Sump değişikliği önerir misiniz?


bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 18:23
Arkadaşlar merhaba,

Çocukluğumdan bu yana gelen canlı doğuran tecrübelerini saymazsak yakın zamanda son 2 yıldır Malawi akvaryumumla severek ilgileniyorum. Gel gelelim uzun araştırmalarım ve toplanan cesaretimle birlikte akvaryumumu bir deniz akvaryumuna dönüştürme konusunda planlama çalışmalarına başladım, acelem yok. Kurulum detayları belli olunca yeni bir başlık açacağım genel sorularımı iletmek ve öğrendiklerimi paylaşmak için.

Deniz akvaryumu için PS araştırmalarım sonucunda Bubble Magus BM NAC 7 modeline yönlenmeye başladım. Akvaryumum brüt 230 litre fakat ben buna maks 200 Lt. gözüyle bakıyorum. Bu hacim için NAC7'den daha düşük kapasiteli bir PS de işimi görebilir belki ama ileri zamanlardaki muhtemel genişlemeler için böyle bir tercihe gittim.

İki sorum var, biri kısa diğeri uzun.

Soru - 1 : 

Deniz akvaryumu kurulumu hakkında google aramalarında çok sayıda kitaba rastladım. Tabiri caizse derya deniz (; Sizlerin önerebileceği baş-ucu kitabı niteliğindeki kitapların isimlerini yazar mısınız? (İngilizce olmasında sakınca yok).

Soru - 2 :

Mevcut sump 40 x 60 x 35 h ve 3 gözden oluşuyor. Cam kalınlığı, geçiş payları vs. düşüldüğünde her bir göz yaklaşık 19 cm genişliğinde. BM NAC 7 PS'in taban ölçüleri (21cmx23cm) verdiğim ölçüdeki sump gözüne sığmıyor. Bu noktada siz olsanız aşağıdakilerden hangisini yapardınız?

1) Sump'un ilk bölmesiyle ikinci bölmesi arasındaki camı 5 cm sağa kaydırıp PS'in ilk bölüme sığmasını sağlardım, ikinci bölme de daralarak korunurdu. Bu durumda PS yüksekliğinden dolayı ilk bölme üstündeki kuru filtreden (elyaf ve bioball bulunan) feragat ederdim.

2) Sump'un ilk bölmesiyle ikinci bölmesi arasındaki camı 5 cm sola kaydırıp PS'in ikinci bölüme sığmasını sağlardım, ilk bölme de daralarak korunurdu, muhtemelen kuru filtre de kalırdı.

3) Sump'un ilk iki bölmesi arasındaki camı iptal edip sump'ı iki bölmeye indirirdim ve PS'i bu büyük bölmeye yerleştirirdim.

4) Hem verilen ölçüler için yeterli olacağından, hem 500Lt.'den büyük olmamak kaydıyla yeni kurulumu da kurtaracağından hem de mevcut sump gözü taban ölçülerine direk sığacağından "falanca" PS'i tercih ederdim. (Bu seçenekte "falanca" PS'in marka modeli ve tahmini fiyatı hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız?

Not: İlk fırsatta elime geçen tüm türleri dolduracağım demiyorum, bilgi ve bütçe meselesi fakat amacım çok da boş bir akvaryum hazırlamak değil. Gerek mercan gerekse balık türleri açısından 200Lt.nin mümkün olan limitlerini zorlayacak seviyede yüklenecektir canlılar zamanla. (Bunu PS konusunda öneri verirken soracağınızı tahmin ettiğim için yazdım.)

Aklımda başka sorular da var konuyla ilgili fakat konuyu dağıtmamak adına şimdi yazmıyorum. Yönlendirmenize göre müsadenizle laf açıldıkça sizlerden öğrenmeye çalışacağım (genel olarak sump içi dizilim hakkında).

Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volsuÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 151
volsuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 18:57
Yeni Bir Sump Tavsiye Ederim ;)
Denize Giren Islanır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 20:54
Cevap icin tesekkurler. Malum ıslanacak cok yer var (; eldeki iki parca malzemeyi de degerlendirmezsem isin ruhuna yakismaz. Bir de eldeki mobilya icine sigabilecek en uzun sump zaten elimdeyken mevcut bolmelerde degisiklik ya da farkli PS kullanimi konularinda fikirlerinizi duymak isterim. Siz yeni sump bolmeleri icin oneride bulunsaniz da olur, ben mevcuttan ona donerim (;

Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InFlamesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 310
InFlamesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 23:08
Sump bölmesini 2 ye indirip, çıkacak bölme parçasını şaşırtma olarak kullanabilirsiniz. İlk bölme geniş olur dolayısı ile ps ve reaktör gereksiniminde işinize daha çok yarar. Şaşırtma olarak çıkan camı kullanmak gerekmeyede bilir, ana tank'a sump dan kabarçık vs kaçmıyorsa sıkıntı yok. Ps için litreye bakmayın. Hangi litredeki canlı sayısını hedefliyorsunuz o şekilde düşünün. Yük çok olacaksa en az 2 katı litrede veya daha kaliteli ps tercih edebilirsiniz. Her tankın doğası gereği gem vurmak doğru olmaz. Tank kendi standartlarını kendi oluşturu =) Biraz şans,biraz deneyim ama en önemlisi boool sabır =)

Litre yükseldikce maaliyet yükseliyor. Tatlı sudaki orantıdan çok çok fazla. Aklınızda bulunsun.

Kolaygelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 23:48
Cok tesekkurler cevap icin. Su anda ikinci bolmedeki ilk cam ustten tasma yapiyor, sonraki camin alt boslugundan da kafa motorunun bolmesine geciyor. Sasirtmadan kastiniz ikinci bolmede ustten tasma yapan camin oncesine alttan acik olacak sekilde tasimak midir yoksa kafa motorunun oldugu bolmeye ustten tasma yapacak sekilde mi? Bubble trap icin ikincisini daha cok gordum sanki ornek cizim olarak. Sizce fark var midir arada?

Bir de ileride acaba refugium vs. icin 3.bolme lazim olur mu yoksa reaktor vs icim iki bolmeli ama genis sump daha anlamli midir? Simdilik 70 cm boyla oynayamadigim icin ikisinden birini tercih etmem getekecek.

Cikan cami bubble trap olarak degerlendirme fikri icin ayrica tesekkur ederim. Su anda gozume carpan kabarcik yok ama sekil de degisecek, belki motor da. Eger yapmamin bir zarari olmazsa ve bolmeyi ikiue indireceksem her halukarda yaparim. Burada sanirim asil soru, daha genis bolme daha verimli ve kullanisli olacagi icin mi yoksa NAC7 kullanabilmek icin 3den 2ye indirmeye deger dedigimiz icin mi bu yola girmeli? Ornegin BM NAC6 mevcut sump bolmesine sigiyor degisiklik yapmadan.

Yardim ve yonlendirmeleriniz icin simdiden tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InFlamesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 310
InFlamesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 22:49
Ps,reakör ve fosfat tutucular içn (gerekirse ilerleyen dönemlerde) suyun ilk döküldüğü ve bu ekipmanın yerleştirileceği alanın geniş olması daha verimli olur. Sonuçta döngüyü başlatıp daha sonrada sökebilirsiniz. 3 bölme olmasının bir espirisi yok. Şaşırtmayı şundan dolayı söyledim. Altdan ve üstden suya değişik yönler vererek havalandırmaya ihtiyaç yok. Zaten ps yeterince havalandıracak. Olur'da ana tank a kabarcık çıkması gibi bir durum olursa yapılabilir. Refugium konusunda yorum yapamıycam. Bana göre gerekli değil fakat tartışılır bir konu elbetde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 23:47
Aydinlatici oldu, cok tesekkur ederim. Konuyla ilgili son olarak, mevcutta bulunan sump oncesi kuru filtrenin gerekliligi hakkinda ne dersiniz? Kuru filtreden kastim, tanktan taşan suyun sump'a dökülmeden once geldigi, ilk bolmesinde elyaf, altindaki bolmede ustune yagmurlama yapilan bioball lar var. Buradan da sumpa dokuluyor su. Bu yapinin simdiki iki faydasi, su disinda mekanik filtrasyon yapan elyaf ve bioball faydalari (oksijen artisi, bio filfrasyon). Kullanmayi dusundugum PSin yuksekligi kurtarmazsa bu yapiyi tamamen kaldirsam ne kaybederim ya da biraz daraltarak korumali miyim? Bioball faydasini gormezden gelebilirim peşinen (; su disindaki elyafin mekanik filtrasyonu da vazgecilebilecek bir şey midir?

Saygilarimla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InFlamesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 310
InFlamesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 00:37
Aslında genel olarak deniz tankları kurulumlarına bakarsanız eski tanklardaki bioball ve kule sistemlerinin tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. Enbüyk sebebi tabiki zamanla nitrat deposu haline dönmeleri. İkinci sebebi mekanik filitrasyonu zaten kuvvetli bir ps nin üstesinden geldiği. Biyolojik filitrasyon için bakteri popülasyonu oturmuş tankda amonyak'dan nitrat'a ve nihayetinde azot ile tankdan atılması süreci yeterli gelmekte. Bana kalırsa tamamını iptal edebilirsiniz yeterki bakteri popülasyonu için gerekli bol gözenekli kaya ve yine popülasyon için 4 - 5 cm canlı kum ile kurulum gerçekleştirin. Azot dögüsü konularını araştırın. Ben herkeze bunu öneriyorum çünkü bu konu hem çok eğlenceli hemde tuzlu su akvaryumlarının temeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 00:54
Yardim ve onerileriniz icin cok tesekkur ederim. Dediginiz gibi azot dongusu olayin temeli, aslinda az okumadim (; Benimkisi, hazir elde duzenek ve malzeme varken kalsa faydasi olur mu acaba gibisinden işgüzarlık aslinda. PSin yeterince oksijenlendirme yapacagi ve elyafin yapacagi filtrasyonu da yapacagi goz onunde bulunduruldugunda haklisiniz. Umarim Bubble Magus BM NAC7 yeterince iyi bir urundur. Katkilariniz icin tekrardan tesekkur ederim.

Bu arada nitrata kadar olan kisim tamam da nitrati azot gazina cevirip sudan uzaklastiran sistem hangisidir bahsettikleriniz arasinda? PS mekanik filtrasyon yapiyor, kalan yukun nitrata kadar donusmesinde kayalar ve kumdaki bakteriler is yapiyor. Bildigim kadariyla nitrati uzaklastirmak icin oksijensiz ortam bakterileri bulundurmak ya da nitrati besin olarak tuketecek bitki/alg bulumdurmak gerekli. 4-5 cm kum oksijensiz ortam icin yetersizdir sanirim. Simdiye kadar bunlar olmadigindan kova teknolojisiyle hallediyordum işi (; Deniz akvaryumlarinda acaba nitrat sonrasi donusum icin gozden kacirdigim pratik bir yol var mi? Refugium eminim buna katki sagliyordur ama siz onu da cok matah bulmayinca iyice meraklandim nitrat
Sonrasi kisimi nasil cozuyoruz diye (
Selamlar. GETz READY2013-07-25 09:35:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir