T4 Floresan


messi111Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
messi111Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2009 01:31
Merhaba.. 50 lt.'lik bitkili akvaryumumda 2 adet Kengo marka kendinden balastlı 16w T4 floresan kullanıyorum.. Floresanlar nerdeyse suya sıfır duruyor.. Akvaryumu kitaplığın raflarından birine yerleştirip sabitlediğim, ölçüleri uyduğu ve çok fazla uğraşmak istemediğim için bu floresanları tercih ettim.. Şimdilik çok fazla ışık ihtiyacı olmayan bitkilerimle (rotala,zeytin, bacopa carolina, blyxa auberti) bir sorun yok gibi görünüyor..
Sizlere sormak istediğim bu floresanlar benim için yeterli olur mu..?
Bir floresanla daha kombine etmek gerekirse hangisiyle kombine etmeliyim..?
Ekleyeceğim floresanda maksimum uzunluk 55 cm olmalı (45-55 cm).. Bunun balastıyla beraber bana maliyeti ne olur..?
Lütfen balast ve floresan için marka belirtiniz..
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
NOT: Tankımda Co2 kullanmıyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

messi111Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
messi111Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 02:50
Cevaplarınız için çok teşekkürler..! T4 aydınlatmayla ilgili gerekli dökümanları sitede yada herhangi bir internet sitesinde bulmuş olsaydım mesajımı okuyan 46 kişiye de zahmet vermemiş olurdum.. Konu silinebilir.. Sorunumu kendim çözeceğim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 20:30
Merhaba Erhan Bey,

Gerçi sizinle bizzat görüştük ama hem görüşmemizde henüz araştırmamış olduğum şeyleri yazmak hemde konuyu okuyanlara faydalı olabilmesi amacıyla sorunuzu cevaplamaya çalışayım:

Siz bahsedene kadar aydınlatma olarak kullantığınız ürün hakkında benimde bilgim yoktu. İnternette yaptığım ufak bir arama sonucu farklı bir forumda benzer bir konuda verilen cevapları buldum. Edindiğim bilgiler şöyle:

Kengo markalı kendinden balastlı bu ürün standart grolux tipi florasanların çin malı ucuz bir alternatifi. Özellikle üründe reflektör bulunmadığı için ışık kaybı fazla. Kengo markasının kendi sitesinde de ürünle ilgili kısıtlı bilgi var. Link:

http://www.kengo.com.cn/productword/cpdisplay.asp?id=301

Bu kadar kısıtlı bilgi ile net birşey söylemek gerçekten zor. En güzel şey deneyerek edinilen tecrübe oluyor. Siz tecrübelerinizi yazdıkça bizlerde ürün hakkında bilgi edinme fırsatı bulmuş oluruz. Zira pek bilinen bir ürün değil. Konuşmamızda söylediklerinizden çıkardığım kadarıyla 30 cm yüksekliğindeki bir tank için tabanda orta-yüksek, su yüzeyine doğru yüksek ışık şiddeti sağlayabiliyor. Aslında verilere göre daha yükseğini sağlama kapasitesi var gözüküyor ama reflektör önemli bir etken. Daha yüksek tanklarda kullanımı sıkıntı olabilir şu durumda. Sizin içinde tabanda yüksek ışık isteyen bitkilşer için sıkıntı yaratabilir. Aynnısından daha fazla florasan alsanızda bu durum pek değişmez. Yanlış hatırlamıyorsam sizinkilerin 6400 K lik beyaz ışık verenlerden olduğunu söylemiştiniz. Bunu konuştuğumuz gibi en güzel aquastar, aquarelle tipi bir T8  florasanla kombine edersiniz diye düşünüyorum. T8 lerde 45 cm ve 60 cm boyları var. Uyarlayabilirseniz 60 cm lik kullanın derim. Olmazsa 45 cm de epey işinizi görür. Olurda çok yiksek ışık isteyen taban bitkilerine ve CO2 ye geçme durumunuz olursa T4 leri çıkararak 3 adet 60 cm (18 w) T8 veya (biraz fazla yüksek ışık versede) 3 adet 55 cm (24 w) T5 HO kullanmanız uygun olur.

Bu arada mesajınıza okunduğu halde cevap gelmemesine bu kadar sitem etmeyin Tebessüm T4 florasan pek kullanılan bir ürün değil. Üyeler belki sadece mesajınızda birkaç bilgi bulabilmek amacıyla okumuş olabilirler. Yani en azından iyimser düşünmek lazım Big%20smile

Görüşmek üzere.. 




mustafaerdogar2009-02-25 20:36:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

messi111Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
messi111Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 21:25
Merhaba Mustafa Bey,
Tecrübenizi ve bilginizi paylaştığınız için çok teşekkürler.. Söylediğiniz gibi çok kullanılan bir floresan tipi olmadığı için bekleyip göreceğiz.. Şimdilik durum size de anlattığım gibi fena sayılmaz..
 
Benim sitemim esasında aydınlatma konusunda birkaç forumdan okuduğum kadarıyla çok tecrübeli olduğunu düşündüğüm, neredeyse bu konuda uzmanlaşmış arkadaşların da tek kelime etmemesineydi..
 
Sizin de belirttiğiniz gibi sistemi en kısa zamanda yüksek calvinli bir t5 flo'yla ya da üçüncü bir t4 floresanla destekleyeceğim.. Floresanlara da kendim reflektör yapabilirim şimdilik..
 
Yardımlarınız için tekrar çok teşekkürler..
 
Ve tabii bitkiler için..
 
Hoşça kalın..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir