SANZON IWAGUMI


fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 09:41
Merhaba Tevfik Bey,
 
CO2 reaktörünüzü güle güle kullanın. Filtrenizin debisi de yeterli ise mükemmel CO2 dağılımı ve sirkülasyonu sağlayacağınızı umarım. Hatırlıyorum da, CO2 dağılması için hydor koralia2 almıştınız. Uzun zamandır yayınladığınız resimlerde de göremiyorum, ama artık gerek kalmadı sanırım.
 
Ben de sirkülasyon ve CO2 dağılımı sıkıntısı yaşamamak için yüksek debili (1200 lt/h) filtre ve Oista Max Mix MAX satın aldım. Ama sehpa hala ortada olmadığından faaliyete geçemiyorum.
 
İzmit ZET Akvaryum'a Tropica bitkileri geldi. Bundan önce yerli ve Asya kökenli bitkileri çok görmüştüm. Ama Tropica'nın bitkilerini ilk defa bu kadar dikkatli inceledim. İnanılmaz güzeller. Lilaeopsis Brasiliensis neymiş öyle! Parvula' da gelmiş üstelik Brasiliensis ile yan yana duruyorlar ama Brasiliensis aklımı çeldi. Fiyatları pahalı ama tam anlamıyla görsel şölen! Şu sehpa olsa artık!
 
Selamlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 19:46
Mutlu bey teşekkür ettim, bu aleti (ista max-mix reaktor) akvaryumu kurarken 10 ay önce almıştım, kullanmak şimdiye kısmet oldu. Bu kadar iyi bir performans beklemiyordum.
Benimki medium tipi ve tavsiye edilen dış filtre saatlik su çevirisi 360-1000 litre. Benim dış filtre saatte 680 litre su çeviriyor...
 
Bilmeyenler için yazalım; alet taiwan yapımı.  Orijinal sitesi

http://www.tzong-yang.com.tw/en/proditem_list.php?classid=4

http://www.tzong-yang.com.tw/en/proditem_detail.php?itemid=118

 
Ista max-mix reaktorün medium ve large modeli üretimde.
 
Alet hem tank içinde hem tank dışında kullanılabiliyor (sanırım Barış -devletabi-  tank dışında kullanıyordu) her ikisindede dış filtre içinde dolaşan su gücü önemli, su reaktör içine bir açı ile giriyor ve pervaneyi döndürüyor, bu pervane ise CO2 gazını küçük parçalara ayırıyor...Her türlü dış filtreye uygun olabilmesi için bağlantı adaptörleri mevcut...
 
 
Akvaryum.com forumunda bu aletle ilgili bilgiler mevcut; örneğin burak bey 3 defa kırıldığından bahsediyor, uğur bey ise aletin içinde üst kısımda gaz  birikmesi sonucu pervanenin dönmemesinden bahsediyor...Yine bu sorunu dış filtrenin saatlik döndürme hızı ile ilgili olduğunu yada CO2 gazının fazla gelmesinden kaynaklandığını düşünenler var.
 
Ben ilginç bir şey tecrübe ettim:) Aletin ne kadar CO2 çözdüğünden emin olmadığım için arasıra pozisyonunu değiştiriyordum,  geceleyin su yüzeyinde iyice akıntı yaratacak şekilde yapıyor gündüz (daha doğrusu ışıklar yanarken aleti daha derine itiyordum)...Bir defasında uğur beyin bahsettiği üst kısmda gaz birikmesi sonucu pervane durması oldu...
Sebebi neydi biliyormusunuz? Alet tam olarak dik değildi. Alet tam olarak dik poazisyonda olmadığı zaman çok kısa bir süre zarfında üstte gaz birikebiliyor. İşin ilginç yanı ISTA bunu kullanma kılavuzunda önemle yazmış...
 
Mutlu bey kurulumunuzu merakla bekliyorum, ama işleri hiçbir şekilde aceleye getirmeyin...
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 22:33
[QUOTE=emreutku]

Aşağıdaki ilk iki fotoğraf,
Siyah kum yassı, ince bir yapıda..Bu üst üste binen tanelerin yüzeyin hemen altında dahi dolaşımı engelleyen bir durum..Aradan üç ay zaman geçince kompaklaşıyor, tam bir felaket...
Fotoğraflardaki siyah ince iğne gibi şeyleri gördünüzmü, işte onlar yosuna kucak açan yapılar..[/QUOTE]

Tevfik bey selamlar.

Bende tankımda bu siyah hagen kullanmaktayım,daha önce aquaclay kullandım ve biliyorumki aquaclay gözenekli yapısıyla tam bir bakteri dostu.

Siyah kristal kumlar pek öyle değil.Aradan geçen 2 aya yakın süredir, farkettimki ön cama yakın kısımdaki kumun alt katmanlarına doğru tortu birikmiş.

Bu kumun dolaşımı engellediğini söylemişsiniz ama benim gördüğüm kadarıyla pek engellememiş, öyle olsa tortular dibe kadar inmezdi.

Tankımın arka kısımlarını inceleyemedim duvara denk geliyor ama yanlardan baktığımda da 1cm kadar kumdan aşağı giren tortu göze çarpıyor.
Bitkili akvaryumlarda dip çekimi mümkün olduğunca az yapmaya çalışıyorum.

Yani sonuç olarak 3 ayın sonunda bu siyah hagen kum nasıl '' ...kopmaklaşıyor,tam bir felaket'' sonucuna götürecek?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 22:50
Arif bey merhaba, ben fish 101 siyah kumdan bahsettim. Siyah hagen kum bende yok.
O yüzden ikisni yanyana fotoğraf çekemedim. Ama siyah hagen kumu gördüm, onu fish 101 siyah kuma benzetemedim..O daha kübik bir yapıda (elbette fish 101 kumla karşılaştırıldığnda öyle)  birde onda siyah toplu iğne gibi ince çubuklar yok, o ince çubuklar yosun topluyor...)
 
Önemli olan akvaryumun ön kısımda tortu olup olmaması değil, önemli olan ön kısımda yosun olmaması. Genelde ön cama yakın kum yüzeyleride mavi-yeşil alg olur..
Birde dış filtrede elyafı fazla kullanırsanız ön kısımda biirken tortularda azalma oluyor..
Yine kum yüzeyinde biriken tortu orada kum yüzeyel hattında aerobik zonu olumsuz engelleyebiliyor diye okumuştum...
 
Kendi sayfanızda yakın çekim fotoğraf varsa daha net bir yorum yapılabilir..
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 22:59
Tevfik bey
Ben siyah hagen kum diye aldım ama poşetlerin üstinde Hagen diye yazmışyordu.Ama şundan eminim ki sizin fish 101 de gördüğünüz o ince çubuklardan var benim kumda da.Belki de bendeki kum kaliteli bir fish 101 imitasyonudur.

Kumun üst katmanlarından aşağı doğru tortu birikmesi esasında birazda bronz çöpçülerin mahareti,zira sürekli eşeleniyorlar malumunuz.

Burada birazda ikileme düştük,dip çekimi yapmıcaz faydalı bir tortu amaçlıyoruz dipte, öte yandan bu tortu kuma karıştıkca ayrobik solunuma engel olacak :) Beri yandan da anayrobik yavrucaklar mutlu mesut olacaklar aşağılarda :) yada olmayacaklar,yanlışım varsa düzeltin.

Kendi sayfama bir yakın plan çekimi ekleyince tekrar buradan haber vereceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 23:20
 
İnce çubuklar varsa kötü...benim anladığım bu tip kumlar doğal değil, yada  doğal kumu doğal olmayan hale getirmek için uğraşmışlar...
 
Kompaktlaşmayla ilgili şöye bir örnek vereyim;
Elimizde foutbol topları var,  birde futbol topu çapında diskler var
Şimdi topları bir tarafta üstüste koyalım, diyelimki 5 metre üstüste topları koyduk..
Başka bir yerde diskleri üst üste 5 metre yüksekliğinde dizdik...
top tabakasının en altına bile hava ulaşabilir, ama disk tabakasının en altına hava ulaşamaz...
 
Bu nedenle bitkili akvaryumda şekil olarak en uygun kum yuvarlak kum, topraktır (kendi fikrim).
 
Akvaryum kumunda kompaklaşma yer çekimi etkisiyle zamanla substrat yüksekliğinin azalmasıdır. Tane büyüklüğü küçük, ağır (yoğunluğu çok), yassı kum taneleri daha çabuk kompaklaşır.
 
Arif bey tortu konusunda okuduğum bir şeyi daha yazayım:)  dış filtre süngerinde biriken tortuyu alıp yeni akvaryum kurulurken tabana koyuyorlar..Bakteri oluşumu için sanırım....
 
Ama kum yada toprağı rahatsız etmeyecek şekilde dip çekimi öneriliyor..(tom barr ve dusco bojic).
 
 
 
emreutku2009-09-25 07:54:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 15:12
 Ista ile ilgili bende birkaç şey yazayım. Ben akvaryumun arkasında harici olarak kullanıyorum. Şuan saniyede 1 kabarcık ve Tetra Tec 600 bağlı olarak çalışıyor. Çözücü tam dik konumda olmasına rağmen maalesef içinde yosunlaşma olduğunda performansı düşüyor ve pervane ya az dönmeye ya hiç dönmemeye başlıyor. Bu durumda ya co2 hortumunu çıkartıp içindeki fazla gazı alıyorum. Ya da söküp bir süre çamaşır suyunda bekletiyorum ve su giriş kısmından tazyik'li su basıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 15:27
12648 GEOsystem Natural Sand - Black - 2 kg

 
 
Benim bulduğum en iyi yakın çekim fotosu;
 

 
 
Başarılı bitkili tanklar kurup, bu kumu kullanan forumumuzda bir çok arkadaşımız var.
Kompakt (birleşik) bir yapı oluşturma problemlerini hiç duymadım!
Ayrıca İstanbul'da Maltepepet kurduğu bütün görsel akvaryumlarında bu ürünü kullanıyor. Üstad Yıldırım bey zemin bitkisi yetiştireceklere bu kumu öneriyor. (İwugami)
Rotala, gül,çınar,bacopa gibi stem ve crypto,  Echinodorus gibi türler için aquaclay kumu daha uygun görüyorum.
 
Ön tarflarda zemin ve cam üzerindeki mavi-yeşil alg ve tortu oluşumunu, camları kredi kartı ile kazıyarak, zemindeki kumdan alg oluşan çok ince tabakayı alarak veya yeni kumu üzerine sererek kurtulabiliriz. Sonuçta gün ışığı gereği camların yakınındaki zeminde bu tür oluşumlar normal kabul edilebilir.
 
Bitkili akvaryumda dip çekimi konusu gerçekten önemli. Dipteki tortu ve kaba pisliklerin çekimle alınması mümkün ve bance sakıncası da yok! Zaten sıvı ve misket gübre veriliyorsa, doğal gübreleme maksadıyla tortu biriktirmenin estetik açıdan hoş olmayacağı bir gerçek.
Bitkili akvaryumda nasıl dip çekimi yapmamalıyız! diye soru sorarsak sanırım en iyi cevap benimki olacaktır:
Zemini hiç bir zaman karıştırmadan, anaforlar, fırtınalar yaratmadan, bitkileri oradan oraya söküp habire taşımadan......  bunların hepsi tecrübeyle sabittir:)
Yaparsak ne olur? = Biyolojik denge bozulur! Her şey kötüye gider!
 
Selamlar..
fantastik32009-09-25 15:33:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 17:48

Mutlu bey "Markalı bitki substratları hakkında" isimli  konuyu hazırlarken şunu farkettim,   http://www.akvaryum.com/Forum/markali_bitki_substratlari_hakkinda_k305559.asp

ADA Aquasoil, Caribsea Eco Complete, Oliver Knott Nature Soil gibi tek başına yeterli olabilen substratları kullanmak oldukça iyi fikir...
Örnek olarak Oliver Knott Natural Soil i hatırlatayım, 2-3 mm büyüklüğünde, yuvarlak, ne hafif ne ağır bir yapısı var, ayrıca içinde çeşitli besinleri bulunduruyor...4-5mm büyüklüğünde olanıda var..Yani ne üstüne kum koymak gerekiyor ne altına misket gübre...Zaten misket gübre tanka sonradan eklemek içindir, bizde ise önceden ekleniyor..
 
Amerikada Aquaclay ve Hagen siyah kumun adı geçmiyor...Bizde ise bu ikisinin adı ağzımızdan düşmüyor...Üstelik Hagen(kanada) ürünleri Amerikada iyi bilindiği halde...
 
Problem şu; yukarda ismi geçen ürünler türkiyede olmadığı sürece ya hagen diyeceğiz ya aquaclay bu da normal...(Kurulumu henüz yaptığım küçük akvaryumumda her ikisinide kullanmadım)...
 
 
Bildiğim kadarıyla Hagen siyah kumun diğer ismi Hagen GEOsytems black gravel'dır..
Sizin verdiğiniz linkte doğru.. 2 ve 10 kg lık poşetlerde satılıyor. Bizdeki önemli olan sorunlardan biride satın alınana siyah kumun Hagen olup olmadığı...
 
 
 
Yine de bir gün elime hagen siyah kum geçerse fish-101 siyah kumla yanyana koyup fotoğrafını çekeceğim..
 
Mutlu bey çektiğiniz fotoğraf yeterince net ve güzel çıkmış, gerçekten cama benziyor..
 
 
 
 
Saygılar...
 
emreutku2009-09-25 21:25:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlmoornÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 261
AlmoornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 18:55
ADA Aquasoil alternatifi olarak Dazs Soil kullanılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 19:42
Emre bingo, 45*27*26 tankı dün kurdum , henüz ışıkları yanmıyor...
 
 
Dazs Soil, üstüne kum koymazsan olur Oliver Knott Natural Soil...
Önceki denemelerde akvaristler bunun üzerine hagen koyuyorlardı bu defa ben üstüne bir şey koymadım..Bakalım...
 
Üstte toplam 4 litre Dazs Soil var...
 
Tank yaklaşık 1-1,5 aydır denemede, Şelale filtre var...
 
Ancak son 2 litre DaszSoil daha dün koydum...2 litre Dazs Soil önceden vardı..
 
 
emreutku2009-09-25 19:48:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlmoornÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 261
AlmoornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 23:05
Yalnız başlangıçta amonyak ve tanen salınımı yapıyor. Balıksız döngü gerçekten çok hızlı gerçekleşiyor. Su sararıyor fakat birkaç su değişiminden sonra berraklaşıyor. Ben de en üst katmanda dazs soil kullandım ve parvulalar birkaç gün içinde gübreleme dahi yapmadan sürgünler vermeye başladı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2009 00:12
Suyu bulanık yapmasının nedeni granullerin sert olmayan bir killi yapıya sahip olmasından kaynaklanıyor. Bir kaç taneciği elimle ezdim; çamur oldu....
Yukardaki fotoğraf içi tamamen su dolu bir tanka 2litre Dazs Soil ekledikten 2-3 saat sonra çekildi..
Dazs Soili önce bir su bardağına 4/3 dolacak şekilde koyup, akvaryumun içine bardağı su alacak şekilde dikine daldırdım. bardak su dolunca tabana 1cm mesafeden Das Soili boşalttım. Bulanma olmuyor..
Biraz öncede tabana cubaları ekledim ve kurulum tamamlanmış oldu...
 
 
 
 
Mayalı CO2 devam
Sanırım bu konuyu fazla uzatmadan yazacağım
 
1-Mayalı sistemlerde Bir adet glikozdan 2 adet CO2 ve 2 adet etil alkol olduğunu söylemiştik.
Mayalar anaerobik ortamda fermentasyın yaptıkça alkol oranı giderek artar...
Alkol belli bir orana ulaşınca (diyelimki %5 :) Mayalara toxic etki gösterir ve fermentasyon durur.
 
 
Alkol belli bir orana ulaşınca fermentasyonun durması sınırlayıcıdır;
--Siz istediğiniz kadar şeker eritin artık fermentasyon olmaz.
--İstediğiniz kadar maya koyun fermentasyon olmaz...
 
**Şeker açısından;
1- Çok şeker koymanız belli bir alkol oranına ulaşılmasından dolayı fermentasyonun durması, yani kalan şekerin kullanılamamasına neden olur...
2-Varsın şeker boşa gitsin diyenler içinde kötü haberim var..Başlangıçta şekeri çok eritirseniz osmotik basınç artar..Osmotik basınç mayaların kaldırmıyacağı kadar artarsa mayalar ölür, hayatta kalanlar ise adaptasyon süreci yaşarlar fermentasyona geçişte vakit kaybı yaşanır..
 
 
**En başta mayayı çok koyduğumuzu farzedilim, neyi sağlamış oluruz?
CO2 hızlı bir şekilde üretilir, alkol oranı çabuk yükselir, (yada uygun miktarda eklediğiniz şeker biter)sistem çok kısa ömürlü olur..
 
**En uygun sıcaklık 30 derecedir...
 
**Uygun PH notr ile hafif asidik arasıdır...Bu nedenle başlangıçta yumuşak (damacana suyu) kullanılırsa başlarken kabartma tozu da eklenir...NaCO3. Aksi durumda eklenmez
 
** Limonda sitrik asit vardır. Sitrik asit siklusu aerob yolda çok önemlidir...Burda ise anaerob yol önemlidir..Bence limon sıkmak gerekmez..
 
**Sütte laktoz vardır, lakroz fermentasyonu ile kefir yada kımız gib alkollu içkiler elde edilebilir ancak onlarda kullanılan maya ekmek mayası değildir...Aşağıda yazacağım besinler var oldukça sütün kanımca besin olarak kullanılmasına gerek yoktur..
 
**Mayalar için besin; Önceki sayfada da yazmışım gübre olarak özellikle Azot kaynağı olarak amonyak yada üre içrenler ve diğer mikrogübre ve aminoasitleri içreren sıvı gübreler (bu durumda saksı sıvı gübreleri ) uygundur..
 
 
Şimdi gelelim ne kadar şeker ne kadar maya koyacağız sorusunun cevabına
 
Kaynaklar ne kadar su varsa (litre) o kadar su bardağı şeker diyor..
2,5 litre pet şişeye 2 litre su koydunuz.  Buna 2 su bardağı şeker koyunuz.. 1 çay kaşığı maya ekleyiniz...Ilık suda (30 derecede)  hazırlayınız...Bir çay kaşığı çok amaçlı saksı bitkileri sıvı gübresi ekleyin....
 
 
 
 
 
 
 
 
Saygılar...
 
 

 
 
emreutku2009-09-26 13:24:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2009 17:08
Sadece; besin içerikli ve doğal yuvarlak taneli, ideal ağırlıkta, su dolaşımına izin verebilen (aralarında boşluklar olan, kompaktlaşmayan bir kum (substrat) ile zemin oluşturma fikri; onca malzemeyi aldıktan, katmanlar hakkında o kadar fikir alış verişi yaptıktan sonra moral bozucu geliyor. Öyle ya, ser gitsin, ne sineklik, ne torf, misketmiş vb düşünme, ver şekli ek bitkiyi ne güzel!

Ancak, sadece bu malzemeleri kullanarak yapılan tabanlar, besin içerikleri nedeniyle alglere-yosunlara yataklık etmesinler?
Tamam bitkilerimiz iyi yetişecek çünkü besin tabanda sebil. Ancak, bu besin kötü durumlara da devetiye çıkarabilir!
Şöyle söyleyim; Sera Floredepot, Prodac Fondovivo, Seachem Flourite gibi besin içerikli bitki kumları zeminde, besin yatağı olarak kullanılması tavsiye edilen ürünlerdir. Hatta satıcılar en "üst katmana koymayın" diye uyarılar bile veriyorlar. Yani ; Besin+Işık+Co2 varsa alg kaçınılmaz olacaktır kanısındayım.

Dazs Soil görüntü olarak Oliver Knott ve Takashi Amano ustaların substratlarına çok benziyor, insana psikolojik olarak moral veriyor, "işte bu" dedirtiyor!
10 ay önce İzmit Zet akvaryumda, Tevfik beyin yaptığı gibi sadece dazs soil kullanarak Parvula,Glosso, Cuba, Heaminatus ekili bir akvaryum kurulmuştu.
Işıklandırması uygun, pipo filtre kullanılmış bir bitki ve karides akvaryumu idi.
Uzun zaman geçti ama suyu hiç berraklaşmadı, parvulalar, Glossolar, Cubalar uzun vadede alglere yenik düştü, heaminatuslar fena olmadılar, su üstü bitkileri (mercimek, riccia vb) olağan üstü gelişti. Karidesler müthiş yavruladı, koloni oldu. Bana göre sonuç hüsrandır!
Bitkili akvaryumlarda en üste inert (kimyasal olarak hiç bir etkisi olmayan) sadece dekoratif bir kum kullanmanın iyi bir şey olduğunu düşünüyorum ancak kesinlikle piyasada küçük poşetlerde satılan dere kumu denilenleri önermiyorum, mutlaka test edilmiş salınım yapmayan bir malzeme olmalı görüşündeyim.

Arkadaşlar, Oliver ve Takashi ustaların tanklarına bir kez bakan hayran kalıyor bu gayet normal, adamlar gerçekten sanatçı ve bilgili. Ancak, bu tankların sürekli olarak nasıl bir gelişme ve performans gösterdiğini hiç kimse biliyor mu? Yani yarışmalarda, fotoğraflarda süper ama, biraz makyaj güzeli gibi duruyorlar bana.

Temel' e sormuşlar, iki bayan var; birincisi güzel ve alımlı, ikincisi çirkin ve aptal hangisini istersin?
Temel biraz düşünmüş "Güzellik geçicidir, ötekini isteyrum" demiş.:)

Selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir