Su Değerlerim (GH, pH ve NO3 nasıl düşürmeliyim?)


DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2012 17:07
       Merhaba,
       
       Uzun süredir Malawi cichlid besledikten sonra Güney Amerika Cichlid beslemeye heveslendim. Tüm balıklarımı eşe dosta dağıttıktan sonra öncelikle işe akvaryumdaki kayaları çıkartarak yerine mango kökü yerleştirmekle başladım. Zemin 5 cm 15 yıllık midye kırığı kum. Bitki yok. Akvaryumu su değişimi yapmaksızın boş olarak 1 hafta kadar çalıştırdım. Belirli aralıklarla (üründe önerilen miktarlarda) pH düşürücü ekledim. Test kitim bittiği için bu dönemde ölçüm yapmadım. Ardından balıkları eklemeye başladım. Sırasıyla, 1 hafta ara ile, 6 adet 5cm'lik Melek, 2 adet 4cm'lik cüce vatoz ve 4 adet 4cm'lik ramirezi yerleştirdim. Balıklarda hiçbir sorun, stres belirtisi gözlemedim. Bugün (sonunda) test kitim elime ulaştı ve su değerleri beni dehşete düşürdü...

    * NO3: 250 mg/l
       NO2: 0 mg/l
    * GH: >21 ppm
       KH: 6 ppm
    * pH: 7,6 - 8
       Cl2: 0 mg/l

Tank Hacmi: 130 lt
Filtrasyon: Fluval 405 dış filtre. Sünger>Seramik>Lav Taşı>Zeolit>Elyaf
Su Sıcaklığı: 26 C

GH, pH ve NO3 nasıl düşürmeliyim?


Söylemeyi unuttum tankta 1 adet de 5cm'lik midye mevcut.

Yok mudur bu işin basit bir çözümü ?

2-3 saat internette araştırma yaptıktan sonra suyumda biriken nitratın seviyesini düşürmek için en basit ve etkili yöntemin akvaryuma bitki eklemek olduğuna karar verdim. Yanlışım varsa veya daha iyi bir yöntem biliyorsanız düzeltin lütfen!? Nitratı hızlı kullanması nedeniyle ve dayanıklı olması nedeniyle önerilen türler ise:
       - Bambu (50 litreye 1 adet)
       - Su Mercimeği
       - Çınar
       - Eledoa

Bambu'nun üst kısmının (uzunluğunun yaklaşık 2/3'ünün) sudan dışarı çıkması gerektiği için benim açımdan çok kullanışlı değildi. Su mercimeğinin ise çok hızlı yayıldığı ve istenildiğinde kurtulmanın zor olduğu kanısındayım. Bu nedenle Çınar ve Eledoa'ya karar verdim. 

İyi güzel de bu GH'ı ne yapacağım? R/O cihazı alamayacağıma göre?
Denzan2012-02-17 14:06:31




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2012 15:19

Denizhan Bey yazınızın başını okumamla birlikte ph söylemeden ben tahmin etmiştim bile. Çünkü midye kırığı kum bazik su seven balıklar için önerilir. Midye kırığının suyu sertleştirici özelliği vardır. Ph'ı 7- 7,5 seviyelerinde tutar. Bunun yerine size tavsiye edebileceğim; hem dekoratif olarak mango kökü ile birlikte şık duran, hem bitkilerin yetişmesinde daha faydalı olan hemde ph düşürücü özelliği olan lav kırığı olacaktır. Umarım bu sorununuzu çözer ve zevkle balıklarınızı beslersiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2012 17:03
250 ppm nitratı bitki ile düşürmek çok zor olur, ayrıca bu düzeyde nitrat bitkiler için de zehirleyicidir. Su değişimi tek yol.

pH düşürmeniz için öncelikle KH'ı düşük tutmanız lazım. Bunun için öncelikle akvaryumdaki karbonat içeren malzemelerden kurtulmalısınız. Bu malzemelere karbonat içeren kum, taş vs. örnek verilebilir. (Her kum ve her taş karbonat içerikli değildir, sizdeki malzemelerin türü önemli)

GH'a gelince; genellikle KH yüksek değilse GH'ın çok önemi yoktur. Önemli olsa bile KH ve pH'ın önceliği vardır. pH düşürmenin en garantili yolu da RO kullanmaktır, bunun dışında çok fazla kalıcı çözüm yolu yoktur. Kökler bir düzeye kadar idare ederler, kontrollü CO2 takviyesi(pH kontrol cihazları yardımıyla) ile de pH düşürülüp kontrol edilebilir. Fakat asidik su seven pek çok balığın sevdiği düşük iletkenlik koşullarının aksine sonuç doğurduklarından hayvanların RO kullanıldığı durumlardaki gibi rahat olmaları söz konusu olamaz.

Balıklarınıza gelince; cüce vatozlar için pH sabit kalsın da gerisini pek önemsemeyin. Melekler için pH 8'in altında olduğu sürece çok sorun yoktur. Tabii en iyisi asidik sudur ama aniden pH düşürürseniz, hele bir de KH yüksek olduğundan pH'ınız yeniden hızla yükselirse bu balıklar için daha büyük bir sorundur. Ani pH değişimlerinden elinizden geldiğince kaçının. Ani pH değişimleri genelde ani sıcaklık değişiminden daha kötü sonuçlar doğurmaktadır.

Ramireziye gelince; pH 7'nin üstünde olsa bile hayatta kalır ama sağlıklı tutmak sorun olmaya başlar. Bu balıklar için yüksek pH bir süre tolere edilebilse bile kesinlikle sağlıksız bir durumdur. Düşük pH ve düşük nitratta(ve NO2, NH3/NH4'te) domuz gibi dayanıklı balıklardır fakat yüksek pH, yüksek azotlu atık bu hayvanları bakımı epey zor canlılar haline getirir.



onuruygun2012-02-17 17:05:49

Teşekkür Edenler: [T]177545,cengizagvan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2012 01:58
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Söylediğim gibi şu anda balıklarda hiçbir problem gözükmüyor fakat, ileride sorun olabileceğini düşündüğüm için bu konuyu açmıştım. Tankta kalsiyum karbonat (CaCO3) içerebilecek tek malzeme sanırım midye kırığı kum (melekleri yerleştirmeden önce değiştirmek aklıma gelmişti ama 15 yıllık kum olduğu için artık salınım yapmayacağını düşünmüştüm, yanılmışım). Su değişimleri sonrası değerlerin tekrar yükselmesi sanırım kumun salınım yaptığını destekliyor. Hafta sonu elimdeki lav taşları ile değiştirmeyi planlıyorum. 

Onur Bey, sizin bu işin erbabı olduğunuzu çok iyi biliyorum. "GH'a gelince; genellikle KH yüksek değilse GH'ın çok önemi yoktur. Önemli olsa bile KH ve pH'ın önceliği vardır." diye belirtmişsiniz. Doğruyu söylemem gerekirse açıklamanız biraz kafamı karıştırdı. Benim gibi kimyadan anlamayan birinin bilebildiği kadarı ile, "suyun sertliği" olarak nitelendirilen ve balıklara göre ayarlamaya çalıştığımız GH (başlıca CaCO3 konsantrasyonu) değil midir? "suyun kararlılığı"nın ise KH (başlıca NaHCO3 konsantrasyonu) olduğunu ve pH'ı tamponladığını biliyorum. Bu durumda KH'ın GH üzerindeki etkisi nedir sorusu geldi aklıma? Açıklayabilirseniz veya bir kaynak gösterirseniz çok sevinirim. Bir de tanka deiyonize su eklesem bu konsantrasyonları düşürebilirim sanırım ama, bunu önerir misiniz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2012 12:03
CaCO3 hem KH hem de GH'ı etkiler. KH dediğimiz suyun karbonat sertliğidir, yani pH'ı tamponlayan sertlik. CaCO3'ün CO3 kısmı bu KH'ı etkiler. GH ise suyun genel olarak mineral yapısı hakkında bilgi verir, Ca, Mg, K vb. metallerin sudaki miktarını gösterir. CaCO3'ün Ca kısmı da GH'ı arttırıyor. Sodyum  bikarbonat KH'ı arttırır ama GH'ı arttırmaz.(Sodyumun GH'a etkisi pek yoktur, karbonat/bikarbonat sayesinde kh artar.) Mesela magnezyum sülfat da KH'ı arttırmaz ama Mg'den dolayı GH'ı arttırır.  KH ve GH'ın birbirine pratikte bir etkisi yoktur. Deiyonize su ile RO suyu aynı şey sayılır, kullandığınız taktirde GH ve KH düşecektir. Tavsiye ederim tabii ki.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2012 18:07
       Onur Bey,
       Yorumunuza tekrar çok teşekkür ederim. R/O fiyatlarını biraz araştırdım en ucuz 250-300TL ki, şu anda yeni bir 450L tank yaptırmak istemem nedeniyle tüm bütçeyi sıfırladık. Biraz araştırma sonrasında internette şöyle bir ürün ile karşılaştım:
 
       API Water Softener Pillow:
 
       Anladığım kadarı ile bu, sudaki Ca ve Mg iyonlarını bağlayan bir reçine (filtrasyon malzemesi olarak kullanılıyor). Yanlız bu işi yaparken suya Na salınmasına neden oluyor. İçerisindeki Na iyonları tükendiğinde ise tuzlu suda bekletilip yıkanarak tekrar kullanılabiliyor. Eğer bunu kullanırsam test kitinde belirlediğim GH'ı düşürebilirim sanırım fakat, testin belirlediği sudaki Ca ve Mg konsantrasyonu olduğundan Na'u belirleyemeyecek ve yalancı bir GH düşüşü olacak görüşündeyim. Na konsantrasyonunun artması da tabi ki bir problem. İkinci bir aşamada Na'u düşürmek mümkün müdür acaba?
 
       Amacım süreklilik sağlayan bir sistem kurmak yoksa deiyonize suya ulaşmam çok kolay.


       Ekleme: Şimdi uyandım!!! Aslında bu zeolitin yaptığı şey değil mi? (Zeoliti değiştirmeyeli 4-5 ay oldu!!!) Denzan2012-02-18 20:56:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2012 02:28
       Ekleme 2: Biraz daha internet araştırması sonrası uzaklarda aradığım şeyin aslında GH, KH ve pH düşürmek için akvaryum dünyasında sıkça kullanılan sphagnum peat moss olduğunu gördüm. Benim daha yeni keşfedebildiğim :) sphagnum peat moss (torf) uzun süredir zaten yumuşak ve asidik suyu seven güney amerika cichlidlerinde hem taban, hem de filtrasyon malzemesi olarak kullanılmakta. Bugün gidip Sihirli Torf ticari adı altında %100 sphagnum içeren bir paket torf aldım. Yarın dış filtremde kullanmayı düşünüyorum.
       
       Çeşitli kaynaklarda okuduğum kadarıyla birçok reçine gibi sphagnum peat moss da Ca+ ve Mg+ iyonlarını kendisine bağlamakta fakat, reçinelerin aksine suya Na+ veya K+ iyonu salmak yerine H+ iyonu bırakmakta. Bu tam da istediğim şey. Böylece pH, GH ve TDS'de düşüş sağlanmakta. Ayrıca içerdiği Humik, Fluvik ve Tannik asitler de H+ iyonları ile birlikte su pH'ını düşürmekte ve sabit tutmakta. 

       Tek dezavantajı ise suyu boyuyor olması ki, bu aslında yalnızca bizim için bir dezavantaj olabilir. Aslında sonuçta oluşan su, amazon türlerinin hoşlandığı siyah-suyun ta kendisi. Yine okuduğum kadarıyla bu durum torfun salgıladığı asitleri aktif karbon ile bağlayarak giderilebiliyormuş. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

quatÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2007
İl: Balikesir
Mesaj: 63
quatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2012 15:35
      Denizhan Bey selamlar,sihirli torf kullandıktan sonraki su değerlerinizi (15 gün sonra mesela )burada paylaşabilirmisiniz, bende kristal arı karideslerinin olduğu tankta kullanmayı düşünüyorum..saygılar.... ali/marmaris

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2012 17:27
       Merhabalar,
       Ali Bey, öncelikle söylemeliyim ki deneme amaçlı (biraz da korkarak) ancak dış filtremin sepetini 1/4 oranında dolduracak kadar torf kullandım (yerleştirirken 2 elyaf tabakanın arasına koydum). Su değerlerimde bir değişiklik olmazsa kullandığım miktarı arttırmayı düşünüyorum. İlk birkaç saatte akvaryumun suyunda biraz sararma gözledim ki, bu asla rahatsız edici düzeyde olmadı. Torf ile birlikte filtremin içerisindeki, rengi beyazdan yeşile dönmüş olan, zeolit'i de 1 saat kadar sıcak tuzlu suda beklettim (yalnız ambalajında 24 saat bekletilmesi gerektiği yazıyordu).
       Sabırsızlıkla yaptığım 24 saat sonraki testte su değerleri şu şekildeydi:

       NO3: 100 - 250 mg/l (hafif düşüş oldu, zeolite bağlı olduğunu düşünüyorum)
       NO2: 0 mg/l
       GH: >21 ppm (çok fazla değişmedi)
       KH: 3 - 6 ppm (hafif düşüş oldu)
       pH: 7,2 - 7,6 (hafif düşüş oldu)
       Cl2: 0 mg/l

       Bir süre sonra tekrar ölçüm yapıp değerleri tekrar yazarım. Eğer değişme olmazsa kullandığım torf miktarını arttıracağım. Su değerlerinde ilk 24 saatte hızlı bir değişim olmaması daha iyi oldu aslında. Tekrar test yapmadım ama, birkaç gün sonra gözlemlediğim kadarıyla genellikle akvaryumda göremediğim ve bir kenara saklanan Ramirezi'lerim daha aktif görünüyordu ve renklerinde belirgin canlanma oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asimsek73Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 300
asimsek73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2012 23:34
Merhaba denizhan bey. Akvaryumunuzu son değerleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. aradan epey zaman geçmiş. Torf un faydasını gördünüz mü. Bende kristal karides tankımın suyunu yumuşatamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenzanÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 53
DenzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2012 23:48
       Merhaba Abdurrahman Bey,
       Uzun süredir siteye iş yoğunluğu nedeniyle giremiyordum. Su değerlerini en yakın zamanda yazacağım. Torf yerleştirdikten 1 hafta sonra meleklerim eş tuttu ve 15 günde bir yumurtlamaya başladı (Ne yazık ki, akvaryum biraz kalabalık olduğu için sanırım, henüz yavru alamadım) ve Ramirezi'lerin renkleri daha canlı gelmeye başladı gözüme. Su değerlerime uzun süredir bakamadım ama bence sonuç olumlu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 21:31
Buarada suyu yumuşatmak için kullanmak istediğiniz reçineler iyon değişimi yoluyla sudaki kalsiyum ve magnazyum iyonlarına bağlayarak yerine suya sodyum iyonları verirler bu da sürekli ve yoğun kullanımda suyunuzda aşırı iyon birikmesine neden olabilir. Reçine yerine torf kullanmanız daha mantıklı olmuş.
Akvaryuma bitki olarak bol miktarda su mercimeği, pistia, demersum, elodea, hydrilla verticilata, su sümbülü gibi bitkiler eklemeniz nitratı hızla azaltacaktır. Güney Amerika balıkları bitkiyi otu çok sever. Bitkiliye geçince malaviden çok farklı bir zihniyete geçmenizi öneririm, bol bitkili az balıklı bir akvaryum kurarak dip çekimini azaltıp, hatta hiç yapmamanız, sık haftalık su değişimini bırakmanız gerekecek hatta su değişimini 6 aya kadar uzatabilirsiniz doğru bir sistemle. Sık su değişimi yapmadığınız içinde bitkiler suyun içerisindeki magnezyum va kalsiyumu zamanla tüketeceğinden uzunca bir süreçte suyunuz kendiliğinden yumuşayacaktır vs... Bu hikaye çok uzun bitkili akvaryum kurulumu, akvaryum bilimi içerisindeki konuları hatim etmeye başlayın bence...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir