Sebebini Çözemedim ( Staghorn Alg )


mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2012 18:04
Merhabalar. 5 Aralıkta kurulumunu gerçekleştirdiğim tankımda son günlerde alglerle başım dertte. Öncelikle tank hakkında kısaca bilgi vereyim. 110x50x50 ebatlarında, içinde oldukça bitki olan (besini kolay tüketen bitkilerde var zeytin limon vs.), 4x54w ışıklandırmaya sahip (sadece dünden beri 4 tanesi yanıyor, düne kadar sadece 2x54w yanıyordu) 2 aquastar 2 philips 865, tüplü sistem co2 (saniyede 3 kabarcık) ve ista max mix reaktör kullandığım yüksek destekli bir tank. Filtre olarak saatte 1200lt debili filtre kullanıyorum. Kullandığım kumlardan hagen siyah olanı yaklaşık 1 yıllık bir taban, diğer eklediğim silis kum daha yeni. Fakat ağırlık siyah hagen kum tankta. Kullandığım taşlar ise kırmızı ve siyah lav taşları. Dallar da yati kökleri ile mopani kökü.
Soruna gelince, baştan herhangi bir sorunum yoktu. Tanka sadece haftada 70ml civarında potasyum ekliyordum. Bu şekilde uzun süre gittik. Su değişimlerini son 2 haftadır ya iki günde bir %15 ya da hergün %10 yapıyorum. Fakat bu kadar su değişimine rağmen maalesef ki algler oluştu yine de. 3 gün önce aldığım test kitleriyle ölçümler yaptım. İlk ölçtüğümde şu değerleri buldum.
Fosfat: 2
Nitrat: 0
Kh: 8
Ph: 7,2
Bu ölçümlerden önce algler vardı tankta. Şu an hala da var.
Bu sonuçlar üzerine 25ml sera phosvec kullandım ve 3-4 saat sonra dip çekimi yaparak %20 su değişimi ve 40ml nitrat ekledikten sonra değerler şu şekilde çıktı.
Fosfat: 0,5-1 arasında ama 1 e daha yakın
Nitrat: 10
Bu arada çeşme suyunda da ölçümler yaptım onda da değerler şu şekilde;
Fosfat: 0,25
Nitrat: 0
Kh: 5

Bu ölçümleri 2 gün önce gerçekleştirdim. Şu an için değerlerim normal.
Fostat: 1 e yakın yine
Nitrat: 10 dan biraz daha az
Dün bir de demir testi yaptım ve demirim 0 çıktı. Dün 2ml demir ekledim ve bugün yine ölçtüm demir 0 çıktı yine. Demek ki eklediğim demir tüketilmiş. Bugün 3ml demir ekledim. Bakalım yarına ne çıkacak yine ölçeceğim.

Alglere gelince, algler önceleri bitkilerin yapraklarında sakal gibi çıkmaya başladılar siyah renkteydiler. Bulaşan yaprakları keserek onlardan nispeten kurtuldum. Ama 1 haftadır falan taşların, mopaninin ve mossların üzerinde algler çıkmaya başladı. Ve bunlar elle ya da diş fırçasıyla temizlenecek gibi değiller. Yerlerinden ayrılmıyorlar. Türünün ne olduğunu da anlayamadım. Mavi yeşil alg olsa temizlenmesi kolay olurdu diye düşünüyorum. Bana staghorn gibi geldi ama emin değilim. Eğer staghorn ise işim çok zor biliyorum inşallah değildir. Değerler normalken, nerde yanlış yapıyorum anlayamadım. Tecrübesi olanlar yardımlarını esirgemesinler lütfen. Okuduğunuz için teşekkür ederim.



Eklemeyi unuttuğum son nokta. Camlarda kuma yakın yerlerde çıkan bu yeşil nokta yosunların sebebini de çözemedim. Fosfat düşük değil ama neden oluyor anlayamadım.
mustafankara2012-01-16 15:53:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VcTRyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 258
VcTRyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2012 00:22
Yeşil nokta yosunu fosfat-nitrat dengesinde ki bolzulmadan kaynaklanır, sadece eksik-fazla olması değil önemli olan. İkinci ölçümlerinizde dengeyi tutturduğunuz gözlemleniyor. Işıklandırma süresini kısaltarak çözüm bulabilirsiniz. Su değişimlerini de aksatmamanız koşuluyla ben sorundan kurtulacağınız kanaatindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 152
gokmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2012 23:05
[QUOTE=mustafankara]Öncelikle size canı gönülden geçmiş olsun dilerim. Bu algle uzun süredir bende boğuşuyorum ama hala değil yok etmek azaltma adına bile bir yol katedemedim.
Denediğim yolları söyleyim öncelikle. Uv filtre kesinlikle hiçbir etki etmiyor bu alge. Fosfat ve nitratın da hiçbir etkisi yok bu alge. Şuradan biliyorum ki, bu alg yeni çıkmaya başlarken fosfatın 1 den yüksekti ve nitratım 0'dı. Filtreye fosfat tutucu ve zeolit ekledim. Zeoliti amonyak miktarını azaltması için ekldim. Son ölçümlerime göre fosfatı sıfırlarım nitrat yine sıfır. Buna rağmen bu alg hala coşuyor önüne geçemiyorum. Yani ne nitrattan ne fosfattan besleniyor bu alg. Işık azalttım ama ona rağmen yine hiç büyümesinde azalma olmadı. 2 hafta boyunca her gün %15 su değişimi yaptım yine hüsran. 3-4 gün tanka sürekli oksijen verdim yine bana mısın demedi. Tüplü sistem co2 kullanıyorum, saniyede 3-4 kabarcığa çıkardım co2 miktarını yine birşey olmadı. 10 tane yavru sae ekledim, 40 tane karides ekledim, 8-9 tane cüce vatoz ekledim ama hiçbirşey yapmadılar bu alge. Filtremin debisi 1200 lt/s yani suyun içinde yeterli sirkülasyon olduğunu da düşünüyorum. Son olarak deneme amaçlı bu algin yoğun olduğu lav taşımı tanktan çıkarıp çamaşır suyu-su (5 bardak su 2 bardak çamaşır suyu) çözeltisi hazırlayıp, taşı bunun içinde 1-2 dakika beklettim, daha sonra sert fırçayla taşı bol suyun altında iyice fırçalayıp yıkadım. Tamamen temizlendi bu alglerden. Tanka ekleyeli 3 gün oldu şu an herhangi bir alg belirtisi yok taşta. Aynı işlemi bu kez çözeltide 15 saniye bekletmek şartıyla bazı bitkilere yaptım. Moss türleri hem algden temizlenmedi hem de formaları çok düştü. E.vivipara bitkisi tamamen temizlendi ve formu bozulmadı. Yani bazı bitkilerde işe yarıyor bazılarında yaramıyor. Hassas olan bitkilerde denenmesini tavsiye etmem. Bu çamaşır suyu yönteminin de pek işe yaradığını söyleyemem yani.
Tankımdan az önce çektiğim birkaç fotoyu eklemek istiyorum. Bu algin ne derece iğrenç korkunç ve lanet birşey olduğu anlaşılsın diye.
Eğer bir çözümünü bilen varsa bu algin ne olur yardımcı olsun. 

[/QUOTE]
 
Mustafa bey bir başka başlıktaki mesajlarınızla birleştirerek birşeyler söylemeye çalışacağım.
Öncelikle kurulumunuz yeni sayılır hiç birşey için acele etmemek lazım (alg sürecine tahammül etmek zor ve sıkıntılıdır sizi iyi anlıyorum.)
Yaptığınız bazı ufak hatalar olmuş tabi eleştri olarak değil hepimiz yaptık bunları, gübreyi-aydınlatmayı kesmek, kimyasal kullanmak vs hep geçici çözümler üstelik tam tersi alg yaratabilecek sebepler bunlar, testleriniz mevcut olduğuna göre yerinizde olsam %50 su değişimi yaparak tanka uygun gübrelemeyi yeniden başlatırım. Yine filtreye eklediğiniz tutucuları çıkarmak faydalı olabilir neyi ne kadar tutuyorlar bilme imkanı çok zor. Döngüsü oturmuş bir tankta amonyaktan su değişimi ile kolayca kurtulabilirsiniz diye düşünüyorum. Yaşamış olduğunuz alg problemi en inatçılardan birisi,  çok uzatmayım bir su değişimi sonrasında test, ardından uygun dozaj gübreleme ile devam etmekle sorunu aşarsınız diye düşünüyorum. Tabi müdehaleler sonrası gözlem çok önemli tank high tech olsada sonuçlar için sisteme biraz zaman vermeli
Birde tankınızın taban içeriği ve kullandığınız gübreler hakkında bilgi verirseniz iyi olur. Umarım sorunları aşarsınız kolay gelsin
 

Beğenenler: [T]180518,ceyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 00:13
Mustafa Bey tankta balık var mı ve yemleme yapıyor musunuz?
 
İlk iki fotoğraftaki yosunu bende tam olarak teşhis edemedim. Diğer yeşil ipliksi yosun gördüğüm kadarıyla Cladophora.
 
Size birkaç öneride bulunabilirim. Genelde yosun durumunda uyguladığım ve başarılı olduğum işlemler. Elbette sizde %100 başarı sağlar diyemem ama uygulamanız durumunda sorunu büyük ölçüde (ilk iki fotodaki yosunlar için bilemiyorum) çözeceğinizi ümit ediyorum.
 
- Yosun yiyen canlılar dışında tankınızda balık varsa ve çıkarma imkanınız varsa çıkarın. Çıkaramıyorsanız yemlemeyi mümkün olduğunca azaltın ve günde bir sefere düşürün.
 
- Işıklandırmanızı tekrar 2*54W düzeyine düşürün. Günde en fazla 10 saat ve fasılalı yanması daha iyi olur.
 
- CO2 miktarınızı arttırarak en az 30 ppm ve üzerine (50-60 olabilir; balık yada omurgasızların sorun yaşamayacakları en yüksek seviyede de olabilir) çıkarın.
 
- Testler ve gübreleme ile nitrat miktarınızın 5-10 ppm arasında oynamasını sağlayın.
 
- Fosfat gübrelemesi hiç yapmayın. Ancak düzenli fosfat testi ile düzeyleri kontrol edin (buradan yazarsanızda iyi olur)
 
- Potasyum ve mikro element gübrelerine gerektiği kadar devam edin.
 
- Su değişimlerini 2-3 günde bir %20 gibi yapmanız yeterli olabilir.
 
- Filtrenizde biyolojik ve mekanik malzemeler dışında birşey bulundurmayın. Ancak bulabilirseniz Seachem'in Purigen ürününü alıp kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim (bu ürünü daha sonrada hiç çıkarmayabilirsiniz).
 
- Mevcut yosunları mümkün olduğunca mekanik olarak temizlemeye çalışın.
 
- Demir eklemeyin. Birgün sonra bile ölçtüğünüz demir testi sonuçları büyük oranda yanıltıcı olur. Zira bildiğim kadarıyla demir (şelatlanmış bile olsa) ışık altında zamanla bozulan ve ölçülemeyecek duruma gelebilen bir element. Demirin ayrıca yosundan kurtulma aşamasında eklenmemesi çok daha doğru olur diye düşünüyorum.
 
- Yeşil nokta için bulunduğu bölgelerde daha fazla su sirkülasyonu sağlamanız işe yarayabilir. Ancak Cladophora için fosfatı sıfırlamaya çalıştığımızdan bu süreçte geçmemeleri hatta daha fazla oluşmaları söz konusu olabilir. İleriki zamanda (normal fosfat düzeylerinde) sirkülasyon konusu işe yarayabilir.
 
- Tüm bunları en az 2 hafta boyunca yapın. Ancak bu kadar süreden sonra yosunların oluşumlarında azalma olup olmadığını kontrol edin.
 
 
 
 
mustafaerdogar2012-01-12 00:18:06

Beğenenler: [T]180518,ceyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 00:16
[QUOTE=gokmen]
Mustafa bey bir başka başlıktaki mesajlarınızla birleştirerek birşeyler söylemeye çalışacağım.
Öncelikle kurulumunuz yeni sayılır hiç birşey için acele etmemek lazım (alg sürecine tahammül etmek zor ve sıkıntılıdır sizi iyi anlıyorum.)
Yaptığınız bazı ufak hatalar olmuş tabi eleştri olarak değil hepimiz yaptık bunları, gübreyi-aydınlatmayı kesmek, kimyasal kullanmak vs hep geçici çözümler üstelik tam tersi alg yaratabilecek sebepler bunlar, testleriniz mevcut olduğuna göre yerinizde olsam %50 su değişimi yaparak tanka uygun gübrelemeyi yeniden başlatırım. Yine filtreye eklediğiniz tutucuları çıkarmak faydalı olabilir neyi ne kadar tutuyorlar bilme imkanı çok zor. Döngüsü oturmuş bir tankta amonyaktan su değişimi ile kolayca kurtulabilirsiniz diye düşünüyorum. Yaşamış olduğunuz alg problemi en inatçılardan birisi,  çok uzatmayım bir su değişimi sonrasında test, ardından uygun dozaj gübreleme ile devam etmekle sorunu aşarsınız diye düşünüyorum. Tabi müdehaleler sonrası gözlem çok önemli tank high tech olsada sonuçlar için sisteme biraz zaman vermeli
Birde tankınızın taban içeriği ve kullandığınız gübreler hakkında bilgi verirseniz iyi olur. Umarım sorunları aşarsınız kolay gelsin
 
[/QUOTE]
Gökmen Bey öncelikle teşekkür ederim vakit ayırıp bilgilerinizi paylaştığınız için.
Filtrede tutucu olarak zeolit ve preis algan (fosfat tutucu) var. Bunları ekleyeli çok olmadı. Amacım bu algin fosfat ve nitratla ilişkisini çözmek. Şu zamana kadar anladığım nitrat ve fosfatla işi yok bu algin. Sık su değişimi de yaptım ama çözüm olmadı. Su da amonyak, nitrat, fosfat hiç yok neredeyse ama bu alg hala gelişebiliyor. Yani bu sorunun kaynağı nedir çözemedim açıkçası. Sanırım sizin dediğiniz gibi yeni kurulum olması bu algi tetikleyen. Bakteriler daha tam olarak kolonileşmedi ve ışığı da görünce bu algler coştu gitti.
Bu arada tabanda siyah hagen kum ve silis kum var. Bir katmanla iki kumu ayırdım ve bu kumların altında herhangi başka bir kum veya malzeme yok. Sadece hagen kumun bazı bölgelerine kurulumdan 3 hafta sonra falan olsa gerek, seachem flourish tabs ekledim. Bundan başka da herhangi bir müdehalem olmadı.
Bugün NPK ya başladım yarım doz. Daha doğrusu nitrat ve fosfatı yarım doz başladım. Potasyum ise her gün 15-20ml arası veriyorum. Haftada 2 kez de mikro vermeyi planlıyorum. Bu şekilde bir süre gözlemlemek istiyorum. Filtredeki tutucuları bir süre daha filtremde bulundurmak istiyorum sibop olarak. 3-4 gün boyunca hergün nitrat ve fosfat testi yapmaya devam edip tutucuların ne kadar tuttuklarını hesaplayıp dozajımı rayına oturtmayı planlıyorum. Su değişimlerini de 3 günde bir %20 civarı yapmayı planlıyorum. Ama öncelikle sizin dediğiniz gibi tankı yarısına kadar boşaltıp gübrelemeye öyle başlamak daha mantıklı gibi geliyor. Zorlu bir mücadele beni bekliyor biliyorum. İnşallah sizlerinde yardımıyla bu işin altından kalkacağız. Ne olur yardımlarınızı bilgilerinizi tecrübelerinizi esirgemeyin.
Gelişmeleri buradan yine sizlerle paylaşacağım. 

[QUOTE=mustafaerdogar] Mustafa Bey tankta balık var mı ve yemleme yapıyor musunuz?
 
İlk iki fotoğraftaki yosunu bende tam olarak teşhis edemedim. Diğer yeşil ipliksi yosun gördüğüm kadarıyla Cladophora.
 
Size birkaç öneride bulunabilirim. Genelde yosun durumunda uyguladığım ve başarılı olduğum işlemler. Elbette sizde %100 başarı sağlar diyemem ama uygulamanız durumunda sorunu büyük ölçüde (ilk iki fotodaki yosunlar için bilemiyorum) çözeceğinizi ümit ediyorum.
 
- Yosun yiyen canlılar dışında tankınızda balık varsa ve çıkarma imkanınız varsa çıkarın. Çıkaramıyorsanız yemlemeyi mümkün olduğunca azaltın ve günde bir sefere düşürün.
 
- Işıklandırmanızı tekrar 2*54W düzeyine düşürün. Günde en fazla 10 saat ve fasılalı yanması daha iyi olur.
 
- CO2 miktarınızı arttırarak en az 30 ppm ve üzerine (50-60 olabilir; balık yada omurgasızların sorun yaşamayacakları en yüksek seviyede de olabilir) çıkarın.
 
- Testler ve gübreleme ile nitrat miktarınızın 5-10 ppm arasında oynamasını sağlayın.
 
- Fosfat gübrelemesi hiç yapmayın. Ancak düzenli fosfat testi ile düzeyleri kontrol edin (buradan yazarsanızda iyi olur)
 
- Potasyum ve mikro element gübrelerine gerektiği kadar devam edin.
 
- Su değişimlerini 2-3 günde bir %20 gibi yapmanız yeterli olabilir.
 
- Filtrenizde biyolojik ve mekanik malzemeler dışında birşey bulundurmayın. Ancak bulabilirseniz Seachem'in Purigen ürününü alıp kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim (bu ürünü daha sonrada hiç çıkarmayabilirsiniz).
 
- Mevcut yosunları mümkün olduğunca mekanik olarak temizlemeye çalışın.
 
- Demir eklemeyin. Birgün sonra bile ölçtüğünüz demir testi sonuçları büyük oranda yanıltıcı olur. Zira bildiğim kadarıyla demir (şelatlanmış bile olsa) ışık altında zamanla bozulan ve ölçülemeyecek duruma gelebilen bir element. Demirin ayrıca yosundan kurtulma aşamasında eklenmemesi çok daha doğru olur diye düşünüyorum.
 
- Yeşil nokta için bulunduğu bölgelerde daha fazla su sirkülasyonu sağlamanız işe yarayabilir. Ancak Cladophora için fosfatı sıfırlamaya çalıştığımızdan bu süreçte geçmemeleri hatta daha fazla oluşmaları söz konusu olabilir. İleriki zamanda (normal fosfat düzeylerinde) sirkülasyon konusu işe yarayabilir.
 
- Tüm bunları en az 2 hafta boyunca yapın. Ancak bu kadar süreden sonra yosunların oluşumlarında azalma olup olmadığını kontrol edin.
 
 
 [/QUOTE]

Mustafa Abi tankta balık olarak vatoz ve sae var. Omurgasız olarakta karides var. Yemleme bir ara çok az yaptım ama uzun zamandır da tanka yem atmıyorum.
Dediğin maddeleri mutlaka uygulayacağım abi. Nitrat, potasyum ve mikro gübreleri kullanacağım sadece. Fosfatın ben bu alge bir faydası olmadığını düşünüyorum ki zaten fosfatım da sıfır. Fosfat az da olsa vermeyi planlıyordum ama senin önerinde sonra onu vermeyeceğim. Seachem purigeni araştırıp en kısa zamanda edineceğim. Fakat şöyle bir durum var Mustafa Abi, bu yosunların hiçbiri mekanik olarak temizlenecek gibi değil. İlk iki resimdekileri imkansız diyebilirim hatta. Diğer o senin dediğin yosun türü de mossların arasında olduklarından onu da temizlemek çok çok zor olacak. Yeşil nokta sorun değil onu temizlemesi gayet kolay. Keşke tek sorun yeşil nokta olsa :)
Bu dediklerini 2 hafta uygulayacağım abi. Umarım o sırada da tank oturur biraz ve bu sorunu aşarız hep beraber. Vakit ayırıp yazdığın için çok teşekkür ederim Mustafa Abi.
mustafankara2012-01-12 00:29:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 13:14
Maşallah bitkiden çok yosun yetiştirmişsin Mustafa. Gördüğüm kadarıyla tankta Stoghorn, Yeşil Spot Alg ve Clodophora ( son fotoğraftaki ) var. Geneli de siyah yosun türü. Genelde taban hareketliliğinden kaynaklanıyor. Dekorlar da ( kaya ve kütük ) bulunan alglere lokal olarak Excel uygulayabilirsin. Bunun yanında gün aşırı tank litresine orantılı olarak yine suya excel vermen yosun gelişimini ters orantıda etkiler. Ayrıca su değerlerini tam ölçüp gübrelemeyi ona göre yapmanda yarar var. Unutma ki yosun besin fazlalığından çok azlığında ve orantısız tüketimde ortaya çıkmaktadır. Gün aşırı su değişimi ve CO2 doz fazlalığı ile sorun atılabilir.  vuslat2012-01-12 13:16:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 14:41
Mustafa Cladophorayı temizlemek mümkün ama dediğin gibi mossdan temizlemek çok zor. Yani elinden geldiği kadarıyla ne yapabilirsen kardır. Temizleyebildiğin kadar yani. Arada bir yapacağın fosfat testlerinin sonuçlarını paylaştıkça yazışırız yine.
[QUOTE=vuslat] Maşallah bitkiden çok yosun yetiştirmişsin Mustafa. Gördüğüm kadarıyla tankta Stoghorn, Yeşil Spot Alg ve Clodophora ( son fotoğraftaki ) var. Geneli de siyah yosun türü. Genelde taban hareketliliğinden kaynaklanıyor. Dekorlar da ( kaya ve kütük ) bulunan alglere lokal olarak Excel uygulayabilirsin. Bunun yanında gün aşırı tank litresine orantılı olarak yine suya excel vermen yosun gelişimini ters orantıda etkiler. Ayrıca su değerlerini tam ölçüp gübrelemeyi ona göre yapmanda yarar var. Unutma ki yosun besin fazlalığından çok azlığında ve orantısız tüketimde ortaya çıkmaktadır. Gün aşırı su değişimi ve CO2 doz fazlalığı ile sorun atılabilir.  [/QUOTE]
 
Fatih abi renk olarak Stoghorn'a benziyorda dallanıp budaklanmadığı için emin olamadım ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 15:33
Mustafacığım ( Erdoğar )  ilk fotoğrafı incelediğinde yosunun ana gövdesinden dal çıkıntılarının oluştuğu görülüyor veya ben öyle görüyorum ( ihtiyarlıktan artık  ) Gövde yapısı ( kalınlık ve silindirik olarak ) stoghorn. Mustafa ( ankara ) daha macro fotoğraflama şansın var ise adını tam olarak belirleriz. 

Mesela aşağıdaki fotoğraf zamanında Mutlu Beyin ( fantastik3) tankında oluşan Staghorn



Form olarak Mustafa'nın tankındaki yosunun aynısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 18:19
Öncelikle Fatih Abi ve Mustafa Abi çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.
Fatih Abi, dediklerini deneyeceğim. Excel ve purigen alacağım en kısa zamanda. Exceli aslında deneyecektim fakat tankta hem karides olmasından, hem de Ergün Abinin (erozdem) sonuçlarını beklediğim için kullanmadım. Ama dediğim gibi en kısa zamanda deneyeceğim bu yöntemide.
Mustafa Abi, cladophorayı da dediğin gibi elimden geldiğince temizlemeye çalışacağım. Fosfat testinin sonuçlarını da buraya yazacağım ölçüm yaptıkça.

Elimden geldiğince şimdi makro çekimler yapmaya çalıştım. Umarım daha net anlamanızı sağlar bu resimler abi.
Not: Resim ebatları gayet büyük, resim büyütme tuşundan daha da yakından bakabilirsiniz


Aşağıdakiler de  2-3 gün önce çektiğim resimlerdir.





mustafankara2012-01-12 18:22:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2012 09:26
Ben hala Staghorn olduğunu düşünüyorum. Sakal yosunundan farklılığı gövdesinin daha kalın ve çatal dallarının olmasıdır. Ama değişik formda olma ihtimalini de ( dalsız veya az dallı ) göz önünde bulundurmak lazım. Genelde sakal yosunu sonucu ortaya çıkmaktadır. Taban ile oynandığında bir anda peydah oluyor. Su değişimlerini haftada 2 hatta 3 e çıkarabilirsin. Kaya ve kütüklere lokal olarak excel uygulayabilirsin. Haricinde tank hacmine orantılı olarak excel verilmesi gelişimi minimum seviyede tutuyor. Test sonuçlarını bildirirsen gübreleme rejimi belirleriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2012 10:03
Diğer yosunun ne olduğu bir tarafa, tankta sakalda var bu son fotoğraflarda görünen :) SAE'ler aç kalırsa yiyebiliyorlar aslında. Ama bellide olmuyor (yemediklerinide gördüğüm zamanlar oldu). Fatih abinin excel tedavisi yerinde bir tespit bencede. Yazdıklarıma ek olarak uygulaman iyi olur ancak karidesler nedeniyle sadece lokal olarak uygulaman uygun olur diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2012 12:00
Fatih Abi ve Mustafa Abi, dediklerinizi uygulayacağım.
Tankta olmayan yosun türü yok :) Nasıl baş ederim bilmiyorum ama bir şekilde bununda üstesinden geleceğiz inşallah. Ben buradan yine ara ara test sonuçlarını ve durumları paylaşıp sizleri rahatsız etmeye devam edeceğim :)
Çok çok teşekkür ederim değerli vakitlerinizi ayırıp bilgilerinizi benimle paylaştığınız için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asimsek73Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 300
asimsek73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2012 00:10
Mustafa alg gidericilerden kullanmayı düşündünmü. Her ne kadar kimyasal çözümlere karşı olsakta ilerlemiş alg ve yosun la mücadelede bazen mecbur kalıyoruz. Bende bir zamanlar akvaryumu saran ( hatta görenler batık gemiye dönmüş diyorlardı) Sera alg giderici kullandım. Gerçi sera nın üründen pek memnun kalmasamda belli bir süre sonra yosunlar döküllmeye başladı. 
gerisinide su değişimleri ve sae ler halletti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2012 10:14
[QUOTE=ea0006]Mustafa alg gidericilerden kullanmayı düşündünmü. Her ne kadar kimyasal çözümlere karşı olsakta ilerlemiş alg ve yosun la mücadelede bazen mecbur kalıyoruz. Bende bir zamanlar akvaryumu saran ( hatta görenler batık gemiye dönmüş diyorlardı) Sera alg giderici kullandım. Gerçi sera nın üründen pek memnun kalmasamda belli bir süre sonra yosunlar döküllmeye başladı. 
gerisinide su değişimleri ve sae ler halletti.
[/QUOTE]

Abdurrahman Abi aslında bir ara denemeyi düşündüm fakat yabancı forumlardan da araştırdığım kadarıya bu alg'e deneyenler olmuş ama hiçbir fayda sağlamamış ünlü markaların yosun gidericileri. Hatta forumdan bir arkadaşında bu algle başı dertte o tetra algumin kullanmış ve gözlemine göre algin hoşuna bile gitmiş bu ilaç O yüzden şu an excel kullanacağım sadece. Baktım gördüm daha da geçmiyor, zirai ilaçları dökecem tanka

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir