Şelalenin Sırrı


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 02:29

Bir fikrin sonuçlanmış bir tasarıma dönüşmesi genellikle bir deneme dönemi gerektirir. Araştırma ve malzeme temini de önemli etkenler arasındadır. Belki de sağlam bir fotoğraf deneyimim olduğundan, akan suyun fotoğrafını düşük poz süresiyle çektiğimde bizim gördüğümüz kadar berrak olmayan beyaz bir ipekle kaplanmış gibi göründüğünü farkettim. Bu fikri kullanan ve genel bir nehir görünümü veren peyzajlar mevcuttur. Aynı fikri kullanarak şelale görüntüsü verilebileceğine inanıyorum.

Kurulum aşamasında, yukarıdan aşağıya doğrudan düşen suyu yaratmayı tasarlamış olsam da bu efekti taklit edecek bir çözüm bulamadım. Bu etkiyi yaratmak için beyaz kum kullandım ama suyun detaysız ve parlak görünümünü yakalamak mümkün olmadı. Araştırma kaynağı olarak Çindeki Jiuzhaiigou vadisindeki çok ünlü doğal şelaleyi kullandım.


Jiuzhaiigou vadisi bir çok konuda ilham kaynağım oldu.

Yapıya karar verdikten sonra, bahçe malzemeleri satan bir mağazaya bu tasarım için uygun taşlar satın almak için gittim. Tasarıma uygun  yuvarlanmış taşlar buldum. Yuvarlak şekilli bu taşların kalınlıkları da 1-2 cm civarındaydı ve kaba bir renk dokusuna sahiptiler. Nehir yatağında aşınmış olmalıydılar. Suyun değerlerini değiştirmeyeceklerini düşündüm ve bir hafta kadar suyun içinde tutarak test kitleriyle su değerlerini ölçtüm. Önemli bir değişime neden olmadıklarını görünce akvaryumuma koydum.


İstiflenmiş taşları bağlamak için plastik şeritler kullandım.

Sarp kayalığı taklit edebilmek için taşları bağlamak zorundaydım. Bunun için çeşitli yollar denedim ama kolayca aşağı yuvarladıklarından sonunda plastik bir ağın üzerine bağladım ama duvar gibi bağlamış olmama rağmen bu kez de çok ağır olduklarından aşağı yuvarlandılar. Hava filtresi temel yapıyı oluşturmakta esinlendiğim şey oldu. Plastik bir ızgarayı temelde bulunacak filtre toplarının bir arada tutulması için kullandım. Plastik ağ ızgaraya bağlandığında yapı taşları taşıyacak kadar sağlam hale geldi. Ayrıca bu yapının arkasına su akacak şekilde bir çıkış borusu da koydum. Filtre topları bakteriler için uygun yerleşme alanları olduğundan bu fikir bir iç filtreleme sistemi de yaratmış oldu.


Filtre toplarını temel oluşturacak şekilde plastik ızgaraya yerleştirdim.


Zeminin bitmiş hali


Taşları plastik ağ üzerine sabitlemek için şeritler kullandım. Her taş katmanı arasındaki boşluk ileride doldurulacak.


Plastik ağ zemine naylon şeritlerle de tutturuldu. Gerçekte sadece naylon şeritlerle bağlanmış taşlar  sabitlendi, diğerleri katmanların aralarına  gevşekçe yerleştirildi.


Taban ve taşlar akvaryumun ortasına iki büyük taşın da yardımıyla yerleştirildi ve sabitlendi.

Çözülmesi gereken sorunlardan biri de şelale efektini taklit etmek için beyaz kum kullanılmasıdır. Mağazalarda çokça beyaz kum bulunur ama fotoğraftaki görsel etkileri iyi değildir. Kumsaldan alınacak kum çok iyi olmasına ve en iyi görsel etkiyi yaratmasına rağmen rengi fazlaca krem gibidir. Denemelerimde sadece yarın gün sonra bile PH'ta hızlı yükseliş gördüğümden gazgeçmek zorunda kaldım. Sonunda seçimim ADA Rio Negro Sand yönünde oldu. Bu kum kumsaldaki kadar iyi, pirinç kadar parlak renkli olduğu gibi nehirden alındığından PH'ı da etkilemez. Tanecikleri yarı-şeffaf silikon gibidir. Görsel etkisi harikadır, detayları olan bir kar beyazı etkisi elde edersiniz.


ADA Rio Negro Sand, içeriği yarı-şeffaf silikon gibidir.


Zemine gereğinden fazla kumun dökülmemesi için filtre malzemesini yamacın en üstüne yerleştirdim.

Deneme sürecinde istediğim görüntüyü elde etmek için kullanılan kum taşların yüzeyine kabaca döküldü. Eğim çok fazla olduğundan sadece çok küçük bir bölümü taşların yüzeyinde kalabildi. Referans aldığım fotoğraftakine benzemeyen bir şekilde şelalenin kış aylarındaki haline benzer bir görüntü oluştu. Sonuç benim ilk fikrimden çok uzak bir şekilde ruhsuz beyaz bir ırmağa benzedi.


Kum taşların üzerine dikkatlice dökülüyor.

Referans aldığım fotoğrafa bakarak oluşan görüntüyle karşılaştırdığımda en önemli farkın su hareketinin ve serpintilerin sürekliliğinin olmayışı olduğunu gördüm. Masa dekorasyonundan hatırladığım kadarıyla hareket eden su etkisi yaratmak için su kumla birlikte pompalanıyordu, ben de bunun aynısını bir deneme modelinde denedim. Evet, bu istediğim etkiydi ama ancak küçük bir alanda suyun hareket ettiği izlenimini veriyordu ve sistemde kumun devir daimini sağlamak zordu. Bu sistemi yaratabilsem bile şelalenin her parçasında kum hareketliliğini kontrol etmek zor olacaktı.

Bir çok denemeden sonra bile çözüm konusunda bir fikrim yoktu. Zaman geçiyordu ve ben de sadece Rio Negro Sand kullanmaya karar verdim. Daha önce yazdığım gibi bazı taşları yamaca gevşekçe bırakmıştım, bu yüzden neredeyse her ay akvaryumdan çıkartıp temizleyip tekrar yerlerine koyuyordum. Son ovalama sırasında daha önce hiç temizlemediğim bir taş üzerinde bir miktar beyaz mantar buldum. Aradan uzun zaman geçmiş olmalıydı, bu mantar sayesinde su hareketi etkisini vermek için ne yapmam gerektiğini bulmuş oldum.

Pamuk, suni pamuk, filtre malzemesi ve birleşim filtresi gibi malzemeleri denedimse de sonuç kabul edilebilir değildi. Son olarak filtre elyafını denedim. Çok ince katmanlar halinde yırtmış olsam bile su içinde sıkışmayacaktı. Taşı saran fiberin dokusu suyun akışı gibi oldu. Yine de kumu döktükten sonraki görüntü her yerde kabul edilebilir değildi. İstemeden de olsa bu sonucu kabul etmek zorunda kaldım.


Filtre elyafıyla kaplandığında güzel görünense de kum döküldükten sonra %100 istediğim gibi olmadı.

Fotoğraf çekiminden iki gün önce referans aldığım fotoğrafa ve tanka baktım. Kendime hangi parçanın taklidinin en iyi sonucu verdiğini ve nedenini sordum. Sonunda esas unsurun gözlemleme olduğunu anladım. Sadece su hareketinin sürekliliği değil aynı zamanda kumun konumunun da önemli olduğunu anladım. Daha fazla kum içeren bölgelerdeki görsel sonuç daha parlaktı. Fotoğrafta bu parlak alanlar suyun birlikte aktığı alanlardı. Su taşların yüzeyinden geçtiğinde görüntü bulanıklaşıyordu. Bu fikri kullanarak filtre elyafını ve kumu yeniden düzenledim. Bu fotoğraf yeniden düzenleme sonrasında deneme amaçlı çekildi.


Değerlendirme:

Fotoğraf çekiminden önceki iki haftada neredeyse her gün aynı şeyi yaptım; kum yüzeyini temizledim, elyafları yeniden düzenledim ve kirlenen elyafları her hafta değiştirdim. Elyafları ekledikten sonra tasarım sürdürülmesi çok zor bir hale geldi. Her zaman yeni şeyler arayan bir su altı peyzajcısı olarak fotoğraf çekildikten bir ay sonra tankı boşattım ve AGA yarışması için başka bir denemeye baştan başladım. Dört ay süren yaratma süreci sona böylece sona erdi. 6Kg ADA Rio Negro Sand ve şelaleyi oluşturmak için yüzden fazla taş parçası kullandım ama dönüp sonuca baktığımda değdi diyorum.

Bu kurulumla ilgili daha fazla fotoğraf için tıklayın:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=29&catid=116


*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal link i verilen sayfadan tercüme edilmiştir:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=38




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 03:00
Profesyonelce düşünülmüş çok başarılı bir çalışma. Daha önce fotoğraflarını gördüğüm bu kurulumun acaba bu efekti nasıl verdiği konusunuda düşünmüştüm paylaşım ve çevirileriniz için teşekkürler.

Saygılar.
MilesDavis2008-06-07 03:01:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OcellatusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 846
OcellatusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 04:16
Ben de tam görüntüsünü koyayım dedim. Kolay gelsin.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 08:28
Necdet Bey öncelikle beni kırmayıp çeviriyi yaptığınız için çok teşekkürler. Elinize sağlık. Hemen linki sabit konuya ekliyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 10:00
Necdet bey efektin detaylarını çok merak etmiştim.Elinize sağlık çok güzel olmuş.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 12:37
Birilerinin okuduğunu ve faydalı bulduğunu duymak güzel. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit kocbayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3157,1[/B] [B]3947,2[/B]
Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1066
yigit kocbayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 10:51
Bu tankın bir ara photoshop olup olmadığı bile tartışılmıştı forumda.LOLŞelalenin nasıl yapıldığını çevirmeniz gerçekten çok iyi oldu.Akvaryumda bu şekilde bir efekt vermek isteyenler için güzel bir makale...
 
Çeviri için teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILLtoLIVEÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2008
İl: Bursa
Mesaj: 169
KILLtoLIVEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 11:03
Mükemmel bir tasarım, bizim hiç aklımıza gelmez böyle şeyler şelaledeki su akıntısını elyaftan yapmak vb, ya adamlar çok zeki yada biz aptalız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 01:08
Bu bölümdeki bitkili çevirileri artınca ister istemez hergün girdiğim bir yer oluverdi.Hepinize teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adnanadnanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3
adnanadnanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2008 00:40
Harika ötesi.emoricat2008-12-31 11:00:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

refi14Çevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2009
Mesaj: 34
refi14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2009 19:57
Daha amatör bir şeyler yok mu tavsiye edilebililecek
link yollanırsa çok iyi olur teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2009 00:45
Buraya tıklayarak daha farklı bir uygulamaya bakabilirsiniz...


kadirhan2009-06-22 00:46:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SoyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 33
SoyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2011 04:26
Vaybe adam japonca biliyormuş 
çeviri için saolun ben görmüştüm fakat denemedim süper duruyor ama ben şelale taraftarı deyilim biraz ürkütüçü uçan balıklar gibi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydin_1975Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2010
İl: Konya
Mesaj: 36
aydin_1975Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2011 14:15
Su akmıyormu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir