ayıran özellik ise gerek doğalarında ,gerekse akvaryumlarda beslenen türlerinin çok daha irileşmesi ve 30-40 cm'e ulaşabilen türler olmasıdır. 
Bu da bir piraya. Dikkat edersen karnı daha çok turuncuya kaçıyor.


Bu üç türde çok benzer özellikleri taşıyor gibi görünmesine rağmen,karınlarındaki turuncu sarımsı ve kırmızı renk dışında çokta benzerlikleri yoktur aslında. Ve bir de bu tamamen balıkları besleyerek çözülecek farkılılıklardır bana göre. Bunların içinde piraya beslemedim henüz,ancak beslemek için kuracağım akvaryumumda olmadı zaten bu zamana kadar 1 ton luk bir akvaryum anca kurtarır bence. Hatta 2 sene önceki Darıca gezisinde oradaki balıkların piraya mı, nattereri mi olduklarını hep merak etmiştim. Soracak yada bilgi alacak kimse olmadığından da vazgeçmiştim.Sikkin
Ternetzileri ise akvaryumda yada forumlarda görmedim yada en azından rastlamadım diyebilirim. Cariba'nın Nattereri'nin kız kardeşi olduğuyla ilgili bir makalede okudum bir aralar ancak,bunun kesnliğiyle ilgili net bir açıklama yapılmamıştı hatırladığım kadarıyla. Çoğu akvaryum türüne göre daha az varyetesi yada türü olan bir balık piranha. Ve hakettiği değeri yada ilgiyi gördüğüne de asla inanmıyorum ne yazık ki. Sikkin

Bu nattereride yaşlılıktan ve akvaryumdaki genel görüntüden çok karanlık ve kalitesiz aydınlatmadan dolayı bu şekilde görünüyor olabilir Abi. Zaten damızlık hatta yavru alınan piranhaları görsen bunların neresi nattereri der yavrularını almaktan bile vazgeçersin ama işin rengi öyle değil tabii ki. Zaten balığın gümüş gibi olması gereken pullarının yerinde yeller esiyor. Ama haksızlık etmemek lazım bence bu balık özelliklerini gösteremeyecek kadar yaşlanmış. Big%20smile


Abi birde benim favori piranham bu aklında olsun bir yerlerde görürsen amazon exotic import dışındaBig%20smile falan alo demen yeterli hemen gelirim almaya. 

Serrasalmus COMPRESSUS


citronx2010-03-27 00:37:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 00:42
Yorumların için teşekkürler. Resimleri aldığım yerde bunlar vardı diye hazıra kondum.
Cariba konusunu biliyorum ve resimdekinin Cariba olduğunu da tartışmalardan teyit ettim. Caribalarda belirli bir dönemden itibaren siyah benek kayboluyormuş. Yavru değil de büyük almak isteyince benzerlikler kendini göstermeye başlıyor.
Aslında yazıda bahsetmeyi unuttuğum bir detay daha aklıma geldi. Niyeyse yazmamışım.
Yavruların önemli bir kısmında Ternetzi'lerde olduğu gibi gri gözde üzerine siyah noktalar bulunuyor. Sanırım ve maalesef bu bir çok türde var. En azından küçükken var. Büyüdüğünde benekler kayboluyor ve türün gerçek özellikleri ortaya çıkmaya başlıyor.
Yavruyken ayırt etmenin temelleri hakkında da bir kaç açıklama olsa iyi olur. Ben ayırt etmek için ve çakma balıklardan kurtulmak için araştırmaya devam ediyorum. Ancak araştıramayanlar için eklenecek yorumlar bilgilendirmede katkı sağlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 00:48
Abi yavru almaya kalkarsan zaten fiyat farkından hangisinin hangisi olduğunu anlarsın. Ben caribanın 7-8 cm ini (f1)120 liradan almıştım en basiti. Bu parayı hiçbir nattereriye vermezsin. Açıkçası yaygın ve kolay bulunan nattereri gibi de değil. Zaten Amerikada bile piranha besleyenlerin çoğunluğu natteriyi tercih ediyor,adaptasyon ve akvaryuma daha uygun bir tür olduğundan dolayı. İthalatını yapan kişileri bulup anca öyle getirtir yada getirtmiş olanlardan temin edebilirsin. He dersen ki ben 10 liraya cariba satan yer buldum,inanma abi. Big%20smile
Ama bağlantılarım var kolaylıkla getirtirim diyorsan buyur sana link banada getirelim Abi.


citronx2010-03-25 00:49:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkemozgozeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 367
gorkemozgozeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 00:11
Natterilerde üretimhaneler dışında büyüklüğü 1 liradan biraz büyük ortalama 20-30 tl arası herkes tutturabildiğine satıyor ben 25 kuruş büyüklüğünde aldım ve üretimhaneden aldım 3 üne 25 tl vermiştim ama uç uçayım kaç kaçayımdı yaşarlarmı acaba diye koktum eve getirirken şimdi en büyüğü 11 cm diğerleri 7-8 cm i geçemek üzeredir tahminim zaten biri baskın çabuk büyüdü tabak gibi ve çenesi acayip kalınlaştı tahminimce erkek o ,resimlerini eklicem bu başlığa yarın. Syg. gorkemozgoze2010-03-27 00:12:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 00:23
[QUOTE=gorkemozgoze]Natterilerde üretimhaneler dışında büyüklüğü 1 liradan biraz büyük ortalama 20-30 tl arası herkes tutturabildiğine satıyor ben 25 kuruş büyüklüğünde aldım ve üretimhaneden aldım 3 üne 25 tl vermiştim ama uç uçayım kaç kaçayımdı yaşarlarmı acaba diye koktum eve getirirken şimdi en büyüğü 11 cm diğerleri 7-8 cm i geçemek üzeredir tahminim zaten biri baskın çabuk büyüdü tabak gibi ve çenesi acayip kalınlaştı tahminimce erkek o ,resimlerini eklicem bu başlığa yarın. Syg. [/QUOTE]
Cahit Bey,malesef ki durum gerçekten böyle. 3 cm'lik nattereriler üreten arkadaşlar tarafından 10 Lira ve toplu alımda cüzi bir indirimle hemen hemen söylediğiniz fiyatlara satılıyor. Ancak akvaryumculara giden balıklarda yine bu balıklar,beslemekten bir şekilde vazgeçen akvaristlerin akvaryumculara yem yada malzeme karşılığı verdikleri aynı balıklar yani.
İşin acı tarafı yada kötüsü aslında bambaşka,çoğu piranha besleyen arkadaşında bildiği gibi. Sokağa çıkıp bir anket yapılsa evinizde akvaryumunuz olsa piranha beslermisiniz denilse,alınacak cevapların önceden tahmini zor olmaz. Bir kere tu kaka olmuş bu tür. Ama işin aslı öyle değil,1 sene boyunda 12 adet 17 cm üzeri piranhalarıma 1 kez bile canlı yem (akvaryum balığı veya canlı herhangi bir balık)vermeden besledim. Gören herkesin söylediği şey aynı oldu,kaç balık veriyorsun haftada? Söylediğimde de inanmıyorlar. 
Şimdi söylemek istediğim başka bir konu da bildiğim kadarıyla ülkemizde bu balıktan şu an yavru alıp üretimini yapan İzmir'de Onur Bey ve İstanbul'da Utku var. Bu arkadaşlar elinden çıkaramadıkları5-6 cm e gelmiş 300-400 yavruyu üretimhane yada akvaryumculara vermeyip hangi tonluk akvaryumlarda besleyecekler? Bence yapılması yada izlenmesi gereken yol çok açık,piranhalar öcü falan değildirHinzir%20GülüsHele şöyle 15-20 yavruyu alıp beslesinler bakalım 1 sene nasıl keyif alıyorlar? Ama kolayı seçmek âdet olmuş,kim uğraşacak onunla? Hâl böyle olunca da,5 cm balığı 30 liraya akvaryumcudan alan adama oluyor malesef. Sikkin
citronx2010-03-27 00:36:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkemozgozeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 367
gorkemozgozeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 00:40
Aynen öyle ben aldığım yeri töhmet altında bırakmamak için yazmıyorum toptancıydı bir akvaryum mağazası sahibi abim beni motoruyla buraya götürdü sağ olsun içeri bir girdim toptancı 3 ayrı oda var ve belki 200 civarı akvaryum vardı ben akvaryumcularda görmediğim balıkları gördüm hatta formda rastlamadığım hani vardırya deriz hep şu resimlerde gördüklerimizden diye böyle bir yer içeri girdim niyetim belliydi natteri alacaktım ama gözümde canlandırdığım ve istediğim farklıydı şöyle 3-4 cm kendine gelmiş benim bakabileceğim balıklar beklerken 3. odada köşede  bir akvaryuma yanaştık birbaktım ortalama 250 lt bir tank belki 400 - 500 yavru abartısız dedim bunlarmı nat evet dediler anne baba varsa görebilirmiyim dedim sadece bir tane yeni doğum yapmış anne vardı başka bir tankta ama güzel balıktı  rengi şekli gayet güzeldi ama yorgunluğu vardı hayvanın biraz, adam uygun fiyata bırakıcam 6 tane al keyfini sür dedi hatta 12 tane vermeye kalktı dedim risk alamam 3 tane ile başlayalım iyi o halde dedi ilerde tekrar görüşürüz o halde , aldım arkadaşlar ama inanın o minicik poşette köşelerde kaybolan tipler düşünün poşet elimde eve geldim akvaryum hazırdı 3 gün önceden zaten , hazırlıkları tamamladım arkadaşları akvaryuma aldım kaç gün izledim bunları yakından ısıtıcıları kontrol ettim görseydiniz hak verirdiniz zaten kağıt gibi 25 kuruş kadar tipler böyle ya lepistes plati gibi kalıyor yanlarında düşünün yani ,neyse öyle böyle derken büyüdüler yarın aşamalı olarak çektiğim fotolarını paylaşıcam sizlerle eve geldikleri günden bugüne kadar her ay çekmeye çalıştım belirli tarihlerde, ben balıklarıma emek verdim herkes veriyordur gerçekten ama bu balıklara bebek gibi baktım o yüzden gerçekten o korkunç görüntülerine rağmen çocuğum gibiler ve kesinlikle satmam yada vermem onları. Syg.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 00:56
[QUOTE=gorkemozgoze] aldım arkadaşlar ama inanın o minicik poşette köşelerde kaybolan tipler düşünün poşet elimde eve geldim akvaryum hazırdı 3 gün önceden zaten , hazırlıkları tamamladım arkadaşları akvaryuma aldım [/QUOTE]

Daha dün 25 tane nattereri aldım Cahit Bey yavru boyda. Daha önce farklı piranha başlıklarında bu balıktan yavru almayı gördüğümü görmeyi çok işterdim dedim. Ancak kendimde unuttuğum birşeyler vardı söylerken. Nedense bugüne kadar beslediğim hiçbir balığa yavrusunu alacağım diyerek besleyemedim. Bu da benim hobiye bakışım demek ki. Ancak Onur Bey'in(Canbakır) yavrularını görünce akvaryumda bu sefer yapacam dedim,ama 1 sene sonra nolur valla bende bilmiyorumTebessüm. Umarım yine caymam,ama gerçekten çok istiyorum. 
Konu dağılmadan alıntı yaptığım sözlerinize bir şey eklemek istiyorum. Yarın piranha alacak bir arkadaş varsa eğer alsın balıklarını getirip kovaya koyalım hava motorunu bağlayalım,sonra akşama kadar akvaryumu kurup,ısıtıcıyı çalıştırıp bu süre içinde sadece klorun uçmasını bekleyip atalım yavruları içine. Eğer o balıklardan ölen olursa verdiği paranın iki katını vereceğim. Ben bu kadar sağlam ,dayanıklı ve su değerlerindeki farklılığı maximum tolere eden balık beslemedim desem yalan olmaz diyorum sadece.
citronx2010-03-27 00:57:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkemozgozeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 367
gorkemozgozeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 01:07
Buna kesinlikle katılıyorum bu balıklar gerçekten dayanaklı ötesi strese çabuk girebiliyor veya ürkek oldukları gerçek ancak kesinlikle dayanıklılar ben herhangi bir su hazırlayıcı kullanmıyorum sadece en az 2- 3 gün dinlenmiş su kullanıyorum zaten bidonlarım var su değişiminden su değişimine 10 gün kadar dinlenmiş oluyor ben kimyasal kullanmayı pek sevmiyorum sadece bir kez sera snail ex kullandım oda salyangozlar yüzünden zaten sonra aşamalı su değişimleri ve malzeme temizliği ile akvaryum suyunun hemen hemen bir hafta içinde %100 ü ister istemez değişti 25 natteriyi sorması ayıp kusura bakmayın ne kadar mal ettiniz acaba hem forumda paylaşılmış olur ortalama fiyat olarak. Syg.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 01:11
Balıklar yerli üretim ve bana maliyeti 250 Lira. Toplu alımda 10 Lira olan balık adedi,bildiğim kadarıyla 8 liraya falan geliyor. Toplu alım için geçerli adette 50 olması lazım. Ancak nedense discus alırken bile pazarlık yapmaktan vazgeçemesemde işin içinde piranha oldumu,pazarlığın p 'si gelmiyor aklıma. Big%20smile citronx2010-03-27 01:12:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkemozgozeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 367
gorkemozgozeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 01:16
Güzel almışsınız o halde hayırlı olsun bunların barındığı tank hacmi geniş olsa gerek mesela benim tankımda çok ufak değil 200 lt ama 25 yavru birbirini yer 2 ayda Tebessüm. Syg.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 01:22
Şu anda 450 litredeler,ama 360 litreye girecekler bu hafta sonu akvaryumda dekorla uğraşıyorum,bitki kökler falan. Bu şekilde kayıplarıda en aza indirmiş olacağımı düşünüyorum (Saklanacak yer çok olacak). Ama malesef ki bu sayıda besliyorsak bu balığı kayıplarıda düşünmek zorundayız. Mesela birbirlerini kovaladıkları zaman,ışıklarını kapamak,belli boya gelip kendilerini koruyabileceklerinden emin olana kadar, fazla et veya karidesle beslememek vs. Çünkü etin tadını alan piranha malesef,kardeş falan dinlemiyor. Evden uzun süre ayrı kalınacaksa anahtarı mutlaka Anne, Baba'dan birine  bırakmak gibiTebessümZaten balıklar en fazla 7-8 cm olana belki daha öncesine kadar bu sayıda kalacak,daha sonra ayrılıp en iyileri beslenmeye devam edecek,yoksa 25 piranha besleyecek adamın bir tonluk tankı olması lazım,o da en az tabii ki.citronx2010-03-27 01:24:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir