SIFIRDAN BAŞLANGIÇ - YARDIM


BugraDurustÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BugraDurustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 13:53
Herkese Merhaba, 

Uzun zamandır aklımda olan akvaryum yapma projeme başlamak bulunmaktayım. İlk önce akvaryumu üzerine koyacağım ünite üzerinde çalışmaya başladım. 

Akvaryum ölçüşerim 58*35*40 boyutlarında. Tamamı ile doldurulduğu zaman 100KG gibi bir ağarlığa sahip olacak. O bakımdan alt taşıyı üniteyi 5cm kalınlığında ahşap malzemeden kare olarak yaptım. Her türlü bağlantı bölümlerinden sağlamlaştırdım ve yükü emecek yatay ayaklar ile zemine sağlam basmasını sağladım. Ayrıca akvaryum ile arasına stafor koyacağım. Fotoları ekleyeceğim ancak boyadan sonra.

Üzerine koyacağım akvaryumu Tuna Akvaryum da hafta içi belirttiğim boyutlarda yaptıracağım. Montajsız şekilde 60 TL istediler ancak sanırım işim garanti olsun diye montajı onlara yaptıracağım. 5MM kalınlığında rodajlı camdan yapılacak.

Aslında buraya kadar herşey tamam ancak işin meşakatli kısmı şimdi başlamakta. Akvaryum üzerinde kullanacağım malzemeler. İlk önce malzemeleri internet üzerinden daha ucuza alabileceğimi anladım, dışarıda fiyatlar daha pahalı. Gene malzemelerin tamamını uygun fiyata alabileceğim bir yer var ise belirtir iseniz çok memnun olurum.

Benim çıkardığım malzemeler marka ve model olarak şu şekilde : 

5 KG silis kum
Heilea Akvaryum İç Filtre - HL BT200
Dijital Derece
Sifon
35CM hava taşı
Shark Hava Motoru
Roxin 100w ısıtıcı
Vantuz ve Hortumlar
Ve içerisinde yapay görsel malzemeler ( bitki vs )

Benim bilgim sadece internette araştırdığım kadar ile. Bunlar bana uygun mu değil mi bilmiyorum. Ancak temel olarak uygun sanırım, en azından malzemeler bu kadar.
Eğer bana önerebileceğiniz malzeme veya ekleme çıkarma var ise paylaşır iseniz çok memnun olurum.

İçerisinde besliyeceğim balıklara gelir isek. İlk etapda 2 tane japon balığı konacak ancak onlar sonra hediye olarak gidecek ve tank boş kalıcak.
Benim istediğim balıklar.

-Neon Tetra ( bunlar sürü oluyormuş sanırım kaç tane lazım bilemiyorum 4-5-6 ? )
-Beta ( kaç tane olur bilmiyorum 1-2 tane renklilerinden )
-Çöpçü balığı ( bu sanırım 1 adet olur )

Öğrenmek istediğim nokta şu. 
Akvaryum boyutu belli, içerik malzemeleri belli ve balıklar belli. Bu kombinasyon içerisinde ne yapmum uygun olur. Bu balıklar beraber yaşarlarmı. veya bu malzemeler ile.
Tecrübeli arkadaşlardan yardım alabilirsem bu başlangıcım daha kolay olacaktır.

Herkese çok teşekkürler. 


BugraDurust2014-04-29 15:12:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 14:17
O iç filtre baktığım kadar 200 Debi güzel tanka uygun biraz küçük olur boyutu süngeri çabuk dolabilir üşenmez temizlersin 4-5 günde bir. Uyumu malzemeler uygun. 100 watt iyi iş görüyor 50 litre akvrayumda bendede var hatta 150 litrelik akvaryumda bile 100 watt ısıtıcı iyi görev görüyor. Isıtıcının iyi çalışması için akıntının en kuvvetli olduğu yere koy, akıntı ısıtıcıya vursun, gerçi yaz geliyor ısıtıcı artık fazla çalışmaz. Yazın hiç çalışmaz eylül kadar durur. Suyun soğumasını bekler ayarladığın ısıdan aşağı düşmesini bekler düşmesi için. Su değişimi yaparken mutlaka özellikle ısıtıcının fişini çek tüm malzemelerin fişini çek bozulmamalırı için. Yani bu tankta karma birşeylerde yapabilirsin aşağıdaki dediğin balıklardan başka örneğin iki beta kavga edebilir biri birini öldüre bilir böyle bir risk var betta beslemekte çöpü uyar Neon terta sorun olmaz, neon tetra yumuşak suyu sever kütük obalilir neon tetra besleyeceksen mango kökü kütüğü, ve bol bitkili tankları severler. Onuh racinde şu aşağıdaki benim tanktaki gibi birşeyler yapabilirsin resim ekleyeceğim. Danio reriro, siyah neo, skirt tetra, rasbora, tetrazon gibi balıklar var içlerinde.





mesutok2014-04-29 14:21:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraDurustÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BugraDurustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 14:29
Çok teşekkürler,

Evet bende böyle karma istiyorum o bahsettiğim balıklar ile ancak beta konusunda uyarınızı dikkate alacağım betayı başka balık ile değiştirebilirim.

Akvaryumu ilk kurduktan suyunu koyduktan sonra ne kadar zaman beklemeliyim suyun dengesinin yerine oturmasını. Ve içerisinde ilaç koymalı mıyım yoksa kendi doğal hali ile mi yerine otursun herşey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 14:30
Dur yeni kurulum tanklar için bir yazı yazıp soranlara eklemek için biryere yapıştırmıtım onu ekleyeyim oku.

İlk Kurulum aşaması
Suyu akvaryuma doldurun musluktan tüm filtreleri içinde balık varmış gibi çalıştırın. Suyu 1 hafta bekletmenin ilk kurulumda tek başına bir faydası olmuyor. Suyun yaşanabilir olması için suda bir organizmanın organik artıkları gerekiyor balıkların suya saldığı amonyak gibi, dışkı gibi yada hiçbirini yapamıyorsanız ilk kurduğunuzda bir tutam pul yem gibi bir yemi herhangi yemi akvaryuma atın ufalayın buda çürüyerek faydalı bakteri oluşumu hızlandıracaktır iki parmakla bir tutam yeter. Şimdi akvrayumunuzu kurduğunuzda faydalı bakteri oluşumun hızlandıran başka bir seçenek Sera nitrivec 50 ml 10 TL gibi, ilacını alıp uygun dozda örneğin her 50 litre akvrayum suyuna 20 damla olacak şekilde kullanabilirsiniz, bunu kulandığınızda ilk gün su bulanık olabilir. Sonrasında bir dayanıklı organizma ekleyebilirsiniz akvaryuma 2 gün sonra örneğin bir elma salyangozu alıp bunu dip yemi ile 1 Tl, 2 hafta besleyebilirsiniz balık eklemeden önce bunu besleyebilirsiniz. Bu sırada hızla akvaryumda faydalı bakterilerin oluşması başlayacaktır, balıklar için en tehlikeli ölümcül safha ilk  haftadır amonyak en yüksek seviyede olur. Bu ilk hafta yüzgeç erimeleri balık ölümleri fazla olabilir. Sonrasında faydalı bakteriler kolonileştikçe bu amonyak daha az zararlı nitrite, nitritte daha az zararlı olan nitrada çevrilir nitrat ise, haftalık yaptığımız su çekimleriyle sudan inceltilir, bir akvaryumdaki faydalı bakterilerin oldukça etkili hale gelmesi yaklaşık 3 hafta sürüyor, 3 haftadan sonra eklenen balıklar daha risksiz bir ortama girmiş oluyorlar, tam olarak bir akvaryum suyunun oturması ise yaptığım araştırmalar sonucunda 3 ay kadar bir zaman gerektiği hatta 6 aya uzanıyor, ilk haftalar az balık ekleyin çünkü ne kadar çok balık o kadar ilk hafta suya hızlı amonyak salınımı ve risk olacak onun için, ilk dönemler ölen balığın yerine acele edip hemen balık almamalı en az kayıpla bu süreyi atlatmak lazım, hobidende vazgeçmemek lazım ölüm oluyor diye . 1 aydan sonra yavaş yavaş duruma göre nüfusu yeteri kadar arttırırsınız olabilidğince akvrayumda boş kalabalık yapmayın balık sürüsünü arttırarak ne kadar az balık olursa bir akvaryumda o balıklar o kadar psikolojisi rahat olur yüzme alanları geniş olur, suya salınan amonyak az olur kirlilik az olur yük az olur gibi daha yüzlerce sebep sıralanabilir.
mesutok2014-04-29 14:38:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gkoyluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 312
gkoyluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 16:26
yapay bitki vs. koymayınız. Güle güle kullanınız inş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraDurustÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BugraDurustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 00:05
Sizce akvaryuma hangi tip Kum ve ona uygun bitki koymalıyım. Ve ayrıca o tip kuma ve bitkiye uyumlu hangi tür balığı önerirsiniz. Galaxy rasboran çok hoşuma gitti örneğin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir