Tank ışıklandırması ve ısı


goldfishÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2006
İl: Ordu
Mesaj: 16
goldfishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2006 12:58
Her akvaryumun içinde oluşturduğunuz coğrafik habitata göre ışık ve ısı ihtiyacı farklıdır. Tropik bölgelerde ışık ve ısı daha yüksektir. Genelde su bitkileri daha yoğun olarak bulunur. Bu türdeki akvaryumlarda ışık spekturumu özel olarak ayarlanmış floresan lambalar kullanılmalı ve gün içinde en az 8-10 saat açık bırakılmalıdır. Bitki ağırlıklı akvaryumlarda ışığın haricinde sudaki karbondioksit oranı da önemlidir. Bitkiler gelişimlerinde karbondioksite ve sudaki çözeltilere ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ışık oranı iyi ayarlanmazsa ya bitkilerinizin gelişimi az olur yada suda yosunlanma meydana gelir. Deniz akvaryumlarında ise ışıklandırma daha fazla önem taşır. Özellikle de yumuşakça ve mercan akvaryumları oluşturmak istiyorsanız bu akvaryumlarda metal-halide lambalar kullanılması neredeyse şarttır. Ancak sadece balık ağırlıklı deniz akvaryumlarında florasan lambalar yeterli olabilir. Tropheuse gibi cichlid türleri ve tang gibi deniz balıkları kayalarda ve mercanlarda oluşan yosunlar ve alglerle beslenirler. Bütün yeşillik ağırlıklı beslenme kürü olan balıklarda doğru ışıklandırma önem kazanır. Bu şekilde oluşacak yosunları fazlaca temizlememeli, balıklarınızın bunlarla beslenmesine izin vermelisiniz.

              Diğer önemli konuda tank suyunun ısısıdır. Tropikal balıkların çoğu 25 ile 28 derece arasındaki ısılarda severek yaşarlar. Havuz japonları ve soğuk deniz balıkları 5 ile 18 derece arasındaki serin sulardan hoşlanırken, discus gibi bazı tropik balıklar 32 dereceye kadar ısılara dayanabilirler. Doğada kısa zaman aralıklarında ani ısı değişiklikleri neredeyse hiç olmaz. Bunun nedeni göl, akarsu ve denizlerdeki su miktarının çok fazla olmasıdır. Ancak akvaryumlardaki su miktarının azlığı, dikkat edilmezse ani ısı oynamalarına neden olur. Bu tür oynamaları önlemeniz ve doğru bir ısı ayarlamasını yapabilmeniz için en iyi yöntem kendinden termostatlı ve dereceli kaliteli ısıtıcılar kullanmaktır. Isıtıcı konusunda hassa davranıp dayanıklı ürünleri tercih etmelisiniz. Bu cihazlar, çalışma prensiplerinden dolayı hassastırlar ve çabuk bozulabilirler. Böyle bir durumun farkına geç varılması sonucu, tüm balıklarınız kaybedebilirsiniz. Deniz akvaryumlarında kullanılan sentetik tuzlar sudaki birçok aleti daha çabuk yıpratacağından bu tür akvaryumlarda tuzlu suya dayanıklı malzemeden yapılan cihazlar kullanılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta, ısıtıcı camının tamamı sudayken çalıştırılmasıdır. Eğer su dışında çalıştırılır ve sonra suya konulursa cam çatlayacağından dolayı tüm canlılarınızı kaybetme riski vardır.

Kaynak:balikdunyasi.com


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2007 09:43
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 15:21
Emre bey yararlı bilgilendirme için teşekkürler.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gkaykayÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
gkaykayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2007 01:30
Havuz japonları derken onlar farklı mı yoksa her japon için mi?Benim 3 tane japonum var sıcaklık şuanda 28 derece beyaz benekten dolayı ama hastalığı atlattım kaç dereceye getirmeliyim sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2007 02:53
Paylaşımınız için teşekkürler.
Saygılar,sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir