Pul Yem Yapımı


nejatcobanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Içel
Mesaj: 21
nejatcobanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 22:17
[QUOTE=HARUN_31]Bu tarifi pek tasnif etmiyorum içerisinde baliklara zarar verebileceğini düşündüğüm malzemeler var bana göre uydurmaca bir tarif siz en iyisi hazir ve marka yemlerden şaşmayin. Yapilacak yem her balik türüne hitap etmelidir diye düşünüyorum bu tarif bu konuya uygun bir yem türü değil.[/QUOTE

Bu tarifdeki balıklara zarar vereceğini düşündüğünüz malzemeler nedir çok merak ettim doğrusu ?..
Açıklarsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnimaLoveÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2011
İl: Bursa
Mesaj: 2
AnimaLoveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 00:52
Bunu Molilerime verebilir miyim ? Onlar bitkisel ağırlıklı besleniyor ve ayrıca bu yemlerin ne gibi zararı olabilir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omer_irfanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2010
İl: Denizli
Mesaj: 21
omer_irfanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 11:24
Bende yakşalık bu tarifte bir yem yapmıştım ama benimki pul yemlerden 3-4 kat daha kalındı bir zararıda olmadı yaklaşık 1-2 kilo yem yaptım kullandım. Buradaki kalınlık satın aldıklarımızla aynı mı oluyor. Öyle olmasının sırrı nedir? Birde benim yemimi yedikten sonra balık dışkıları suyu bulandırıyordu ve kesede oldukları için çok fazla alg ürüyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilef2008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 242
ilef2008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2011 20:20
Uzmanlar Alüminyum folyo ile kaplanan gıda maddelerine yüksek miktarda alüminyum geçişi olduğunu söylüyor. Alüminyum folyo zararlıdır aslında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali HocaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Denizli
Mesaj: 165
Ali HocaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 12:12
Cem beye katılıyorum, aliminyum folyo kullanılmamalı,
Bu kadar emek ile hazırlnana bir yemi son finişte hata yapmak doğru olmaz kanatindeyim.
Diğer bir husus ise yapılan bu yem ile beslenen balıkları takip etmek lazım, kullanılan malzemeler gayet güzel ama birleşimlerin zamanla etkileşmesi olurmu ? donan yemin daha sonra çözülmesinde besin değerlerini kaybediyormu, kuruyan yemleri nasıl saklamamız lazım, bunlarada bir açıklık getirebilirsek, kesinlikle yapmalıyız kanatindeyim.
Yemler için harcadığımız miktara baktığımızda bu imalat hakikaten bizim gibi hobıcılerin çok işine yarayacak bir formül.
Teşekkür ederim, emeğinize sağlık
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omer_irfanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2010
İl: Denizli
Mesaj: 21
omer_irfanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 17:01
Ben %60-70 aynı malzemelerle yaptım 2 ay boyunca iştahla yediler saklama kabında muhafaza ettim. Zararı dokunmadı sadece akvaryumda çok fazla alg üremeye başladı balıklarda halletti onu zaten. 2 defa yaptım her seferinde farklı bir karışım ve genel olarak 2500-3500 Balık Üstünde denedim. Canlıdoğuranlar için Bir Zararı dokunmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulucaptainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1010
ulucaptainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 17:33

Faydalı bir paylaşım olmuşlar.Elinize emeğinize sağlık.Teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ftuganÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 96
ftuganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 18:26
Ben de faydalı bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.
 
Yabancı marka yemleri alıp, bütçemize zarar verdiğimiz kadar, ülke ekonomisine de zarar veriyoruz.
 
Bezelye, ıspanak gibi sebzelerin zararı olacağını hiç düşünmüyorum.
 
Az miktarlarda yapılıp tüketilirse bozulma ihtimalleri de azalır.
 
Kendi adıma teşekkür ediyorum ve destekliyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tranquility_baseÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Bursa
Mesaj: 14
tranquility_baseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2011 15:31
Merhaba

Ya hocam ne gerek var bu kadar eziyete bu kadar masrafa kaliteli bir yem satın al gitsin. Kafa karıştırmaya gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

007nefretÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2011
İl: Bursa
Mesaj: 6
007nefretÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 23:47
[QUOTE=engingnz]Pul Yem Yapımı
Malzemeler :
500 gr Bezelye
10 Yaprak Ispanak
10 Dal Isırgan Otu
2 Kırmızı Dolmalık Biber
1 Havuç
5 Diş Sarımsak
200 gr Ton balığı konservesi (Karides veya çimçim de olabilir ancak kilosu 50 ytl)
4 Yemek kaşığı Mısır Unu veya Buğday Unu
4 Yemek kaşığı Soya Unu veya Buğday Unu
4 Bemiks Vitamin Tablet
5 Spiruluna Tablet
4 Yemek kaşığı Mısır özü yağı (Balık veya karides yağı bulamadığımdan)
2 Tatlı kaşığı iyotsuz tuz
2 Tatlı kaşığı toz şeker
Toz Jöle (az miktarda) (Aktarlardan bulunabilir)
Aliminyum Gıda Folyosu
Ufak boy Spatula

Hazırlanışı :
* Ispanak Isırgan Otu Bezelye Kırmızı dolmalık biber Havuç bir tencerede az miktarda su ile ağır ağır kaynatılarak haşlanır. Haşlama suyunu dökmeyin.
* Elde edilen haşlanmış malzemeler mikserde parçalanarak inceltilir.
* Mısır ve Soya unu Mısır özü yağı Tuz Şeker eklenir.
* Sarımsaklar dövülerek inceltilir.
* Bemiks tabletler Spriluna tabletler havanda dövüldükten sonra bütün malzemeler karıştırılır.
* Ton Balığı mikserde inceltilir karışıma eklenir.
* Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra macun kıvamına gelmesini sağlayın; artan haşlama suyu ile inceltebilirsiniz. Macun çok koyu veya çok sulu olmamalı.
* Yemi parçalara bölerek buzluğa kaldırın (o gün kullanacağınız kadarını bir çorba kasesine ayırın)
* Yarım çay bardağı suya 2 çay kaşığı toz jöle ilave edin iyice karıştırın. Ayırdığınız yemle jöleli suyu karıştırın. 1 tatlı kaşığı mısır özü yağını karışıma ekleyin.
Elde edeceğiniz kıvam çok önemli çok sulu olmamalı. Örneğin; bebek maması kıvamında olmalı. Çok koyu bir kıvamda da olmamalı gerekirse biraz daha jöleli suyla ve yağla inceltin. Çok sulu ise çok az un ekleyerek kıvamı bulun.
* A3 genişliğinde aliminyum folyo kesin yemi ince bir tabaka olarak folyaya yayın. Ufak bir Spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde sıvayın. Sıvama işlemi sabırla folyonun yüzeyi görünmeyecek şekilde yapılmalıdır. Sert darbeler yemin bazı bölgelerde daha yoğun bazı bölgelerde daha seyrek olmasına sebep olur. Spatulayı folyo üzerinde yemi okşarcasına gezdirin. Yem bütün yüzeyi kaplamalı alttaki folyo görünmemeli.
* Kurumaya bırakın. Hava sıcaklığına göre 2-4 saat sürebilir.
* Yem kuruduktan sonra parmağınızla üzerine bastırarak sıyırabilirsiniz. Eğer kolaylıkla sıyrılmıyorsa folyoyu rulo yaparak katlayın ve hafifçe üzerine kuvvet uygulayın. Yemler kendini bırakacaktır. Eğer sürdüğünüz yem tabakası çok inceyse folyonun yemi bırakması daha zor olur. Kalan yemleri bir çay kaşığı ile hafifçe kazıyabilirsiniz. Yem rahatlıkla sıyrılmıyorsa kıvamla ilgili bir hata yaptınız demektir. Yem kuruduğunda ilk sürdüğünüzden daha ince bir tabaka olur. Jöle çok gelmiş olabilir veya un/yağ oranı yanlış olabilir. Unu fazla kullandıysanız kurabiye gibi kolayca dağılan bir yeminiz olur. Jöleyi fazla koyarsanız yem kuruduğunda çok sertleşir yenmez! Yemin içinde yeterli miktarda yağ varsa kolayca kabuk kabuk sıyrılacak hatta dökülecektir. Aşırı yağlı bir yem elde ettiyseniz kağıt peçete üzerine serin bir süre bekleyin yağ kağıda geçecektir. Yağlama işlemi yem kuruduktan sonra yapılmamalıdır.

Not : Her ne kadar tarife bağlı kalmaya çalışsanız da %100 başarılı olmazsınız. Deneme yanılma yoluyla en ideal kıvamı ve oranları bulabilirsiniz.
Kullanılan besin çeşitleri isteğe göre değiştirilebilir. Akvaryum balıkları için sıcak kanlı hayvanların etleri önerilmez karides veya balık etleri kullanabilirsiniz.
Balıklarınız yeme 1-2 gün içinde alışacaktır. İlk etapta azar azar yemleyin. Marka yemlerde kullanılan karides ve kabuklu hayvan etleri balıklara çok çekici geldiğinden balıklarınız yaptığınız yemi yadırgayabilir. Ancak besin değerleri olarak marka yemlerden hiçbir eksiği yoktur. Maliyet hesabı kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Benim hesabıma göre marka yemlerden 6-7 kat daha ucuza geliyor.

                                                                                                                             ALINTI


[/QUOTE] yapan ustadın son formulu budur ilk yaptığı balıklar tarafından beğenilmemiştir







007nefret2013-01-02 00:14:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkbaytarÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2015
İl: Manisa
Mesaj: 134
turkbaytarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2017 11:46
Mpangalar için yaptım ama yağlı oldu ve o yağı akvaryumdan çıkartana kadar anam ağladı.Hiç yağ koymadan yaptığım bir tarifim vardı onda o sıkıntıyı yaşamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir