Pseudotropheus Acei - Luwala Yellow Tail


SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 10:05

Adı                              : Pseudotropheus Acei - Luwala Yellow Tail

 

Biotope                       : Sahilin kumluk kesimi

 

Maksimum boyu          : Erkekler 15 cm ( 6 inç ) Dişiler 10 cm (4 inç ) Akvaryum ortamında daha fazla boy atabilirler.

 

Beslenme                     : Otçul. Zaman zaman protein ağırlıklı yem de verilebilir.

 

Üreme biçimi               : Ağızda kuluçka

 

Mizacı              : Kendi türlerine orta derecede agresif. Başka türlere barışçıl

 

Sıcaklık                       : 25 - 28 ° C

 

Ph                               : 7,8 – 8,6

 

Yaşadığı Bölge

 

Acei ler kumluk ve kayalıklarla dolu batmış ağaç gövdelerinin olduğu Malawi gölünün sahil kesiminde yaşarlar. Aceiler koloni balıkları oldukları için her zaman birlikte görülebilir.

Gölde batmış olan ağaç gövdeleri etrafında 30 ila 50 arası Acei kolonisi toplanmış olarak beslenmeye çalıştıkları görülür. Kayalıklar arasında ise bu rakam 3 ila 10 olarak değişir.

 

Pseudotropheus Acei  Luwala Yellow tail: Bandawe-Luwala Reef -Nkhata Bay -Senga  kıyılarında  yaşarlar.

Pseudotropheus Acei  Ngara White Tail : Ruarwe -Karonga-Ngara kıyılarında yaşarlar
 
 
 
Beslenmesi

 

Aceiler doğada suya batmış olan ağaç ve ağaç köklerinde oluşan algleri yiyerek beslenirler. Otçul bir tür olan Acei ler aynı zamanda etçil de beslenebilirler. Acei ler ağaç üzerinde yetişen alglerle beslendiği bilinen tek cichled türüdür. Doğada yüzlercesi su altında kalan ağaçların etrafında beslenmeye çalışırken görülebilir. Sürü olarak gezen balıklardır. Akvaryum ortamında yeni doğan yavrular sürü halinde hareket ederler. Bitkisel ağırlıklı beslenmesi faydalıdır. Zaman zaman protein ağırlıklı yemlerde verilebilir. Sürekli protein ile beslenen Aceilerin renklerinde matlığa neden olabilir aynı zamanda bload gibi hastalıklar görülebilir.

 

Beslenmesinin algler olduğu unutulmalı ve et içeren yemler en azami şekilde verilmelidir. Canlı yemler en çok haftada bir kez verilmelidir ( Su piresi, gammarus, kan kurdu, karides vb.). Beslenmesi için yeşil otçul yemler ve spirulina ağırlıklı yemler tercih edilmelidir.

 

Cinsiyet Ayrımı

 

Acei lerde cinsiyet ayrımı çok zordur. Bu balıklarda erkek de dişide renklidir. Akvaryumda çok tercih edilmesinin sebebi de  renkli bir çift oluşudur. Çok güzel pastel renklere sahip balıklardır. Erkeklerin vücudu dişilere oranla daha kalın olur. Erkeklerde de dişiler de de yumurta beneği olabilir, fakat erkeklerde ki yumurta beneği sayısı dişilere oranla daha fazladır. Erkeklerin alt ve üst yüzgeçleri daha uzun ve daha sivridir.

 

Erkekler davranışlarıyla da kendilerin belli edebilirler. Kolonisine yaklaşan yabancı bir balığa karşı hemen yüzgeçlerini kabartarak tepki gösterebilir, dişiler bu durumda oradan sürüyle birlikte uzaklaşmayı tercih ederler. Bu türler arasında büyük savaşlar çok nadir yaşanır.  En sakin huylu mbunalardandırlar. Çok nadir de olsa damızlık boya gelen erkekler akvaryumda ölümcül olmayan kavgalar yapabilirler.

 

Benim gözlemlediğim kadarıyla erkeklerin üst yüzgeçlerinde başından kuyruğuna doğru mavi bir çizgi vardır. Bu çizgi kuyruğun alt ve üstünde de olabilir. Dişilerin üst yüzgeçleri tamamen sarı renktedir ve daha kısadır. Erkeklerin renkleri dişiye oranla biraz daha koyu renk olabilir. Aceilerde cinsiyet ayrımı konusunda en kesin çözüm vent kontrolü ile anlaşılabilir.

 

Eşleşme Davranışları

 

Doğada bölgeci olmayan bu balık akvaryumda çok sert olmasa da çiftleşme zamanı bölgeci olabilir. Akvaryumda kayalar arasına akvaryum tabanına inene kadar çukurlar açarak orada çiftleşmeyi severler. Doğada düz kayalar üzerine de yumurta dökerler. Çiftleşmek isteyen erkek akvaryumda kayaların arasını kazar ve dişiyi bu bölgeye çekmeye çalışır. Çiftleşmeye hazır olan dişi erkekle beraber akvaryumda gezmeye ve beraber hareket etmeye başlar. Erkek sürekli dişiye kur yaparak dişiyi çiftleşmeye hazır hale getirmeye çalışır. Hazır olan dişi erkeğin kazdığı çukura giderek çiftleşme dansına başlar. İnternette yaptığım araştırma sonucunda dişilerin 30 ila 80 arası yumurta döktüklerini okudum fakat ben yumurta aldığım dişimi kusturduğum da birinden 166 diğerinden 162 tane yumurta aldım.

 

Acei yumurtaları 5 günde çatlar ve kafa ve kuyruk oluşmaya başlar. 7. gününde yavruların gözleri oluşmaya başlar. Kusturmak için en uygun zaman 11. gündür. Akvaryumda erkek yumurta alan dişiyi sürekli rahatsız ederek tekrar çiftleşmek isteyebilir. Dişi erkek kendisini rahatsız ettiği için yumurtaları yutabilir ya da tükürebilir. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsak imkanımız varsa dişiyi başka bir akvaryuma ayırmakta fayda vardır. Acei dişisi kepçe ile yakalandığında strese girip bütün yumurtaları tükürebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için balıklar uyurken nakil işlemini gerçekleştirmek en sağlıklı yoldur.

 

Genel Bilgiler

 

Aceiler 5 cm boya geldiklerinde üremeye hazırdırlar. Üretilmesi kolay bir balıktır. Acei ler akvaryum tabanında kullanılan kumun rengine göre kendi renklerini belli ederler. Akvaryumda koyu renk kullanıldığında renkleri lacivert e yakın bir renk alır. Açık renk kum kullanılan akvaryumlarda çok güzel pastel renklere sahip olurlar. Renkleri buz mavisi ve canlı bir sarı olur. Ben her iki renk kumda da besliyorum açık renk kumda beslediklerimin seyrine doyum olmuyor.

 

Akvaryumda su kalitesi ve zaman zaman canlı yem verimi üremelerini tetikleyici bir etkendir. Akıntıyı çok seven balıklardır. Acei akvaryumunda güçlü bir iç filtre ya da bir kafa motoru mutlaka bulunmalıdır.

 

Akvaryum tabanında kesinlikle ince bir kum kullanılmalıdır. Aceiler kumla oynamayı seven balıklardır.

 

Acei akvaryumunda Ph 8 ve üzeri olması kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Akvaryumda birçok türle sorunsuz yaşayabilen Acei lerin en iyi anlaştıkları türler  Labidochromis caeruleus ve Cyrtocara moorii dir. Sert balıklarla beslenen Acei ler zaman zaman sert davranışlar sergileyebilir. Orta derecede agresif mbunalar ile beslemenizi tavsiye ederim.

 

Akvaryumun her bölgesinde yüzebilmesi bu balıkları daha da çekici yapmaktadır. Akvaryumlarda Acei lerin 2 türü bulunmaktadır. Bu türler Pseudotropheus Acei - LuvalaYellow tail ve Pseudotropheus Acei – Ngara White tail dir.

 

Sahibini tanıyan balıklardır. Yavrular çok küçük doğarlar ama büyüme hızları orta derecedir. Akıntılı ve sık su değişimi yapılan akvaryumlarda daha hızlı büyüyebilirler. Yavrular protein ağırlıklı beslenmelidir. Yavrulara artemia ya da protein ağırlıklı yemler ufalanarak verilebilir. Yavru Acei ler yeni doğduklarında siyah beyaz renklerde ve dikne çizgili doğarlar. 1 erkek 3 dişi şeklinde koloni olarak beslenmelidir Erkek sayısını arttırmak istiyorsak bu rakam 2 erkek 5-6 dişi şeklinde de olabilir.

 

Aceiler en küçük 150 lt lik akvaryumda beslenmelidir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

skilicÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 34
skilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 10:21
Süleyman hocam eline sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volcanoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 442
volcanoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 10:25

Süleyman bey benimde karma akvaryumumdaki en sevdigim türdür. İlk önce kendi büyüttügüm sarı prenseslerimin yedi adediyle yedi acei takas yapmıştım. Tabi yedi dişi seçtim ve balıkların yanına erkek koymadım ki balıklar erken yumurtlayıp boyları öle kalmasın diye:)şimdi ise yanlarında bir erkek acei var ve ben onun kur yapışını ve hareketlerini izlemeye doyamıyorum. Bu balıklarla ilgili aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederiz. Saygılar. ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seapromiseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2006
İl: Hatay
Mesaj: 661
seapromiseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 16:40
Süleyman Bey paylaşım için teşekkürler elinize sağlıkClap.Fotoğraflarda çok güzel olmuş.Devamının geleceğindede eminim.Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4644
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 20:33
Eline sağlık Süleyman.
 
Gönül verdiğin bu balıklar hakkındaki güzel paylaşımın için teşekkürler. Acei besleyen ve beslemek isteyenlere güzel bir bilgilendirme olmuş.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2008 21:06
Aktif konularda tanıtım başlıklarına bakarken, sizin başlığınızı gördüm. Hemen bakayım dedim. Girdim, baktım ve şaşırdım. Verdiğim tepki aynen aşağıdaki gibidir.

"Ne tanıtımı ya resmen makale olmuş, hemen makaleler ve tercümeler forumuna taşıyorum." dedim. Sayfayı yukarı sürüklediğimde baktım ki zaten olması gereken forumda yani "Makaleler ve Tercümeler" forumundaymış.

Gerçekten çok güzel bir makale olmuş, teşekkürler, ellerinize sağlık.

Saygılarımla...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evcikÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 100
evcikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2008 11:20
Çok açıklayıcı ve doyurucu bir yazı olmuş . Herkes bu şekilde yazamıyor , teşekkür ederiz . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2008 22:55
Makalemi beğenmeniz beni çok menmun etti arkadaşlar. Umarım makalem bu balığı besleyen ve beslemeyen bütün arkadaşların işine yarar.

Memnuniyetini bildiren bütün arkadaşlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2008 19:21

Süleyman bey yazdıgınız yazı bu balıgı besleyen ve beslemek isteyenler için çok faydalı olmuş elinize saglık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E=MC2Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
E=MC2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2008 20:25
Harika bir paylaşım olmuş elinize sağlık. Keşke moba içinde tank hazırlanışı vs olarak bu tip bilgiler paylaşılsada bizde faydalansak..
 
Elinize Sağlık.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halfmoon37Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 835
Halfmoon37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2008 20:32

Parmaklarınıza sağlık.Çok güzel bir paylaşım olmuş.

Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir