Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


doganguneskÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 669
doganguneskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 17:54
Emek çok konu güzel baştan sona yorucu ama keyifli bir yolculuk oldu benim için önümüzdeki yaz ampartmanın çatısında bende başlıyacam :) bu arada bulduğunuz midyeler ve karidesler harikaydı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 17:54
Hüseyin abi yazamadım... Umarım iyisindir.

Sıyırttırmak üzereyim.. Üreme iyi. Koloniler gelişim iyide... Herşey yolunda testlerde iyi gidiyordaaaa.... Normal yani. Ürüyorlar heryerde gördüklerimiz gibi.

Genel verilerde en azından meb üretimini yazmış ya o şekilde de değil. Hani varya bir haftada cinsellik olgunlaşması, 3 günde bir doğurma 25 tane vs. Yook ya yalan gibi. Abartma gibi. Bakıyorum, bakıyorum... saatlerce inceliyorum. Hareket davranışlarına kadar çok yakın inceledim. Pek olasıda gelmiyor ya neyse.....DURMAK YOK!

Kendimi aştım. Yatak odası deney üretim hanesine döndü. Hava olayına bile girdim. Gıdalardan, su türlerinden bahsetmeyeyim bile...Resim mesim koymadan öğrendiklerimi yazmıyorum. Bu sefer sesli videolar ile deney kapları ile üretim tekniklerinde nasıl verim aldım. Ne yaptım, yemler nasıl yapılır o şekilde anlatıcam burda.

Yok taktım kafaya ya 3 günde bir 25 tane ya doğurtacam ya doğurtacam . Onlar yerine ben doğuracam nerdeyse.

Sevgiler, saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 22:06
              Arkadaşlar ben iyiyim çok şükür. Sizde iyi olun haa. Bu işlerle fazlaca sıcakta kalmayın, güneş altında kızarsınız; soğuyamazsınız sonra Üreme işi bendede öyle binlerle filan olmuyor ufak kapta.
 
              Gelelim meb üretimine. O kılavuzda bir resim var dikkat ettiyseniz. Hani büyük bir kepçeyle kocaman üretim havuzunda su piresi tutmuşlar. İyi güzel buraya kadar. O resimde bir çocuk kepçedeki su pirelerini gösteriyor. Su pireleri normal 2 avuç kadar gelcek.
 
             Şimdi düşünün bir bakalım. Tonlarca büyüklükteki üretim havuzunda çapı 50 cm lik bir kepçe ile tutulan 2 avuç su piresi (bu da kepçenin anca dipini kaplıyor ). Bir pire 3 günde 25 tane yarulasa 20 gün sonra o göl gibi havuz, pireden geçilmez.  O kepçe en azından yarısına kadar dolu olması gerekmezmiydi. 
 
                     Bu hesaba göre sendeki bende ki  20-30 litrelik kapta bu kadar az olması normal bence. Sizdeki tankı resimdeki havuz gibi , resimdeki kepçeyi de elinizdeki kepçe olarak bir düşünün. Elinizdeki kepçeyi tanka daldırın ve çıkan pirenin kepçenin dibinde ki pire ile resimde ki pireyi, kepçenin ve havuzun boyutuyla oranlayın. Oranladıysanız sizde ki üretimin normal olup olmadığını anlarsınız. 
 
 
                       
huseyn752012-09-13 10:54:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 11:54
Haklısın abi...

Sanıyorum bu bilgiler tercüme.. Şu olabilir 3 günde 1 hayatı boyunca 25 yavru.. Şeklinde olabilir. 3 günde doğurma dönemi ve bir adet. Ne olursa olsun abartı olduğu kesin...

Abiciğim üst kattaki deneylerimde senin bahsettiğin meyva sineği kurtlarını gördüm. Minikken suya popoları yapışık büyüyünce su sütünde suyun bittiği yerlerde hafif ıslaklar. Balıkların yiyebileceği şekilde. Kafaları siyah.. Güzeller.

Alt kattaki bahsettiğim kurt olan yerde amonyak patlaması oldu, suyu tazeledim. Bir çok pireyi attım vs. Su ekledim. Her neyse o kurtlarda artış var. Meyve sineği kurdu değil abi. Resimlerini çekebildim. Diğer tanklarda yok. Sadece bir tankta:

Yardımına ihtiyacım var:
Salyangozu odaklama yaptım. Çarem yoktu başka gösterebilmek için. Kurtların çoğunluğu su üstüne doğru tankın çepherlerinde:

(Küçük pencere resim açılınca zoomlanıyor, kocaman oluyor +'ya basarsan)









Suyun üstündeki halleri:



Sanki suda bir fluluk oluşturuyorlar, puslanma. Bazıları minik minik suyun içinde birbirine dolanıyor. Gariptir pire yavrularında bu tankta artış var. Etkileşim mi yoksa su şartları ikisinede yarıyormu.. Önemsiz gerçi.. Korktum bunlardan.


Araştırdım, sirke kurduna benzettim, bilemiyorum. Gittigiyorda satışta yakından resmi var. Tanımlara uyuyor. Çepherde bazende su üstünde gezmesi, resimlerden de benzettim bakarsan abi:

http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/sirke-kurdu-kulturu-yavrulariniz-icin-canli-yem-53371296

Abim korkumun nedeni çocukken 2 pirana almıştım. Bir hafta sonra piranalar aptalladı, ölmeye yakın su puslandı. Suya yaklaştım sanıyorum suyun içi bu kurtlardan kaynıyordu, akvaryum. Ya bu kurtlar piranaları öldürdü yada piranalar hastaydı ölürken amonyak vs bakteri patladı bu kurtlar üredi. Allah ne verdiyse akvaryuma dökmüştüm, çamaşır suyu, deterjan vs :) Öyle kuruttum akvaryumu.

Aklına insanın binlerce soru geliyor. İnsana geçer mi, balığa bişey yapar mı? vs vs... sorular bitmez. Cevabın kötü gelirse bu tankı yok edeceğim.

Sence bunlar ne olabilir?

Sevgiiler, saygılar.



sinanul2012-09-13 12:08:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 14:44
                  Sinan kardeş bu kurtlar pek hoş değiller hayra alamet bir iş gelmedi gibi. Suyun içine bir böcek veya bir buğday düşer. 3 gün sonra suyun içinde  o buğday veya böceğin etrafını beyazımsı iplik yada aynı uzunlukta diken gibi oluşumlarla çevrilir ya o gibi bişeye benzettim ben bu kurtçukları.
 
                   Bence diğer tanklara bulaşmadan bu tankın işçine çamaşır suyu döküp  ve dezenfekte etmek, araştırmaların ve su piresi üretimi çalışmalarının selameti açısından daha hayırlı sanırım.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 16:54
Abim,

Şimdi Furkandan geleni 3'e bölmüştüm. Furkan ile alakası yok. Diğer tanklarda yok.

Bu suda 8 aylık bitkiler vardı. Ben bitkilerimi çamaşır suyu ile yıkar akvaryuma öyle koyardım. Burda yıkanmamışlar vardı. Şimdi ne oldu... Besin takviyesi eklenince pireleri büyütmek için bunlar her ne ise coştu. Sahiden kötüler... Sanki pireleri bile rahatsız ediyorlar. Ağır ağır arkalarından ilerliyorlar gibi geldi. Minik minik olmuşlar kıvrık suyun içinde uçuşuyorlar. Kötüler ya parazitler.... Kötü olmasalar, bu kadar rahat üremezlerdi zaten.

Böylelikle ne öğrendim öğrendiklerimi perçinledim:

Akvaryumcudan gelen her bitki seyreltilmiş çamaşır suyu ile yıkanacak. Ölürse ölsünler.. Yaşayan kalacak. Aylar sonra başıma bela oldu.

Dediğin gibi suya önce çamaşır suyu dökeceğim, öldükten sonra lağım kanalına döküp, peti atacağım.

Sağolasın abi.


Sevgiler.
sinanul2012-09-13 16:59:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 17:17
                Sinan kardeş o peti niye atasın ki , milli servet o. Ne emeklerle yapılıyor onlar bi bilseniz.  Suya çamaşır suyu döktükten sonra kavanozun ağzına kadar su koy, tam taşacak şekilde olsun fakat taşmasın. Nedeni ise çamaşırsuyunun kavanozun içinde her köşeye ulaşsınki suyun kenarında veya dışında yumurta parazit varsa ölsün.  Tam dolu şekilde 1 gün beklet ki çamaşırsuyu oradakilerin iliklerine kadar işlesin.
 
                Ertesi günü pet şişeyi lavoboya dökerek hem yengeye de  temizliktede yardım etmiş olursun.  Kavanozu tekrar çeşme suyu ile yıkayınca birde üstüne klorlanmış olur. Sonra kuruması için güneşe bırak 1 gün.  UV ışınlarıyla tam bir dezenfekte olur. Kavanozun fabrika çıkışlı böyle dezenfekte olmamıştır zaten. Sonra gönül rahatlığı ile tekrar kullanabilirsin.
 
                Her olumsuzlukta kavanozu veya peti çöpe atsaydık paramı yeter yahu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 15:43
Önce bir selam vereyim, sonra da konuya atlayayım diye düşünüyorum ama bilmiyorum atlayışa sıçrayışa müsaade var mı? 

Konuyu baştan sona büyük kefiyle okudum hatta akvaryumlarımın bakımlarını yapacaktım (oğlum uyumuşken) ama konuyu o kadar keyifle okudum ki oturduğum yerden kalkamadım ve oğlum uyandı bile...  

Konunun başındanberi gündemde olan şu "hanımlar" bahsine dahil olamayacağım için özür dilerim, benim hanım derdim yok..  Eşim de sağolsun olabildiğince finansal desteği sağlıyor bana.  Fakat yazılanlara da baya güldüm, çok eğlenceli bir konu olmuş. İtiraf etmek gerekirse konuda genelde en uzun anlatımları en fazla benzetmeyi en çok betimlemeleri yapanlardan biri sanıyordum kendimi ama bukonuyu okuduktan sonra benimkiler kısa hikaye gibi kaldı hafızamda..  Bu güzel konu için tebrik ve teşekkür ederim Hüseyin bey.

Gezdiğiniz yerler, fotolar, sivrisinek ısırıkları, meraklı köylüler, bencil akvaryumcular, azgın vampirler ve azılı kurt adamlar.. Hepsi bu yaz.. Çok yakında.. Konunuzun özeti film fragmanı gibi oluyor.. Yok yok maaşallah.. 

Ben de azıcık kendimden özet geçip konuya ne noktadan dahil olmak istediğimi anlatayım. Evimdebirodamı ayırdığım 8 akvaryumla kendi çapımda hemşehrilerimi akvaryumcuların elinden birnebze de olsa kurtarmaya çalışan bir anneyim, iki evladım var 5-1,5 yaşlarında. Hertürlü canlıyı (börtü böcek familyası hariç) çok severim ama bu su pirelerini sevmeye başladım. Hatta geçen yıldan niyetlendim su piresi yetiştirmeye, Tamer kardeş bana kültür gönderecekti, ertelemiştik. Sonraları vatoz tankımdan çektiğim suyu bidonda biraz uzun bekletince (bel ağrısı sağolsun) içinde ostracodalar olduğunu görüp dökmemiştim. Tabi onları süzmek üretmek vs her şey rastlantısaldı. Sonraları oğlumun yeni yürümeye başlarkenki meraklı halleri bidonu dökmeme sebep olmuştu. Maalesef sizlerin üretmek için onca çabaladığınız ostracodaları ben logara boşalttım. Ama o güne dek 4aydan fazla süre kavanozda saf spirulina  koyduğum suları yeşillendirip onunla yemlediğim ostracodalarım baya bi yavru malawi büyütmemmi sağlamıştı. Sonradan döktüm gitiler maalesef..

Şimdi ise su piresine yeniden niyetlendim ve yine aynı bidonda su hazırladım. Fakat nasıl olduysa kültür çöktü. İçine akvaryumdan aldığım suyu koymuştum ve her gün azar azar spirulina ile yemlemiştim. Suyun içinde zaten az miktar yosun vardı, ben de yemledim. Ama pireler geldikten sonra 3gün içinde ölmeye başladılar. İlk ölümler yaşanırken bidon evdeydi ve soğuk olduğu için ölüyorlar sanıp balkona koydum, maya ile yemleme yaptm amabalkonda da kalan son pirecikler öldüler. Sizce nerede hata ettim? Kavanozda yine yeşil su hazırlıyorum bidonda da suyum bekliyor ama pire yok. Acaba dipte kalan ypsun artıklarındakist var mıdır? Yoksa bu su eskidi deyip bunu döküp yeniden su hazırlayacağım? Yardım istiyorum. Şuan pcde ufakbi arıza yaşıyorum foto ekleyemeyeceğim, daha sonra foto da eklerim. İçine sallandırdığım hava taşıyla çok hafif hava da veriyordum ama yaşatamadım kültürü.. Yardımlarınızla (çekirge olmadan tabii ki) yeniden su hazırlayıp sizden kültür talep edeceğim. Hazır havalar da müsait..

İyi forumlar, konunun bu renkliliğini kaybetmemesi dileklerimle.. İyi hobiler...
cokmutlu2012-09-15 15:43:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 20:09
          Ve  Aleyküm Selam . Konu masamıza hoşgeldiniz Makbule hanım. İltifatlar ve teşekkürler için teşekkür ederim.
 
             Biz eve 30 litrelik akvaryumu koymak için sigarayı bırakalım, 2 yıl bekliyelim sabırla; sonra mutfakta şofbenin altında anca 30 litrelik bir akvaryum yeri bulabildik.   Maşallah siz kocaman bir odada 8 akvaryum . 
 
             Ostracoda olayını iyi yapmışsınız diyeceğim çünkü yaptığım gözlemlerde  ostracodalar vatoz ve çöpçü gibi pulsuz, kemikli balıkları rahatsız ettikleri kanısına vardım. Su piresi olayına gelirsek şöyle olabilir.  Spiriluna onlar için fazla lüks bi yem olmuş olabilir ve alışık olmadıkları için allerji yapmıştır belkide. Sonuçta spiriluna tuzlu suda yetişiyor. Su piresi tatlısuda. Öyle olmasaydı su pireside tuzlu suda yaşayıp spiriluna yerdi. Yada su piresinin yaşadıkları yerlerde hiç ben spirulinaya rastlamadım diyebilirim.  İkinci olay maya işi; zaten başlı başına bir ustalık.  O da tarifini doktor yazıp, miktarını sarraf terazisinde tartıp, eczacının ilac hazırlaması gibi  gizli mühim bir tarif mübarek.
Mayanın ayarını denk getiremedin mi ya azlıktan ya çok dozdan kökten götürüyor kültürü.
 
               Allahtan ümit kesilmez. Bidonun dibinde belki vardır kist yada rüzgarlada havadan gelebilir.  Bizim evde yerimiz olmadığından balkonda su pirelerine hava hizmetimiz de yok malesef. Bu konuda algler (yeşilsu) sağolsun hava olayını o hallediyor.   
 
               Neyse yardımi çin her zaman hazırım. Yeşil su olayı ve üretim için epey bilgi sahibi olmuşsunuzdur zaten. Fazla anlatmaya gerek yok çekirge olmasada tavuk olurmuş, nede olsa ikisinin tadı da birbirine benziyormuş kızarınca  
  
               Kültür de, yeşil algde var. Elinizi çabuk tutsanız iyi olur çünkü bazı arkadaşlar algleri, yosun maskesi için kullanmak istiyorlar.  Bu da supiresinin yan sanayisi oldu     
 
 
 
huseyn752012-09-15 20:48:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 01:24
Hocam yeşil su üretiminde doğru yolda mıyım peki? Tablet yem (spirulinası yüksek)  ve bitkisel pul yemlerden koyup güneşlendirmek... Eğer illa ki kireç ve protein gerekse onu da eklerim? Veya spirulina fazlaysa onu döküp yeniden başlarım. Öneriniz nedir?

(Şofben altında 30lt akvaryum olayına üzüldüm doğrusu.. Eşinize selamlar iletin lütfen benden..) Burda bi abimiz eşini ve kızlarını alıp geldi bize. Hanımı içeri girer girmez "ayyy, kötü örnek" dedi. Apartmanda boş bi daire vardı, kiralık ev arıyorlarmış o daireye bakacaklardı, akvaryumları görünce hanım ablamız o daireye bakmaktan bile vazgeçti... Siz düşünün gerisini.. Hemcinslerimi çok seviyorum ama maalesef ben bile anlayamıyorum onları bazen...
cokmutlu2012-09-17 13:40:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ForzaCagdasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2011
İl: Çorum
Mesaj: 443
ForzaCagdasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 13:06
S.a,ben bu su piresi konusunda pek bişey bilmiyorum ama birkaç yazı okudum.Bir ufak akvaryumum var içine ana tankımdan su ekledim ve çok çabuk yosunlaşma durumu yaşıyorum bir haftada sanırım baya bi yosunlar camları kaplıyo,Sorum şimdi ben su piresi alsam bu akvaryumuma eklesem çoğaltabilirmiyim?
Kaya tuzunun pirelere bi zararı varmıdır?Bunları öğrenmek istiyorum.Kafama yatarsa üretip balıklarıma vermeyi düşünüyorum.Acemiliğim için kusura bakmayın pek bilmiyorum bu konuyuAma yosunlaşma konusunda acayip yosun oluşuyo akvaryumda...Ha bu arada akvaryumda hiç bir araç gereç yok sadece su havalandırma ısıtma gibi durumlar lazım değilmiş diye biliyorum.
ForzaCagdas2012-09-17 13:09:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 16:31
Merhabalar,

Hüseyin abi yokken ben yazayım dedim yanlışım varsa umarım düzeltir bende öğrenirim.

Sayın cokmutlu,

Bitkisel ağırlıklı pul yemler yeşil su olayını hızlandırıyor. Ama abartmayın. Su asidik olur, pireleriniz ölebilir. 5 litreye 1-2 tutam kadar. Hem hüseyin abide de harika kültür var. Geçen mesajlarının birinde göndereyim demişti. Siz yapamazsanız yardımcı olabilir. Gerçi havalar serinledi ama çok ısınıp alglerin haşlanma ihtimali vardı... Bu aralar havalar bayağı iyi gidiyor.  Suya 1-2 tutam önceden eritilmiş tamamen erimiş bitkisel ağılıklı yemler karıştırılır (bardakta), güneş gören bir yere su konulur, suyun yeşillenmesi beklenir. Akvaryum suyu durumu daha da hızlandırır. Oluşum sırasında yemden kaynaklı koku olabilir.  Tam cılk yeşil suda pirelere iyi değil. Balçık gibi yani.. Hafif yeşilimsi yeterlidir. Yem miktarı yeşil su oluşum hızını arttırır fakat, koku ve asidikliği çekilmez olur, pireler ölür, herşey dozunda.. Basit aslında, su kendi kendinede yeşillenirde biz durumu hızanlandırıyoruz. Biryerden yeşil alg vs bulup o suya karıştırırsanız durum daha da hızanır.. Üreme hızlı olur. Ben bir miktar abarttım. Bu arada bir suyuda kullanmayın... Tamamen cılk yeşil olsun. Artık nekadar sürer bilemem... 3 aymı 4 aymı.... O cılk yeşil sudan çok ama çok az miktar alıp pirelerinize sürekli besin yaparsınız 

Sayın cokmutlu,

Maya konusunda bir aydır nerdeyse çalışma yapıyorum. Öyle bir riskli ki size anlatamam. Bunları, üretimi videolu yapacaktım ama kuyu suyunun azizliğine uğradım. Şimdi napıcam bilmiyorum :( Neyse mayaya gelelim yine.

Ben kısaca yazayım sonra genel açıklamamda daha uzun anlatırım. Yaş veya kuru mayayı alın. Bir çay kaşığının minicik ucu kadar yarım çay bardağı suya karıştırın. İyice karıştırın. Yetmedi bir gün karıştırın. Diğer gün unutun bir beklesin.. Göreceksiniz ki mayanın hepsi dipte. Su pirelerinin kabına az açık rakı kıvamında maya bile karıştırsanız yenmeyen mayalar dibe çöküyor. Bu sırada alg çorbanızın çepherlerinizin etrafını kaplayıp alglerinizi öldürüyor. Bu sırada var olan oksijeni tüketiyorlar. Su pireleri haricinde. Bir bilemediniz üç beş maya ile yemlemeden sonra kültürünüz muhakkak çöker. Hava şart. Hava bile verseniz suyunuzun kalitesi bozulur...

Peki maya ile yemleme nasıl yapılır?

Kolonide çok miktarda su pireciği varsa.. çay kaşığının ucu ile kuru yada yaş maya çay bardağında eritlir. 1-2 dakika karıştırın. Zaten görürsünüz eridiğini. Su az çok az puslanıcak şekilde taktim edilir...

Esas kural pirelerin çok olması şartı.. 3-5 saatte tüketebilsinler, diğer kural zaten havasızlar hava yok olacak.. Hava şart. Çok ama çok piresi yoğunluğu şart ki dibe inenleri bile yoğun hareketleri ile yiyebilsinler.

Bir anda azot patlaması ile suda bir beyazlık, ölü bakteriler nedeni ile (buda su piresi besini). Su pirelerin tümünü üstte görebilirsiniz. Havasızlıktan kaynaklanır... Velhasıl maya olayı böyle. Verimli ama riskleri budur. Bir iki defa mayalamanız bile bilinçsiz olursa kültürünüzü bir anda çökertebilir. Nedeni amonyak zehirlenmesi. Oksijensizlikten.

Bu tartışma konusu olabilir fakat... Maya ile hiçbir test yapılmamış. Su pireleri uygun ortamda çok rahat ürüyor. Sadece alg, bakteri birinden biri gerekli. En uygun verim fitoplankton ortamlarında alınıyor. Pirecikler alg, bakteri,çürümüş organizmalar ile beslenebiliyorlar. Doğalarında mayada yok. Maya maya olayı.. Resmen internet söylentisi halini almış. Su bir süre sonra zaten dengesi ile, yeri uygunsa alg üretimi ile pireleri sürekli destekliyor, alg oksijen üretiyor, çok faydalı vs..Hemn binbir yemleme yöntemi var.. Hüseyin abinin tarifi, hiç mi yapamadınız koloni miktarınıza göre azıcık balık yemi eritin bitti, zaten suyun yeri uygunsa onlar kendi kendine üreyecektir. Alg oluşacaktır. Kültürün esas çökme nedenleri 1-yemleme 2- kültürün kendi kendine aşırı çoğalması nedeniyle oksijen tüketimi sonucu kültürün kendini çökertmesi. Sistemli hasat şart.

Sizin kültürünüzün yok olma esnasında kuvvetle muhtemel bu gerçekleşti. Nasıl riskli, nasıl gereksiz, deneylerim ile umarım anlatabilmişimdir. Mayayı bir tarafa bırakmak gerek. Hem kuru maya hem de yaş maya suya tamamen karışmıyor. Bir gün sonra hepsi dipte.. Hani diyorlar ya hafif puslu olsun bir iki gün sonra hepsini tüm pireler yer su beyazlar :) Bir paket maya alın (yaş kuru farketmez) bir gün boyunca eritin, suya katın. 30 saat içinde su cam gibi. Tüm mayalar dipte işte böyle :D

                                                                    
Sayın forzacagdas,

Pireciklerin aradığı ortam tamda bu fakat kaya tuzu hariç. Aman ha derim :) Çok az tuza toleransları var fakat onuda başka ortamlardan alırlar...Kışın ev ortamında ısıtma olursa üretimde verim alınır. 15-16 derecelerde üreme duruyor..MUŞ..Öğrenemdim göreceğiz! 30 derece üstü durduğu gibi. Akvaryum derseniz saniyede 2 kabarcık çıkaran bir havalandırma yapabilirsiniz. Oksijen dengesini arttırır. Havalandırma şart değil. Kültürünüzü bir yerde biriktirmeyin. En az 3-4 kültür yapın. Farklı farklı besleyin. Verimi bu sayede öğrenirsiniz. Akvaryum bir süre sonra temizlik gerektirir, dip çekimi şart olur vs. Zamanla profesyonelleşirsiniz, ben 20, 5, 10 ltlik petlerde üretim yapıyorum. Çok pisleneni telef ediyorum. Yukarda bir örneğim ve başıma gelen bir olay var. Kültürüm bir olsaydı tüm kültürü telef etmek zorunda kalacaktım.

Kısaca akvaryumunuzu tam pirelere uygun hale getirelim: Alg yeşil yosun çok oluyor dediniz, ışıklandırmadan yırtalım o zaman... Yoksa 10k kelvin bir ışık şart olacaktı. Hava biraz verelim ki sirkülasyon olsun, hasat süreniz uzasın. 1-2w harcayan minicik bir hava motoru artar bile. Saniyede 2 hava...Kışında üreteceğim dediniz hava ısıtıcının ısısını bir yerde yoğunlaşmasına mani olur. İyi olur. Saniyede 2 kabarcık. Akvaryumdaki kültürünüze hiç besin vermeyin, doğal ortam olmuş dediklerinize göre...Diğer ayırdığınız kültürleri başka şekilde besleyin ama benzer sular olsun. Onlarda yemleme denemeleri yapın. Üredikçe hasat yaparsınız, fener ile geceleri pirecikleri üste toplayıp dip çekimi ile dibi temizlersiniz...

Hüseyin abiciğim gelene kadar şimdilik bukadar.

Sevgiler saygılar.
sinanul2012-09-17 16:56:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ForzaCagdasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2011
İl: Çorum
Mesaj: 443
ForzaCagdasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 16:51
Sinan abi saol,ben bu işi beceririrm diye düşünüyorum dip çekimlerinide ana tankımdan hallederim oturmuş su vs,ortamı hazırlayım pireleri alıyımYesin keratalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 16:58
Şu yazıyı şimdi ekleme yapmıştım. Yapacaklarınız çok basit.
-------
Kısaca akvaryumunuzu tam pirelere uygun hale getirelim: Alg yeşil yosun çok oluyor dediniz, ışıklandırmadan yırtalım o zaman... Yoksa 10k kelvin bir ışık şart olacaktı. Hava biraz verelim ki sirkülasyon olsun, hasat süreniz uzasın. 1-2w harcayan minicik bir hava motoru artar bile. Saniyede 2 hava...Kışında üreteceğim dediniz hava ısıtıcının ısısını bir yerde yoğunlaşmasına mani olur. İyi olur. Saniyede 2 kabarcık. Akvaryumdaki kültürünüze hiç besin vermeyin, doğal ortam olmuş dediklerinize göre...Diğer ayırdığınız kültürleri başka şekilde besleyin ama benzer sular olsun. Onlarda yemleme denemeleri yapın. Üredikçe hasat yaparsınız, fener ile geceleri pirecikleri üste toplayıp dip çekimi ile dibi temizlersiniz...
----
Hayırlı olsun. Aman aman amannn haaa diyorum başka bişey demiyorum... Bu canlılar suyu süzerek yaşayan canlılar. Balıklar akvaryumda yaşıyor aynı su ne olacak deyip kültürü aman bir ortama tümden koymayın... Bölün, bölük pörçük edin. Kuyu suyum zehirli çıktı zamanla benim pirelerimi öldürüyor, balıklarıma sorun yapmıyor... İçinde artık ne varsa.. ağır metalmi, arsenik mi ne bilim....Tecrübe ile sabit bölün... Aman aman...Bölmesem tüm kültürüm, deneylerim giderdi.

Hayırlı olsun.
sinanul2012-09-17 18:19:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir