Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 12:02
                  Hani Devrim adlı otomobil filmi varya. Orada mühendis diğer mühendis arkadaşa soruyor bu işe neden sıcak bakmıyorsun diye? Oda anlatıyor. Eskişehir'de kurulan uçak fabrikasını sonra Hollanda' dan mı nerden alınan uçak siparişlerini. Sonra fabrika aniden kapanıyor ve Mühendis şu lafı söylüyor.
 
                   -Bu memlekette hiç bir başarı cezasız kalmaz.  
 
                   Köyde yeşilsu ve pire üretimi için ufak plastik kasadan içine naylon koyup yaptığım 1 tane 20-30 litrelik tank, bir tane 20 litrelik araç yağ bidonlarını kesip yaptığım 15-17 litrelik tank ve 2-3 litrelik eski alaminyum tencereden oluşan toplamda 3 tane tank var. Bunlara denemesi oluşan su yeşil suyu alıp su tazelemesi için hafatada 20 litrelik bir su harcaması vardı.
 
                    Bana gelen lafta bu.
                
                    Su faturası parası kabarık gelmeye başladı.
 
                    Köyde suyun tonu 2 -2,5 lira abi ve ben bu suyu bol keseden ortalama 10 ayda harcarım. Olmadı 3 ayda harcayayım.  Ayda 2 ton su harcasak noolcak yaa!!! Tabii millete göre bizim uğraştıgımız ipe -  sapa gelmeyecek  ottan - boktan işler.  Pis pis yeşil sularla börtü-böcekle uğraştığımız için harcadığımız zamanda su da israf onlar için.  Çook kötü koydu çokk.  Bu laf uçaksavar kurşunundan beter deldi geçti be abiii
 
                    Olmadı abii. Bu laf var ya büyük binaların kiriş ve direklerine dinamit yerleştirip olduğu yere göçertirler ya aynen bütün hücrelerime ve kemik iliklerime kadar bomba yerleştirilmiş durumda sanki.
 
                   Sanki yıkılmış parçalanmış gibiyim anlayacağınız, Hani öleceğini anlayan fil sürüden ayrılır gider ya tenha bir yerlerde ölmek için. Nedeni sürünün geçtiği yerde ölüpte hayatta kalanlara sıkıntı yaşatmamak için yani hayatta olanların ayak altında kalmamak için. Bende kenara çekiliyorum artık.
 
                  Harbiden otobanda dört tekeri patlamış araba gibi hissediyorum kendimi.
 
 
                
 
 
huseyn752012-09-06 12:11:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SadeceCüceVatozÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 276
SadeceCüceVatozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 15:15
    = 

http://www.youtube.com/watch?v=bWWpHVoV66c

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 19:25
            Ultra hiper üstü süpersin.. ( Harikuladeninde üstünde fevkaladesin) !!!!!!!!!!!!!!!!! 
Damardan 500 lük serum gibi be mübarek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 12:54
Abim,

Güzel şeyler hep emekle oluyor biliyorsun. İlerleyiş esnasında köstek olan birçok kişi oluyor. Bu konunun başlığı su piresi olarak görünse de sen bize doğayı tanıtıyorsun. Bilmediğimiz canlıları gösteriyorsun. Üstüne deneyimlerin ile bilgilere ulaşıp, bizler ile paylaşıyorsun. Bak seni burada takip eden binlerce kişi var.

2-3 sözün üstünde durmamak yola devam etmek gerekir.

En ufak örneği ben eve güneş sistemi kurdum.. Aydınlatmamı güneşten yapıyorum. Bunun için 3 ay uğraştım. Stabil olabilmesi adına.. En yakın arkadaşım bile (İstanbuldan) bana birşey anlatıyordu... Anlattığı şey bitince ben yaptıklarımı anlatayım dedim ...bilmemne yapayım senin güneş enerjini dedi. Anladım ki bazı insanların IQ seviesi oldukça yüksek olsa da EQ seviyesi düşük. Bu kişilerden böyle bir incelik bekleyemezsin. İlgi alanları farklı, kendilerini ilgilendirmiyorsa tü kaka.

Bu kış bir sokak kedisinin bacağını tedavi ettim. Hayatı kurtuldu. Bacağına misina dolanmış. Ölüdenizde kışın. Gördüm. 3 gün uğraştım kepçe ile tuttum. Veterineri getirdim. Bir gördük ayağı kesilmiş pıt düştü. Tedavi şart. Eve aldım. Bir odaya koydum. Her gün veterinere git gel düzeldi. Buradaki yakın bir arkadaşıma yaptıklarımı anlatırken, başladı insanların hastalıklarından örnekler vermeye. Sanki ben insanlara yardım etmiyorum. İşte bazı kişilerde böyle benzer zihniyetler var anlamazlaaaaar.

20 Litrelik bidonda su bekletiyorsun. Komik onun su parasını sayaç hissetmez bile. Abim çok kızdın diyelim çatıdan akan yağmur suyunu varile yönlendir. Biz Tekirdağda bu sayede kuyu dolduruyoruz. Herkes susar. Hem su piresine yağmur suyu :). İlerleyen zamanlarda bence bir düşün abim.

-----SU PİRESİ VE BALIKLARIM-----

Erkek veliferam iktidarını kaybetmişti. Son 3 gündür. Dün ana tanktaki su piresinde patlama seviyesinde artış olduğu için hasat zamanı geldi Sağlam bir miktar tuttum. Balıklarıma sundum. Tabi ben üstten eklerken aşim alttan bakıyordu. Eşimden aaaa uuu bir çığlık. Ben kepçenin sularını süzüp akvaryumun üstünden alıpta akvaryuma bakana kadar su pirelerinin %90'ı yenmişti. Göremedim ama eşim gördü bir çoğunu deli gibi yemişler.

Veliferam dünden bugüne eski iktidarına kavuştu. Sanki su piresi bir etki yaptı. Anaç kılıcımda pul kalkması var. 2 tane pulu. Daha önce yabancı ve canlı bir şey sokmadım akvaryuma. Parazit olaması çok düşük bir ihtimal. Ayrıca ilk su piresi verişimdi dün. Belki anaç kılıcımda düzelir su piresi sayesinde bilemicem. Haberleri veririm.

---SABAH İŞ ÖNCESİ SU PİRESİ ANIM---

Dün dayanamadım bir deney daha yaptım ana tanka... Küçük parmak uzunluğunda bir muzu ezdim. Oh çok güzel oldu ezilince. Ana tanka taktim ettim. E üstteki yazımdan da biliyorsunuz dün gecede hasat yaptım. Sabah uyanınca bubam su pireleri dedi yavrulamış. Kıvıl kıvıllar. Heh dedim kesin bişi var. Bir indim aşağıya. Ana tank duble rakı kıvamında . Salyangozlar üstte. Su pireleri üstte nalları dikmek üzere. Kıvıl kıvıl. 4 adet kırmızımsı fena bir kurt vardı, onlar bile ölmüş. Suyu boşalttım. Acil kurtarma operasyonu yaptım. Fırsat mı fırsat yeni deney petleri oluşturdum. Sanıyorum ki azot amonyak patlaması. Kurumamış muz nedeni ile.

Öğrenilenler:
1-Kurumamış muz, amonyak patlaması yapıyor. 1 gün içinde.

Emin olunamayanlar:
1-Çekirgelerin bacakları uyarılınca üremeye geçiyorlar. Tek başınada ürüyorlar fakat verimli değil. bacaklar uyarılınca sürü halinde üreyip sürü oluştururlar.

2- Büyük bir kapta 10-15 su piresi aynı ortamdaki suda ürüyemiyor.(Yumurtası olan erişkin su pireleri.)

3- Küçük bir kapta birbirine değen su pirelerinde aynı ortamda üreme var.(Yumurtası olan erişkin su pireleri.)

4-Birbirlerine değerek yada başka bir şekilde üremeyi tetikledikleri hakkında ciddi şüphelerim var.(Yumurtası olan erişkin su pireleri.)

5-Aynı ortamda aynı besin ile birbirine temas eden su pirelerinin olduğu ortamda üreme muazzam. Birbirleri ile vücutsal teması olamayacak kadar tenha kaplarda üreme yok. Isı aynı, besin aynı, ışık aynı.(Yumurtası olan erişkin su pireleri.)

Üstteki tespitlerim hakkında emin değilim fakat gördüklerim ve bir çok hikaye bunu detsekliyor. Yarım litrelik petlerde de su piresi ürettim hikayelerini. Besini verip suyu havasız bırakmaz hasat edilirse yoğunluktan nüfus patlaması yarım litrede de olası. 10-15 güne tam sonuçlarım belli olur. 31.000 gene sahip bir canlı bunuda geliştirmiş olabilir.

Sevgiler, saygılar.
sinanul2012-09-07 12:58:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SadeceCüceVatozÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 276
SadeceCüceVatozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 23:59
Abiler bende burda havuzda su piresi üreten birisini buldum.Bir kaç şişe alıp kendi suyundanda alarak evde üretmeyi denemek istiyorum.Hepsini 5 litrelik bir şişeye koyacağım sularını koyacağım sonrasında neler yapayım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 00:28
Sinan abi birşey eklemek ve sormak istiyorum,

Öğrenilenler:
1-Kurumamış muz, amonyak patlaması yapıyor. 1 gün içinde. 


sanırım kurumamış muzu 5 veya 10 litrede denedin. ben 40 litrede denedim çok iyi verim aldım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SadeceCüceVatozÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 276
SadeceCüceVatozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 01:32
Birde bu su piresi vatozlara verilirmi.Sanırım yiyemezler ağız yapıları vs. gereğince.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 11:28
Furkancığım,

Büyük su önemli. Nüfus patlasada, suda ani değişimler olsa da kültürü çökertmiyor. Kurumamış muz ezilmişi bir gün sonra su dengesini bozdu. Amonyak-nitrit-nitrat şeklinde gider ya kuvvetle muhtemel amonyak patladı ilk olarak. Beyaz toz şeklini aldı su ölü bakteriler nedeniyle. Pirelerde can çekişiyordu haliyle. Max 7 litre diyebilirim.

6 tane 50 litre yazmışsın imzana. 50 litre ne demek :) bir parça muz anca besin olur pirelere :) Doğal döngü oluşur sende. Hasat kalır sadece. Benim öyle bir imkanım yok.

Vatozlar pireleri çok zor yerler. Hatta imkansız diyebilirim. Çok miktarda vermek gerekir, ters dönebilirlerse belki bir tane yakalar. Diğer pireler heba olur, fazlası balıklarınızın sağlığı açısından iyi olmaz.

Vatozlar ölen balıkları sömürüp içini boşaltsa da asıl besini camdaki alg topluluklarıdır. Dibe çökebilen yemler ile beslenirlerse iyi gelişirler. (Bir çok yem anında dibe çöker) Akvaryumun ışıklandırması düzgün olursa, camdaki alg toplulukları beslenmelerine yetecektir. Spirulina tabletleride verilebilir. Ben hiç vermedim fakat beğenirler.

Sayın SadeceCüceVatoz Sayın Hüseyin Bey bu konuda baştan sona açıklamış. Okuyabilirsiniz, en verimli yöntemi bulabilirsiniz. Bende bu konudan faydalandım. Çok çeşitli yöntemler var, deneme aşamasındayım. Bu bilgilerin her birini değerlendirirken başlangıçta su piresi topluluğunuzu en az 3 parça halinde üretmeyi unutmayın. Koloni çökmesine karşı. Hatta birine hiç dokunmayın. Kısaca beklemiş, yeşile dönmüş su kullanın. Bu konuyu baştan sona okursanız aklınızdaki bir çok soru işaretine çözüm bulabilirsiniz. Hüseyin Bey'de yardımcı olacaktır.  Başlangıcını ben yazdım.

Saygılar, sevgiler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 16:24
                   Merhabalar bu konuda su piresi üretimi ile tecrübelerimi paylaşacağımı söylemiştim yaa. Bu işte her zaman güzel şeyler olmuyor. Bir iş yapıyorsanız 150 tane engel çıkar sonuçta bir tane başarı olur. Bu başarı 150 engelin üzüntüsünü alır gider. Hani öyle engelle karşılaşırsınız ki benim gibi kendinizi otabanda dört tekeri patlamış araba gibi hissetmekten daha beter hisseder hatta isyanları bile oynayabilirsiniz. Buda bir tecrübeydi. Arabeskle ağlayıp, Popla oynayıp bir lafla bütün projeyi çöpe atmayacağız. Yani işi Türk gibi bitirmeyeceğiz. Zaten ülkenin bu hale gelmesindeki  en büyük etkenlerden biri bu hata galiba ..  İşte asıl önemli olan bu noktadan sonra işimize devam edeceğiz. Lafları ve duygusallığı bi yana bırakıp ilerideki hedefimize bakacağız.
 
              A planı bittiyse hemen B planına geçeceğiz. Sonuçta demokraside çareler tükenmezmişSinan kardeşinde dediği gibi herkes kendi ilgi alanıyla konuşmak ister. Senin yaptığın yeşil suyun içine alkol katıp adama algelita bu desen içse senden iyisi olmaz. Nede olsa hem enerji veriyor hemde keyif veriyor hemde onun ilgilendiğini yapmış oluyorsun 
 
              Dün yine su kaynaklarına gittim. Pamukkale tarafında sıcak su çıkan kaynaklar var.  Buralrda sular çok kireçli olduğu için içinde kükürt veya sülfür gibi elementlerde var sanırım. Sular havuzlarda hemen yeşilsuya dönüşmüş. Bu yeşilsu olayında kalsiyum karbonat (mermer tozu) kireçtaşının büyük önem taşıdığına kanaat getirdim.
 
               Yaş muz veya yaş yapraklar  pire üretiminde işlemiyor. Geçen hafta gölden getirdiğim bitkilerde ostracodalarda gelmiş. Allahtan bitkileri Su piresi ana tankına koymamıştım.  Onları süzüp 2 kavanoza bitkilerle birlikte aktardım. Diğer 5 litrelik kavanozları yıkadım temizledim tekrar yeşilsu oluşması için ortam hazırladım.
 
                 Nedeni ise ostracodaların vatoz ve çöpçü gibi pulsuz balıkları rahatsız etmeleriydi. Ne zaman balıklara ostracoda versem vatoz ve çöpçülerim garip hareketler yapıyordu. Böyle olunca ostracoda vermedim ve durumları düzeldi.
 
                Devamı ve düzenlemesi akşam
             
huseyn752012-09-08 16:27:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 17:59
Helal abim yola devam. Emeklerin var burada hepimiz bilgileniyoruz. En doğru karar.


Ostracod'lar o siyah deli gibi hareket eden suyun üstünde birikim yapan minik siyah şelerse su piresinden daha dayanıklılar. Hiç vermeyi denemedim S:. Bir garip canlılar onlar. Kolayda ürüyor. Kurtulması zor.

Devamı akşama demişsin yeni mesajda yazman için kısacık yazıyorum. Belki Pamukkale'den, su oluşumlarından  yeni resim çekmişsindir. Merakla bekliyoruz.

Saygılar, sevgiler.
sinanul2012-09-08 18:02:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 23:34
              Ostracoda midyenin hareketli ve küçük bir şekli gibidir. İnternette ostracoda diye aratırsanız resimleri bulunur. Dünkü gezide yeni resim çekmeye fırsatım olmadı. Daha doğrusu haber niteliğinde bir gelişim veya değişiklik yoktu.
 
                Sinan kardeş çekirge üretiminden anlarmısın. Üretebiliyorsan ne mutlu.
 
                 Sadececücevatoz kardeşin sorularına gelince vatozlar ve çöpçüler su pirelerini zevkle yiyorlar. Su pirelerinin dibe çöktüğü anda birbir hüpletiyorlar.
 
                 Havuzda su piresi üreten üstadı bulmuşsun bize nasıl yetiştiririm diye soru soruyorsun.  Başına talih kuşu konmuş haberin yok. Su piresinin ansiklopedisini bulmuşsun  Kardeş en yakın zamanda o üstada git ve pireleri ne zamandır? nasıl? neyle? neden? niçin? yetiştiriyor gibi soruları sor. Cevabları tüm bilgileri o üstaddan alabilirsin hem değişik bir bilgi varsa burada paylaşmanı bekleriz.  Ne de olsa bizden daha tecrübeli yada havuzda  yetiştirmede hepimizden bilgilidir.   Bizden yardım istersen her zaman burdayız istemen yeterli.
 
                Nede olsa burada su piresi ile ilgili tecrübelerimizi paylaşıyoruz. O üstadında anlatacak anısı ve paylaşacak bilgisi vardır herhalde
huseyn752012-09-08 23:38:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 14:47
İlerde olur abi inşallah.

Ostracoda'ya youtube'da baktım. Sanırım çok ufak oldukları için benzetemedim. Bendekiler suyun üstünde siyah sanki çiçek tohumu kadar, su piresinden biraz farklı hareket eden şeyler. Su üstünde su zarında toplanıyorlar gibi (köşelerde). Sarsarsam hepsinin hareket ettiğini görüyorum. Nasıl ürediklerini neye göre ürediklerini çözemedim ama bütün tanklara bulaşmayı çok iyi biliyorlar. Ufaklar. Sanırım o.

Çekirgeleri çok severdim, artık sevmiyorum :). Besledim. Yaz sonuna doğru dişiler yumurtluyor. Okullar açılırken hep yazlıkta bıraktığım için nasıl çıktıklarını göremedim ama kabın içindeki toprakta bişey olmuyordu. Sanıyorum çıkıyorlardı. Çekirgeleri bir kapta sıkışık baktığım zaman yumurtlarlardı. 1-2 yıl çok yakınen ilgim oldu. Özellikle büyük cinslerine. Bir gün evden köye giderken arabada hiç unutmuyorum.... yemek diye parmağıma yapıştı, çok korktum, ısırdı kanattı... Nede olsa gladyatörün dünyadaki versiyornu. 2 yıl sonunda çekirge sevgim sona erdi :D Tırtılda toplardım abi... Karton kutulardım, içlerine dut yaprağı koyardım. Koza yaptırırdım. En büyüklerini. İstanbula getirirdim. Gece yarıları evde uçaklar beliriyor,rengarenk. Çok eğlenceli tavsiyemdir :D Burda da çok şeker bir kertenkele türü var. Süleymancık mı, köygöçüren mi ne diyorlar. Yüzü çok şeker ama. Siyah büyük gözlü, minicik, hemen hemen beyaz renkli. Hep eşim gördü yakalarken beslemeye imkanım olmadı, gizli gizli bişeyler yapıcam. Küçük parmağının yarısı kadar. 5 yaşındayken kocaman bir tırtıl yemişim. Yüzüm futbol topu gibi olmuş, serum takmışlar. Acaba ondanmı böyle oldum ben :)

Bu arada su piresi tanklarının yakınlarında baş parmak tırnağı kadar zıplayan örümcekler var. (benim örümceklerim, öldürmüyorum yani ondan benim:)) Beni görünce zıplaya zıplaya kaçıyorlardı. Sandım ki su içiyorlar. Evelsi sabah bir tankın başına oturdum, pirelerin hareketlerini izliyorum. Örümcek geldi suyun üstünde durdu (kabın plastiğinde). Su pireleri suyun üstünde yoğunlaştı, lap dedi suyun içine atladı. Su içmiyormuş, yemeğe çalışıyormuş. Yakalaması muhtemel, boğulmasıda muhtemel.. Tuttum bahçeye koydum. Yedimeeeem, onlar balıkçıklarımın.

Son Gelişmeler:

-Maya konusunu çözüme kavuşturacağım, testler bizim açımızdan verimsiz bazıları açısından çok verimli gidiyor. Çok sevindirici haberler var mayada. Tam kullanım tarifi vereceğim. 2-3 gün içinde.

-Kurumuş muz kabuğunun suya siyahımsı, kırmızımsı renk verdiğini bilirsin abi. Yeşil suyun çok olumasını beklemedim. Bir tankta (ufak 3 litre) denemede. 4 pire attım. Pireler sanki huzursuz gibi üstteler ama 10-15 yavru görüldü. Dün geceden bu yana. Ya ölümüne yavru attılar... yada iyi bişiler olacak. 4 anaç pirede yaşıyor. Kırmızımtırak, bordo suda. Yinede bir huzursuzluk gözlüyorum. Üstteler. Bakalım.

-Basit salyangozları alarm olarak kullanmaya başladım. Hepsi üstte ise suyun durumu vahim.

-Bazı tanklarda pirelerde kuyrukumsu bir uzantı oluşuyor. Sefadan mı cefadan mı çözemedim. 3-5 gün içinde hallerine göre bulunur.

-Tüm testleri bitirince en uygun sonuçta karar kılınca tankların üstünü tül ile örteceğim. Bazı minik sineklerin popolarını suya soktuklarını gördüm. Tankların yanlarına tutunup. Hoş değil bence. Sanırım dediğin gibi larvalıyorlar. Evde olsa bile tankların üstü örtülmeli derim.

Sevgiler, saygılar, hayırlı pazarlar.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 17:06
                 Muz kabuğu kurusunun tozunu çok az miktarda veriyorum. Bu gün internette su piresi ile ilgili araştırma yaparken bir sitede, translate çevirisine bakarak faydalı olabilecek bilgilere rastladım gibi. Burada su piresi tanklarında da ufak çakıl veya kireç taşı, mermer tozu  gibi kalsiyum depolarının suya eklenmesinden bahsediyor.
                
                  İyi bir ingilizcesi olanların okuyup anlatımını paylaşmaları çok iyi olur.
                  
                  www.caudata.org/daphnia/
       
                   Adres bu arkadaşlar ilgilenenler bakabilir umarım reklam olmaz sadece bilgi kaynağı için link verdim.
                    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakGuranÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BurakGuranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 12:58
Hüseyin abi gene ışığınla aydınlattın :D sen ne nazarlara geldin bence aynı hızla devam et :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir