Planarya Sorunu


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2015 16:34
Aslında çoğalmaları direk yem ile alakalı, yenmeyen yemler bir şekilde bu vb. canlıların beslenerek çoğalmasına sebep oluyor. Yem konusu balıklardaki gibi olmadığı ve çoğumuz balıklara alıştığımız için yemlemeyi gerektiği gibi yapamayabiliyoruz...
Yine normal şartlarda balıklar bu canlıları tüketiyorlar ama karides akvaryumlarında avcıları olmadığı için yem buldukları sürece üremeye devam ediyorlar.

Yem verilmeyen bitki akvaryumunda oluşmaları (bulaşmaları), belli bir popülasyona çıkmaları mümkün. Yem verilmezse biterler görüşünde olmadığımı da ayrıca belirtmeliyim ama ilişkili olduğunu inkar edemem. Sorun %100 planaria ise ilaçsız çözümü yok

Andazol kullanılacaksa tablet formu (şekersiz) kullanılmalı ve doz aşımı yapılmamalı. Andazol veya no planaria (aynıdır), ikisini de kullanmış biri olarak hidralara etkili olduklarını ama nematod gibi canlıları önlemediklerini, tekrar başa dönüldüğünü söylemem gerek. (hiç planariam olmadı)

Aslında sorun ve karmaşa planaria'nın teşhisinde, şu videoya bir bakın =
[URL]https://www.facebook.com/Planarienfalle/videos/877796952285499/?fref=nf[/URL]
Yani planarialar baya kelli felli kurtlar, akvaryumlarda planaria sanılanların çoğunluğunun nematod türleri olduğunu düşünüyorum (zararsızdır).
Türkiye'de planaria yok demiyorum ama çok nadirdir, kim kaybetmişte biz bulmuşuz :)[EDIT]Ulvi Özuğur,2015-08-16 16:55:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2015 20:37
Karmasa konusuna %100 katiliyorum. Tanklarda gorulen canlilarin nerdeyse tamami "Detritus Kurdu" adi verlen bir canli turu. Aslinda zararli degiller, hatta fazla miktarlarda olurlarsa tank icindeki artiklarin donusturulmesi konusunda faydalari bile var. Ancak nematodlarin her turu zararsiz degil. Hem bitkilerde hem de hayvanlarda hucre hasarlarina neden olabiliyorlar. Ikinci olarak katilmadigim konu, andazol ve no planaria'nin ayni olduklari. Andazolun etken maddesi albendazol, no planaria farkli icerige sahip. Albendazol, karides ve benzeri canlilar uzerinde zararli etkilere sahip olabiliyor. No planaria ozellikle bu tur canlilara zarar vermemek uzere uretilmis ve formulu farkli. Hatta sadece bitkisel karisimlardan yapildigini iddia ediyorlar. Nematod ya da planaria populasyonunun artmasi tek bir nedene bagli degil. Ilgili konu icin asagidaki linklerde verilen makaleleri okumakta fayda var.

[URL]http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_cleaning.html[/URL]
[URL]http://www.americanaquariumproducts.com/FluidizedSandFilter.html[/URL]
[URL]http://www.americanaquariumproducts.com/Redox_Potential.html[/URL]
[URL]http://www.americanaquariumproducts.com/Quality_Fish_Food.html[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WolandÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 87
WolandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 17:19
Planaria protein bazlı yeme diğer canlılardan daha hızlı ulaşıyor özellikle ışıklar kapalıyken. Protein bazlı yemi bulamayınca da akvaryumdaki karideslere saldırmaya başlıyor. Bu sebeple planaria'ya karşı ilaç kullanılmak istenmiyorsa belli bir süre bitkisel yem kullanılıp aynı zamanda ev yapımı planaria tuzağı kullanılabilir. Bitkisel yemleme yaparken tuzağın içinede protein bazlı yem konulabilir. Tuzağın yapılması maliyetsiz, pet şişenin işine bi iki tane hava hortumu geçirmekten ibaret. Belki ilaç kadar kesin çözüm getirmez ama dediğim gibi denemekte bi zarar yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir