Pul Yem Yapımı


engingnzÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Malatya
Mesaj: 164
engingnzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 08:54
Pul Yem Yapımı
Malzemeler :
500 gr Bezelye
10 Yaprak Ispanak
10 Dal Isırgan Otu
2 Kırmızı Dolmalık Biber
1 Havuç
5 Diş Sarımsak
200 gr Ton balığı konservesi (Karides veya çimçim de olabilir ancak kilosu 50 ytl)
4 Yemek kaşığı Mısır Unu veya Buğday Unu
4 Yemek kaşığı Soya Unu veya Buğday Unu
4 Bemiks Vitamin Tablet
5 Spiruluna Tablet
4 Yemek kaşığı Mısır özü yağı (Balık veya karides yağı bulamadığımdan)
2 Tatlı kaşığı iyotsuz tuz
2 Tatlı kaşığı toz şeker
Toz Jöle (az miktarda) (Aktarlardan bulunabilir)
Aliminyum Gıda Folyosu
Ufak boy Spatula

Hazırlanışı :
* Ispanak Isırgan Otu Bezelye Kırmızı dolmalık biber Havuç bir tencerede az miktarda su ile ağır ağır kaynatılarak haşlanır. Haşlama suyunu dökmeyin.
* Elde edilen haşlanmış malzemeler mikserde parçalanarak inceltilir.
* Mısır ve Soya unu Mısır özü yağı Tuz Şeker eklenir.
* Sarımsaklar dövülerek inceltilir.
* Bemiks tabletler Spriluna tabletler havanda dövüldükten sonra bütün malzemeler karıştırılır.
* Ton Balığı mikserde inceltilir karışıma eklenir.
* Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra macun kıvamına gelmesini sağlayın; artan haşlama suyu ile inceltebilirsiniz. Macun çok koyu veya çok sulu olmamalı.
* Yemi parçalara bölerek buzluğa kaldırın (o gün kullanacağınız kadarını bir çorba kasesine ayırın)
* Yarım çay bardağı suya 2 çay kaşığı toz jöle ilave edin iyice karıştırın. Ayırdığınız yemle jöleli suyu karıştırın. 1 tatlı kaşığı mısır özü yağını karışıma ekleyin.
Elde edeceğiniz kıvam çok önemli çok sulu olmamalı. Örneğin; bebek maması kıvamında olmalı. Çok koyu bir kıvamda da olmamalı gerekirse biraz daha jöleli suyla ve yağla inceltin. Çok sulu ise çok az un ekleyerek kıvamı bulun.
* A3 genişliğinde aliminyum folyo kesin yemi ince bir tabaka olarak folyaya yayın. Ufak bir Spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde sıvayın. Sıvama işlemi sabırla folyonun yüzeyi görünmeyecek şekilde yapılmalıdır. Sert darbeler yemin bazı bölgelerde daha yoğun bazı bölgelerde daha seyrek olmasına sebep olur. Spatulayı folyo üzerinde yemi okşarcasına gezdirin. Yem bütün yüzeyi kaplamalı alttaki folyo görünmemeli.
* Kurumaya bırakın. Hava sıcaklığına göre 2-4 saat sürebilir.
* Yem kuruduktan sonra parmağınızla üzerine bastırarak sıyırabilirsiniz. Eğer kolaylıkla sıyrılmıyorsa folyoyu rulo yaparak katlayın ve hafifçe üzerine kuvvet uygulayın. Yemler kendini bırakacaktır. Eğer sürdüğünüz yem tabakası çok inceyse folyonun yemi bırakması daha zor olur. Kalan yemleri bir çay kaşığı ile hafifçe kazıyabilirsiniz. Yem rahatlıkla sıyrılmıyorsa kıvamla ilgili bir hata yaptınız demektir. Yem kuruduğunda ilk sürdüğünüzden daha ince bir tabaka olur. Jöle çok gelmiş olabilir veya un/yağ oranı yanlış olabilir. Unu fazla kullandıysanız kurabiye gibi kolayca dağılan bir yeminiz olur. Jöleyi fazla koyarsanız yem kuruduğunda çok sertleşir yenmez! Yemin içinde yeterli miktarda yağ varsa kolayca kabuk kabuk sıyrılacak hatta dökülecektir. Aşırı yağlı bir yem elde ettiyseniz kağıt peçete üzerine serin bir süre bekleyin yağ kağıda geçecektir. Yağlama işlemi yem kuruduktan sonra yapılmamalıdır.

Not : Her ne kadar tarife bağlı kalmaya çalışsanız da %100 başarılı olmazsınız. Deneme yanılma yoluyla en ideal kıvamı ve oranları bulabilirsiniz.
Kullanılan besin çeşitleri isteğe göre değiştirilebilir. Akvaryum balıkları için sıcak kanlı hayvanların etleri önerilmez karides veya balık etleri kullanabilirsiniz.
Balıklarınız yeme 1-2 gün içinde alışacaktır. İlk etapta azar azar yemleyin. Marka yemlerde kullanılan karides ve kabuklu hayvan etleri balıklara çok çekici geldiğinden balıklarınız yaptığınız yemi yadırgayabilir. Ancak besin değerleri olarak marka yemlerden hiçbir eksiği yoktur. Maliyet hesabı kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Benim hesabıma göre marka yemlerden 6-7 kat daha ucuza geliyor.

                                                                                                                             ALINTI



Beğenenler: [T]190004,Muratrasim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190004,Muratrasim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 09:06

Çok teşekkürler Engin bey çok sade anlatımlı basit yem tarifi olmuş umarım herkesin işine yarar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

konyaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2011
İl: Konya
Mesaj: 26
konyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 09:11

Gercekten kolay bir yem tarifi olmus insallah herkezin isine yarar. bideniyecem yapmayi.balık yagini eczanelerde bulunur aslinda.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 09:39
Aslında gerçekten balıklarını düşünenler yemlerini kendileri yapmalıdır.Çünkü ne kadar kaliteli markalar olursa olsun adam ilk başta ticari kaygı güder.Kendini düşünür yani.Sonra müşterilerin balıklarını düşünür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RabelahÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 130
RabelahÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 10:26
"Toz Jöle" konusunda bir detayı açıklamakta fayda var:
Yem için kullanacağınız jöle "Bitkisel" olmalı hayvansal jöle değil. Aktardan alırken bitkisel olan jöleden istemelisiniz, aksi halde su kalitenizin bozulmasına yol açarsınız.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanerenÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 28
hakanerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 10:48
Elinize sağlık gayet net anlatmışsınız 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asssaaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 90
asssaaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 10:56
Çok teşekkürler.Deneyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NarutoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Sivas
Mesaj: 436
NarutoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 13:17
Canlı doğuran türlerinde kullanımı uygundur değil mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engingnzÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Malatya
Mesaj: 164
engingnzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 13:30
[QUOTE=Naruto]Canlı doğuran türlerinde kullanımı uygundur değil mi ? [/QUOTE]
Yem bitkisel bir yem gibi görünüyor kullanılır heralde tam bir cevap veremeyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NarutoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Sivas
Mesaj: 436
NarutoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 13:32
Doğrudur. Malzeme listesini dikaktli inceleyince bitkisel ağrılıklıymış. :) Dikkatsizlik işte. :/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engingnzÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Malatya
Mesaj: 164
engingnzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 14:55
[QUOTE=Naruto]Doğrudur. Malzeme listesini dikaktli inceleyince bitkisel ağrılıklıymış. :) Dikkatsizlik işte. :/ [/QUOTE]
Estağfurullah...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 21:31
Bu tarifi yapan ve kullanan bir arkadaş var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FATİH_G.O.PÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 334
FATİH_G.O.PÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 23:26
Merhaba bende merak ettim bunu yapan ve kullanan varmı acaba...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HARUN_31Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2010
İl: Hatay
Mesaj: 26
HARUN_31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 18:45
Bu tarifi pek tasnif etmiyorum içerisinde baliklara zarar verebileceğini düşündüğüm malzemeler var bana göre uydurmaca bir tarif siz en iyisi hazir ve marka yemlerden şaşmayin. Yapilacak yem her balik türüne hitap etmelidir diye düşünüyorum bu tarif bu konuya uygun bir yem türü değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir