Şu Bilgileri Paylaşmak İstedm Amonyk Nitrit Nitrat


jaloreefÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 680
jaloreefÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2017 23:25
Önemli bilgiler mevcut, bilmeyenlere yardımcı olur umarım, hepsini okuyun faydalı olacaktır, test kitlerinin önemini anladım. camda yeşil nokta yosununun nedenlerini araştırırken buldum ,nokta yosunu hakkında fikir verecek arkadaşlarda yazabilir, nedenleri nedir? arama metodundanda baktım fakat yeni fikirler ve yöntemler olabilir. Link http://www.aquasafer.com/akvaryum_amonyak_nitrit_nitrat_duzeyi.html[EDIT]jaloreef,2017-11-16 23:37:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191426,lojistisyen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1681
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2017 16:59
Bu şekilde daha faydalı olur sanırım.

Amonyak - NH3/NH4

[IMG]http://www.aquasafer.com/images/akvaryum_1.jpg[/IMG]

Bu kimyasal akvaryumda balıkların artıkları ve çürüyen gıdaların sonucu oluşur. Amonyak birçok durumda akvaryumdaki balık ölümlerinin birincil sebebidir. Düzenli su değişimleriyle akvaryumda minumun seviyede tutulmalıdır. Amonyak, Nitrit ve Nitrat döngüsü bir akvaristin bilmesi gereken en önemli kimyasal süreçtir.


AZOT DöNGüSü (Amonyak, Nitrit ve Nitrat)

[IMG]http://www.aquasafer.com/images/akvaryum_amonyak_nitrit_nitrat_dongusu.png[/IMG]


Amonyak (NH3) çok küçük miktarlarda bile balıklar için çok zehirli bir kimyasaldır. Bu kimyasal aynı zamanda solungaç zarlarında hasara neden olur ve normal solunum fonksiyonunu engeller. Amonyak seviyesi için düzenli olarak(ayda bir kez) akvaryum suyunu test etmek önemlidir. Bunun için bir test kiti amonyak seviyesini test edebilirsiniz. Ayrıca düzenli akvaryumu temizliği ve biyo-filtreler amonyak seviyesini azaltmada size yardımcı olabilir. Amonyak zehirlenmesi akvaryum balıklarının en büyük katillerinden biridir. Sıklıkla yeni kurulan tanklarda oluşur. Ancak, aynı zamanda filtre elektrik veya mekanik arıza nedeniyle çalışmadığında yada filtrelemede sorun olduğunda amonyak zehirlenmesi görülebilir. Düzenli su değişimi ve amonyak testleri bu görünmez balık katili ile mücadelede size yardımcı olabilir.

Nitrit

Amonyak, tank içindeki bakteriler tarafından nitrite dönüştürülür. Ve belli seviyelerin üzerine çıktığı anda akvaryum yaşamı için tehdittir. Nitrit ve amonyak seviyesini azaltmanın en etkili yolu yine düzenli su değişimidir. Nitrit bir süre sonra tank ve filtrelede büyüyen bakteriler tarafından nitrata dönüştürülür.

Tank içindeki bakteriler tarafından nitrite dönüştürülen nitrit de amonyak gibi zehirlidir. Nitrit izleri bulunan akvaryumda balıklar ciddi stres altındadır. Bu da bir süre sonra solunum sorununa ve hastalanmaya yol açar. Daha sonrada canlı ölür. Bunu önlemek için amonyak gibi düzenli aralıklarda nitrit seviyesini ölçmenizde fayda vardır. Nitrit, azot döngüsünün(nitrojen döngüsü) bir parçası olarak, amonyum/amonyak dönüşümünden meydana gelir. çok amonyak ve dolayısıyla nitrit balıklar için öldürücüdür. Sağlıklı bir akvaryumda nitrit düzeyi her zaman "0" olmalıdır. Böylece, balıklarınızda stres ortadan kalkacak, bağışıklık sistemlerinde bir sorun oluşmayacak ve balıklarınızın vücudundaki oksijen rahatça taşınabilecektir. Uzun süreli yüksek nitrite bağlı kalan balık, su yüzeyini mekan olarak kullanır, hatta akvaryum filtresinin su girişinden ayrılmayacaktır. Yüksek nitrite maruz kalmış akvaryumlarda balıklar kırmızı kan hücreleri yönünden hastalanacaklar(anemi) ve sonundada öleceklerdir.

Nitrat

Nitritler akvaryum biyolojik döngüsü sırasında nitratlara dönüşür. Nitrat adı verilen bu madde balıklara karşı zararsız görünsede yüksek konsantrasyonlarda zararlıdır. Genellikle belirli bir oranda olduğu gibi amonyak ve nitritin aksine, nitrat akvaryumda mevcut olabilir. Geçmişte balıklara karşı zararsız olduğu düşünülen ancak akvaryumlarda bu kimyasal üzerine yapılan araştırmalara yüksek nitrat konsantrasyonun balıkların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Tankta nitrat fazlalığı fazla balık polülasyonundan meydana gelebilir. Bu sorun kaçınılmaz olarak hastalıklı, sağlıksız balıklara yol açacaktır. çok fazla nitrat başka bir sonucu yosundur. Kişisel nitrat test sonuçlarının 40ppm veya daha az olması gerekir.


Akvaryum suyunun en önemli parametreleri arasında amonyak, nitrit ve nitrat vardır. Amonyak ve nitrit düşük konsantrasyonlarda bile sudaki yaşam için çok toksik ve zehirleyicidir. Nitrat ise düşük konsantrasyonda balıklar için tehlikeli değildir. Ancak bitkiler için iyi bir besindir ve bu yüzden alg çoğalmasına neden olur. Yeşil su vakalarının çoğu sistemde aşırı miktarda nitrat ve fosfat olmasından kaynaklanmaktadır. Akvaristliği keyifli bir hale getirmek ve balık yetiştirmekten zevk almanın en önemli yolu azot döngüsünü iyi anlamaktır.

SIK SORULAN SORULAR
Bir akvaryum için güvenli nitrat seviyesi nedir?
40 ppm (40 mg / litre)

Bir akvaryum için güvenli nitrit seviyesi nedir?
0 ppm (0 mg / litre), nitrit herhangi bir miktarda canlılar için zehirlidir!

Bir akvaryum için güvenli amonyak seviyesi nedir?
Amonyak miktarı (0 ppm ya da 0 mg / litre) olmalıdır. Amonyak balıklar için toksiktir. Ve çok görülen amonyak zehirlenmesi balık ölümlerinde ilk sıralardadır

Amonyak akvaryumdan nasıl uzaklaştırılır?
İlk adım, tankın kapasitesinin % 30'unu geçmeyecek şekilde kısmi su değişimi yapmaktır. Ayrıca daha güçlü bir filtrasyonda amonyağın uzaklaştırılmasında etkili olacaktır. Mağazalarında çeşitli ticari amonyak gidericiler vardır, ancak bu uzun süre sorunu gideremez. Yapmanız gereken su şartlarını iyileştirmek ve sabit tutmaktır.

Nitrit ve nitrat arasında nasıl bir fark var?
Nitrat, nitrit nitrifikasyon bakterilerin nötralizasyonu sonrası üretilen bir maddedir. Nitratlar suda 40 ppm (40 mg / litre) seviyesinde mevcut olabilir isede nitrit balıklar için çok zehirlidir.

Nitrat balıklar için zararlımıdır?
Hayır, nitrat seviyesi 40 ppm (40 mg / litre) aşmadıkça zararsızdır.

Kaynak: [URL]http://www.aquasafer.com/akvaryum_amonyak_nitrit_nitrat_duzeyi.html[/URL][EDIT]lojistisyen,2017-11-17 16:59:43[/EDIT]

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T][T]239777,M.levent[/T]
Teşekkür Edenler: [T]165992,jaloreef[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]239777,M.levent[/T]
+1: [T]239777,M.levent[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jaloreefÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 680
jaloreefÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2017 22:59
Bu tarz duzenlemelerden hıc anlamam ınanın, ıyı yapmıssınız emegınıze saglık.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir