Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


TropikalbalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 2024
TropikalbalıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2012 23:29
Hüseyin bey.Su piresi üretmek için herhangibi bir yem v.s veriyomusunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 15:12
                 Vermez olurmuyum. Yemsiz olur mu canlı? Hiç soran olmayacak sandım. Aslında ustalar mutlaka bir sır saklarmış ve bunu kimseye söylemezmiş. Sanki öbür dünyada işlerine yarayacak sırları. Bu konunun başlarında bahsettiğim su piresi yetiştiren amcanın yaptığı gibi. Ama ben bu yola gönül veren bir kişi olarak tecrübelerimi aktaracağımı söylediğimden yeride gelmişken ustalık sırrını açıklayayım. Belki bir kardeş mutlu olur ve Allah Razı olsun derse en büyük ustalık ve erdem budur benim için. İşte sır gibi yem tarifi. 
 
        Bolca gün ışığı altında kurutulup harmanlanmış muz kabuğu unu ile sütten çıkmış ak kaşık gibi saf ve beyaz mermer tozunu karıştırıp üzerine semiz otlarla beslenmiş çekirgenin öğütülmüş etini serpiştirip, baharat olarakta bir tutamda organik tarlalardan kopup gelen yonca tozu ekeleyip yağmur suyunla seyreltilmiş yeşilsu ile çorba yapınca yaklaşık bir saat dinlenmeye aldıktan sonra sevgi kaşığı ile pirelere veriyorum. Bu yem tarifi tarafımdan bulunmuştur Hiç bir ticari amaçla kullanılamaz.
 
            Deneyip denememek size kalmış.
huseyn752012-08-23 08:39:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2012 01:18
Allah razı olsun. Bu ne anlatımdır... Bu ne özveridir gece gece kendimden geçtim.

Yem için muz kabuğu unu sadece yetersiz kalabilir mi, kültürümüzü çökertirmi...Bu şekilde denesek olur mu? Anlatımınızdan sadece yeşil su yetersiz kalıyor gibi geldi bana. Daha basit bir yem yöntemimiz olabilir mi? Rica etsem bilgilendirseniz.

12 sayfa okudum bir seferde, benimde çocukluğum dağda bayırda geçti. Gümüşyaka köyünde. Bir çok yalak be su birikintisi vardı.

Bu su pireleri sular kuruyunca yeniden oluşuyorlar... Acaba toprakta bu yumurtaların kalma yeniden canlanma ihtimalleri var mı? Sakladığınız yumurtalar ile bunu mu deneyeceksiniz? Bu bölümü anlayamadım eğer öyleyse mükemmel birşey olacak.

Herşey için teşekkürler... Emeklerinize sağlık.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2012 18:35
              Cümlemizden Allah razı olsun . Anca bilgisayarda bana sıra geldi.   Sadece muz  kabuğu maya gibi kültürü çökertiyor.  Yeşil su yeterli geliyor. Bu yem tarifi daha fazlasını isteyenler için. Aslında doğal ortamına daha yakın olması için.  Nasıl mı?
 
             Mermer tozu doğada taşı-kayayı temsilen
             Muz kabuğu çürümekte olan bitkileri
             Yonca unu su içindeki otu-yaprağı
             Çekirge kurusuda su birikintisine düşen börtü-böceği temsil eder.
    
          Su piresi (Daphina Magna)nın Farklı kültür ortamlarında Yetiştirilmesi araştırmasında kullanılan yemlerin her hobicinin anlayacağı şekilde;
        
          Yeşilsu Fitoplanktonu
          Çekirge proteince yüksek alabalık lavra yemini
          Muz kabuğu  hayvan gübresini
          Yonca unu da bitkisel yemi
          Mermer tozu suyu sertleştirmek için kalsiyumu   temsil eder.
 
          Sevgi de ilgi ve emeği temsil eder.        
       
    Peki neden böyle koymak varken  un-toz etmeye çalışıyoruz. Bu yemimizin işlenerek daha kibar ve medeni hale gelmişi olması için. Yani evdeki hanım yada anne-baba engelini () gizlice bertaraf etmek içindir.   Cesareti olan varsa yada sadece evde kendi oturan varsa supiresi tankına  taşı-otu-yaprağı-sinek-keler doldurabilir.
 
             Su pireleri sular kurumaya başlayınca veya ortam bozulursa kış yumurtaları oluşturur. Sular kuruyup toprakta kalan yumurtalar yeniden uygun ortam oluşuncaya kadar beklerler. Yani su pireleri toprakta kalan yumurtaları zaten  yeniden canlanması için bırakıyorlar.  Evet yumurtalar ile tekrar su piresi üretimi için deneyeceğim.
 
              Tekrar köye giderseniz su birikintilerine daha dikkatli bakmanızı tavsiye ederim.     
       
              İltifatlar için teşekkürler.
 
 
          
 
 
huseyn752012-08-29 00:25:27

Beğenenler: [T]197338,Agtra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 14:55
Sayın Hüseyin Bey,

Cevaplarınız için çok teşekkürler. Dün uzun uzun yazacaktım ama fırsat bulamadım. Babam ile çocukken ava çıkardık bu gezmelerimiz esnasında resimlerini çektiğiniz bazı böceklere rastladım. Su örümceğide var. Yalakların içinde, su gölcüklerinin içinde bir çok çeşit tatlı su bitkisi olurdu...Tabi o suların içinde binbir böcük :) Babamla beraber incelerdik.

6 yaşından beri akvaryumum oldu. Canlı yem ile pek uğraşmadım. 17-18 yaşlarında akvaryumu bıraktım. Bu süre zarfında köstebekten, yılandan leyleğe kadar canlılar besledim, deneyimlerim oldu. Semenderler, kertenkeleler, tavşanlar, tavuk, evde ispenç, güvercin türleri, kedi, hemen hemen tüm kuş türleri, fındık faresi, labaratuar faresi, ipek böceği, büyük tırtıllar, çekirge, peygamber devesi (ufak türü, kürdan kadar), çeşitli bitki türleri (özellikle ficus türleri) profesyonel malinua (Kanarya türü) üreticiliği, ankara seronofil derneği yarışma jüriliği vs vs... :)... Yani işin özü hiçbişi bulamasam eve bir kertenkele veya örümcek girer eşime söylemem caktırmadan bakarım ona :)

Leylek, yılan ve kirpi hariç hepsini ürettim.  Leylek bir kış benimle kaldı. baharda memleketine gitti. Bir kurbağanın hayatını kurtardım, yılanın ağzından aldım. E yılan var elimde bırakırmıyım. Doğru İstanbula geldi benimle. Bir yazda tavuk kümesimizde kirpi ailemiz kaldı..Bir çok kişi bilmez ama köstebek yakalamayı bilirseniz, doğal olarak insancıl. Sevdirir, dünyanın en yumuşak tüyüne sahip. Walt Disney'in çizgifilmlerinde çizdiklerinden daha hoş bir canlı... En güzel kediye bile değişmem :) Balkondaki çiçeklerinize veda etmeniz şart ama, geceleri iş başındalar, kovalarından çıkar tüm nadide çiçeklerinizin kökleri ile ziyafet yaparlar. Neyse yavs konumuz bunlar değil çok abarttım.

İstanbuldan Fethiye'ye yerleştim. Bitkilerim yanımdaydı ama (ficuslarım) Birşey yapmam lazımdı. Yeniden akvaryum olayına giriş yaptım. Japon ile sonrasında özüme döndüm ve canlı doğuranlar ile devam ediyorum. Veliferracıklarım ve kılıçkuyrukçuklarım iyi beslenseler neşeli olsalarda doğal hayatlarını tam sağlayamadığımı düşündüm... Canlı yem şarttı. Su piresi öğrenimine bu nedenle başladım..

Hep şüpheleniyordum su piresi kendi kendinede oluşabilir diye (yumurta ile)... Nedeni ise canlıları sevdiğim gibi bitki üretimide yapıyorum. Japon Şemsiyesi suyu çok sever, tabağında su durur... Evdeki o suda bir çok sefer su piresine rastladım... Kuruyunca ölüyordu zavallılar, kuruyana kadar yaşıyorlardı özel bir besleme yapmadım, dikkat etmedim... Ayrıca bir çok serada su piresi mevcuttur.

Şu anda Fethiyedeyiz, en iyi ihtimal ile hava 38 derece. Temmuz 10'dan beri bu şekilde... Temmuz ayına kadar havalar iyi gitti. Nispeten gezilebiliyordu. Dağ taş su kaynıyordu. Bazı aksiliklerden dolayı dağa taşa toprağa çıkamadım. Tüm bahar aklımdaydı ama yapamadım. Bu sitedeki genç bir arkadaştan su piresi siparişi verdim salı günü teslim alacağım. Manisadan gelecekler, inşallah sağ kalabilirler. Bir çok aile dostumuz geldi, gezmeler, iş vs. derken buradaki seraları gezemedim, gezsemde sizde hiç su piresi varmı diye bakamadım :). Hava çok sıcak olsa da seralarda saksıların içinde sular mevcut. Ekim ayında gezmeyi düşünüyorum. Hava serinler, sular birikir....

Yemek tarifinizin bu nedenler böyle olduğunu tahmin etmiştim. Uygulamaya çalışacağım. Çok teşekkürler.

Şimdi balkonda yeşillenmesi için bıraktığım güneş altındaki suya parmağımla dokunayım dedim... Elimi yaktı. 5 Litrelik petin mercek görevi ile sanırım su derecesi 50'nin üzerinde. Su piresinden ziyade pişmiş haşlanmış alg karışımı oluyor. Öyle bir sıcak.... Fenaaaa..... İçine 2 bamya bir bezelye atsam akşama türlümüz hazır :)

Pireciklerime alt katta bulunan mutfakta bakacağım. Kolonimi 3'e ayırmayı planlıyorum. 3'er 5 lt veya 2 adet 5 lt bir 20 lt. petlerde. Aydınlık çok aydınlık güneş göremeyen bir yer. Evin en serin yeri. Belkiiii 30-40 dakika güneş alır. Bir suyum vardı o mutfakta kendi kendine yeşillendi. İçinde akvaryum bitkim vardı. Sanırım ışığı yeterli olacaktır. Isı 27 ile 30 arası.

3 kolonime besleme denemeleri yapacağım.

Eğer sıkmadıysam bir sorum daha olacak size...

Yeşil suyun yeterli olduğundan bir çok makale ve sizin yazılarınızdan öğrendim.. En son verdiğiniz cevapta bunu destekliyor.

Sizin süzme denemenizide okudum. Hatırlıyorum önceki sayfalarda. Hüsran ile sonuçlanmış, toz elde edememiştiniz.

Yeşil suyu beyaz temiz bir penye ile süzsek. Atıyorum beyaz eski bir fanila veya don. Tıkandığı anda bir kaşık ile yeşil algleri alsak, bir çay bardağındaki ve su bardağındaki suya çözdürsek, kaşık ve penye temizlense, bu şekilde süzme işlemine devam etsek. O çaybardağında veya su bardağında çok yoğun yeşil bir su olacak. Bu suyu pirelerimize versek. Pirelerimiz suyu temizledikçe bu işleme devam etsek. Acaba böyle bir çalışma olabilir mi? Ben bunu düşünüyorum.

Bu sayfanızı sık kullanılanlara ekledim. Her gün takip ediyorum.

Emeklerinize sağlık.

Saygılar.




sinanul2012-08-26 15:15:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 20:43
               Maşallah Sinan bey herşeyi beslemişsiniz. Bu algleri süzme işi penyeylede olmadı ya. Ben daha çok kavanozun dibinde biriken algleri başka kaba dip çekimi ile aktarıp orada kurumaya bırakıyorum şimdilik. Başka çözüm buluncaya kadar bu yöntem iyi geldi.
 
               Pirelere yeşilsuyu süzmeden veriyorum daha zahmetsiz oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2012 16:50
Sayın Hüseyin Bey,

Su pirelerim bugün elime ulaştı. Dediğiniz gibi çok süper bir doğal ortam hazırladım. 10 Litreye yakın bir pette aylardır deneme üretimi yaptığım bitkilerim vardı. Yemyeşil renkli su içinde bitkiler... Buraya bir kısım ayırdım.

Diğer 2 kısmı 5 er lik petlere ayırdım. Burada hızlı üretim ve hasat için denemeler yapacağım. Kazaya kurban giderlerse kültürüm çökmesin... Su pireciklerim 40 dereceye yakın sıcaklıkta 24 saat yolculuk yaptılar, ölüm yok. Sanırım bazı türler ısıya daha dayanıklı :S Siz okadar çok tür bulmuşsunuz ki... 10-15 yerde deneme yapsanız ne sağlam türlere rastlarsınız...

Minicik bir sorum daha var mümkünse :)

Su pireleri eşeyli mi eşeysiz mi büyür? Bir su piresi ürer mi:) ?

Yeni anılarınızı merakla bekliyorum.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2012 00:23
            Sinan Bey su pireleriniz hayırlı olsun inşallah çökertmesiz üretirsiniz. Su pireleri hem eşeyli hem eşeysiz ürer.  Bulundukları pet şişede  şöyle  sağa sola bakar besin, ışık bolsa bir de su sıcaklığı camız havasındaysa, on dönüm bostan yan gel yat osman edasıyla erkek pire bile beklemeden üremeye başlar.  Bu eşeysiz üremedir.
 
            Hee bakar şişede besin yok, sıcaklık çok yada az,  demekki sahib bizi rahat etirmeyecek deyip hemen bi erkek yumurtlar ve 1 hafta sonra onla son bir kez evlenip gerdeğe girer ve gelecekte sahip akıllanıp  uygun ortam hazırlarsa yavrularım mutlu olur diye umutla kist yumurtası yapar ve ömrünü tamamlar buda eşeyli üreme olur.
 
           Bir su piresi ürer mi? Evet üretebilirsek sevgiyle (ilgi ve emekle) ürer.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakGuranÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BurakGuranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2012 00:49
Hüseyin abi gene döktürmüşsün :D Sokaklarda su kaplarını hep görürdüm ve içlerine bakmazdım ama şimdi hafif yeşil olsun bakıyorum. Millette bana bakıyor :D Ama bir sürü sineklarvası ve pire buluyorum :D insan isteyince buluyor demekki :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lordofdreamsÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 13
lordofdreamsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2012 01:47
Güzel bir paylaşım, çok teşekkürler.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2012 16:44
Hüseyin Bey o kadar çok yardımcı oldunuz ki... İçimden abi demek geliyor. 5 yaş fark abiliktir :) Ayrıca üstadlık durumu. Umarım anlayışla karşılarsınız....

Biraz uzun yazacağım umarım katkım olur ve sizlerde sıkılmadan okurdunuz... Yazımın sonlarında size yine bir sorum olacak :(

Sevgili furkan'dan aldığım pireleri 3'e ayırıp mutfağa koymuştum (Bu arada onunda gelip bu konuya yazmasını isterim sizlerden iyi olmasın çok iyi niyetli, bu yaşta çok ilgili, yaşı ufak olmasına rağmen deneme yanılma yoluyla sürekli öğreniyor, her yaptığı işte profesyonel olmaya çalışıyor). Biri-ikisine maya diğerini tabi doğal haliyle bırakmıştım. Fakat mutfak biraz az güneş alıyor. O 8 aylık su yeşillenmiş olsa da çok ama çok aydınlık fakat güneş yok, ince kılcal yosun oluşumundan pirelerin arasından hava çıkıyor, arada biraz sümüklü,  pireler gayet mutlu görünüyorlar işte resim:



Diğer iki peti içime sinmedi üst kata eşimle yatak odama aldım. Bir kısım mutfakta bir kısım yatak odamızda komik :) Mayası bol olan bir gün içinde maya temizlendi. Bende 2 gün sonra yani bugün yine maya ekledim. Birine.... Mayayı çok ama çok az çay bardağında eritip içine döküyorum. Sisli bir su oluyor. Bu arada koku olmasın diye her birine 2 şer sümüklü attım. Birer tutam java moss koydum iksinde de mevcut fakat biri mayalı. Maya ise pakmaya. Üreme yok gibi... Ölümde yok. Bekliyorum ne olacak. Burası saat 14:00'dan 19:30'a kadar güneş alıyor. Evin içinde olduğu için ısı anormal artmıyor işte resimler:


Bu 3 peti 20'şer litrelik petlere alacağım. Dün akşam üstü kipadan tanesi 3.50 Liraya 20 Lik su aldım. Petleri için ama 20 lik bir peti bu paraya alamazsınız. 60 litre suyumda hediye oldu. Suları içiecez, petler benim olacak. Bu arada normal damacanaya 6 Lira veriyoruz (sadece içindeki suya). Üst boğumun inceldiği yerlerden kesicem.. Bir mutfağa iki yatak odasına. Aynı sistemin büyüğünü kuracağım. Resimler:


Yeşil su çabamı anlatmıştım. Pet'in içine çok az balık yemi attığım damacana 3-4 günde yeşilllendi. (en solda). Sabahtan 14:30'a kadar güneş alıyor. Su biraz koktu. Diğerlerinde hareket yok güneş görmesine rağmen süre uzayacak. Bende diğerlerinede çok minicik balık yemi attım. Yeşil suyu başlatacak. Kokmasın diye çok az koydum. Ayrıca yeşil sulu petin içine yine su koyarsanız sanırım hızlı oluyor. Hepsi aynı süreli... Biri balık yemli.. Şuan itibariyle hepsini hızlandırdım. Büyük damacanaları doldurmam şart işte resimler:



Dün güllüklü koyuna gittik. Derenin bittiği yerden yürüdüm. Birikintiler vs vs... Yanıma makina almamıştım. Dikkatlice suya baktım. Pek bir hareket yoktu. Pire göremedim. Şans...

Dün evden çıkarken 3 adet dere gördük. Kalın kalın...Bir arkadaş dere yatağına inmiş balık tutuyordu. Kesin pire var kesin... Havalar biraz daha serinlesin, tüm techizat ile oradayız. Eve 3-4 dakika hemde bisiklet ile. Orda da multi böcük ve bitkiler vardır eminim...

Sevgili Hüseyin Abi benden bu kadar ama gelelim sorularıma :) Sorular bitmiiiiii.....

O mutfakta olan doğal haliyle kalacak. Yesinler yosun, mosun, sümüklü vs... Alg... Dediğin gibi tam doğal ortam mevcut.

1-Bu algler seninde dediğin gibi dibe çöküyor, onlar kurutulabilir ama... Sadece bu algler ve güneş görme 4-5 saat acaba pireleri karın tokluğuyla mı üretir? Yani nüfus dengelenir, biraz üreme doğal hayat....İzlemelik (Hasatlık değil)

2- Muz kabuğunu kurutup toz olayını çok merak ediyorum :S Henüz 2-3 gün oldu çok heyecanlıyım ama temiz kolay yakalanabilir haftada 2 defa hasat edeceğim kolay üretim yeri gerekiyor. Tehlikeli bakteri bulaştırmayan....Çabalarım bu nedenle.

3-Pirelerin arasında çok minik siyah  iğnenin en ince ucu kadar... minicik su piresi gibi hareket eden siyah bişiler gözlemledim. Bunlar ne olabilir? Resimde görüntüleyemedim çok ufaklar. Mayalı olanın üst tarafında yoğunlaşmışlar kabın üstünde çevresinde... Ölü gibiler üfleyince hareket ediyorlar, aşağı iniyorlar. Ürüyor olabilirler mi acaba yoksa su biti falan mı anlayamadım :S ?

Aklımda şu var Hüseyin Abi... Doğal ortamını korumak adına....Senin dediğin ortama benzer bir ortam ama hızlı hasat.... Misal: Yeşil yosun java moss vs vs... Biraz sümüklü.. kokmasın doğal ortam olsun diye... Alg oluşumu ve besin...Sürekli hasat edebileceğim üreyen bir koloni...

Bir zamanlar çocuktum, anlamıyordum. Ne güzel canlılarmış. İzlemek çok eğlenceli.



Saygılar, sevgiler... Şimdiden teşekkürler.


sinanul2012-08-31 09:27:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2012 10:22
              Selamlar Sinan kardeş dün bayram vesilesi ile uzun zamandır  gidemediğim su kaynaklarına gittim.200 km yol katetmişim yorgundum. Onun için internete giremedim. Yakında fotoları yüklerim.

               Öncelikle yatak odasında ve mutfakta bu yosunlu böcekli kapları, o güzelim perdelerin yanında bulundurmana yenge müsade ettiyse herşeyi boş ver, yengeyi kaybetme ve kıymetini bil derim.

            Algli suda; suyun rengi yeşil olması gerekiyor. Bunun olması için biraz zaman ışıkk ve suyun dibindeki çökmüş yosun yeterlidir. Bidonlarda asılı duran saç yosunu gibi olan yosunları ve javamossu temizlemen gerekir çünkü alglerin besinini tüketir.

1-  Suyun rengi yeşile döndüğünde pireler üremeye başlar. Hasat yapabilirsin.
2- Yediğimiz muz kabuklarını güneşte kurutup sonra ufalayıp toz yapıyorum azıcık bidona koyuyorum. Bakteri üremesi için. Çok koydunmu suyun kimyasını bozup pireleri toptan götürüyor maya gibi.
3- Siyah minik şeyler su pirelerinin gözleri  yada copepod veya ostracoda olabilir. internette copepod veya ostracoda yazıp resimlere bakarak ne olduğunu anlayabilirsin.

     Alg oluşumu oldumu su piresi ürer çokca hasat edebilirsin. Ama su piresini aşırı verme balıklara. Su piresinin hepsini yemek için balık çatlıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2012 19:09
Sevgili Hüseyin abi gezi anılarını ve resimleri merakla bekliyorum.  Tam manasıyla cennette yaşıyoruz, sayende bilgimiz oluyor. Bu konu su piresini aştı zaten.

Eşim ilk başlarda kem küm etse de zamanla alışıyor :) Pekte yer kaplamıyorlar, fena mı kuru havalarda nem yapar klima var :D Öyle kandırdım. Aman kokmaması lazım suların. Zaten ilk önlem olarak sümüklü tohumlarını attım:)

Java Moss'un durmasını ve iplik yosunları ben iyi sanıyordum. 20'lik petlerde devam ettirmeyeceğim. Hiç bilgim yoktu. Sağolasın.

İlk gözlemlerimi anlatayım sanırım dönüp dolaşıp senin en başından anlattıklarına geleceğiz.

Furkandan gelen ana pire topluluğu mutfakta yeşil suda baya bir varlar gezinip duruyorlar. Neşeleri çok yerinde, içlerinde siyah yumurtalar gözlemlemeye başladım.

Yatak odasındaki iki ayrı pet vardı hani saat 14:30'dan sonra güneş alan... İkisinde de aynı su vardı. Fakat birine ekmek mayası veriyordum. Çok garip 2 gün içinde maya kayboluyor, pirelerde üreme yok. Azalmada yok. Yumurtada yok:)

Diğer ellemedeğim pette aşırı çoğalma yok ama pirelerin içinde yumurta oluşumu var.

Maya yeşil su varken besin takviyesi olabilir ama mucize değil. Ürelerse yeşil su ile algler ile ürüyorlar. Mayadan sanılıyor. Yerlerse yerler işte. Mayanın yok olması suyun temizlenmesinden değil sanıyorum... Yok oluyor. Okadar az pire açık çok açık rakı kıvamındaki mayayı 2 günde süzemez :S... Yani mayaya bişey oluyor, pireler süzmüyor. Maya kültürümü çökertmesede kullanmayacağım. Verimsiz.

Damacananın biri boşaldı hemen yatak odasına aldım. Şu anda 2 beş litrelik 1 yirmi litrelik pet oldu yatak odasında. Dayanamadım hafif yeşillenmeye başlamış suları boşalttım, içine 2 pire attım. Ölebilirler umutsuzum bakalım.

Akvaryumcudan spirulina tableti almıştım 4/1 ini suda (bardakta) erittim. Dibe çökenleri dökmeden büyük 20'lik pete ve mayasız olan yumurta gözlemlediğim pete takviye yaptım. 2 gün sonra durumu merak ediyorum.

Sevgili Hüseyin abi durum böyle 2 gün içinde hepinize bilgi vereceğim.

Ayrıca muz tavsiyeni hemen uygulamaya geçirdim. Kuruyor.

Sevgiler, saygılar.









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2012 23:24
              Sinan kardeş bu mayada sonuçta canlı bakteri. Uygun ortam bulamayınca ölüp dipe çöküyor olabilir.
 
           Bir 5 litrelik turşu bidonuna çok kurumuş muz kabuğu tozu, birazda çaydanlıktaki kireçtaşının dövülmüş tozunu ekle, bir tane de çekirge avla bahçeden, onuda bütün gün güneş gören yere koy orada bir gün beklesin. Bu arada bahçedeki çimlerdende koy çekirgenin yanına 2 dal kadar onlarda kurusun. Bunlardan toz haline getirdikten sonra çay kaşığı ucu  ile çeyrek miktarda bidona boşalt, Sadece kireç taşı tozu 1 kaşık olsun. Balkondaki diğer bidonların yanına koy bakalım nasıl olacak.  

          (Şimdi bide millet gördüğü çekirgeyi avlamaya başlarsa yanarız haaa!! Toplu hayvan katliamından bizi içeri tıkmasınlar sonra!Olur mu? olur dimi.)
       
  En yakın zamanda fotoları yükleyeceğim.
huseyn752012-08-31 23:30:06

Beğenenler: [T]197338,Agtra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir