Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 13:05
             30 Ağustos Zafer Bayramını bir akvaryum hobicisi olarak en güzel şekilde bayram yapmak için bir göle gittik gezmeye. (Amaç yeni supiresi kaynağı veya türü bulmaktı tabi). Hobici gözüyle fotoğraf makinesi merceğine takılanlar.
 
 
 
Bu da benim bitkili akvaryumum var mı böylesi. (Tabi ben kontrol edemiyorum o başka)
 
 
 
Su altı bitkilerinin yerinde yakından görünüşü.
 
 
 
Sazların ahenkle süzülüşü.
 
 
 
Buda akvaryum kumu ve bitki ekimi hakkında kararsız kalanlara. Eşşiz bir dizayn.
 
 
 
Saz bitkilerinin toplu görünüşü.
 
 
 
Ayrık otuna benzeyen su bitkisi
 
 
 
Dönüşte gölün içine akan dereden bulduğum su üstü bitkiler. 
 
 
 
Bu foto gezimizin en ilginç ve şaheser fotosu. Bu yeşil bitki tam bir doğal rafya. Canlıdoğuranlar için tam bir doğal yavruluk. Kökleri yok sürekli aynı biçimdeki yaprakların kenarlarından uzamış hali. Bir malzemeyi sonsuz sayıda birbirine eklemenin mükemmel bir örneği.
 
 
Neye niyet  kime kısmet diye buna derler işte.  Gammarus ile karides aynı karede. Gölde yetişen yerli keridesler. Boyları 1-1,5 cm arası yani çok küçükler.
 
 
 
Karidesler topluca suyun içinde güneşlenirken 
Bayramdan kareler bu kadar.
 
 
 
Ee bu gölde değil tabi ki. Kendi su piresi tankımda alg oluşumu ve yeşilsuyun nasıl olduğunu göstermek için. Nasıl?
huseyn752012-09-02 13:06:11

Beğenenler: [T]224622,pusathan01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 17:07
1-İlk teşekkürü ve tebriği eden benim. Sevinçliyim :)

Abim sana hiç pm göndermedim. Yazmışsınız herkes bilgilensin diye. Vakti olan okusun sayende evrenin doğumu var bu konuda.

2-Ellerine emeğine sağlık. Yine döktürmüşsün. Sular nasıl saf ve berrak. Su üstü bitkileri muhteşem. Bence akvaryumu çok güzel süsler aman kaybetme abi. Aşık oldum su üstü bitkilerine. Havalar serinledi yakında bisiklet maceralarımız başlar, bende senin yolundan gideceğim bu konuda. Allah sağlık verirse.

Karides ve gammarus için ayrı tank yapsan harika olabilir. Ama dediğin gibi amaç su piresi :)

Sondaki resimdeki. O yeşil su ne öyle. Benim bile yaşayasım geldi içinde. Amanın amanın....

Hani suyun üstünde ve içinde yanan floresanlar varya, onlar yosun oluşturmadı. Aksine bitirdi. Bitkilerim başladı ölmeye. Acil bişeyler yapmam lazımdı. Bende normal lamba yaktım çok ısındı. Akvaryum tutuşacak, leddi, normal floresandı derken binbir tane lamba denedim. Çok vaktim ve emeğim gitti. Yeşil yosun şart akvaryumda. Sonracığıma okudum okudum... 2 adet t8 sylviana grolüx floresan aldım. Bitkiler ölmekten yırttı ama büyüme olmadı. Biraz yosun oldu oh dedim. Sylvania grolüxleri 3 ledim. Pembe rengi 10k kelvin değerinde ışık verdi. pembe olduğu için yeterince aydınık olmadı. Grolüxlerin yanına sylvania aquastar aldım t5. 20 gündür bitkiler kendini aştı. Harika bir gelişme var. Yosun oluşumu anormal değil.  Eğer bitki büyütmek istersen 18 w'lık T5 1 sylvania grolüx, 1 sylvania aquastar yeterli olur. İkiside T5 olacak ama. Grolüx'ün T8 leride var bilgine. T5 daha az elektiriğe daha fazla ışık veriyor.  Harika sonuç alırsın hangi bitki olursa olsun. Kırmızı tonlarını diğer tonlar ile desteklicen. En kısa formulü yazdım abi. Formül sylvania T5 grolüx ve aquastar floresan bileşimi. Güneşsiz yada karanlık yerlerde eminim su piresi üretiminede destek verir bu lambalar.

3- Abim ikidir öyle birşey diyorsun ki anlayan anlar... Bana yazdığın ilk cümlen. Maya olayı. Tamamen bu olsa gerek. Amacım su safken pirecikleri üretmekti. Demekki mayadan başka yeşil suda lazım. Maya olayını geçtik. Cık, dediğine geldim.

4- Tarifi ikinci yazışın, aklı olan uygular. Diğer yazımda bahsettiğim muz kabuğu kupkuru oldu. Uygulamaya geçiyorum. Başka söze gerek yok anlayan anlar. İstanbulda kurbağa kalmayacak, bacaklarını yiyorlar birde çekirgeye dadanırlarsa bilmem :) Kurbağa bacağı dükkanları açılıyor.

---------
Yeşil yosun yeşil yosun derken aklıma bahçedeki bitkileri suladığım kova geldi. Ahada bir baktım bir parmak yosun var içinde. Kovada yosun oluşma işleminde sanırım kovanın altının çizilmiş olması etken, kuyu suyunu sürekli yenilemem ve sürekli güneş alması etken, yosun oluşumunun başlamasıda etken maşrapa bile yosun tutmuş işte resimleri:




Yosunu bir güzel topladım :) Adınıda sinanülina koydum :) Toz yapıp ticaret planları yaptım. Spirulina'dan ne farkı vardı ki. Doğal Sinanülina.



Dün kurudu. Fena sert, kabuksu bişi oldu. Bu sabah ezmeye çalıştım cık ezilmiii. Nasıl toz yaparım bunu dedim. Yapamadım. Blender toz eder ama eşimde beni toz eder. Yatak odasını zaten gasp etmişim. Bir parçasını aldım suda eritim dedim kırıp kırıp erimedi. Sinanülina çabası hayal oldu. Sinanülina yosunları hızlı su piresi üretme çabama çok iyi destek olacaktı ama erime ve ezme konusu hüsrannn.....

Sonuç olarak geçtim herşeyi senin tarif dehşet...

Abim vaktin olursa enteresan çözemediğim 1 tanecik sorum var :(

Mutfaktaki su pirecikleri bir güzel üremişler. Su sanki beyaz.. Aylardır duran su. Hani turşu damacasının koşeleri varya oraya bitki yosun çürükleri dibine tortulanmış. Pirecikler oralarda işin enteresanı sanki bunları yiyorlar gezdikleri yerler temiz.

Hemen yatak odasındakilere baktım. Ne iş bu dedim. Ana birde ne göreyim fıkır fıkır doğal oksijen oluşuyor yosun fena oluşmuş. Su yeşilimsi. Buranın güneşi lazer gibi lazer....

Oksijen çıkışının biriken kabarcıkların resimleri.2-3 gün önce neydi ne oldu:



Yahu bir baktım aynı mutfaktaki su pirelerim gibi, yatak odasındaki pirelerde kaptaki yosunları yemiş. Bir yöne toplaşıp oluşan yosunları yiyorlar (camdakileri) bitince diğer yelere gidiyorlar. Bak abim damacanın dibindeki bir bölüm beyaz orada toplaşıyorlar. Yiyorlar. Temizliyorlar.




O beyaz bölge güneş değil. Su pirelerinin toplandığı yerler. Orda fıkırdıyorlar, sanki yosun yiyorlar :S

Pireler, alg türü şeyler ile beslenir sanıyorum, biliyorum... bu işi anlamadım. Fizyolojilerinide okudum. Dokungaçlarından yemekleri ağızlarına taşıyorlar. Abi acaba oluşan yosunlar ile beslenmeye mi çalışıyorlar, yada besleniyorlar mı? Nasıl kopartıyorlar peki...?Salyangoz atmıştım yeşilliği yesin diye, salyangoz yerine pireler halledicek bu gidişle.

20 Litrelik peti yatak odasına aldım. Orayı 3'ledim. Yeşil su 1-2 güne hazır. Dayanamadım 2-3 pire attım içine 2 gündür yaşıyorlar hehe:) Yatak odamız köşeye doğru şöyle görünüyor :D Göstermek istedim. Eşim boşanma davası açmadı ama daha fazla isteklerde bulunuyor, her sözde sıkıştırıyor. Yok evlenmeden önce erkeğin hobilerini araştırıacakmışsında bilmemne imiş. :D Ne yani camın önünde 2-3 şişe :D Kahveye gitsem, oyun oynasam, kumarım olsa, 24 saat içki içsem daha mı iyi.? Bir sigaram var onuda bırakıcam Allah'ın izni ile.



Bu arada biberlere verdiğim 15-15 diye bir gübre var. :) Metal renkli minik toplar. Suda eriyor. Üre, nitrat, nitrit vs var :) Suya karıştırdım, bekliyorum. Belki anormal yeşil bir su yapar bardakta duruyor. Bildireceğim. Anormal bir alg oluşumu yapar ne bilim abi. Senin yeme katkı olur. Gerçi yatak odasındaki damacanaları gördün. Yeşil su çok hızlı oluşuyor. 10 gün sonra ne olur çok merak ediyorum.

Sevgiler, saygılar. Herşey için yeniden teşekkürler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 01:32
               Sağolasın Sinan kardeş, bu sualtı bitkileri su kaynağına çok yakın oldukları için su berrak. Daha anlaşılır bir biçimde bu bitkiler su kaynağında yetişiyorlar. Sinan kardeş özelden adres verirsen sana bitkileri kargolayabilirim. Ben akvaryuma koyamıyorum. Nedenini ne sen sor ne ben söyleyeyim.  ( Akvaryuma ot-çöp koymam yasak.)
 
                Bu yüzden ışık gibi  işlerin teferruatına giremiyoruz. Elimiz kolumuz bağlı malum. Su piresi arama ve yetiştirme çalışmalarına izin bulduğumuza şükrediyoruz.  Gammarusları değilde karideslerden bi kaç tane resimdeki küçük mor tanka koydum.  (Gizlice ama) Yoğun algden dolayı içine dikkatli bakılmadıktan sonra görünmüyorlar şimdilik
 
                 Son resimdeki akvaryumda alg oluşumunun sadece laboratuvarlarda değil normalde de oluşturulabileceğini göstermek içindi. Daha doğrusu su piresi için uygun olan yeşilsuyun nasıl olduğunun bilinmesi ve içinde büyük yosun oluşmuş suyla karıştırılmaması için. Kurbağa bacağı yerine çekirge yemeyi tercih ederim. Çekirge yemek helal nede olsa. 
 
                 Neyse konuyu dağıtmayalım işimiz su piresi yetiştiriciliği. Bu kovadan kazıdığın algleri bir kutunun içinde havanda döver gibi dövebilirsin. Benim gibi blendirda denersen,  blendırın kovasını veya haznesini çatlatırsan  sonrasında kendini kapının önünde mi yoksa hastanede mi bulursun bilemem gari.
 
                Yada bu kuru alglerin birazını 5-10 litrelik pet şişelere koy yeniden yeşilsu elde etmede kullanabilirsin. Maşallah yani çok miktarda kurumuş alg elde etmişsin gerçekten. Galiba kimine göre pislik, kimine göre hazine olan işte böyle birşey.
 
                Gelelim sorunun cevabına. Pireler suyun içinde serbest gezen algleri ve bakterileri yerler. Dikkat edersen bidonlara, o beyaz yerler  güneş ışığının geldiği yönün tersindedir. Güneş ışığı bidonun içine girdiğinde bidonun iç kısmına çarpar ve bu kısmın dışarısı ön taraftan (bidonun içinden) daha karanlık olduğu için bidonun plastiği ayna görevi gördüğünden dolayı ışığı tekrar bidonun içine yansıtır, böyle olunca pireler de ışığın bol olduğu yere yöneldiklerinden bu taraflarda bulunur. Dikkat ederseniz,Pet şişe yuvarlak olunca mercek görevi görüp ışığı bidonun arka tarafında yoğunlaştırıyor. (İçinde su bulunan pet şişelerin doğaya atılınca yangın çıkarmasının mantığı ve sebebi de bu. Bir nevi mercek oluşuyor) Aşağıdaki resimde biraz anlatmaya çalıştım ama yukarıdaki pencere kenarındaki bidonların resmine bakınca dediklerim daha iyi anlaşılır galiba.
 
 
 
 
      Bidonda yoğun alg ve bakteri oluştuğundan dolayı su pireleri sıkıntı çekmedende bidonun bu yönünde besleniyorlar bence.
 
        Bu suni gübreler insan yapımı olduğu için litreye katacağın mg hesabını çok iyi yapıcaksın.  Hassas bir terazi, iyi bir hesap makinası kaşık filan feşman. Hesabı iyi tutturamadın mı yeşil suyu veya kültürü anında dibe indiriyor. Bu konunun başında da dediğim gibi onlarıda denedim. Bu gübre işleri biz amatör hobicilere göre değil gibi geldi bana. Ama sen yine dene  belki ya havasından ya suyundan olmamıştır benimkisi.
 
huseyn752012-09-03 02:04:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakGuranÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BurakGuranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 02:07
huseyn abi o karideslerden isterim :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 11:17
                   Selamlar arkadaşlar, özelden mesajla adresi belirtin göndereyim bitki ve karidesleri. Gece saat 2:30 kadar uğraştım ama yükleyemedim aşağıdaki resmi.
 
 
Sinanul'un resminde su dolu şişenin nasıl mercek haline geldiğini anlatmaya çalıştım. Su pireleri bu alanda ışık çok olduğu için burada duruyor. Biliyorsunuzki su pireleri ışığa doğru hareket ederler. 
 
Su dolu pet ve cam şişeler doğaya atıldığında mercek görevi görerek bu şekilde odaklamayla güneş ışığı ile ısısını aşırı yükseltme sonucu yangınlara sebeb olabilmektedir.
huseyn752012-09-03 11:20:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 16:08
Abiciğim,

Sabah okudum diğer mesajını. Uzun, uzun yazmak istedim bu nedenle cevap vermedim. 40 yıl düşünsem yeminle aklıma gezlmedi. Ben pirelerin yediğini sandım. Öyle bir mercek oluyor ki demekki yosunları bile yakıyor. Pirelerde ışık hüzmesi orada olduğu için oraya toplanıyor. Şakası bir yana evde yangın bile çıkabilir. Hele ki burada... Zaten aşağıda anlatacağım bak başıma neler geldi.

Sabah bilgilerinize baktım. Denizlidesiniz. Aslında çok yakınız. Fethiyedeyim bende. Havalar yavaş yavaş serinlemeye başladı. Biz Fethiyede çalıştayız. Hemen hemen her yerimiz kanal, akar su dolu. Bir çok yerde göletler var. Ben bir keşif yapayım, eğer çok hoş şeylerle karşılaşırsam resimlerini çekeyim, gezdiğim yerleri belirteyim bir tatil gününde buraya gelin beraber gidelim.

Düşüncen için çok sağolasın abi, armut piş ağzıma düş olur. Ben bakayım, senin bu konundan sonra caht ettim. Bulamazsam, hiçbirey ile karşılaşamazsam senden rica edeceğim.

Dün bu konuyu uzun uzun yazarken benim pireler orada kaynamış. Hemen hemen hepsi mefta, üreyen kolonim gitmiş. Allahtan evin çeşitli yerlerinde yedeklerim var. Oda sıcaklığı 33 su sucaklığı el yakıyor olmuş. Yinede yavrular bugün bıcırık bıcırık geziyor. Sanırım tehlike yumurtaları hayata geçmiş.

Mayayada laf ettim. Gündüz evde yokum ya anlamadım ısıyı. Ah ah....

Muz kabuğu kurudu abi, senin tarifi yaptım dün gece (çekirge hariç(kıyamadım)). Mutfaktaki ana koloniye taktim ettim. Aynen dediğin gibi çaydanlık kireç taşınıda ekledim vs. Sabah ne göreyim. Doğumamı teşvik etmiş üremeyemi... Bir o kadar yavru oluşmuş. Hasat zamanı gelmiş. Sağolasın.

Spirulina araştırdım bol bol. Kısaca öğrendiklerimi tereddütlerimi yazayım. Spirulina üretiyorlar üretmesinede diğer alg türlerini nasıl engelliyorlar. Kuvvetle muhtemel onların bir çoğu ölü alg. Bize canlı alg lazım. Yapımınıda çok araştırdım. Videolar ile. Artemia üretimi gibi. Farkı Işık lazım 10k. Az hava. Bir pet şişe. Yemyeşil canlı alglerimiz hazır ama bizi aşıyor zor abi zor.

Abim blender vs maf eder. Amanın hiç girmedim o işede senin dün yazdıkların bana yeni bir fikir verdi. Bu akşam üstü mermer minik hediyelik bir havan alacağım. O yeşil yosunları havanda ezeceğim. Islak ıslak. Çok koyu canlı, alg çorbamız olmaz mı? Amaç su pirelerinn suyu ile fazla oynamadan algleri takviye etmek. Bunu deneyeceğim. Resimleri ile ekleyeceğim abi. Senin karışım algdan da daha iyi bence. İçinde yok yok. İki damacanada aynı yerde üremelerini inceleriz vs. Yinede sadece alg doğal ortamlarını oluşturmuyor. Çekirgesi var ölümüş, çürümüş bitkisi var var da var dediğin gibi. Senin karışım destekliyor... Sadece alg gidilirse kültür bir süre sonra güçsüzleşir. Tamamen doğal ortamı.

Ya onun önünde de perde var gördünüz ah ah ahhhh.... Aklıma geldikçe.....Olur mu olur. Allah korumuş.

Bu arada piremi üretiyorum balık mı bakıyorum anlamadım. Bir tanesini bile balıklara daha yedirmedim. Kıyamıyorum sanırım. Bu durum kötü işte

Hepinize sevgiler, saygılar.

Görüşmek üzere.

Son Durum: 15-15 deneniyor, kovada ve 3 açık 3 kapalı pette alg oluşuyor. Koloni 5'e ayrıldı. 3 beş litrelik pet 2 yirmi litrelik pet. Aşırı üreme senin tarifin ile oldu. Uygun sıcaklıkta maya tekrar denenecek.



sinanul2012-09-03 16:13:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 19:47
                Arkadaşlar Sipiriluna internette resimlerinden anladığım kadarıyla java moss veya sakal yosunu gibi büyük bir yosun tek hücreli alglerden değil.  Onun için onu saf olarak üretmek kolay. Alg meselesi bambaşka bir olay oda saf olarak sadece laboratuvarlarda üretilebiliyor.
 
              Alg olarak piyasada üretilen chorella (şokeralla) alginin tableti Ege üniversitesi ile ortak kurulan bir şirket tarafından egert markasıyla piyasada eczanelerde mevcuttur. Bu iş bizi aşar. Biz bir hobiciyiz ve canlı yem için su piresi üretimi ile uğraşıyoruz. Bunun için şu an  kovada kurumuş olan alg bizlere çok çok yeter. O kuru algleri sulandırmadan biraz biraz havanda toz haline getirmeden ufalamanı tavsiye ederim. Nedeni ise kuruyan algler uygun ortam bulduğunda tıpkı pireler gibi tekrar hayata dönmeleri.Eğer bu kuru algleri toz haline getirirseniz alglerin hücre çeperine zarar verdiğiniz için tekrar alg elde etme ihtimaliniz zayıflar.
 
              Piyasada bulunan spirulina ve chorella tabletlerinde  alg ve yosunların hasadında kullanılan yöntemlerde yosunların hücre zarları parçalandığı için bu tabletleri ne kadar kullanırsanız kullanın o suda alg veya sipiruluna oluşmaz.
    
              Şu an elinizde kurumuş yeşilsu tohumu var diyebilirim. Sonuçta alglerde canlı, onlarında besine ihtiyacları var. Bu gübre olayında başarıya ulaşırsanız hangi ölçüde ne kadar kullandığınızı belirtirseniz sevinirim.
 
              Selamlar sevgiler....
 
             
 
 
huseyn752012-09-03 23:06:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 18:53
Hüseyin abi okudum yazdıklarını. Hepimizi bilgilendirmişsin yine emeğine sağlık.

Spirulina üç kağıda çok açık. Hatta biyerde bir ilan okudum saf Spirulina diyor. Güneş gelince hava bile yapıyor diyor satışta Sanki diğerlerinden gaz çıkışı olmuyor...Neyse....

Abi alg yapabiliriz... Labatuar ortamına gerek yok diyeceğim evde yapalım diyeceğim evi labaratuara çevirirsek tabi 10.000 k ampül, bizim yeşil alg tohumlarımız, 1,5 litrelik pet şişe.. İçine sürekli hava ve sürekli ışık. Sert yüzeye tutunmadan suda oluşuyor. Tabi eşlere elveda... Mahkeme kararı ile paralarımıza el koyup tımarhaneye bile tıkabilirler. Gerçi şimdi yazacaklarımdan sonra benim sonum yakın

Dün havan ve alg topluluklarından bahsetmiştim.:

Dayanamadım aldım. 1.5 Tl. Plastik havan. Kovada arta kalanları aldım bir güzel ezdim:







Bir güzel ezdim. İman gücüyle...Canlı canlı. Balçık kıvamına geldi. Islak ıslak Sandım ki suyu basınca yemyeşil bir su olacak.:



Ve beklenen an suyu bastım içine Bir güzel karıştırdım. 30 saniye bekledim. Sonuç hüsran



Canını çıkardım bu yosunun ama suya karışmıyor. Ezme bile pirelerin yiyebileceği şekilde minik alg şekline çeviremiyor. En azından suyu bulandırsın yeter dedim oda olmadı. Çok bekleyince hepsi üste çıktı. Şimdi güneşte bekliyorlar arada karıştırıyorum. Ne blender ne rondo yapmaz bu işi. Kafam atacak basacağım ışığı, havayı.

15-15' de hüsran. Yani alg oluşumu hızlı değil. Altta duran toz gübre 1-2 gündür bekliyor. Olmadı.



Hızlı bir yöntem bitki çürüklerini kaba kapatmak. Bitkiyi çürütmek. Bezelye vsvs... Ama asidik bir su olacak. Nitrat artacak ama. Su pirelerinin hepsini küt öldürür. Zehirler vs.

Sıvı nitrat bulunurmu acaba :) Ondan da bomba mı yapııyordu? İçeri atmasınlar beni. Çok yakın bir dostum var. Kimya mühendisi, havuz bakımcısı, komşum. Ona soracağım. Yahu dicem ki havuzlardan sürekli kurtulmak istediğin yeşil suyu biryere yapıştırmadan, elektrik kullanmadan çok yoğun bir şekilde nasıl yaparız?

Belki bu yazıyı okuyan arkadaşlar deli mi ne yeşil su oluşuyor zaten diyor ama amacım balçık gibi yeşil suyu kaşık kaşık pireciklere vermek. Atıyorum 20 litre suya 3-4 çay kaşığı bulanıracak...Suyu bu şekilde bulandırmak, beslemek. Orjinal besini ile. Bir diğer seçenek yeşil balçık suyu normal şekilde oluşturup. Ayda bir iki koloninin yerini değiştirmek vs. Bir şekilde bu işi çözeceğim ama nasıl? Aylarca kültürümle güneşte su bekletsem bu şekilde balçık oluşabilir. Buda bir düşünce :S

Sıra Hüseyin abimize sorulara geldi:

1- Bu alg ezmesini, pirecikler yer mi? Bence yemez, sakal yosununun ana besini olur, hatta hemen başlar ama benim bubam yerler diyor . Taktim edeyim mi pireciklere.

2- Bazı kaynaklarda su kuruyunca pirelerin ölmediği dediğin gibi yeniden yaşadıklarından bahsediliyor. Kış yumurtalarını bu şekilde mi toplayacaksın? Eğer böyle ise bir koloninin suyunu kurutup, tozları alıp, bir kutuya koyup koloni çökmesine karşı saklayabiliriz. Su ekleyip canlanırlar. Bazı kaynaklarda da dondurulması gerektiği yazıyor. Dondurmak bana pek mantıklı gelmedi.

3-Dün led fener aldım 2 Tl.'ye. Pireleri toplamak için. Ledi beyaz ışığı algılamadılar gelmediler. Ana tanka bakarken su üstünde su zarında küçük tırnağın yarısı uzunluğunda suyun zarında hareket eden beyaz iplik gibi kurtlar gördüm. Kirpik kadar diyebilirim ama kirpkten de ince. Gün ışığında görülmesi imkansız. gibi. Ledi tam suyun zarına vurdurunca görülüyor. Diğer tanklarda yok. Çok minikler foto çekmem imkansız. Benim ana tankta sorun. Pireler ile birlikte gelmemiş. Ya sineklerden bişi geçti, yada 6-7 ay önce bitkilerimle geldi. Anca bu kadar tarif edebildim abi. Şimdi işkillendim. O tankı yok edebilirim. Pirelerde gider. Bu canlının balıklarım için canavar yani parazit olma imkanı olabilir mi? Balıklarda zor görür ki yesin. Yese yese en minik yavrular yer.

Son Durum:
-Suyun ısınmasından kaynaklanan ölümlerde su pireleri son defa yavrulayıp ürüyor. Anaçlar yok olup yavrular kalıyor su ısısı düzenlenirse yavrularda büyüme mevcut.

-1-2 günde binlerce pirem olsun demek yada oldu diyenler inandırıcı değil. Süre gerekiyor. Koloni büyükse bir anda çoğalması imkanlı. 3-5 pireden bir hafta içinde binlerce doldurmak inandırıcı değil.

-Gün ısı farkı rahatsız ediyor. Sıcak bölgelerde 5-6 saat güneş gelmesi suyun ısısını anormal arttırıyor. Koloniyi yok edebilir. Güneşin direk vurmadığı yerler seçilmeli veya en fazla bir saat güneş almalı. Tabi güney bölgeler için geçerli. Yinede sabit bir ısıda daha hoşlar.

-Hüseyin abinin tarifi üremeye ve büyümeye teşvik ediyor. Saf mayadan çok daha iyi. Zaten göllerde maya mı var?

-Maya halen deneniyor. Saf maya verilecekse alg ile desteklemek şart.

Şimdilik bu kadar. Hepinize sayılar. Sevgili Hüseyin abi cevapların için şimdiden teşekkürler.












Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 20:55
                    Bir nebze bilgi aşılayabildiysek ne mutlu bize.  Sayfanın başındaki resimlerin en sonunda pire tanklarımda gördüğünüz alg oluşumudur. Tabi altı  aylık bir araştırmadan sonra oluştu. Siz bu kadar uğraşmayın diye tecrübelerimizi asıyoruz bu gördüğünüz bilgisayarınızın ekranına. Eşleriniz elveda demesin diye neler neler çekiyoruz burada yaaa!!!

                    Önce dövüp kolunu bacağını kırıp sonra iş yapmasını mı bekliyorsunuz mini minnacık algten?  Suya koyduğunuz algleri suyuyla beraber su piresi tankına veya büyük bir kaba koyup ışık alan bir yerde su 3-4 gün içinde tekrar yeşillenecektir merak etmeyin.

                    Su piresi tankınada koyabilirsiniz  bu kuru algleri yemesede yeni oluşan algleri yerler 1.sorunun cevabıydı.

                     2. sorunun cevabı sayfanın başındaki resimlerin sonundaki mor akvaryumun önünde gizli. Resimde mor akvaryumun önünde 3 küçük şişe var. Resmi büyüttüğünüzde bazılarının içi dolu olduğunu görürsünüz. Bunların içinde su piresi yumurtaları var.  Hayatta her şey bir düzen üzerine kurulmuştur. Bu su piresi yumurtaları yazın güneşin kavurucu sıcağında su kaynağında kuruyup çifte kavrulduktan sonra malum toprak üstünde duran yumurtalar sonbaharda kırağı ile tütsülenip kış aylarında buz ile cilalanıp sonra kar ile temizlenip baharda eriyen kar suları ile yeniden hayata merhaba diyor yavrular.

                   3  Bu kirpik gibi kurtların kendi beyaz başı siyah mı? Büyük ihtimal öyledir. Öyleyse 3-4 mm boyunda meyve sineği gibi bir böceğin lavrasıdır. Bu kurtlar oluşmadan önce hepsi bir arada olan minik siyah yumurtalar ve dediğim gibi 3-4 mm boyunda sinek ölüsü görmüş olman gerekir. Öyle değilse suya hafif dokunduğunda kurtçuklar dibe doğru gidiyor sonra tekrar su yüzeyine çıkıyor ve tüm vücudu kahverengi ile siyah arasındaysa sivrisinek lavrasıdır  azıcık büyüsün balıklara verebilirsin. Öyle de değilse bekle biraz büyüsünler ne olduğuna bir daha bakarsınız.

                    Bitki çürüdürseniz koku yapar benden söylemesi.(Daha öncede söylemiştim galiba).

 Bu gübre olayı bende de olmadı. Böylece tecrübe ile olmayacağına karar verebiliriz oy birliği ile. En azından hobici olarak bu şıkkı eleyebiliriz.

                   Pirelerin ilanlarda söylediği gibi aniden binlerce çoğalmadığını bende söylemiştim ve yine söylüyorum. (En azından bendekiler öyle) Belli bir zaman gerekiyor bencede.

                   Benim verdiğim tarifte,  alg üremesi ve suyun yeşil kalması daha uzun sürüyor.  Ben 1-1,5 hafta yeşil olarak kalıyor ve pire üremesi de oluyor. İsteyen deneyebilir.
          



huseyn752012-09-04 21:45:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 21:27
Sinan abi birşeyler atlamadıysam küçük algler oluşturup pirelerin yemesini istiyosun fakat böyle birşey imkansız çünkü burdaki asıl amaç küçük alg oluşturmak değil suyu yeşillendirmek,
su pireleri sudaki algleri yemiyor,alglerin oluşturduğu yeşil suyu süzüyor onun için o kadar iman gücüyle vurmana gerek yok :)

Bu kadar uğraşılır mı bilmiyorum ama hüseyin abinin konusunu her ne olursa olsun takip ediyorum,ben muz kabuğu attım 1 ay sonra yarısı 3 parmak yosun oldu yarısı yeşil su oldu binlerce pire bayram etti ve üredi onlar erdi muradına biz çıkalım kerevetine :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 22:05
            Arkadaşlar suyun yeşillenmesi demek o suda alg oluşması demektir.   Suyun yeşillenmesi içinde o suda küçük gözle görülmeyen mikrop kadar ufak olan yarı bitki yarı bakteri olan canlıların üremesi gerekiyor. Bu canlıları su pireleri suyu süzerek tutup yiyor . Bu çok küçük bitkiler yosun türü olan alglerdir. Yani suyu yeşil yapan algdir. Yada yeşilsu dediğimiz aslında fazla miktarda üremiş ve yoğun miktarda alg oluşmuş sudur.

Teşekkür Edenler: [T]181830,bariskaraturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2012 12:09
Sevgili Hüseyin Abiciğim, sevgili Furkancığım ve sevgili takipçi arkadaşlar.

Ana tanktaki su 8 aylık. Evet 3-4 mm. Bol bol meyve sineği öldü. Sinekte öldü. Suyun zarında çok yavaş hareketi var. çok ince, rengi neredeyse su renginde. 65 yaş üstü birinin gözleri görmesi neredeyse imkansız. Canavar gbi değiller ağır hareketleri var. Suyun içine battıklarını sanmıyorum. Su zarından aşağı girecek kadar güçlerinin olduğunu sanmıyorum. Kafaları sanırım siyah. Çok minik oldukları için zor görünüyor ama azalma var. Bir süre daha gözleyeyim ben.

Ben tüm yazdıklarını hatim ettim. 13 sayfayı. Hani süzme vs hüsran uğraşların vardı. Sandım ki bu şekilde olur  Olmadüüü..

Su piresini üreten binbir besin var. Bir çoğu ciddi koku yapıyor suda. Tanklarımın çoğunluğu mutfakta ve yatak odasında. Koku olmasın derdim. Derdim bu yüzden. Kendime has bir odam olsa neler denerim neler.

Hüseyin abi zaten senin tarife yoğunlaştım.

Sevgili Furkancığım telif hakkı nedeniyle link vermek serbest mi bilmiyorum. Vermedim. Youtube'de how to culture phytoplankton, cheap pytoplankton şeklinde bir bak. 10K (10.000 Kelvin)  ışık, 1,5 litre petler ve sürekli hava ile balçık gibi phytoplankton üretiyorlar. Kapalı alanlarda. Güneşsiz. Beni aşıyor, dert. Önceki yazılarından biliyorum Hüseyin Abi'de yapmaz.

Şimdi aslında bir sorunumda Fethiyede olmak. Güneş lazer gibi. Evde bile vurunca su ısısını anormal arttırıyor. Zaten ev şuanda 30 derece. E loş ortamda da yeşil su oluşumu bildiğiniz gibi. Hem koku hem de bu nedenler nedeniyle bunlara yoğunlaştım. Bahçe kocaman fakat bahçede bir tank oluşturamam. Ev kiralık. Mal sahibi'nin sülalesi haftanın 5 günü girip çıkıyor. Anası, çoluğu, çocuğu, kızı, danası. Komikler. Yok sulama, yok gezme, resmen otluyorlar. Kısaca gergedan ismini koydum onlara. Yahu hanımeli ve yasemin ektim. Bit gibi kokusuz bir gülü var onu sulayacakmış. Her gün suluyorum onların çiçeklerini. Gergedan gibi onun dibini açmış, çimlerimi maf etmiş. Ekitklerimin üstünden geçmiş. Tepişmiş. Bağırdım çağırdım ama laf anlamıyorlar. Sadece kendi ektikleri önemli. İşte böyle bir zihniyeti olan bir yerde su tankı yaparsam su bulamadıkları zaman pirelerin hepsi ağaçların kökünde son bulur.  Velhasıl eğer kiracıysan mal sahibin ile aynı civarda olmayacaksın.

Yan komşumuzdan bahsetmiştim. Çok yakınız, gün aşırı git gel yemek muhabbeti vs. Kimyacı, havuz bakımıcısı vs. Akşam hemen gel dedim. Hani dedim senin şu havuzlarda nefret ettiğin suyu nasıl yaparım dedim güldü. 2 Kocaman 5 litrelik yoğurt kabı ile geldi. Sanırım biri fosfat biride üre. Hmm dedi üre daha iyi azdırırsın...Bir cay çardağına bir çay kaşığı üre karıştır eridikten sonra senin suya ekle gör bak dedi. Toz üreyi bana verdi. Eşime anlattım kısaca çiş yap dedi içine Niye tuvaleti kullanıyorsun dedi. Neyse burayı geçelim iyiden iyiye tiye alıyorlar artık.

Hüseyin abi evin bir çok yerin bir çok pire kolonisi kurdum. Hani o 20 litrelikler gelince diğer kolonileri yok edecektim ya kıyamadım. Deneylere devam. Senin ekstra besin üremeyi ve büyümeyi arttırıyor. Yavru pirelerden bile koloni kurdum. 100 pire olunca bir anda patlama olur. 5 pire varsa zaman alıyor. Yavrular büyüyecek, üreyecek vs :) En güzel deney çoklu toplulukta oluyor. 50-100 pire olacak. Deneyler verimsiz oluyor yoksa.

Tam emin olmadığım ve öğrendiklerim:
-30 derece üzerinde büyüme yavaşlıyor,
-38 dereceye kadar hayatta kalıyorlar.
-40 derecenin üzerine ölüm oluyor. 40-45 derece koloni çöker. Yakalanırsa tehlike anında doğan yavrular kurtarılabilir.
-Ölürken bile yavru atıyorlar.
-Kötü ortam, aşırı ısı doğuma teşvik ediyor. Son yavrular çıkıyor. Anaçlar ölüyor. 
-Hızlı büyüme ekstra besin ile oluyor.
-Su besin ile bulanmamışsa (ne olursa olsun), yavruların büyümesi yavaşlıyor.
-Su pireleri üstte köşelerde su üstünde sürekli geziyorlarsa bir hoşnutsuzluk vardır. Ölüyorlardır. (Su durumunun uygunsuzluğu)

Deneyde Olan Pire Kolonileri:

Bir kısım sürekli maya ile besleniyor. (açık rakı kıvamı)
Bir kısım Hüseyin Abinin tarifi ile besleniyor.(açık rakı kıvamı)
Bir kısım balık yemi ile besleniyor(açık rakı kıvamı, tortular hariç)- Koku var!
Bir kısım sade muz kabuğu tozu ile besleniyor.(açık rakı kıvamı, tortular hariç)
Bir kısım muz kurusu tozu ile besleniyor.(açık rakı kıvamı, tortular hariç)
Pirlerin yarısı 30 derece üstündeki odada, diğer yarısı 30 derece altındaki odada.
Bir koloniye haşlanmış ıspanak suyu veya bezelye suyu besin denemesi yapacağım. (Pet şişe kalmadı )

Hepinize teşekkürler.


Beğenenler: [T]224622,pusathan01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2012 21:16
             Sinan kardeş benim tarifte açık rakı kıvamı olmaması lazım. Daha çok viski ile nane likörünün harmanlanmışı gibi olması gerekirdi.
 
             Deney ve araştırmalarının devamını ayriyeten başarılar da dilerim. Artık benim sağ şeritten gitme vaktim geldi. Siz değerli arkadaşlar sayesinde bu supiresini, artemianın tahtınına oturtacağız inşallah.
 
             Göçmen kuşlar uzak diyarlara göç ederken en önde giden göçmen kuş bir süre sonra en arkaya geçer. Nedeni ise en önde giden kuş hava muhalefetine ve hava sürtünmesine maruz kaldığı için daha çabuk yorulur. Arkasından gelenler önde giden kuşun yaptığı türbülans sayesinde daha az enerji ve yorulma ile uçarlar. Önde giden kuş arkaya geçerek dinlenme ve enerji toplama fırsatı bulur. Bu konuda tecrübelerimi tüm şeffaflığıyla paylaşarak yürüdüğüm bu yolda artık benimde arka safa geçme vaktim geldi. Su piresi ile tecrübesi ve deneyimi olan her hobiciyi bekleriz.
 
           Daima becerikli , azimli ve zeki, cesaretli arkadaşlara önden gitmeleri için desteklerim.
 
           Arkadaşlar doğada gördüğüm kadarıyla Su pirelerinin bir türü (longispina) su yüzeyinde yüzüyor. Bazıları (özellikle kilolu insan gibi enlemesine büyük olanlar ) orta kesimde bitki ve yapraklara, akvaryumda cama yapışık duruyorlar. Monia gibi küçük türler daha çok akvaryum tabanı veya toprak yüzeyine yakın oluyorlar. Daha çok pulex türüne benzettiklerimde genelde suyun orta kısmında yüzüyorlar.
 

Beğenenler: [T]133925,kadirhzr[/T]
+1: [T]133925,kadirhzr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 10:48
Abim olur mu? Öyle şey. Ben bu konuda sen varsın diye yazdım. Bir çok konu okudum, böylesine özverili bir çalışma yapan sadece seni gördüm. Daha soracak, öğrenecek 1001 tane aklıma takılan var. Daima önden gitmen gerekiyor ki bizde yolumuzu bulalım, bilelim.

Daha dur bugün yarın doğaya çıkıyorum :) Resimler ekleyeceğim.

Taaa öncelerden bir yazını biliyorum. Hani insan değişik meyve yer içinde farklı farklı vitaminler olur demiştin. Sahiden başka tür su pireleride faydalı olabilir. Değişik değişik vermek. Youtube'de yabancı kaynaklardan izlediğim kadarıyla değişik türlerin üremeler, beslenmeleri istediği ortamlar azda olsa farklılık gösterebiliyor.

Zaten adı üstünde longispina. Enli uzun gibi gibi. Resmi mevcut mu?

Valla abi birde bu su piresi işine neden taktım biliyor musun.... Çocukluğumdan beri balık beslerdim, ara verdim. Ne zaman canlı yem versem (su piresi hariç) (genelde kan kurdu) Balıklarıma bişey oldu. Hastalık bulaştı. Babam dahil bir çok akvaryum hobisini seven kişininde hikayeleri var. Şöyle su piresi verdim böyle su piresi verdim. japonlar elim kadar oldular, bir yılda yumurta döktüler diye....Velifelararım ve kılıçlarım sanki yavaş büyüyor... Destek şart. Ha birde çocukken akvaryum bir odada dururdu. Ne olmuş ne bitmiş umursamazdım. Şimdi salonun ortasında. En adi salyangozum bile ailenin ferdi halinde. İnsan gözü önünde olunca herşeyin tadı, hazzı başkaymış.

Sevgiler, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir