Red Claw Crab (Sesarma bidens)


BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 00:42
Arkadaşlar forumda bu yanlış anlaşılan canlılarla ilgili pek bilgi bulunmamakta.. bende yabancı bir kaynaktan bulduğum bilgileri sizinle paylaşmak istedim.. http://aqualandpetsplus.com/Bug,%20Red%20Claw%20Crab.htm

Tayland, Singapur, Hong Kong'dan getirilirler.
En fazla 4cm, kıskaçlarıyla birlikte 5cm boya ulaşırlar.
1.5 - 2 yıl yaşayabilirler.
En az 30 cm lik bir akvaryumda bakılmalıdırlar.
Kaya, kök gibi cisimlerin altına saklanmayı severler.
22-28 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşayabilirler.
Genelde gizlenmeyi tercih ederler, geceleri aktiflerdir, tırmanmayı ve koşmayı severler.
Yem konusunda seçici sayılmazlar, çöpçü gibidirler (beach-combing scavengers)..
Temiz suya ihtiyaç duyarlar, ve suya 1 çimdik tuz ekleyebilirsiniz.

Kaplumbağalar
ve diğer yengeçler düşmanlarıdır.

Erkeklerin kıskaçları dişilerinkine göre daha büyük ve daha renklidir. Eğer ağaç parçası, kaya veya sermik süsleriniz varsa kırmızı pençeli yengeciniz bunların altına saklanacaktır. Dibe yakın borulara tırmanacaklardır (filtre boruları gibi). Elinize almak istediğinizde koşarak kaçacak ve ısırmaya çalışacaktır.

Bu küçük canlılar hem ıvır zıvır hemde sebze yerler. Buldukları herşeyi yemeye çalışırlar. Uzun yüzgeçli, yavaş yüzen yada dip balıklarıyla aynı ortamda beslenmeleri önerilmez.

Dış iskeletleri nedeniyle sert suları tercih ederler. Suya tuz eklemeden de yaşabilirler, ancak suya tuz attığınızda daha güzel görünecekler. 3.5 litre için 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Tabiiki sofra tuzu değil.

Bu canlılar yaşadıkları alandaki hemen hemen herşeyin altına saklanabilirler. Onları kayaların ve ağaç köklerinin altında bulabilirsiniz. Eğer onları hareketli görmek istiyorsanız, "2 yengeç 30 litre" kuralına rağmen yarım düzine koyun ve onları izlemenin keyfine varın..

Kırmızı pençe yengeçler tırmanıp hava almak isterler. Bu nedenle onlara su üzerinde bir ev yapmalısınız. 


Kendi deneyimlerime göre bu yengeçler tok olduğu sürece birlikte yaşadığı canlılara dokunmuyor.. Mangrow kökünü yemeyi seviyorlar.. neredeyse sudan çok kökün tepesinde kuru alanda duruyor... Korkmadığı yada rahatsız edilmediği sürece ne komşularını nede insanları ısırma girişiminde bulunmuyorlar. Ona özel arayp buduğum altında oyuğu olan kaya yerine mangrow kökünün altına kuma gömülüyor.. koşu yapmaya karar verdiğinde önüne ne çıkarsa -semender, midye, salyangoz, bitki- üstüne basıp geçiyor.. üzerine şelale şeklinde su akmasını seviyor. suda yüzdüğünü hünüz görmedim ama örümcek gibi cam hariç her yere tırmanıyor.. çok sempatik canlılar.. lepisteslerle, karideslerle, semenderlerle, midye ve büyük boyutlu salyangozlarla yaşayabiliyor.. küçük boyutlu salyangozları yiyebilir..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 02:01
Aslı hanım gerçekten tebrik ve teşekkür ederim.. 
Yaklaşık bir hafta önce tesadüfen bir akvaryumcuda görüp, elinde olan iki adet kırmızı kıskaçlı yengeci de aldım..
Fakat yengeçlerin türlerini bilmiyordum, biraz netten araştırdım fakat sadece isimlerini öğrenebildim, fazla bir bilgiye de ulaşamamıştım. Latince isimlerini de şimdi sizden öğrendim(çok faydalı oldu)..
 
Yazılı olan bilgiler, yapılmış araştırmalar tabi ki ilgilenenlere kılavuz niteliğinde ve faydalı oluyor ama tecrübe etmek gibisi yok kanımca.. Mesela çoğu yerde yengeçler yanlız beslenmeli diyor ama siz koşmaya başlayınca ezmediği mahlukat kalmıyor diye de eklemişsiniz:) Sırf bu yüzden semenderleri çıkarttım akvaryumdan..  Şu an tamamen kırmızı kıskaçlılara odaklanmış durumdayım, umarım daha da bulur ve yanlarına eklerim.. 
 
Bu arada bendekiler bir dişi ve bir erkek.. oyuklu taşlar ve su üstünde durabilecekleri ağaç kökleri ve yosunlu taşlar mevcut. Şimdilik yolunda gidiyor, bir iki fotoğraf ekeleyeceğim ve ilerki zamanlarda sizlerin de fotoğraf ve tecrübelerinizi paylaşmanızı beklerim..
 
Suyun dışında olan erkek(Büyük kıskaçlı)
 
 
Dişi yengeç ilk bir kaç gün ağaç kökünün en tepesinde led ışıklara yakın durdu
serhista2011-05-11 02:07:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JayakariÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 150
JayakariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2011 01:18
Fırsat buldukça fotoğraf ekle anlat bu canlıları Serhat abi bende çok severim kendilerini de beslemek nasip olmadı daha :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2011 22:00
Sanırım yanlış ifade etmişim =) mecazi anlamda ezip geçiyor, ama herhangi bir zararı olmuyor.. yolunu herhangi bir şey için değiştirmiyor.. bende malesef bir tane var.. annem hediye olarak getirdi ve aldığı yerde malesef tekmiş.. youtube da izlediğim videolarda marul ve tazefasulye yediklerini gördüm.. marulu denedim gerçekten sevdi.. balık verdim (hamsi ve tekir) ikisininde yanına yaklaşmadı.. sanırım benimki vejeteryan =)
resmi telefonla çektiğim için kaliesi çok iyi değil.. birde pembe ışığın etkisi var tabii..  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2011 00:39
Hayır yanlış ifade değil aksine tam anlamıyla oluşan tabloyu gözümde canlandırdım, ben de mecazi anlamda bahsetmiştim, deli gibi koşan bir yengeç ve anlamsızca yengece bakan canlılar:))
Ben bir kaç kere karides ve tavuk parçası verdim, dişi olan çok iştahlı ve bir hafta içinde gözle görülür derecede irileşti fakat erkek biraz çekingen, daha az gözüküyor ve daha az besleniyor, bu nedenle biraz küçük kaldı, böyle devam ederse farklı bir yere alıp bire bir besleme yapmayı deneyeceğim..
Balık parçalarını sevdiklerini duymuştum fakat hamsi ve tekire yanaşmaması da garip, vejeteryan olabileceği gibi, balığın yanında rakı da istiyor olabilir mi acepp:))
Yeşillik denemedim hiç ama deneyeceğim, ara sıra bitkisel beslenmesi de iyi tabi ki..
Hediye olarak yengeç getiren anne ne kadar güzelmiş:))  Bugün akvaryumu temizlerken, yengeçleri dışarı çıkartacağım deyince annem evi terk etti:)
Sizin yengeç de erkek sanırım.. Umarım yanına başka ekleme fırsatınız da olur..
 
Bir iki foto daha ekliyorum..
Büyük kıskaçlı erkek
 
Dişi olan, led ışık sayesinde bronzlaşma peşinde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2011 03:30
Rakı aklıma gelmemişti iyi fikir =))
Deniz kenarında yaşamanın faydası sanırım.. annem onu akvaryuma bırakmadan önce eline almak istemişti.. ama gerçekten örümcek gibi bi hayvan.. koluma tırmandığında örümcek hobim depreşiyor.. annemin omzuna kadar tırmandı kadın mutlu mesut onu izliyodu =) ben dirsekten yukarsında yengeç değil örümcek görüyorum onu =))
sizinkilerin ismi varmı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 20:07

Tabi ya rakı tekir kalamar soğuk mezeler flann oh değmeyin keyfine:))

Deniz kenarında yaşamak bu açıdan bir hayli avantajlı olsa gerek:)
Elde ve kolun devamına yürümesi mükemmel bir his, evet tarantulamsı bir his uyandırıyorlar kolda yürürlerken, zamanla alıştıkça hiç ürkmeden elinizden beslenebiliyorlar. Dondurulmuş karides parçalarını büyük bir iştahla yiyorlar.
Henüz çok yeniler fakat her geçen gün başka bir hallerini görüyorum, biraz daha tecrübe ediyorum, fırsat buldukça da buradan tüm ilgililerle paylaşmaya çalışacağım..
 
Henüz isim düşünmemiştim açıkçası ama şu an aklıma su ile buz geldi:/


Koyu renk(siyah)kum, onlar için çok daha iyi olacaktır fakat şu an akvaryumda semenderler için hazırladığım midye kırığı mevcut.. En kısa zamanda siyah kum ile değiştireceğim..
 
Ağaç köklerini kıskaçlayıp yemeyi de çok seviyorlar..
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=NUgK5BBzvDY[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Cracken23-Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 508
-Cracken23-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 14:01
Son derece çekici ve güzel bir tür. Bilgiler için de ayrıca teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 6
devÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 02:52
Besliyorum, 2 çöpçü ile, pek sorun çıkarmadılar.

Mangrove kökünü yedi bitirdi nerdeyse birde kabuk değiştirdi, ayrıca kuru karidesle besliyorum.

Çok dayanıklı birazda insana yakın bir hayvan yani elime aldığımda rahat rahat dolaşıyor paniklemiyor elimden karides yiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 17:02
Moralinizi bozmak istemem, ama bu yazıyı yazdığımda daha 1-2 ay önce almıştım yengeci.. Şu an 2. yengeçten sonra bir daha almamaya karar verdim.. Ama öğrendiğim 1-2 şeyi daha ekliyeyim sizinkiler uzun ömürlü olsun =) 

O zamanlar bilmiyordum ama su sıcaklığına göre ömürleri kısalıyor.. Benim 2 yengecim de 6. aylarını bitiremeden öldüler.. İlk yengeç boğularak öldü sandım çünkü mangrow kökü devrilmişti.. Gerçi kayalar vardı istese tepesine tırmanıyordu.. 2. yengeç akşam çok sağlıklıydı.. Rengi parlak hareketleride normaldi.. Sabah baktım yoktu.. Kabuk değiştiriyor sandım, malum o dönemlerde hassas olup saklanıyorlar.. Ama akşama hala çıkmadı.. Her zaman saklandığı yere baktım ölmüştü.. Neyin yanlış olduğunu anlamak için araştırdım.. Rakamları çok iyi hatırlamıyorum şu an.. Ama 28 derece onlar için yeterinde soğuk değilmiş.. Bunu hatırlıyorum.. Aynı nedenle midyeleride kaybettim.. Aklınızda bulunsun.. Uzun ömürler dilerim kendilerine.. gerçekten çok güzel canlılar .. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 6
devÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2012 10:32
[QUOTE=Beth]Moralinizi bozmak istemem, ama bu yazıyı yazdığımda daha 1-2 ay önce almıştım yengeci.. Şu an 2. yengeçten sonra bir daha almamaya karar verdim.. Ama öğrendiğim 1-2 şeyi daha ekliyeyim sizinkiler uzun ömürlü olsun =) 

O zamanlar bilmiyordum ama su sıcaklığına göre ömürleri kısalıyor.. Benim 2 yengecim de 6. aylarını bitiremeden öldüler.. İlk yengeç boğularak öldü sandım çünkü mangrow kökü devrilmişti.. Gerçi kayalar vardı istese tepesine tırmanıyordu.. 2. yengeç akşam çok sağlıklıydı.. Rengi parlak hareketleride normaldi.. Sabah baktım yoktu.. Kabuk değiştiriyor sandım, malum o dönemlerde hassas olup saklanıyorlar.. Ama akşama hala çıkmadı.. Her zaman saklandığı yere baktım ölmüştü.. Neyin yanlış olduğunu anlamak için araştırdım.. Rakamları çok iyi hatırlamıyorum şu an.. Ama 28 derece onlar için yeterinde soğuk değilmiş.. Bunu hatırlıyorum.. Aynı nedenle midyeleride kaybettim.. Aklınızda bulunsun.. Uzun ömürler dilerim kendilerine.. gerçekten çok güzel canlılar .. 
[/QUOTE]

Malesef üsteki yazımdan bir kaç gün sonrada ben kaybettim yengeçimi, su değişiminden olduğunu düşünüyorum ortalama 22-24 ile yaşıyormuş hayvan, bir anda su değiştirince muhtemelen onun eseri halsizleşti ve mangrove kökünün altında kaldı bir baktım ters dönmüş. Kabuğunu yeni atmıştı, ama yine almayı düşünüyorum bu sefer daha bilinçli yaklaşarak çünkü bu hayvanı seviyorum. Sizinkilerede yazık olmuş anlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 16:09
Arkadaşlar merhaba,
 
Ben 1 senedir bu canlılardan besliyorum. Şu an elimde 10 tanesi misafir olmak üzere 22 adet kırmızı yengeç var.
Sizlere çok önemli olduğunu düşündüğüm bir bilgi geçmem lazım :)
Bu yengeçlerde kıskaç büyüklüğü dişi veya erkek ayırımı için bir ölçüm değil. Yengeç türlerinin hepsinde dişi ve erkek ayrımı %100 karın (abdomen) bölgelerine bakılarak yapılır. Karın kısmında bulunan kapakçık ince ve uzun ise erkek, kalın geniş ve yuvarlak ise dişidir. Benim bazı dişilerimin kıskaçları erkelerinkinden de büyüktü :) bunun nedeni kabuk değişimde gizli. Bazı yengeç türleri kabuk değişimi esnasında kabuğu değiştirdikleri zamandan önceki hallerinden daha da büyürler, kendilerini su ile şişirirler ve istedikleri boyuta geldiklerinde de kabukları sertleşmeye başlar, işte bu şişme esnasında bazen kıskaçlara daha fazla enerji harcarlar ve kıskaçlar daha fazla büyür.
Bu konuyu hatırlatmak istedim.
 
ikinci bir husus da bazen yengeçlerimizi suda ters dönmüş şekilde bulduğumuzda öldüler zannedip sudan çkartmaya çalışır ve iyice incelemeden de öldü deyip atarız. Yengeçlerde, karideslerde, kerevitlerde kabuk değişimi esnasında canlı neredeyse hareketsiz hale gelir ve bazen bizleri yanıltır. Ben de az daha 3 tane yengecimi öldü zannedip atacaktım, sonra ağızlarının kenarına baktığımda ağızlarının kenarında suyu hafifçe köpürttüklerini gördüm suya sonra geri koydum. 1 veya 2 gün sonra da tankımda değiştirilmiş çıkartılmış kabuklara rastladım. Biraz daha dikkatli baksaydınız keşke.
 
Bu arada Ankarada olup da bu yengeçlerden almak isteyen olursa şu an bu canlıları üretme çalışmalrım devam ediyor. Sanırım bu yıl içinde yavru alabilirim, alırsam burada yengecim öldü diyenlere 1'er çift hediye edebilirim :) biraz zaman lazım tabi :)
Bu arada yengeçler için yem olarak canlı Tubifex kurdu da verebilirsiniz. haşlanmış ıspanak da yerler.
Ölmüş balıkları da yerler.
 
Umarım verdiğim bilgiler yararlı olmuştur.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 19:55
Teşekkürler.. Cesaret edip bir daha alabilirsem işime yarayacak bilgiler.. 
Benim yengeçlerim öldüğünde biraz iğrenç olacak ama öldüğüne emin olana kadar ayrı bir yerde tutuyorum.. Öldüklerine inanmam 2 gün sürüyor.. Umarım üretiminiz başarılı olur sizde bize bakımındaki sırrı söylersiniz.. 
Beth2012-06-27 19:55:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 11:18
[QUOTE=Beth] Teşekkürler.. Cesaret edip bir daha alabilirsem işime yarayacak bilgiler.. 
Benim yengeçlerim öldüğünde biraz iğrenç olacak ama öldüğüne emin olana kadar ayrı bir yerde tutuyorum.. Öldüklerine inanmam 2 gün sürüyor.. Umarım üretiminiz başarılı olur sizde bize bakımındaki sırrı söylersiniz.. 
[/QUOTE]
Aslı hanım merhaba,
 
Sizin adınıza çok üzüldüm. Bu canlılar o kadar eğlenceli canlılar ki, ölenler olduğunda ben de çok üzülüyorum. Geçenlerde birisi Alcadraz hapishanesi gibi korunaklı akvaryumundan nasıl kaçmışsa koridorda ölmüş bedenini bulduğumda çok üzüldüm :( bazıları asi ruhlu , araştırmacı kişilikler olunca başlarına böyle istenmeyen ölümler oluyor :(
 
Neyse ben inşallah bu yengeçlerden yavru alabileceğim. Hele bir yavru alayım sizlerle deneyimlerimi paylaşacağım.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir